Spotlight: open de map in plaats van bestand

17 reacties

Spotlight is één van de belangrijkste functies binnen Mac OS X. Binnen enkele seconden na het intikken van een zoekopdracht vind je de bestanden waar je naar zoekt. Toch zijn er nog verbeteringen mogelijk. Zo is het via de menubalk redelijk omslachtig om een andere opdracht uit te voeren dan het openen van het gevonden bestand.

Daar schiet Spotlight dus tekort. Of eigenlijk, het werkt niet zoals we dat op de Mac gewend zijn. Na een zoekopdracht moet je namelijk eerst op ‘toon alles’ klikken en dan wordt het bestand in de Finder geselecteerd. Om deze handeling makkelijker te maken, ga je met de muis op het gewenste bestand staan en voer je Command + Enter in. Je komt dan terecht in de map waar het bestand zich bevindt. Het nut hiervan ligt voor de hand. Zo kan het handig zijn als je een bestand wilt hernoemen, verplaatsen of snel wilt weergeven.

Een andere optie is de zoekresultaten allemaal in de Finder te tonen. Na het intikken van een steekwoord gebruik je dan de toetsencombinatie Option + Enter.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Jojo890

  Handige tip:)

 • Profielfoto
  Applezone

  Idd handig!

 • Profielfoto
  fiereb

  Handig, maar al best bekend…

 • Profielfoto
  mymac

  Thanks! Toch weer net iets kleins wat je niet weet:smile:
  Alleen schrijf je dat je ‘met de muis op het gewenste bestand gaat staan’, maar dat gaat toch makkelijker met de pijltjes toetsen? Aangezien je spotlight al benadert met cmd + spatie, de zoekactie typt, en de laatste stap is het openen van de map met cmd + enter. (Ik weet het, het is iets kleins, maar toch, om het compleet te maken)

 • Profielfoto
  MrHammond

  Nog niet bekend bij mij, dus handig:smile:

 • Profielfoto
  Melle

  de meeste tips die hier passeren, ken ik al. Maar deze absoluut nog niet. Heel handig. (dus: blijven geven die tips… hoe “gekend” ze volgens sommigen altijd mogen zijn…)

 • Profielfoto
  McLoe

  Ook handig: ALT + CMD + SPATIE opent Spotlight direct in een Finder-window, met meer zoek-opties.

 • Profielfoto
  ws77

  Nuttig! Wist ik niet. Altijd weer wat nieuws te ontdekken, zelfs na jarenlang mac gebruiken:smile:

  Inmiddels ontdekt: cmd-klik werkt ook. En dat werkt ook in stacks (zoals de downloads map in de dock).

 • Profielfoto
  Lexis

  Spotlight? Ik gebruik Alfred…

 • Profielfoto
  Swijma

  Oh, ik kende wel Command-R, dat werkt ook

 • Profielfoto
  Laagwater

  Het download venster van safari vind ik ook zo vreemd. Je kunt hier niets oppakken en slepen… Dan moet je eerst op het vergrootglas icoontje drukken en dan opent het de download folder. Hoe omslachtig kun je zijn….

 • Profielfoto
  prullenbak

  Inderdaad super tip. Het jammere is dat ik dit soort dingen zo weinig gebruik, dat ik de volgende keer denk: “hoe zat dat ook alweer?” Maar ja:)

 • Profielfoto
  ronald

  Verdraaid handige tip.

 • Profielfoto
  iphonio2

  handy, thx!

 • Profielfoto
  Muziekfan

  CMD+f (het oude Apple f) werkt ook nog steeds en doet het zelfde als ALT-CMD-Spatie
  Verder opent vanuit het Spotlight menu de map van het gevonden bestand ook met ALT-CMD – klik

 • Profielfoto
  stuurt

  Ik zit eigenlijk meer te wachten op de volgende spotlight functie:

  Snel weergeven rechtstreeks vanuit spotlight.

  Het komt met enige regelmaat voor dat ik een bepaalde orderregel op een factuur zoek. Soms komt het trefwoord dat ik gebruik in meerdere orderregels voor waardoor ik dus even snel wil kunnen kijken welke factuur het precies is.

  Ik doe dit nu door vanuit spotlight de ‘toon alles’ functie te gebruiken en dan snelle weergave via de spatiebalk.. Erg leuk, maar als blijkt dat het trefwoord niet juist was en dus een nieuwe zoekopdracht doe, dan heb ik binnen de kortste keren mijn scherm volstaan met findervensters die ik dan vervolgens allemaal weer dicht moet klikken..

  iemand hier een oplossing voor?

 • Profielfoto
  aukem

  handig bedankt