Ongevraagd gebruik microfoon iPhone

18 reacties

Afgeluisterd worden door je eigen telefoon. In theorie is het al een tijd mogelijk, maar nu wordt het ook toegepast. Dat meldt Tweakers naar aanleiding van een bericht op Computerworld. Shopkick, Color en IntoNow zijn enkele apps die gebruikmaken van jouw microfoon.

Je loopt door een winkel. Uit de speakers hoor je reclame of een omroeper die extra hulp vraagt bij de kassa. Het zijn geluiden waar je normaal niets achter zoekt. De applicatie Shopkick is in staat om dit soort onmerkbare tonen op te vangen. Hierdoor kan het bepalen in welke winkel je staat. Deze informatie kan ingezet worden om een aanbieding op het scherm te vertonen. Het is opmerkelijk te noemen dat Shopkick niet aangeeft dat het de microfoon gebruikt. Zo ook bij Color. Ook deze app, waar recentelijk ruim 40 miljoen dollar in werd geïnvesteerd, vertelt niets over zijn afluisterpraktijken. Color is een sociale applicatie. De app luistert of andere gebruikers in dezelfde ruimte aanwezig zijn.

IntoNow geeft wel duidelijk aan dat de microfoon gebruikt wordt. Deze app luistert naar welk tv-programma je kijkt.

De microfoon van je telefoon kan gebruikt worden om gebruikersprofielen op te bouwen of aan te vullen. Zo kunnen bedrijven hun advertenties nog beter op de gebruiker af stemmen. Volgens Computerworld gebeurt dat nu nog niet.

Of de afluistertrend een wenselijke is, mag eenieder voor zichzelf bepalen. Een duidelijk negatief punt is de data die de applicaties verstoken. De gemiddelde gebruiker heeft geen idee waar een app allemaal toe in staat is. Mensen met een datalimiet kunnen hierdoor last krijgen van apps die media onaangekondigd naar een server sturen. Dit kan resulteren in langzamer internet of een hoge rekening. Dat hangt af van de mobiele aanbieder.

Naast de iPhone zijn er ook applicaties op Android toestellen die ongevraagd gebruikmaken van de microfoon. Er wordt bij de installatie van Android apps wel vooraf getoond welke bronnen het programma gebruikt. De gebruiker kan er dan voor kiezen om het programma niet te installeren.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Andre

  Zou dit ook kunnen werken op een iMac of ander product van Apple?
  Moet ik nu paranoia worden?

 • Profielfoto
  drahreg

  Ronduit asociaal en m.i. gewoon strafbaar als je er niet duidelijk over bent van tevoren.

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  Wat je over Color zegt is niet helemaal waar.
  De meeste gebruikers kennen de app door de grote aandacht die de app heeft gekregen vanwege de 41 miljoen financiering het heeft gekregen. In al deze nieuwsberichten is steeds duidelijk gemeld dat de app alle censoren gebruikt om vast te stellen met wie je een groep vormt.

 • Profielfoto
  RoBotje

  @ Andre; dat idee heb ik soms ook. Misschien wordt ik wel ongevraagd gefilmd door mijn eigen ingebouwde cam. Dat oplichtende lampje is geen zekerheid. Dat is zo gehackt..

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Misschien volgt men wel je positie op aarde met GSM en GPS!;-)

 • Profielfoto
  Domtoren

  Toch maar eens Little Snitch kopen…

 • Profielfoto
  wimbers

  little snitch voor iphone?…

  shopkick is machtig interessant voor de retailer.. maar met deze praktijken creeer je in europa weinig sympathie.

  transparantie is hier veel belangrijker dan in de US.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Die microfoon vind ik wel raar, maar camera? Ik weet niet wat jij voor je iSight doet, maar ik gedraag me gewoon. Als iemand naar mij wilt kijken, dan vind ik het prima:P.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik vermoed dat ALS dit al bestaat dat het niet beperkt blijft tot de iPhone, dus dat we niet alleen als iPhone bezitter paranoïde hoeven te worden. :sarcastic:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het ABSURD als dit soort dingen gebeuren, vooral als het ongevraagd is.
  Dat is ook verboden volgens mij, tenzij je er duidelijk op wordt gewezen. Het is niets minder dan schending van je privacy. Regelrechte spionage ten gunste van adverteerders.

 • Profielfoto
  jf

  Die microfoon vind ik wel raar, maar camera? Ik weet niet wat jij voor je iSight doet, maar ik gedraag me gewoon. Als iemand naar mij wilt kijken, dan vind ik het prima:P.

  Dat kan best. Maar dan niet klagen als je op een onbewaakt moment na het douchen even snel in je nakie langs je mac loopt en een dag later moet constateren dat het filmpje dat daar heimelijk van geschoten is all over the internet te zien is!

 • Profielfoto
  S1t1e1f1a1n1

  Hmm ik denk dat we op onze apple computertjes niet zo bang hoeven te zijn! De enige programma’s welke bij mij toegang heeft tot de webcam (mits is dat accepteer) zijn msn, photobooth en skype. Safari enof FireFox vragen altijd netjes om toestemming…. Dus zolang je niet de meest ongure software installeert ga ik er vanuit dat niemand controleert of je in je neus peutert…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Die microfoon vind ik wel raar, maar camera? Ik weet niet wat jij voor je iSight doet, maar ik gedraag me gewoon. Als iemand naar mij wilt kijken, dan vind ik het prima:P.

  Dat kan best. Maar dan niet klagen als je op een onbewaakt moment na het douchen even snel in je nakie langs je mac loopt en een dag later moet constateren dat het filmpje dat daar heimelijk van geschoten is all over the internet te zien is!

  Geen zorgen;). Dat maakt mij allemaal niet uit:P.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @ Andre; dat idee heb ik soms ook. Misschien wordt ik wel ongevraagd gefilmd door mijn eigen ingebouwde cam. Dat oplichtende lampje is geen zekerheid. Dat is zo gehackt..

  Dat is zowel bij iSight als FaceTime HD-camera’s onmogelijk.
  De gehele camera-unit wordt aan- en uitgeschakeld, inclusief lampje. Je kan dus niet de camera inschakelen zonder lampje, of andersom. De microfoon wordt wel apart aangestuurd, maar heeft geen lampje.

  Als je een Mac openmaakt, zul je altijd maar 2 draadjes zien. 1 draadje heeft 2 interne draadjes (microfoon) en het andere heeft 4 interne draadjes, 2x spanning en 2x signaal,(camera) net als USB.

  Bij camera’s in niet-Apple MacBooks zal je bij sommige het lampje en de camera wel apart kunnen besturen. Alleen worden ze tegenwoordig in mindere mate toegepast, juist vanwege dit probleem.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  niemand wilt mij afluisteren hoor haha

 • Profielfoto
  Chester16

  Dat is zowel bij iSight als FaceTime HD-camera’s onmogelijk.

  Maar wel mogelijk bij de iPhone 4 en iPod touch?
  En wat als je een scherm van een Mac-notebook openmaakt? Die worden meestal niet open gemaakt bij een defect aan het scherm, maar wordt het hele scherm (inclusief iSight/FaceTime-cameria) vervangen?

 • Profielfoto
  Tink25

  Ik ben bang dat we nog niet eens de helft weten van wat ze met onze camera’s en microfoons doen! Maar het is te gek voor woorden dat er vanuit het bestuurlijk orgaan niets aan gedaan wordt.:confused:

 • Profielfoto
  RoyK

  Er is maar 1 manier om je telefoon van afluisteren te beveiligen. Door hem uit te zetten. Dit probleem is niet specifiek voor een iPhone. Alle telefoons kunnen worden afgeluisterd en is al jaren aan de gang.
  http://juzonieuws.net/2010/12/29/de-primeur-van-rtl4-afluisteren-gsm-telefoons/