Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 april 2011

iPhone ‘weet waar jouw huis woont’ (en nog veel meer)

Het zal je niet verbazen dat je iPhone te allen tijden weet waar je bent, daarvoor heeft ‘t apparaat immers GPS aan boord en kan daarnaast zijn locatie bepalen door de afstand tot GSM-palen te meten. Maar wist je ook dat die gegevens bewaard blijven? Twee Britse onderzoekers kwamen tot deze ontdekking toen ze bezig waren met een visualisatie van mobiele data.

In een iTunes backup van hun eigen iPhone vonden de Britten een bestand met daar in alle locatie-data die de iPhone had opgedaan tot dan toe. Het bestand wordt automatisch geupdatet zodra de iPhone gesynchroniseerd wordt met iTunes.

Volgens de onderzoekers vormt het bestand geen directe bedreiging omdat de data niet door Apple gebruikt wordt en alleen via je eigen backup voorhanden is. Tegelijkertijd is er wel sprake van potentieel gevaar aangezien het bestand niet versleuteld is en heel eenvoudig uitgelezen kan worden. Om die bewering kracht bij te zetten hebben ze zelf het programmaatje iPhoneTracker gemaakt waarmee je zomaar de hele geografische geschiedenis van jou en je iPhone in beeld krijgt. Fascinerend en angstaanjagend tegelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone ‘weet waar jouw huis woont’ (en nog veel meer)
Sluiten