Rick Stevenhaagen
Rick Stevenhaagen Nieuws 15 april 2011

Tweede leven webOS: een impressie

Apple krijgt er een concurrent bij: Hewlett-Packard. Het gaat niet zozeer om een tablet of telefoon. Het is vooral te doen om het besturingssysteem. Het bijzondere is dat HP, net als Apple en Samsung, een eigen besturingssysteem bezit. HP’s webOS krijgt een grote update die naar verwachting aankomende zomer debuteert op de HP TouchPad. We beginnen met een korte introductie.

Als je iets met gadgets hebt dan weet je vast wel iets over de Palm Pre. Het toestel zou volgens sommigen de iPhone gaan overtreffen. Palm zou dit bewerkstelligen met hun nieuwe besturingssysteem, het webOS. De Palm Pre en het bijbehorende OS zou baanbrekend worden en er ontstond een ware hype. Totdat bleek dat de verwachtingen niet waargemaakt konden worden. In Amerika waren mensen teleurgesteld en in de meeste andere delen van de wereld zelfs achtergesteld. Zo kreeg Palm het niet voor elkaar om het toestel in Nederland uit te brengen. Nu Palm is overgenomen door HP, waait er weer een frisse wind rondom webOS.

Vorige week is de developer kit van webOS 3.0 verspreid. Fansite PreCentral wist deze te bemachtigen en speelde met de emulator. Ze hebben daar een filmpje van gemaakt, maar helaas is deze inmiddels door YouTube verwijderd. Er staat nog wel een ouder filmpje online dat een impressie van het OS geeft.

Wat opvalt is dat HP heel duidelijk kiest voor een rustige interface. Het oogt wat zakelijk en lijkt veel op iOS. Ook Mac OS X Snow Leopard en Windows 7 zijn duidelijk ter inspiratie gebruikt bij het creëren van de software. Natuurlijk is niet alles overgenomen van andere fabrikanten. Het delen van content valt onder één van de eigen innovaties van HP. Het bedrijf heeft een compleet andere manier van delen bedacht. Stel, je hebt een website open staan op de TouchPad en je wilt die op je telefoon openen. Het enige wat je dan doet, is de apparaten letterlijk met elkaar in contact brengen. Na een fractie van een seconde begint de telefoon de website te laden en kan je verder gaan op de telefoon. Handig of gewoon leuk omdat het kan?

PreCentral hoopt dat de HP TouchPad met webOS 3.0, deze zomer het levenslicht zal zien. De volledige impressie van PreCentral is te vinden op hun site.

Sta jij open voor andere gadgets dan die van Apple?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweede leven webOS: een impressie
Sluiten