Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 12 mei 2011

12-core Mac Pro (begin 2009) dankzij hack

Een firmwarehack zorgt ervoor dat Mac Pro’s van begin 2009 worden herkend als modellen die halverwege 2010 zijn uitgebracht. Daardoor ondersteunt de machine snellere processors, tot zes cores per unit. Sneller geheugen is ook een optie.

Waar het 2009-model het normaal moet doen met 1066Mhz geheugen, kan er na de update, geheugen worden geplaatst dat draait op een snelheid van 1333MHz. Dat maakt de weg vrij voor Intel’s Nehalem en Westmere processors die deze snelheid ondersteunen. Deze processors kunnen geplaatst worden doordat zowel het 2009 als 2010-model een x58-chipset bevat.
Het is niet alleen snelheid dat de klok slaat. Na de update stuurt de machine ook geluid van Mini DisplayPort door naar HDMI.

Nog even voor de duidelijkheid. Dankzij de firmwarehack krijgt jouw Mac Pro niet opeens een enorme boost. Je breidt de mogelijkheden van de Mac Pro er in potentie mee uit. Als je de Mac Pro sneller wilt laten draaien zul je behalve de update ook een nieuwe processor en geheugen aan moeten schaffen.

Apple ondersteunt de firmware-update uiteraard niet. Bij het gebruiken van de hack vervalt AppleCare. AppleInsider vertelt dat de update wel terug te draaien is bij reguliere modellen. Dit kan anders zijn bij apparaten die refurbished zijn.

Het apparaat wordt voor de update geïdentificeerd als Mac Pro 4,1. Na de update verandert dat in Mac Pro 5,1. De benodigdheden staan op het forum van netkas. Vergeet je niet aan te melden, want zonder in te loggen is het benodigde bestand onzichtbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
12-core Mac Pro (begin 2009) dankzij hack
Sluiten