Ondertussen, aan het Leidseplein…

32 reacties

Naar aanleiding van de recente bouwactiviteit op de begane grond van Leidseplein 25, onderdeel van het Hirschgebouw in Amsterdam, is One More Thing op nader onderzoek uitgegaan. We wilden ontdekken hoe Neerlands eerste Apple Store eruit gaat zien en hoelang we er nog op moeten wachten totdat de deuren eindelijk geopend worden.

Met dank aan de wet openbaarheid van bestuur kunnen we een eerste tipje van de sluier oplichten: we weten iets beter wat er gaat komen, maar nog niet wanneer. Het is namelijk nog steeds wachten op een bouwvergunning.

De bouwvergunningsaanvraag is door de gemeente in behandeling genomen op 17 januari 2011, maar het Hirschgebouw is een rijksmonument. Dit betekent dat wanneer je wilt verbouwen de welstandscommissie om advies wordt gevraagd over de aanpassingen in het in- en exterieur. De verslagen van de welstandscommissie geven ons een eerste beeld van wat we straks mogen verwachten van de Amsterdamse Apple Store. Wij schetsen alvast een beeld:

OMT-impressie van de Apple Store Amsterdam

De welstandscommissie is inmiddels akkoord met de aanpassingen aan de buitenkant van het gebouw: het vervangen van de puien en het verbeteren van de verbinding tussen binnen en buiten. Met de aanpassingen aan de binnenkant en de vertaling naar de lokale situatie van Apple’s retailformule inclusief grote vide en glazen ronde trap, hebben ze echter nog grote moeite. Voor dit onderdeel is daarom negatief geadviseerd.

Welstandsadviezen zijn in principe bindend, maar kunnen door de gemeente overruled worden. Interessant in dit licht is de opmerking die de welstandscommissie maakt in een plenaire vergadering van alle Amsterdamse commissies:

Het Hischgebouw aan het Leidseplein (volgnr. 59193, 59219) krijgt een nieuwe functie waarvoor een aantal aanpassingen aan het ex- en interieur nodig zijn. Met name over de inwendige wijzigingen in het rijksmonument heeft de commissie negatief geadviseerd. De voorgestelde ingrepen in de structuur ten behoeve van het winkelconcept van de nieuwe huurder, zijn volgens de commissie te ingrijpend en willekeurig en daarom niet acceptabel. Vanwege de economische druk vreest de commissie een contrair besluit van het stadsdeel.

Welstand verwacht dus dat het bestuur van het Stadsdeel Centrum, Apple zo graag in de stad wil hebben, dat ze de bezwaren van welstand zal wegwuiven en vergunning zal verlenen. Een echte Apple Store in de stad is schijnbaar erg aantrekkelijk! Het is bij ons nog niet bekend of de interieurplannen voor het interieur een derde keer aan welstand voorgelegd gaan worden, of dat Apple het laat aankomen op de politiek. Inmiddels is aangevangen met de vergunningsvrije delen van de verbouwing en het schoonmaken van de gevel. Op de betonschaar die de vide in het gebouw knipt moeten we nog even wachten.

Het Amerikaanse architectenbureau Bohlin Cywinski Jackson is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het ontwerp. Dit bureau ontwierp tot nu toe alle Apple Flagship Stores. Het Amsterdamse architectenbureau Studio C wordt ingezet om de lokale ervaring met bouw- en monumentenvergunningen en eerder opgedane ervaringen met het Hirschgebouw.

Wil je de voortgang aan het Leidseplein met eigen ogen aanschouwen? Kom dan a.s. zaterdag om 13.00 uur naar de OMT Lenteborrel in het Vondelpark. Op een steenworp afstand van de toekomstige place-to-be voor Applefans.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Chorro

  Dat zijn mooie AutoCAD tekeningen!

 • Profielfoto
  Froggle

  Ik kijk er naar uit, maar ik denk dat het op z’n vroegst 2012 wordt.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Wat heeft een Apple Store meer te bieden dan een gemiddelde APR?? Niet zo veel toch, behalve misschien een chique jasje..? Ik probeer de hype even te begrijpen..

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat heeft een Apple Store meer te bieden dan een gemiddelde APR??

  Een Genius-bar bijvoorbeeld.
  Waar je elke simpele vraag kan voorleggen, mits je tenminste zes dagen van tevoren ‘een nummertje hebt getrokken’.
  .
  Nee, niet zo bar veel natuurlijk, behalve dat ze altijd in een mooi pand zitten.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Ik blijf lekker bij m’n lokale appleboer icentre kopen, weet ik tenminste dat de service goed is en ze hebben eigen technische dienst! Zo’n store zal het vast weer opsturen en dan ben je een week/paar weken iets kwijt, like media markt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wel een erg kleine opslag ruimte in die tekening:P
  Maar hey, ik weet niet hoe dat in het echie is natuurlijk;)

  Ik blijf lekker bij m\’n lokale appleboer icentre kopen, weet ik tenminste dat de service goed is en ze hebben eigen technische dienst! Zo\’n store zal het vast weer opsturen en dan ben je een week/paar weken iets kwijt, like media markt.

  .
  volgens mij is dat juist de meerwaarde. Reparatie inpandig of gelijk omruilen voor een nieuw product juist omdat je bij apple zelf staat en niet bij een tussen handelaar zoals een APR.
  .
  maar ik kan het mis hebben. Verder over service… ik denk dat juist in de officiële apple store de service Tip top in orde zou moeten zijn. Fijn dat je lokale APR zo goed is. Maar ik verwacht van Apple zelf niet minder dan goede service.

 • Profielfoto
  Aeno

  Wat moet ik me bij dat ‘kids’ gedeelte voorstellen? Dus toch die Playmobil Apple Store?:D

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Alles goed en wel, maar ik heb nog geen bewijs gezien dat ‘de nieuwe huurder’ inderdaad Apple zou zijn. Speculatie, kortom. Wishful thinking.

 • Profielfoto
  iCulture.nl

  ALS (en met de nadruk op ALS) de Apple Store in het Hirsch-gebouw komt, dan hebben ze in ieder geval aardige buren;) Wij zitten met iPhoneclub.nl en iPadclub.nl namelijk sinds kort in een met allerlei andere leuke ondernemers gedeelde kantoorruimte boven het naastgelegen de Balie. Zie ook Bovendebalie.nl.

  We moeten alleen nog uit zien te vinden welke afluisterapparatuur sterk genoeg is zodat we alle roddels en nieuwe releases vanuit het hoofdkantoor van Apple Nederland (bovenverdieping Hirsch-gebouw) kunnen aftappen:evil: Daar kijken we namelijk recht op uit vanuit onze ruimte:razz:

 • Profielfoto
  spacefreek

  Alles goed en wel, maar ik heb nog geen bewijs gezien dat \’de nieuwe huurder\’ inderdaad Apple zou zijn. Speculatie, kortom. Wishful thinking.

  http://www.onemorething.nl/2010/11/omt-scoop-apple-store-amsterdam-in-2011-open/

 • Profielfoto
  KR1275

  Welstand verwacht dus dat het bestuur van het Stadsdeel Centrum, Apple zo graag in de stad wil hebben, dat ze de bezwaren van welstand zal wegwuiven en vergunning zal verlenen. Een echte Apple Store in de stad is schijnbaar erg aantrekkelijk!

  Meent u dat nou echt?? Wat voor het bestuur vooral van belang is, dat er een partij in komt die de huur betaalt en kán betalen. Het maakt ze weinig uit wat erin komt, zolang het maar past bij de uitstraling van het gebouw en de huurder kapitaalkrachtig genoeg is. Apple zorgt echt niet voor een nieuwe toestroom van toeristen naar Amsterdam… dan valt er wel meer te beleven.

 • Profielfoto
  hansiedejong

  Wat moet ik me bij dat \’kids\’ gedeelte voorstellen? Dus toch die Playmobil Apple Store?:D

  Daar staan wat iMacs met wat kinderspelletjes en van die lage ballen waar de kinderen op kunnen zitten. Heel leuk bedacht weer. Zag dat ‘kids’ gedeelte ook in New York.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Een rijksmonument slopen om er een winkel in kwijt te kunnen is nooit grappig.
  Ook niet als het een Apple winkel is.

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  OMT onderzoekt zelf is iets in plaats van alles van andere sites te halen!
  Leuk artikel.

 • Profielfoto
  Hailstorm

  WOB met de nodige vertraging. De aangehaalde documenten zijn van 23 februari 2011, de zaken liggen momenteel anders dan geschetst in dit artikel…

 • Profielfoto
  Zakske

  De verslagen van de welstandscommissie geven ons een eerste beeld van wat we straks mogen verwachten van de Amsterdamse Apple Store.

  In essentie behelst alles wat jullie hier aanhalen nog helemaal niks. Zo waren er bijvoorbeeld in mei van 2007 al sterke indicaties voor een Apple Store in Little Rock (Arkansas), maar uiteindelijk ging het niet door. In Little Rock was er ook al een bouwaanvraag, en Apple was zelfs al actief personeel aan het werven. Nu is Amsterdam natuurlijk wel interessanter dat zo’n godvergeten gat ergens in het midden van de Verenigde Staten, maar goed…

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Apple zorgt echt niet voor een nieuwe toestroom van toeristen naar Amsterdam… dan valt er wel meer te beleven.

  Nou… zelfs in het dorp Apeldoorn stonden ze in de rij voor een iPad2. Er zullen er allicht rijen voor de deur liggen bij een nieuw Apple-speeltje.:wink:

  maar ik heb nog geen bewijs gezien dat ‘de nieuwe huurder’ inderdaad Apple zou zijn.

  even in zoomen op de plattegrond misschien?

 • Profielfoto
  iPredict

  Erg jammer, ik zal het niet aankomende zaterdag kunnen bewonderen. Het zou wel leuk zijn als Steve er een beetje aandacht aan besteed in een Keynote wanneer deze Apple Store officieel geopend is, zoals hij in afgelopen september al deed met de Apple Stores in Frankrijk, Engeland en China..

 • Profielfoto
  macsterdam

  Pete.Z
  Een rijksmonument slopen om er een winkel in kwijt te kunnen is nooit grappig.
  Ook niet als het een Apple winkel is.

  Zoveel valt er niet meer te slopen. Kijkend naar alleen de buitenkant, denk je dat het Hirsch een mooi gebouw is. Eenmaal binnen, zie je pas hoe verschrikkelijk slecht het gebouw de afgelopen 20/30 jaar onderhouden/verzorgd is. Zo zijn bijna alle plafondornamenten weggehakt of flink beschadigd. Hier een voorbeeldje van van een stukje plafond dat nog soort van ok is: http://tinyurl.com/3pt24fk
  Mocht Apple er een winkel openen, dan heb je goeie kans dat het gebouw er alleen maar beter van wordt. Btw, Het Hirsch was vroeger een winkel (warenhuis).

 • Profielfoto
  MacMeijers

  De kwaliteit van welstandscommissies is doorgaans aanmerkelijk veel lager dan de ontwerp kwaliteiten van Apple. In dat opzicht is het geen enkel probleem als de dit soort ‘kwaliteits” commissies wordt overuled

 • Profielfoto
  boog

  In zekere zin komt Apple weer terug naar het Hirschgebouw.

  Begin jaren 90 bevond zich aan de ‘achterkant’ van het gebouw (in het steegje tegenover het Americain) een dealer van NeXT spullen. Ik stond daar regelmatig in de etalage te loeren als ik op de nachtbus wachtte.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ boog: leuke/mooie observatie.

 • Profielfoto
  Sjakelien

  @spacefreek: Ik zou het echt heel leuk vinden als het doorging, daar niet van, ik woon om de hoek van het Leidseplein, maar monopoliehouder van dit nieuws is onemorething.nl, die citeert uit ‘betrouwbare bronnen’.
  Zolang niet duidelijk is welke bronnen dat zijn, en hoe die aan hun informatie komen, blijft het speculatie.

 • Profielfoto
  iSponge

  @Sjakelien: als ik het goed begrijp uit de 2e alinea, dan kan je concluderen dat ze gewoon navraag gedaan hebben “op het gemeentehuis”:)

 • Profielfoto
  Sjakelien

  @iSponge: Ik zie nergens officieel bevestigd dat “de nieuwe huurder” daadwerkelijk Apple zou zijn.
  Waarom hamer ik hier zo op? Allereerst wil ik vooropstellen dat ik het bijzonder op prijs stel dat OMT zich journalistiekerig ontwikkelt.
  Echter: ‘betrouwbare bronnen’ die niet genoemd kunnen/willen worden, hoeven helemaal niet betrouwbaar te zijn. Stel nu, dat de de nieuwe huurder GEEN Apple zou zijn, maar bijvoorbeeld Hennes & Maurits, dan is het toch een vrij nutteloze inspanning om alvast een inrichting te gaan dromen.
  Whatever: ik wil er ook in geloven, maar ik heb nog geen bewijs gezien.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @Sjakelien We zien elkaar bij de opening!

 • Profielfoto
  computer space

  Kun je ook even de gevels posten? Ik neem aan dat die ook bij de fase 1 bouwaanvraag zitten?

 • Profielfoto
  computer space

  Hier is het hele verhaal:
  http://www.welstand.amsterdam.nl/zoek_een_advies_behandelstatus?id=59219
  Raar dat er bij Amsterdam geen tekeningen bij staan. Nijmegen is nog altijd kampioen informatievoorziening wat bouwaanvragen betreft.

 • Profielfoto
  JWVD

  Laten we maar hopen dat die snel komt dan.

 • Profielfoto
  MikeyV

  Het zou natuurlijk wel een gemiste kans van jewelste zijn als er onder het Hoofdkantoor van Apple NL geen Apple Store komt.

  Ik ben ook reuze benieuwd of het beperkt blijft tot 1 Apple Store in NL of dat andere plaatsen ook nog verblijd gaan worden.

 • Profielfoto
  samplex

  Eindelijk een Genius bar, gratis workshops.

  Ook hoef je niet meer te wachten als er nieuwe hardware uitkomt zoals bijv. met de Magic Trackpad toen der tijd.
  Deze was gelijk te koop in een Apple store maar de APR’s kregen deze pas veel later of je moest hem via de Online NL Apple store kopen.

  Apple verkoopt het liever via hun eigen Apple store dan een APR want moet er ook nog aan verdienen.

 • Profielfoto
  prullenbak

  De trap komt voort uit de winkelformule en niet uit het monument en heeft daarmee ten opzichte van het gebouw een ‘tijdelijk’ karakter. De commissie wijst op de getoonde voorbeelden van dezelfde winkelformule op andere locaties waar de glazen trap verder inpandig is geplaatst.

  Wilt u nog meer aanwijzingen?:)