Apple dient voorstel in voor nieuw formaat SIM-kaart

12 reacties

Het zou ons niets verbazen als er boven het bureau van design-goeroe Jonathan Ive de volgende tekst hangt: “Alles moet dunner, lichter en kleiner. Alles.” Dat is namelijk het credo waar Apple voor een deel haar producten mee ontwerpt. Het gaat echter niet alleen om de buitenkant, zo blijkt.

Apple heeft namelijk een ontwerp ingediend voor nieuwe SIM-kaarten die gebruikt kunnen worden in toekomstige iPads en iPhones. Dit bericht kwam binnen bij Reuters via de Europese telecomaanbieder Orange. Het voorstel van Apple richt zich op een ontwerp waarbij gebruik gemaakt wordt van een geïntegreerde chip, die zowel voor het GSM- als het CDMA-netwerk geschikt is. Kopers van een iPhone kunnen dan eventueel hun aanbieder direct kiezen bij de Apple Store. Dit heeft als mogelijk bijkomend voordeel dat je bijvoorbeeld je Nederlandse iPhone direct in Amerika kunt gebruiken, door een pre paid-plan ter plaatse aan te schaffen.

Apple maakte bij het ontwerp van de iPhone 4 al gebruik van de Micro SIM, het afgeslankte broertje van de reguliere SIM-kaart. Hierdoor werd er meer ruimte in het apparaat vrij gemaakt voor technologie. De Micro SIM wordt eveneens in de 3G-versie van de iPad gebruikt. Een geïntegreerde SIM-chip maakt het voor Apple mogelijk om meer ruimte effectief te gebruiken en zo de producten nog handzamer te maken. Dan rijst de vraag natuurlijk: wanneer is iets echt te klein?

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  wouwout

  interessant, klein is beter. En de microsim is dus blijkbaar mislukt (want eenzijdig ingevoerd door Apple). Nu is er ook support van de mobiele operators.

 • Profielfoto
  Pietereg

  “Het zou ons NIETS verbazen..” moet dat zijn neem ik aan:lol:

 • Profielfoto
  Afroman

  Leuk en aardig, maar kan je dan altijd veranderen van provider of is de telefoon de rest van zijn electronisch leventje vastgeroest aan die ene provider?

 • Profielfoto
  arieboomsma

  Ik wil natuurlijk niet heel vervelend zijn, maar volgens mij worden er twee dingen door elkaar gehaald. 1) een kleinere variant van de SIM-kaart en 2) een SIM-chip.

  Dit is wat Reuters meldde vanochtend/vannacht:
  Apple, meanwhile, has proposed a standardized SIM card smaller than the ones it currently uses in the iPad that could allow the company to produce a thinner version of the device, an Orange executive told Reuters at the summit.
  (Uitgebreider bericht hier: http://www.reuters.com/article/2011/05/17/us-summit-orange-apple-idUSTRE74G59P20110517)

  Volgens mij wordt hier dus niet gesproken over een SIM-chip, maar over een (verwisselbaar) SIM-kaartje.

  Geruchten over een universele SIM-chip doen al langer de ronde (zie bijv. dit bericht van 1 november 2010: http://www.icreatemagazine.nl/nieuws/iphone/zorgt-universele-simchip-voor-woekerprijzen/16567/)

  Maar volgens mij is dit: “Het voorstel van Apple richt zich op een ontwerp waarbij gebruik gemaakt wordt van een geïntegreerde chip” iets anders dan een nieuw type SIM-kaart.

  Just my 2 cents.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Als normale simkaarten niet meer in de iPhone passen, hebben ze de simlock ook niet meer nodig. Niet zo gek dat Apple hier zin in heeft.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Iets is pas te klein als het niet meer bruikbaar is. Dit is een prima ontwikkeling! Zeker dan je je iPhone dan makkelijk overal kunt gebruiken, als het waar is wat in dit artikel staat.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Zo lang je het nog fatsoenlijk kan vastpakken ben ik voor.

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  @Dagaloni

  Iets is pas te klein als het niet meer bruikbaar is.

  Ook een erg mooie uitspraak die vast wel bij Ive boven het bureau kan hangen. :sarcastic:

 • Profielfoto
  SImmenga

  Nog mooier zou het zijn als de hele SIM-kaart af werd geschaft. Dit moet (inmiddels) toch gewoon softwarematig opgelost kunnen worden?

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Lijkt me slim om de SIM-kaarten allemaal te verkleinen, zodat je niet vast zit aan een producent.
  Als Apple dit doet zijn er velen die (een poging doen tot) volgen, dan gaan ze hun eigen SIM-kaarten ontwikkelen en blijf je vast zitten aan je eigen producent, het is sowieso minder handig over te stappen naar Apple als je je nummer moet veranderen door een ‘Apple SIM-kaart’ of iets dergelijks.

 • Profielfoto
  basiel

  Ik vind dit allemaal gezever. De totale ruimte die een sim of micro sim inneemt in een telefoon is dermate klein dat dit niet de echte reden kan zijn om de sim af te schaffen. Apple wil gewoon ervoor zorgen dat mensen niet meer van GSM veranderen omdat ze dit zonder sim kaart niet meer kunnen. Maar zeggen dat de ruimte die vrij komt door de sim te verwijderen meer mogelijkheden voor technologie biedt, is echt zwaar overdreven

 • Profielfoto
  Xcode

  @basiel
  Apple zou er andere redenen voor kunnen hebben dan alleen ruimtebesparing, maar ik ben het niet met je eens dat je dan niet meer over kunt stappen. Je kunt momenteel gewoon overstappen naar een andere provider naar keuze als je dat wenst. Deze overgang staat helemaal los van de SIM-kaart… dus van telefoon naar telefoon is dit natuurlijk ook softwarematig mogelijk.