Statenweg
Statenweg Nieuws 5 mei 2011

50% van de winst op mobiele telefoons gaat naar Apple

De iPhone mag dan wel niet het grootste marktaandeel hebben, de winstmarges op elk verkochte iPhone zijn daarentegen wel gigantisch. Dit heeft ertoe geleid dat Apple ondanks zijn geringe aandeel in de totale markt voor mobiele telefoons, 50% van de totale winst in deze bedrijfstak in haar zak steekt.

Uit recent onderzoek van Nielsen naar de markt voor smartphones in de V.S. bleek dat Android met 37% inmiddels een groter marktaandeel heeft dan Apple’s iOS (27%). Dit is natuurlijk grotendeels te verklaren doordat het OS van Google op steeds meer verschillende toestelen te vinden is, terwijl iOS alleen op iPhones draait. Een andere grote speler is RIM die met de Blackberry 22% van de markt in handen heeft.

Volgens analist Michael Walkley van Canaccord Genuity heeft Apple met de iPhone slechts 4,9% van de bredere markt voor mobiele toestellen in handen. Daarentegen behoorde maar liefst de helft van de winst die door de acht grootste spelers in deze bedrijfstak werd gemaakt toe aan Apple. Hoewel de iPhone niet het grootste marktaandeel heeft, lukt het Apple dus toch om de meeste winst te realiseren.

Apple verraste in 2007 grote spelers als Nokia en RIM met de iPhone, die op technologisch vlak en gebruiksgemak superieure prestaties leverde. Hierdoor verschoof het speelveld opeens van traditionele toestellen naar touch-screen smartphones. Het kostte concurrenten moeite om met een soortgelijk aanbod te komen, maar intussen moet Apple steeds meer concurrentie om zich heen dulden.

Reageer op artikel:
50% van de winst op mobiele telefoons gaat naar Apple
Sluiten