50% van de winst op mobiele telefoons gaat naar Apple

8 reacties

De iPhone mag dan wel niet het grootste marktaandeel hebben, de winstmarges op elk verkochte iPhone zijn daarentegen wel gigantisch. Dit heeft ertoe geleid dat Apple ondanks zijn geringe aandeel in de totale markt voor mobiele telefoons, 50% van de totale winst in deze bedrijfstak in haar zak steekt.

Uit recent onderzoek van Nielsen naar de markt voor smartphones in de V.S. bleek dat Android met 37% inmiddels een groter marktaandeel heeft dan Apple’s iOS (27%). Dit is natuurlijk grotendeels te verklaren doordat het OS van Google op steeds meer verschillende toestelen te vinden is, terwijl iOS alleen op iPhones draait. Een andere grote speler is RIM die met de Blackberry 22% van de markt in handen heeft.

Volgens analist Michael Walkley van Canaccord Genuity heeft Apple met de iPhone slechts 4,9% van de bredere markt voor mobiele toestellen in handen. Daarentegen behoorde maar liefst de helft van de winst die door de acht grootste spelers in deze bedrijfstak werd gemaakt toe aan Apple. Hoewel de iPhone niet het grootste marktaandeel heeft, lukt het Apple dus toch om de meeste winst te realiseren.

Apple verraste in 2007 grote spelers als Nokia en RIM met de iPhone, die op technologisch vlak en gebruiksgemak superieure prestaties leverde. Hierdoor verschoof het speelveld opeens van traditionele toestellen naar touch-screen smartphones. Het kostte concurrenten moeite om met een soortgelijk aanbod te komen, maar intussen moet Apple steeds meer concurrentie om zich heen dulden.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  iPhone blijft absoluut de beste, ondanks alle imitatiepogingen. Geen enkel ander toestel haalt het bij de iPhone, al zit er op een enkel toestel heus wel ’s iets dat met een iPhone niet kan. En Apple blijft trendsettend als ze zo doorgaan. Heel slim dat Apple met zo’n klein totaal-marktaandeel evengoed de grootste winst weet te behalen. Dat kan alleen als je een product hebt met een kwaliteit waarvan iedereen weet hoe goed het is.

 • Profielfoto
  SMTR

  Mooi, als ze er zo veel op verdienen kan de volgende iPhone dus wat goedkoper worden….;-)

 • Profielfoto
  apst

  Niet helemaal duidelijk is wat die winst nu precies inhoudt. Is dit alleen de winst op verkoop van de iPhones (hardware), of wordt bijvoorbeeld de winst in de App Store ook meegerekend?

 • Profielfoto
  Meh1965

  ….de winstmarges op elk verkochte iPhone zijn daarentegen wel gigantisch

  Asociaal.

 • Profielfoto
  Ree

  50% van de totale winst in deze bedrijfstak in haar zak steekt.

  Ik vind dat gek. Ik zou zeggen Apple koopt die dingen in bij een fabrikant en verkoopt ze weer. 100% van de winst zou naar Apple moeten gaan.
  Blijkbaar geeft Apple dus de helft van wat ze binnenharken weer weg en dat vindt ik heel genereus! Hulde, Apple!

 • Profielfoto
  mmmmichel

  Ik vind dat gek. Ik zou zeggen Apple koopt die dingen in bij een fabrikant en verkoopt ze weer. 100% van de winst zou naar Apple moeten gaan.
  Blijkbaar geeft Apple dus de helft van wat ze binnenharken weer weg en dat vindt ik heel genereus! Hulde, Apple!

  Het gaat hier effectief om WINST voor Apple… Dus zo genereus zijn ze niet, een iPhone maken kost weinig geld tov de verkoopprijs. Als iPhone gebruiker kan ik hier niet kwaad om zijn maar toch is dit wel iets heel merkwaardigs. Wanneer je weet da Apple maar een fractie van de toestellen produceert van bedrijven als Samsung en Nokia. Ik kan alleen maar hopen dat men dit geld gebruikt voor een hoop nieuwe innovatie!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik zeur niet snel maar bovenstaand artikel vind ik nogal bij elkaar geraapt. Wanneer je een analytisch overzicht plaatst moet het verhaal volledig zijn. Ik heb het drie keer gelezen en vraag me nog steeds af wat er nu werkelijk aan de hand is.
  .

  50% van de totale winst in deze bedrijfstak in haar zak steekt.

  .
  Ook dat kan genuanceerder. Winst wordt bij Apple ge├»nvesteerd in development, marketing en feedback. Ik kan bijvoorbeeld geen ander merk noemen dat in tig talen complete video tutorials aanbiedt voor zo’n beetje elke functie die in iOS, iWorks, iLife of OSX zit. Dat is wat anders dan de helft van de winst in je zak steken. Dat valt wat mij betreft onder het totaalplaatje van het product.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  @Ree: je begrijpt het bericht niet goed. Van al het geld dat alle bedrijven samen verdienen aan de verkoop van mobiele telefoons wordt 50% door Apple verdiend. Daar is niks guls aan. Dat is zorgen dat je meer binnenharkt dan de concurrentie. En dat terwijl ze een stuk minder telefoons verkopen dan die concurrenten. Dat is het nieuws.