Michiel de Vries
Michiel de Vries Nieuws 12 mei 2011
Leestijd: 1 minuut

50% van iPad-abonnees delen informatie met uitgever

Het botert al een tijd niet tussen uitgevers van tijdschriften en Apple. Toen Apple een aantal maanden geleden bekend maakte dat alle abonnementen via de in-app structuur moesten lopen, was het hek van de dam. Boycotten, onderzoeken en steigerende uitgevers waren het gevolg.

Echter, de gemoederen zijn weer wat bedaard. Vorige week gaven grote jongens Condé Nast, Time en Hearst al aan dat ze akkoord gingen met de eis van Apple en ook in Nederland stellen de uitgevers hun uitlatingen bij, in het voordeel van Apple. Waar was het nou om te doen? De uitgevers waren bang dat Apple (naast de 30% van de omzet) ook de informatie van de abonnees voor zichzelf zou houden. Wat blijkt? Minimaal 50% van de abonnees is ook best bereid om de informatie te delen met de uitgevers.

Op het moment dat je een abonnement via een app afsluit, komt er een notificatie omhoog die je vraagt of je je informatie ook wilt delen met de uitgever in kwestie, naast Apple. Het was de uitgevers vooral hierom te doen, omdat het voor de lezer heel makkelijk zou zijn om de gegevens alleen voor Apple zelf beschikbaar te maken, door op ‘nee’ te drukken. Uitgevers hebben niet alleen belang bij deze gegevens om hun aantallen abonnees bij te houden, maar ze verdienen ook geld aan het doorverkopen van deze gegevens aan derde partijen, zoals sommige reclamebureaus.

Al met al blijkt dat de iPad in de ogen van de uitgevers een te waardevol distributieplatform is om een boycot te rechtvaardigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
50% van iPad-abonnees delen informatie met uitgever
Sluiten