Windows 8 wordt mogelijk een cross-platform OS

25 reacties

In een early build van Windows 8, zijn aanwijzingen gevonden, dat het een cross-platform OS zal worden. Hierdoor zal het niet alleen op PC’s kunnen draaien, maar ook op smartphones en tablets. Zal het Microsoft hier dan misschien mee lukken, om in de tabletmarkt door te breken?

Het zijn een aantal nieuwe functies, die het vermoeden wekken, dat Windows 8 op meerdere platformen zal kunnen opereren. Een nieuw welkom/unlock-scherm, die doet denken aan het unlock-scherm van de iPhone, is de eerste aanwijzing. Ook een nieuw Ribbon UI in Windows Explorer en een documentlezer, waarvan de ‘application packages’ erg overeenkomen met die van Windows Phone 7, zouden allemaal ten goede komen aan het cross-platform besturingssysteem.

Hetzelfde besturingssysteem op meerdere platformen, biedt voor ontwikkelaars natuurlijk wel een aantal voordelen. Kijk maar naar het iOS, waarbij ontwikkelaars slechts één applicatie op zowel de iPhone, iPad en iPod Touch kunnen uitbrengen.

Paul Thurrott en Rafael Rivera, de twee die met deze ontdekking over Windows 8 kwamen, zeiden er het volgende over:

For this reason, we surmise that the AppX application type could be common to both Windows 8 and Windows Phone 8 (codenamed “Apollo”) providing developers with a way to write applications that target and can transition between a variety of devices, including traditional PCs, tablets, and phones.

In januari liet Microsoft al weten, een port van Windows 8 voor ARM’s System on Chip (SoC)-architectuur te ontwikkelen. Deze chip presteert op mobiele apparaten een stuk beter dan Intel’s X86-chips, en vreet minder energie.

Microsoft’s CEO Steve Ballmer zei in januari:

Whatever device you use…Windows will be there. Windows PCs will continue to adapt and evolve. Windows will be everywhere on every device without compromise.

Nu Microsoft een lange termijn relatie met Nokia aangaat, waarbij Nokia zijn eigen besturingssysteem aan de kant zet, is het goed mogelijk dat de verkoopcijfers van Windows Phone omhoog zullen schieten. Ook kan het feit dat het OS op meerdere platforms draait, veel ontwikkelaars aantrekken. Microsoft voelt in ieder geval duidelijk de druk, om ook goed op de tabletmarkt te presteren. Volgens Gartner zal Microsoft in 2015 een marktaandeel van 19,5% op de smartphonemarkt hebben. Of ze dat ook op de tabletmarkt gaat lukken, zal nog moeten blijken.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  iMad

  Duh,

  Wat had je anders verwacht, ze kijken naar de “concurrentie” en leren hopelijk daarvan.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Blue screens op je smartphone?:eek:

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Good move. Toch blijf ik voor die andere club wegens motivatie verschillen:

  – Microsoft: we willen op zoveel mogelijk plekken zijn (en als we maken daarvoor iets dat net goed genoeg is)

  – Apple: we willen het beste maken dat we kunnen (en daarmee op veel plekken zijn)

 • Profielfoto
  maxim22

  klinkt goed… maar niet goed genoeg:razz:

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Oei,oei,oei. Stabiliteit is nu al ver te zoeken soms. Voor virussen/malware hoef je minder lang te zoeken.

  Zou het dan echt waar zijn? Today Microsoft introduces: Security Essentials for Windows Phone.

  ”Even een virusscan draaien op mijn Nokia.”:lol:

 • Profielfoto
  prullenbak

  Hoe kan een platform nou cross-platform zijn. Op webwereld was t ook al zo stom verwoordt…

 • Profielfoto
  Lauwrence

  “Whatever device you use…Windows will be there. Windows PCs will continue to adapt and evolve. Windows will be everywhere on every device without compromise.”.

  Juist Steve, en daarom blijf ik dus fijn bij mijn Apple spulletjes. Het enige windows werk in mijn huis is dubbelglas.

 • Profielfoto
  brad

  Wat heeft Windows 8 nou weer met Apple te maken?

 • Profielfoto
  breen1969

  Waar heb ik dat idee eerder gezien….. Maar goed, ze hebben nog een lange weg om een stabiele en virusvrije OS te maken:grin:

 • Profielfoto
  MrHammond

  “Whatever device you use…Windows will be there.”
  Yikes :ftim:

 • Profielfoto
  peterfoliant

  Volgens mij probeert Apple met “Back to the Mac” in Lion ook op verschillende hardware apparaten (telefoon, tablet, laptop) een zelfde soort gebruikerservaring te creëren.

  @prullenbak: Een software platform (OS) op verschillende hardware platformen.

  Toch is dezelfde gebruikerservaring maar ten dele mogelijk. Door beperkingen van de verschillende hardware apparaten zou je bij volledige hardwareonafhankelijkheid moeten uitkomen bij de grootste gemene deler van alle apparaten en daardoor laat je specifieke mogelijkheden onbenut.

  Ontwikkelaars zullen altijd rekening moeten houden met verschillende typen hardware. Wie wil er nu alleen maar iPhone apps op zijn MacBook. Dan krijg je toch het idee dat de mogelijkheden van een MacBook ongebruikt blijven. Of andersom MacBook applicaties op de iPhone, waarbij je steeds moet inzoomen om een knop groot genoeg te krijgen zodat je erop kunt tappen.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Jep, ik snap wat er bedoeld is..maar t is ongelukkig verwoordt. Ze bedoelen inderdaad “Je ziet hetzelfde platform (windows) terug in meerdere verschijningsvormen: mobiel, desktop, tablet, etc”. Dat is iets anders als “Cross-platform”

  “Cross platform” is als een programma over meerdere platforms (windows, osX, linux, android, weet ik veel) werkt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is inderdaad “cross device” wat bedoeld wordt en niet “cross platform”. Zo verwoord ik het maar even in mijn eigen woorden. Wat een gebral zeg van die Steve Balmer, Steve Braller zou ik liever zeggen…..“Whatever device you use…Windows will be there……hahahaha…!!! Die man kijkt echt niet verder dan zijn neus lang is. Ik zou nog geen tweedehands auto van hem willen kopen. Steve Jobs mag fanatiek zijn in het aanprijzen, maar hij zegt geen dingen die écht niet kloppen. Maar wat Balmer zegt is echt onzin: Windows is NEVER NOOIT op ANY device I use! En ik ben lang niet de enige.
  Ik denk er net zo over als Lauwrence (en vele anderen hier denk ik!). Mijn Windows zijn alleen dubbelglas en ik kijk er dwars doorheen. En voor de rest is alles Apple! Heerlijk…..Apple met een big smile…!! Lekker puh!:grin:

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Wat heeft Windows 8 nou weer met Apple te maken?

  Alles. Ze apen immers alles na dus het lijkt heel veel op Apple op den duur, alleen dan wel op Apple van 4 jaar geleden, omdat de innovatie uiteraard van Apple komt.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Microsoft is gewoon een grote speler in de techwereld dus het heeft wel degelijk met Apple te maken. Vergeet niet dat Microsoft enorm veel zaken doet, ook naast consumentenelektronica. Het bedrijf an sich is niet slecht maar hun consumenten producten zijn niet altijd even fantastisch.

 • Profielfoto
  Lexis

  Hoezo is dit een goede move? Windows XP draaide al jaren op Tablet PCs en als het cross-platform (dus ook voor smartphones) wordt, valt het hele nut van Windows Phone weg.

  Leuk, maar het slaat nergens op.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Een hybride platform dus…. dat waarschijnlijk, net als een hybride fiets, in geen enkele taak uitblinkt…

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Nu ja, maar het is dan wel weer Windows.
  Beter dus dan dat Applegedoe.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Microsoft heeft de verkeerde attitude voor de fast moving mobile market. Microsoft is een tent die corporate klanten via een licentiemodel systematisch uitmelkt. Voor innovatie en goed doordachte, complete producten met een hoge aaibaarheidsfactor moet je niet bij Microsoft zijn. Alles bij Microsoft is het nét niet of haalt het net niet. Reden is dat productontwikkeling beperkt mogelijk is omdat producten onmiddellijk vermarkt moeten worden. Vaak moeten ontwerpen veranderd worden omdat het a-technische management bij Microsoft vindt dat het wel lang genoeg geduurd heeft en het apparaat of de software hupsakee! de markt opgekieperd wordt. Kijk naar de Windows phone. In aanleg een prachtig ding. Goeie interface, ziet er kek uit. Helaas werkt de helft van de features niet, en is een echte en kwalitatieve AppStore ver te zoeken. Het resultaat laat zich raden. RIP Windows Phone dus binnenkort. Kan bijgezet worden bij de Zune, Windows Vista en nog een handvol andere relieken.

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Microsoft is een te logge olifant geworden die langzaam aan het verzuipen is. Windows 8 is weer niet af. Zit weer vol fouten, nog meer toeters en bellen waar je niks aan hebt, en nu gratis virussen voor al je spullen;-) nee, ook versie 8 gaat het niet redden. Wordt weer te vroeg gelanceerd en werkt weer half Helaas voor Nokia en de crappy tablets of slates; ooit al een gezien?

 • Profielfoto
  maconly

  ze kunnen 1 platform niet eens aan, laat staan meerdere platforms.

  In Cupertino rollen er weer wat van de bank af van het lachen.

 • Profielfoto
  Chorro

  Duh,

  Wat had je anders verwacht, ze kijken naar de “concurrentie” en [s]leren hopelijk[/s] jatten daarvan.

 • Profielfoto
  Verwijder

  Hetzelfde besturingssysteem op meerdere platformen, biedt voor ontwikkelaars natuurlijk wel een aantal voordelen. Kijk maar naar het iOS, waarbij ontwikkelaars slechts één applicatie op zowel de iPhone, iPad en iPod Touch kunnen uitbrengen.

  Moeten Windows-ontwikkelaars nu dan aparte programma’s uitbrengen voor desktop PC’s en laptops? Of zijn een iPhone en een iPad verschillender?
  Er blijven aparte programma’s voor muis- en vingerbediende apparaten met grote en kleine schermen.

 • Profielfoto
  mattietissen

  Soms vraag ik me af of dit nou een Apple community is of een Windows community…

 • Profielfoto
  JWVD

  Zou een goede zet zijn.