Apple stuurt juristen af op Groningse onderneming

24 reacties

Het Nederlandse bedrijf iWebhosting is door Apple gesommeerd om hun merknaam niet meer te gebruiken omdat het teveel op iWeb lijkt. Apple claimt dat de namen elkaar in de weg zitten. Moederbedrijf iWink geeft aan verrast te zijn. IWebhosting bestaat immers drie jaar langer.

Het merk is in 2004 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in Groningen. Toen iWink vorig jaar besloot de merknaam ook te registreren bij het Benelux Merkenregister ging het mis. Apple maakte bezwaar tegen de claim. IWeb werd namelijk al in 2006 door Apple aangemeld bij en in 2007 toegewezen door het Europese Merkenbureau. Dat is voor Apple genoeg reden om via het Nederlandse advocatenkantoor Nauta Dutihl een robbertje te vechten met de Grunningers.

Jurriaan Wentink, mede-eigenaar van iWink, geeft tegenover OMT aan dat het bedrijf  “niet tot de allerlaatste snik zal doorvechten”. Hij begrijpt dat Apple opkomt voor zijn merknaam maar vindt dat zijn bedrijf in deze zaak gelijk heeft. Binnenkort spreekt het Benelux Merkenbureau zich over de zaak uit. Daarna zal besloten worden of de Groningers als dappere Galliërs doorvechten tegen de Romeinen uit Cupertino. Wentink zegt wel groot fan van het merk Apple te zijn en te blijven. Ongeacht de uitspraak mogen alle iMacs, iPads en iPhones binnen zijn bedrijf blijven.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Iemand nog interesse in het domein weppstore.com?;)

 • Profielfoto
  egyptik

  dag dag iWebhosting. Klinkt ook totaal niet origineel meer tegenwoordig.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Apple heeft patent op de letter ‘i’. Dus het is volkomen logisch.

  *facepalm*

 • Profielfoto
  Macab

  Tegen de Big Apple valt niet te winnen.
  Advies: even sparren om je niet direct met de staart af te druipen en een flinke afkoopsom in de kassa.
  Andere naam misschien “Aaiwebhosting” ?

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Nickalicious dat hebben ze geprobeerd, maar niet gekregen.

 • Profielfoto
  Oproepertje

  Poeh poeh.. wat een drama. Al deze ‘nieuwsberichten’ leveren iWink meer naamsbekendheid op dan dat het ooit heeft gehad. Het aantal klanten zal er allesbehalve minder van worden.

  En daarnaast.. als je een creatief bedrijf bent kom dan anno 2011 eens met iets creatievers dan dat iDit, iDat, iBladibla :thumbsdown:

 • Profielfoto
  Wyodor

  Zou Apple dit bedrijf durven aanpakken ?

  http://iweb.com/about-us/

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  jWebhosting.nl ?

 • Profielfoto
  Japsuh

  @Oproepertje: je weet dat zij die naam al 7 jaar voeren (volgens het artikel)? Ze waren er eerder mee dan Apple (het is dus eerder Apple die afgezaagd doet, en dat is onderhand ook eigenlijk wel…), dus ik vind eerlijk gezegd ook dat zij in hun recht staan.

 • Profielfoto
  hapipiko

  Kans is natuurlijk groot dat een rechter zegt tegen iWebhosting: jullie waren echt de eerste in Nederland, dus helaas pindakaas voor Apple.
  Daarnaast kun je, ook al heb je nog niets geregistreerd, aantonen dat je vanaf 2004 de naam iWebhosting gebruikt en zonder enig protest.
  Zoiets noemen ze in Nederland gewoonterecht.
  Voer voor Moscovtisch?

 • Profielfoto
  Oproepertje

  @Japsuh: Je weet hoe lang Apple (en vele andere bedrijven/merken) overal i voor zetten?

  Ze gebruiken ‘iWeb’ wel langer dan Apple maar het blijft gewoon gejat. En als je ook nog te dom bent om het merk niet direct te registreren (pas veel later dan Apple) dan verdien je het om de rechten kwijt te raken.

 • Profielfoto
  Japsuh

  Je spreekt jezelf nogal tegen? Apple (en vele andere bedrijven/merken). Overigens staat dat bedrijfje volledig in zijn recht, want naar mijn weten heeft Apple iWeb helemaal niet geregistreerd in Nederland.

 • Profielfoto
  wouwout

  ik kan me nog herinneren dat Apple leuk en een beetje tegendraads was. Wat een bende arrogantie is het tegenwoordig. Het is dat ik niet zonder mijn macbook en imac kan, maar qua imago gaat Apple duidelijk de verkeerde kant op.

 • Profielfoto
  1234

  zullen ze wel een mooi zakcentje aan overhouden hoor, zelfs Apple gaat een rechtmatig verkregen naam niet met een rechtszaak omver krijgen.

 • Profielfoto
  rastarobin

  Ik ben dol op Apple , maar dit vind ik te ver gezocht.
  Heb nog een woord en dat is idioot ook beginnende met een i.
  Klinkt raar dat ik dit schrijf , maar dan kan je overal wel wat van maken.
  Blijf overigens Apple wel trouw , want wat moet ik anders.
  Iedereen heeft tegenwoordig wel wat .

 • Profielfoto
  hapipiko

  @oproepertje,
  Wat je beweerd is dit: iemand heeft iets in eigendom maar dan blijkt het op een later tijdstip met terugwerkende kracht gestolen en van iemand anders.
  Draai de zaken niet om waardoor ik denk dat je geen verstand hebt van juridische kwesties.

  Als je altijd de puntjes op je eigen i wilt zetten, dan kom je een keer van een koude kermis thuis.
  Dit gaan ze verliezen, Apple dus, en het vervelende is dat die kosten, want iWebstore zal zich laten uitkopen, zullen worden verrekend en betaald door de consument. Omdat ze bij Apple hebben zitten slapen.

 • Profielfoto
  casperrrrrrr

  Voer voor Moscovtisch?

  Moscovtisch?? Moet dit iemand voorstellen?

 • Profielfoto
  janbergstra

  Ze vragen daar ook wel “Apple-prijzen” voor domeinregistratie;)

 • Profielfoto
  EWH

  Poeh poeh.. wat een drama. Al deze \’nieuwsberichten\’ leveren iWink meer naamsbekendheid op dan dat het ooit heeft gehad. Het aantal klanten zal er allesbehalve minder van worden.

  En daarnaast.. als je een creatief bedrijf bent kom dan anno 2011 eens met iets creatievers dan dat iDit, iDat, iBladibla :thumbsdown:

  Hallo, wake up, dit bedrijf heeft deze naam als sinds 2004 vastgelegd. Apple heeft pas sinds 2007 de naam iWeb toegeëigend… Dus je laatste zin is totaal niet relevant. Maar goed, het schijnt dus dat zelfs een letter van het alfabet een merkrecht kan krijgen…:thumbsdown: Misschien moeten ze iedere Engelstalige ook aanklagen omdat die het woord ‘I’ gebruiken, zucht waar gaat dit heen joh.:confused:

 • Profielfoto
  EWH

  Ze gebruiken \’iWeb\’ wel langer dan Apple maar het blijft gewoon gejat.

  Huh???? Een sterk staaltje van paradox? Dus ik registreer een naam in 2004. Een ander registreert een EROP LIJKENDE naam in 2007 en dan heb ik, degene uit 2004 dus, het gejat van degene die het in 2007 heeft vastgelegd?:confused:

 • Profielfoto
  SMac

  @EWH: ik denk eerder dat men bedoelde dat de i voor het woord Webhosting niet zo origineel was aangezien Apple al wat spullen in de markt had gezet als: iMac’s (v.a. 1998), iBook’s (v.a. 1999) en iPod’s (v.a. 2001). Ik denk dat de oprichters van iWebhosting dat misschien in hun achterhoofd hebben gehad?

 • Profielfoto
  vc

  Apple moet niet zoveel stelen en bullshit verkopen.

  Steve: “The thing about MS.. they have no taste”

  Een bedrijf kapot willen maken omdat je te laat was met het bedenken van een naampje nee dat is smaakvol. Flikker op Apple met je hypocriet gelul.
  Laat ze vooral zo doorgaan en men krijgt steeds minder zin om veel geld uit te geven aan al die Apple speeltjes.
  Als Apple zo graag exclusief wil zijn met zijn naampjes dan betalen ze er maar lekker veel geld voor aan al die bedrijven. Ze hebben toch geld zat en die advocaatjes van ze zijn ook niet goedkoop.

 • Profielfoto
  Afroman

  Ze gebruiken \\\’iWeb\\\’ wel langer dan Apple maar het blijft gewoon gejat.

  Huh???? Een sterk staaltje van paradox? Dus ik registreer een naam in 2004. Een ander registreert een EROP LIJKENDE naam in 2007 en dan heb ik, degene uit 2004 dus, het gejat van degene die het in 2007 heeft vastgelegd?:confused:

  Een naampje bij Kamer van Koophandel neerzetten is geen merk registreren.

 • Profielfoto
  hapipiko

  @casperrrrrrr,

  Bedoelde natuurlijk Bram Moszowicz, maar voor deze zaak heb je helemaal geen zwaargewicht en BN’er nodig: geen enkele rechter zal er aan beginnen. Apple was gewoon te laat.
  Of denk Apple, dat er voor hen ineens andere regels gelden?
  Het is een merkwaardige manier om via een omweg je gelijk te halen: stiekum de regels veranderen, stiekum de voorwaarden veranderen, alles antedateren