Mac OS X Lion scrollt als iOS

25 reacties

Het verschil tussen Leopard en Snow Leopard zit vooral onder de motorkap. Mac OS X Lion verandert op een aantal punten wel drastisch in verhouding tot zijn voorganger. Eén van deze veranderingen heeft betrekking tot het scrollen. De manier van scrollen wordt gelijk getrokken met iOS. Dit houdt in dat je naar boven moet scrollen om de onderkant van een document te bekijken. Een ontwikkelaar schreef een kleine app om alvast te wennen aan deze nieuwe feature.

Volgens de ontwikkelaar is de app vooral ideaal voor mensen die Lion en Snow Leopard in dualboot naast elkaar draaien. Er is ook goed nieuws voor gebruikers die niet kunnen wennen aan ‘het nieuwe scrollen’. De functie is uit te schakelen via de systeemvoorkeuren. Scroll Reverser is hier te downloaden.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Dannydekr

  Het voordeel in Lion is dat dit dus tevens het bounce effect overneemt van iOS waardoor het allemaal natuurlijker aanvoelt. DIt is bij deze applicatie niet het geval.

 • Profielfoto
  HuibP

  Blij dat je het kan uitschakelen. Moet er niet aan denken om in tegengestelde richting te scrollen.

 • Profielfoto
  jochems

  Lijkt me heerlijk werken..ik werk nu met een tablet en daar drag je al het ware ook de pagina naar boven.

 • Profielfoto
  joram

  Ik heb ’t ook geprobeerd met Lion’s beta, maar vond ’t heel vreemd. Volgens mij werkt zoiets alleen als je op een trackpad zit te werken, maar met een muis voelt ’t heel abnormaal aan omdat je dan juist het tegenovergestelde doet als met een trackpad.

 • Profielfoto
  Welloe

  Ik moest eerst even goed denken hoe ik me dit nou moest voorstellen.
  Maar nee, ik denk niet dat dit goed zal werken op een computer. Het hele punt dat het zo goed werkt op een tablet/telefoon/iPod is omdat het touch screen is.

 • Profielfoto
  Sjiggle

  Tijd geleden had ik de beta van Lion nog draaien en ik moet zeggen dat dat scrollen echt wel lekker werkt. Je moet er wel een trackpad voor hebben anders is het wel vreemd als je het met je muis doet.

 • Profielfoto
  applejeroen

  Mischien is dit een teken voor een iMac met touch screen?
  De controol lijkt is speciaal touch screen gemaakt dus het zou mij niet verbazen.

 • Profielfoto
  iSponge

  Net gedownload.. opzich wel leuk.. alleen af en toe stop het scrollen en scrollt’ie helemaal niet meer :S

 • Profielfoto
  Sjiggle

  @applejeroen een iMac met touchscreen? haha gast denk je nou echt dat dat lekker werkt. Dan moeten ze de iMac wel zo maken dat je hem plat kan leggen als een tekentafel ofzo. Anders heb je naar een half uurtje werken denk wel erg moeie armen.

 • Profielfoto
  Joachim_D

  Heb het even gedownload en het werkt lekker. Ik gebruik wel m’n trackpad, en ik kan geloven dat het met een muis niet zo goed aanvoelt.

 • Profielfoto
  maikel22

  Ik gebruik het reverse scrollen nu 2 weken en ik vind het nu lekker en logischer werken. Het is even doorbijten en wennen de eerste 24 uurtjes, maar daarna is het normaal. Eigenlijk is het natuurlijk wel logischer om zo te scrollen, want nu ‘sleep’ je de pagina in plaats van de scrollbar.
  Ik kan me voorstellen dat als je nog regelmatig met Windows (of andere OS’en) werkt het verwarrend kan worden, maar ik heb daar niet veel last van.
  Waarom zou het op de muis minder goed aanvoelen/werken dan op een trackpad?

 • Profielfoto
  spywurm

  Werkt deze beta nu ook voor core duo met 32bit of moet je nog altijd minstens een core 2 duo hebben? Want ik kan er niet omheen omdat ik geen mac heb met 64bit of een core 2 duo.

 • Profielfoto
  Macteach

  Je kunt het scrollen wel degelijk veranderen in voorkeuren hoor! Gelukkig wel want ik werd er knetter van…

 • Profielfoto
  spreenbrouwer

  Ik moet er ook niet aan denken. Erger me momenteel al dood aan de Adobe CS5 applicaties die dit ook doen, ik scroll om de haverklap de verkeerde kant op. Wel mooi dat het uit te schakelen is, kent iemand hier ook een optie voor in bijvoorbeeld Photoshop CS5? Ik gebruik een Wacom Intuis 4

 • Profielfoto
  iPredict

  kheb laatst het inverse scrollen op een beta van lion uitgeprobeerd. het werkt fantastisch en het went meteen! Het is gewoon logischer, eigenlijk is het scrollen in SL invers als je erover nadenkt, want bij Lion sleep je het document, terwijl je bij SL “beweegt in de richting waarvan je meer wil zien”. Daarnaast is het handig maar vooral logisch dat het overeen komt met scrollen in iOS.

 • Profielfoto
  JWB

  Ik denk niet dat dit uiteindelijk in Lion als enige optie komt. Ongetwijfeld als default, maar wel uit te zetten.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Dit ga ik sowieso op m’n MBP gebruiken:lol: (maar sowieso niet op m’n iMac..)

 • Profielfoto
  wimbers

  fantastisch, ik heb me altijd al afgevraagd waarom ik naar beneden moest scrollen om de pagina naar boven te krijgen….
  misschien denk ik ondersteboven….

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Ik heb de eerste beta van Lion gedraaid en sindsdien vond ik het helemaal geweldig. Week of 2-3 terug terug gezet naar Snow Leopard ivm vervelende bugs. Toen ook dit appje gebruikt, ik wil niet weer terug dit is veel intuïtiever, en het went heel snel. ‘Normaal’ scrollen voelt nu vreemd aan.

  Draai nu de nieuwste versie (tevens als het goed is de laatste voordat Lion daadwerkelijk uitkomt) van Lion weer, en loopt als een zonnetje. c:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Foute gedachte wimbers:
  Als je naar beneden scroll’t gaat je pagina weliswaar naar boven, maar wat je ziet verschijnen is de onderkant, dus je gaat feitelijk naar beneden…:cool:

  Ik weet in ieder geval zeker dat ik dit “andere scrollen” van Lion direct uit zal zetten omdat het doodeenvoudig niet juist is in combinatie met een muis. Met een muis klik je op de onderste pijl, en dan ga je ook naar de onderkant van een document. Je schuift de balk naar beneden, en dan ga je ook naar beneden. Zelf een “wipe” naar de “onderkant” van de muis brengt je naar de onderkant van een document.
  Dus wat is hier verkeerd aan. “If it’s not broken, then don’t fix it.”

 • Profielfoto
  Stijntjhe

  Even geprobeerd was het binnen een paar seconden gewend!:P

 • Profielfoto
  PimPamPet

  Ik heb de Lion Dev preview 2 draaien en in de voorkeuren van de muis staat de optie om het reverse scrollen uit te zetten bovenaan. Geen aparte app nodig dus.

 • Profielfoto
  Osjcag

  Net ff uitgeprobeerd (lees: Magic Mouse omdraaien) en ik zou er best aan kunnen wennen. Zeker handig in combinatie met alle iOS-devices.

  Alleen denk ik niet dat ik het aan zou zetten, omdat (nog) niet alle apps zo werken.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Beide manieren van scrollen kun je logisch vinden .. het is maar wat je gewend bent. Uiteindelijk zul je gewend zijn aan de omgekeerde scrolbeweging.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Werkt bij mij wel met de Magic Mouse maar niet met mijn Trackpad. Snap niet waarom.