12-core Mac Pro (begin 2009) dankzij hack

21 reacties

Een firmwarehack zorgt ervoor dat Mac Pro’s van begin 2009 worden herkend als modellen die halverwege 2010 zijn uitgebracht. Daardoor ondersteunt de machine snellere processors, tot zes cores per unit. Sneller geheugen is ook een optie.

Waar het 2009-model het normaal moet doen met 1066Mhz geheugen, kan er na de update, geheugen worden geplaatst dat draait op een snelheid van 1333MHz. Dat maakt de weg vrij voor Intel’s Nehalem en Westmere processors die deze snelheid ondersteunen. Deze processors kunnen geplaatst worden doordat zowel het 2009 als 2010-model een x58-chipset bevat.
Het is niet alleen snelheid dat de klok slaat. Na de update stuurt de machine ook geluid van Mini DisplayPort door naar HDMI.

Nog even voor de duidelijkheid. Dankzij de firmwarehack krijgt jouw Mac Pro niet opeens een enorme boost. Je breidt de mogelijkheden van de Mac Pro er in potentie mee uit. Als je de Mac Pro sneller wilt laten draaien zul je behalve de update ook een nieuwe processor en geheugen aan moeten schaffen.

Apple ondersteunt de firmware-update uiteraard niet. Bij het gebruiken van de hack vervalt AppleCare. AppleInsider vertelt dat de update wel terug te draaien is bij reguliere modellen. Dit kan anders zijn bij apparaten die refurbished zijn.

Het apparaat wordt voor de update geïdentificeerd als Mac Pro 4,1. Na de update verandert dat in Mac Pro 5,1. De benodigdheden staan op het forum van netkas. Vergeet je niet aan te melden, want zonder in te loggen is het benodigde bestand onzichtbaar.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  djneo

  ik heb een 3,1

 • Profielfoto
  Licko

  Zou leuk zijn als zoiets ook uit kwam voor mijn MBP 5.5. Gaat me eigenlijk alleen om de geluidsuitvoer via mini display poort naar HDMI.

 • Profielfoto
  rednesed

  Waarom kan Apple zelf niet met z’n update komen? Het heeft toch alleen maar voordelen? Of zie ik dit verkeerd?

 • Profielfoto
  Japsuh

  Tuurlijk niet, die hopen dat jij een nieuwe model aanschaft.

 • Profielfoto
  Mich

  Ik wil dit ook voor mijn mbp 5,5. geluid naar mdp zou echt handig zijn!
  dacht dat dit hardwarebeperking was…

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  beetje belachelijke houding van Apple imo : x
  Je koopt toch een Mac Pro toch net (oa) om de uitbreidbaarheid ervan waardoor hij ook veel langer kan meegaan? Zou voor mij toch een reden zijn..

 • Profielfoto
  Bianco

  Ja, en nee. Apple verkoopt die MacPro’s omdat het geheugen, de Grafische Kaart, de HD’s makkelijk te vervangen zijn. Niet de Processor. Uitbreidbaar? ja. Beperkingen? ja.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Geheugen en HD zijn evengoed gemakkelijk te vervangen bij alle andere modellen :).
  Softwarematige updates als dit gaan beperken waar niets mis mee valt te doen valt echt niet goed te praten hoor.

 • Profielfoto
  mailking

  Het gaat hier niet om een update, maar om een hack, dat zijn twee zeer verschillende dingen. Vroeger kon je ook je “pc” “klokken”, daardoor liep hij sneller zeg maar, maar de producent ondersteunt het niet, er gebeuren ook ongelukken. Net zoals het opvoeren van je brommer, kan wel, maar de producent staat dan niet meer garant achter het product [denk hierbij aan scheve frames].

 • Profielfoto
  Dannydekr

  Ik heb mensen die een MacPro kopen nooit begrepen. Je kunt toch veel beter een Hackintosh in elkaar knutselen en daar dan een Cinema display (of andere monitor) en de Mighty Mouse / Apple Keyboard opgooien? Dit is veel goedkoper, je kunt alles zo snel maken als je zelf wil en hebt hele goede uitbreidingsmogelijkheden. Tegenwoordig werkt vrijwel alles en het is echt niet moeilijk om een goed werkend systeem in elkaar te knutselen. Ik zelf ben ook een Hackintosh gebruiker en kan me geen wereld voor stellen waar ik een MacPro zal aanschaffen. Een iMac is natuurlijk een ander verhaal, daar heb je een prachtig design en mooi IPS scherm dat meespeelt.

 • Profielfoto
  Buzz

  Een Mac Pro heeft anders ook een prachtig design. Het was een hoop geld, maar ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn aanschaf. Ben blij dat ik geen hackintosh in elkaar heb hoeven zetten. Een firmware hack op mijn 2009 Mac Pro zou ik dan ook nooit aan beginnen.

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Best kut dit. Staan er binnenkort allemaal oude Mac Pro’s met een software modje op internet voor een te hoge prijs. FAIL!

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Heb een 1.1 ..

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Best kut dit. Staan er binnenkort allemaal oude Mac Pro’s met een software modje op internet voor een te hoge prijs. FAIL!

  @Eple

  Serienummer natrekken, heel simpel. (vaak 3e cijfer van serienummer staat voor het jaar, behalve de 2011 modellen die ik tot nu toe gezien heb die hadden een ‘2’)

  Als de verkoper het serienummer niet wil geven, dan weet je genoeg lijkt me.

  Daarnaast kun je naar de videokaart kijken. De standaard videokaart in de 2009 modellen heeft één Mini DisplayPort en één dual-link DVI poort. Het 2010 model heeft standaard twee Mini DisplayPorts en één dual-link DVI poort.

  Daarnaast is een AirPort kaart standaard op het 2010 model, en bij die van 2009 was het een optionele upgrade.

 • Profielfoto
  Dannydekr

  @BuzzD

  Een hackintosh maken klinkt moeilijker dan het is. Vrijwel ieder moderne samenstelling zal gewoon goed werken. Ik geef toe dat er weinig echt mooie PC kasten zijn, ik heb er maar 1 kunnen vinden:

  http://www.fractal-design.com/?view=product&category=2&prod=48 (ook in het wit, zilver, grijs)

  Voordeel is dat het simpelweg veel sneller voor veel minder geld kan zijn dan een MacPro. Laatste Sandy Bridge i7 CPU, een Vertex 3 SSD zijn geen enkel probleem. Het installeren gaat heel simpel. Met een Distro DVD is het niet moeilijker dan Windows installeren, als je alles “legaal”/netjes wil doen, is het met een handleiding en een OSX DVD ook een fluitje van een cent. Updaten naar nieuwe versies werkt gewoon goed, dus ook dat is geen nadeel.

  Het enige nadeel is dat je geen mini DisplayPort hebt. Je kunt een Cinema display dus alleen maar aansluiten met een dure adapter. Maar sowieso zijn die schermen erg duur en een Dell UltraSharp u2711h biedt wellicht net zo’n goede ervaring voor minder geld.

 • Profielfoto
  McLoe

  @Dannydekr: ’t is maar wat je mooi vindt… Bovendien staan ALLE pc’s (die ik ken, en met soortgelijke prestaties als van een Mac Pro) constant te blazen op +60 dB. Lekker vermoeiend, alleen daarvoor betaal al ik graag de prijs van en Mac.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik heb mensen die een MacPro kopen nooit begrepen. Je kunt toch veel beter een Hackintosh in elkaar knutselen …. Tegenwoordig werkt vrijwel alles en het is echt niet moeilijk om een goed werkend systeem in elkaar te knutselen. Ik zelf ben ook een Hackintosh gebruiker….

  Er zijn er ook niet veel (Mac Pro’s) in vergelijking met de andere modellen. Maar de mensen die ze hebben zijn er heel blij mee , maar dat snap jij als “Hackintosh” gebruiker natuurlijk niet.
  Als je Hackintosh kuren vertoond, is dit niet het juiste forum, dus wat doe je hier eigenlijk?:wink:

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Ik heb mensen die een MacPro kopen nooit begrepen. Je kunt toch veel beter een Hackintosh in elkaar knutselen …. Tegenwoordig werkt vrijwel alles en het is echt niet moeilijk om een goed werkend systeem in elkaar te knutselen. Ik zelf ben ook een Hackintosh gebruiker….

  Er zijn er ook niet veel (Mac Pro\’s) in vergelijking met de andere modellen. Maar de mensen die ze hebben zijn er heel blij mee , maar dat snap jij als “Hackintosh” gebruiker natuurlijk niet.
  Als je Hackintosh kuren vertoond, is dit niet het juiste forum, dus wat doe je hier eigenlijk?:wink:

  fanboyistische bekrompenheid, hip hoi!:D
  Doe je dat vaak, mensen hooghartig behandelen met knipoogsmiley’s puur om hun ervaring?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dannydekr is een van de vele leden die wel een account hebben maar nog nooit in het forum zelf iets gepost hebben en dus niets toevoegen aan de kennis die nodig is voor het oplossen van problemen. Wat begrijpelijk is als je een hackintosh hebt i.p.v. een echte Mac, want ik kan met mijn ruim 30 jaar Mac ervaring ook niet veel als er iets is met een hackintosh.
  Dus OK, hij heeft een hackintosh in elkaar geknutseld? Goed voor hem! Maar wie op OMT heeft daar wat aan? Als je dit “fanboy” gedrag vindt, bedenk dan dat geen enkele zich zelf respecterende Mac gebruiker een ‘hackintosh’ zou willen hebben (zie de reacties van Buzz_D en McLoe). Ook jij niet.
  Vandaar mijn vraag “wat doet hij hier”?

  En dan zeggen dat je iemand die een Mac Pro koopt niet begrijpt is juist bekrompen, want zou hij actief posten in het forum, dan verruimt dat in ieder geval z’n blik op de dingen.

 • Profielfoto
  wverveer

  Is dit alleen mogelijk vanaf een 4.1

  ik heb een 3.1, maar zou best interesse hebben…

 • Profielfoto
  Mista FraggadeliX

  @wverveer: Hangt er van af of de 3.1 dezelfde cpu-socket heeft als de 4.1 en 5.1. De laatste twee gebruiken ‘socket 1366′ Wie weet heeft de chipset er ook nog eea mee te maken. Het best kan de de bovengenoemde website checken of dat de hack ook getest is op jouw machien.

  Nu is de aanschaf van 2 6-core westmere’s ook geen kattenpis.

  1840 euro… met dat geld ben je al een heel eind op weg naar een gloednieuwe MacPro. Mischien is het interessante detail hier, dat je sneller geheugen kan gebruiken na deze hack.