Tweede leven webOS: een impressie

20 reacties

Apple krijgt er een concurrent bij: Hewlett-Packard. Het gaat niet zozeer om een tablet of telefoon. Het is vooral te doen om het besturingssysteem. Het bijzondere is dat HP, net als Apple en Samsung, een eigen besturingssysteem bezit. HP’s webOS krijgt een grote update die naar verwachting aankomende zomer debuteert op de HP TouchPad. We beginnen met een korte introductie.

Als je iets met gadgets hebt dan weet je vast wel iets over de Palm Pre. Het toestel zou volgens sommigen de iPhone gaan overtreffen. Palm zou dit bewerkstelligen met hun nieuwe besturingssysteem, het webOS. De Palm Pre en het bijbehorende OS zou baanbrekend worden en er ontstond een ware hype. Totdat bleek dat de verwachtingen niet waargemaakt konden worden. In Amerika waren mensen teleurgesteld en in de meeste andere delen van de wereld zelfs achtergesteld. Zo kreeg Palm het niet voor elkaar om het toestel in Nederland uit te brengen. Nu Palm is overgenomen door HP, waait er weer een frisse wind rondom webOS.

Vorige week is de developer kit van webOS 3.0 verspreid. Fansite PreCentral wist deze te bemachtigen en speelde met de emulator. Ze hebben daar een filmpje van gemaakt, maar helaas is deze inmiddels door YouTube verwijderd. Er staat nog wel een ouder filmpje online dat een impressie van het OS geeft.

Wat opvalt is dat HP heel duidelijk kiest voor een rustige interface. Het oogt wat zakelijk en lijkt veel op iOS. Ook Mac OS X Snow Leopard en Windows 7 zijn duidelijk ter inspiratie gebruikt bij het creëren van de software. Natuurlijk is niet alles overgenomen van andere fabrikanten. Het delen van content valt onder één van de eigen innovaties van HP. Het bedrijf heeft een compleet andere manier van delen bedacht. Stel, je hebt een website open staan op de TouchPad en je wilt die op je telefoon openen. Het enige wat je dan doet, is de apparaten letterlijk met elkaar in contact brengen. Na een fractie van een seconde begint de telefoon de website te laden en kan je verder gaan op de telefoon. Handig of gewoon leuk omdat het kan?

PreCentral hoopt dat de HP TouchPad met webOS 3.0, deze zomer het levenslicht zal zien. De volledige impressie van PreCentral is te vinden op hun site.

Sta jij open voor andere gadgets dan die van Apple?

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Arthur345

  Ik denk niet dat het een grote hype word. Apple is gewoon veel bekender, en met bijv. Ipad en iphones op bijv. het nos journaal, zijn ze nu al de grote winnar denk ik.

 • Profielfoto
  Beninho

  WebOs werkt zalig!

  Het zal vanzelf groeien en in de zomer meld ik me voor de touchpad of pre 3!

 • Profielfoto
  iSponge

  Zeker.. ‘k ben een echte Apple fan, maar webOS en Palm hebben toch ook een speciaal plekje bij mij:-) M’n eerste ‘touch device’ was een Palm Zire 72 (die het overigens nog steeds doet :-D) Als ik om wat voor rede dan ook geen iPhone zou kopen dan word het toch eerder een Palm dan Android of Windows mobile:-)

 • Profielfoto
  Rup.

  Een piepklein duikje in de gadgetgeschiedenis leert dat Palm vroeger wereldwijd veruit de grootste speler was v.w.b. handheld computers. Nog ver voor de iPhone dus. Al voordat Palm WebOS ontwikkelde hadden ze de slag gemist. Er was een hoop geklooi met rare overnames en wat al dies meer zij. WebOS werd echter door iedereen die het gebruikt heeft geroemd.

  Ook de roem van Apple zal niet eeuwig duren, verzeker ik iedereen hier. Als HP WebOS op een mooi manier ontwikkeld en in de markt zet kan het echt een mooie concurrent worden van iOS.

 • Profielfoto
  Sam Rijver

  Ik heb ook altijd wel een zwak gehad voor palm, en goede concurrentie is ook Nietzsche verkeerd. Kom maar door

 • Profielfoto
  JMO

  Dit wordt inderdaad helemaal niks Waarom? Omdat de hype al om de Apple iPad heen zit, omdat Apple de eerste was die een goede tablet op de markt heeft gebracht. Dat kunnen ze bij HP niet na doen.

  Qua functies ziet het bijna, 90%, er het zelfde uit als de iPad dus ik denk dat dit niet echt waarde toevoegd aan het product. . Die sync mode is trouwens wel vet, om heel eerlijk te zijn.

  We zullen zien hoe het gaat, maar ik verwacht dat WebOS niet op nummer 1, 2 of 3 komt in de komende jaren. But Hheej… dare to prove me wrong :);)

 • Profielfoto
  knekkie

  Zeg nooit nooit. Apple had er volgens vele ook nooit gekomen met de iPod de iPhone en de iPad en toch bewees Apple steeds het tegendeel. Als iets technisch goed in elkaar steekt en er gelikt uit ziet en werkt dan is het heel goed mogelijk dat HP net als Apple zo langs alle skepticie glipt en mainstream word met hun producten. Gewoon kwaliteit leveren en geen dingen beloven die je niet waar kan maken.
  .
  Voorlopig vaart HP met het webOS een goede koers. Het is straks niet alleen een OS voor op de tablets en telefoons van HP maar het komt ook op de desktops te draaien als laag over Windows heen. Heb je het nodig zet je het aan. Net als frontrow.

 • Profielfoto
  mattietissen

  Nu ga ik me toch echt afvragen of dit een Apple community is….
  Man wat veel komkommernieuws laatste tijd door nieuwe redacteuren

 • Profielfoto
  Zakske

  Zeg nooit nooit.

  Idd. De strijdvelden liggen vol met bedrijven die ooit “cool” waren (Commodore, Silicon Graphics, Atari, Sega, Palm, Sun, AltaVista, Napster, enz.), maar nu vergeten zijn.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Apple bouwt een zoekmachine met bijhorende diensten.

 • Profielfoto
  PowerMac

  @ Rup:

  Een kleiner duikje in mijn geheugen zei mij dat Palm ooit begon met een software pakketje, “Graffiti” dat bij sommigen onder ons populair was daar de MessagePad met Newton OS 1.0 niet bijster veel deed met handschrift herkenning: Palm sprong daar mooi in met hun programmaatje, maar werd gestraft omdat Xerox dat eigenlijk bedacht had (ja inderdaad, ook in het fameuze Palo Alto Research Center waar ene Steve Jobs ook eens op bezoek was geweest, en ook een demonstratie had mogen aanschouwen…).

  Maar om nu te zeggen dat Palm indertijd wereldwijd de grootste speler was op het gebied van handheld computers gaat erg ver: ja, ze maakten indertijd de Palm Pilot, en die was populair. Maar populair in die tijd betekende dat enkel de die-hard gadget freaks er een hadden. Ik schokkeerde indertijd menig Apple winkel met een Apple MessagePad, simpelweg omdat men die wel kende maar nooit gezien had in het echt. Ik liet mensen het internet zien m.b.v. een pcmcia-kaart en een telefoonkabel: internet dat ze niet kenden maar wel van gehoord hadden.
  In die tijd was Palm dus “groot” met de Palm Pilot, en dat valt dus absoluut niet te vergelijken met het enorme marktaandeel dat de iPhone en de iPad hebben.

  Daarnaast dient vermeld te worden dat het nog altijd zo is dat ik het eerst wil zien, en dan geloven: de Courier van Microsoft (http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CB4QtwIwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DUmIgNfp-MdI&ei=GKWoTfTeMoar8QPFmuCnBg&usg=AFQjCNEZ1tFqHdT5URIMuYPDVnkhCgoOQA) zag er veelbelovend uit, Jeff Han had een wow-demonstratie met “zijn” tablet (http://www.ted.com/talks/view/id/65) maar uiteindelijk was het Apple die haar eigen stilte verbrak met drie uitvindingen in één machine: http://video.google.com/videoplay?docid=7945084053124129040#

  Dat was 4 jaar geleden…

 • Profielfoto
  PowerMac

  ok, ik had een vijf pagina tekst getiept als reactie op Rup, maar ik krijg dan de belachelijke zin te zien: “Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!”

  (heb ik ooit eerder gezien nadat ik een zeer lange reactie schreef).

  jammer.

 • Profielfoto
  Zakske

  (heb ik ooit eerder gezien nadat ik een zeer lange reactie schreef).

  Als je een lange reactie typt neemt de spamfilter van OMT standaard aan dat het rotzooi is, en wordt het niet gepubliceerd. Het enige wat je kunt doen is een moderator vragen om hem uit die achterlijke filter te halen. Lange of kritische reacties worden op dit Noord-Koreaanse forum niet meer gewaardeerd.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Dit is het enige OS dat mij ietwat aanspreekt na iOS. Dus ben benieuwt!

 • Profielfoto
  johnkeates

  Apple had de newton voor dat Palm bezig was of uberhaupt bestond:)

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @johnkeates: de eerste Newton (de MP100) kwam uit in de VS in 1993 – dat gebeurde hier (soort van) pas een jaar later. De eerste Palm, de Zoomer, verscheen net voor de MP100 in 1993, maar was een commerciële flop. Palm overleefde dat maar net, onder meer door haar handschriftherkenningstechniek te verkopen aan Apple voor het Newton-project.

  Interessant genoeg zijn Apple en Palm daarna met hun handschriftherkenning helemaal de andere kant op gegaan: Apple door de herkenning te verbeteren op verschillende handschriften en Palm door de gebruikers te dwingen in Palm-schrift te schrijven. Raar genoeg werkte die laatste methode eigenlijk beter.

  WebOS is een schitterend systeem, schrijf het niet snel af. Maar het zal wel een goede marketing vanuit HP nodig hebben en de eerste apparaten, hoewel veelbelovend, zijn nog niet op de markt.

  En voor hen die zoveel zelfgenoegzaamheid tonen over de positie van Apple: zie de commentaren van Zakske. Laten we ook niet vergeten waar Apple nog maar iets meer dan tien jaar geleden was.

 • Profielfoto
  Theunis_B

  Ik heb hier nog nooit eens iets van gehoord XD

 • Profielfoto
  Edwin

  WebOS is een schitterend systeem, schrijf het niet snel af. Maar het zal wel een goede marketing vanuit HP nodig hebben en de eerste apparaten, hoewel veelbelovend, zijn nog niet op de markt.

  Ik denk dat WebOS zelfs beter is maar het zal vreselijk moeilijk worden om het hele systeem van de App Store/iTunes te evenaren zeker als Google, RIM en Microsoft dat ook nog eens gaan proberen. Vijf OS’en en vijf App Store’s gaat de keuze voor de consument niet makkelijk maken en is ook niet te prefereren.

  Er is nu eigenlijk geen keuze en daarmee is het, met name voor de tablet, al helemaal makkelijk; Apple dus (voorlopig).

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Biker:

  Ik denk dat WebOS zelfs beter is maar het zal vreselijk moeilijk worden om het hele systeem van de App Store/iTunes te evenaren zeker als Google, RIM en Microsoft dat ook nog eens gaan proberen. Vijf OS’en en vijf App Store’s gaat de keuze voor de consument niet makkelijk maken en is ook niet te prefereren.
  Er is nu eigenlijk geen keuze en daarmee is het, met name voor de tablet, al helemaal makkelijk; Apple dus (voorlopig).

  Ja, dat is de situatie wel ongeveer. Maar ik stel mijn iPad 2 wel uit totdat ik die WebOS-dingen heb gezien en in handen heb gehad. Het enige echte alternatief voor de iPad dat ook echt te koop is, is nu (als je in de VS komt) de Nook Color. Standaard natuurlijk een reader, maar met het nodige tweakwerk erg interessant als Android-machine (er is zelfs een gek die Meego aan de praat heeft gekregen, geloof ik).

 • Profielfoto
  prullenbak

  We hebben dit allemaal al eerder gezien. Met de iPod. Sony had mooie mp3-spelers. Samsung had ze. Philips had ze. En toch, toch heeft iedereen dit gesprek gevoerd:
  “o, is dat een iPod?”
  “Ja, een neppe..van Philips”
  “o…ok.”
  *einde gesprek*
  En dat gaat nu ook gewoon weer gebeuren.
  “oe, is dat een iPad?”
  “ja, een neppe…een android”
  “hmm…ok”