Apple gaat voor platformonafhankelijk

16 reacties

Apple heeft een patent aangevraagd op een techniek die webapplicaties platformonafhankelijk op dezelfde manier moet laten functioneren. Dat klinkt logisch, maar dat schijnt niet altijd zo te werken. In de patentaanvraag is een tekstverwerkingsprogramma als voorbeeld gebruikt.

Verschillende bestandsformaten, waaronder .doc, zijn tegenwoordig ongeacht besturingssysteem in te lezen en aan te passen. Naast programma’s voor Mac OS X en Windows heb je tegenwoordig ook Google Docs en Office 365. Deze webapplicaties blijken niet 100% platformonafhankelijk, aangezien Apple dit patent heeft aangevraagd.

Teksten worden niet in elk besturingssysteem op dezelfde manier weergeven. Of je nu in een webapplicatie of lokale applicatie werkt, meestal bepaalt het besturingssysteem hoe ver letters uit elkaar staan, maar ook de hoogte en breedte van de letters. Een .doc lijkt platformonafhankelijk en is het in principe ook, want de inhoud en opmaak verandert in principe niet. Echter, als je een document opslaat in Mac OS X, opent in Windows, om vervolgens naar pagina 48, rij 5 te scrollen, dan krijg je een andere regel voorgeschoteld als op de Mac.

De oplossing ligt in het bijvoegen van extra instructies in applicaties. Hierbij kan je denken aan het bijvoegen van fonts met daarbij een soort stylesheet dat aangeeft hoe de fonts precies moeten worden geplaatst. Dus, hoe ver de letters uit elkaar moeten staan, hoe breed en hoe hoog ze moeten zijn. Deze manier van denken kan op verschillende applicaties worden toegepast en applicaties echt onafhankelijk maken van verschillende platformen.

Het wijst ook op een ambitie van Apple om zich naast hardware te richten op diensten zoals Google Docs. Dat deden ze natuurlijk al met MobileMe en iTunes, maar dit ruikt naar meer. De beschreven techniek kan natuurlijk ook toegepast worden in programma’s zoals we deze nu kennen. Hoe dan ook, Apple zet een goede stap in de richting naar correcte samenwerking van programma’s die op verschillende platformen draaien.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Welloe

  Volgende nieuwtje graag…

 • Profielfoto
  Japsuh

  Hoe kan je hier nou een patent op aanvragen!? A: het is een te algemene functie en B: als een ander besturingssysteem dit wil implementeren moeten ze van dat patent gebruik maken, waardoor zij geld aan Apple zouden moeten betalen. Dat kan toch niet?

 • Profielfoto
  Chiel1990

  ja net wat Japsuh zegt dat, het is zonde dat het een patent is, ipv vrij beschikbaar waardoor alle platformen dit gewoon kunnen implementeren zonder extra kosten.

  want zodra er extra kosten bij komen wordt het meestal niet gedaan…

 • Profielfoto
  spacefreek

  .doc was toch ook platformafhankelijk en .docx juist niet meer? Of mis ik iets..

 • Profielfoto
  bram91

  Ik denk dat iWork in de cloud gaat komen (binnenkort of in de nabije toekomst).
  Zijn al meer aanwijzingen voor geweest dacht ik.
  En dat kan verklaren waarom er nog steeds geen nieuwe versie van iWork is.

 • Profielfoto
  macjonge

  +1 Bram91.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Apple zet een goede stap in de richting naar correcte samenwerking van programma’s die op verschillende platformen draaien.
  .
  Door het op slot te gooien met patenten? Het spijt me zeer maar ik vind Apple’s houding stug, arrogant en belemmerend voor de ontwikkeling van de vrije markt en techniek. Door alles dicht te timmeren met patenten bedien je enkel jezelf en niet de eindgebruiker.

 • Profielfoto
  kerelvent

  @Dr. Maddox
  Echt? Want we weten inmiddels hoe Apple werkt, en die werkwijze heeft toch minstens zoveel voordelen als nadelen. Zeker, ze perken een boel in maar creëren daarmee ook weer mogelijkheden. Kijk naar de App Store.

  Al is dit natuurlijk wel andere koek. Als Apple werkelijk bezig is met een platformafhankelijke kantoorsuite, dan gaan ze dat natuurlijk breder aanpakken dan de juist platformafhankelijke App Store.

  Ik ben benieuwd!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Je stimuleert de ontwikkeling van het web en HTML5 niet door er patenten op aan te vragen. Iets met open source waarover Apple een tijdje terug nogal hoog van de toren blies.

 • Profielfoto
  peterfoliant

  Platformonafhankelijkheid wordt juist tegengewerkt door patenten. Om patenten te omzeilen zullen concurenten met andere formaten komen: weg is die zogenaamde platformonafhankelijkheid.

 • Profielfoto
  worldofrick

  Krijgen we dan ook platformonafhankelijke videobestanden? Zodat ik zonder te rippen of om te zetten of wat dan ook voila in een keer alle videobestanden kan bekijken?:)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Dr. Maddox: je kunt veel van Apple vinden, maar in dit geval begrijp ik niet hoe je het beschermen van je eigen uitvinding “arrogant” kunt vinden. Zelfs “stug” vind ik dan vergezocht. We zijn van Apple inderdaad gewend dat ze zaken graag dicht timmeren, maar dat ze goed werkende producten maken. Je kunt van een commerciële onderneming niet verwachten dat ze alleen nog open source projectjes opzetten natuurlijk…

 • Profielfoto
  Marius8

  Patenten zijn er niet alleen om geld mee te verdienen ze kunnen ook dienen om een methode / proces te beschrijven en een naam te geven.
  Zo kan iedereen die de methode of proces gebruikt claimen dat het voldoet aan die standaard.
  Als iets gepatenteerd is wil het nog niet zeggen dat je (veel) geld moet betalen voor een licentie. In andere industrieën zijn daar heel veel voorbeelden van.

  Ook in de Open Source wereld werkt men met licenties waar weinig of geen kosten aan verbonden zijn.
  Het verschil tussen patenten en Open Source is voer voor juristen.
  Wij als gebruikers hebben profijt van beide systemen.

 • Profielfoto
  Monsta

  Ik hoop dat Apple de concurrentie opzoekt richting Adobe. Ik zie graag een super handige inDesign+Dreamweaver achtige crossplatform ontwikkeltool & viewer komen. Wellicht kun je deze webapps straks offline bekijken of als desktop widget kunnen installeren. Of misschien wel naadloos kunnen importeren in bijv Keynote of iWeb. Wellicht verwerken ze deze techniek straks in iWork en komt er iWork voor Windows 7. Wellicht..

 • Profielfoto
  Muziekfan

  Het probleem dat Apple schetst kan ook op een andere manier worden opgelost:
  JAVA.
  Of is dat een scheldwoord in dezen?

 • Profielfoto
  sanius

  Apple zal nimmer een platformonafhankelijk systeem ontwikkelen want dit druist in tegen de filosofie van Apple. DIt patent bevestigd dit juist.