‘iPad zeker tot 2015 marktleider’

19 reacties

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat Apple de tabletmarkt zeker tot 2015 domineert. Daarmee blijft het bedrijf uit Cupertino de nummer 1 op het gebied van mobiele apparaten.

In 2010 had de iPad een marktaandeel van 83,9 procent. Dit jaar verwacht Gartner dat het aandeel zal zakken naar 68,7 procent, gevolgd door een daling naar 63,5 procent in 2012. In 2015 komt Google met de tabletversie van Android voor het eerst in de buurt van Apple’s iOS. In dat jaar heeft Apple volgens Gartner nog bijna de helft van de tabletmarkt in handen, tegenover bijna 40 procent voor Android.

De sterke punten van Apple zijn de goede applicaties met bijbehorende App Store, diensten en de gebruikersvriendelijkheid, aldus Carolina Milanesi, research vice president van Gartner.

Een belangrijke factor voor de groei van Android is dat het besturingssysteem door meerdere fabrikanten wordt verspreid. Dit voordeel valt nu gedeeltelijk weg. De eisen die Google stelt aan het gebruiken van haar besturingssysteem op tablets, zijn strenger dan tot nu toe het geval was op de smartphonemarkt. Doel hiervan is om de kwaliteit van de tablets te verhogen en de versplintering van de applicaties beter te controleren. Door de extra eisen die Google stelt, maakt het bedrijf zich niet bij elke fabrikant populair. Het gevolg is dat de prijs van de tablets minder snel zakt als destijds bij de telefoons het geval was.

Een compleet overzicht van de voorspellingen uit dit onderzoek is te vinden in het persbericht van Gartner.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  Of zoals pas ook al te lezen was

  ‘Android verslaat iPad in 2012 op tabletmarkt’
  Uitgegeven: 4 april 2011 09:38
  AMSTERDAM – Android gaat vanaf 2012 snel marktaandeel overnemen van Apple op de tabletmarkt. Aan het einde van dat jaar zal het aandeel van Androidtablets zelf groter zijn dan dat van de iPad.

  Ohh wacht eens even.. :slant:
  .
  Haal het woordje zeker maar uit de titel iPad zeker tot 2015 marktleider..
  EDIT: Aanhalingstekens is ook een mooie oplossing natuurlijk :sarcastic:

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Android kan in mijn ogen momenteel toch nog niet tippen aan iOS. Ze mogen er dus wel werk van beginnen maken. Die Windows Phone (HTC met Windows op) die ik laatst vast had leek mij meer concurrentiekracht te hebben dan Android. Snel, niet te duur, mooi vormgegeven en bruikbaar op meer toestellen.

 • Profielfoto
  d.denkers

  Hoe kan een besturingsyteem (Android) een fysiek apparaat (iPad) ‘verslaan’?

  Dat is dus niet mogelijk. Als Gartner zichzelf serieus wil nemen vergelijken ze Fabrikanten met Fabrikanten. En dan zal het plaatje er heel anders uitzien……..

 • Profielfoto
  spacefreek

  Hoe kan een besturingsyteem (Android) een fysiek apparaat (iPad) \’verslaan\’?

  Dat is dus niet mogelijk. Als Gartner zichzelf serieus wil nemen vergelijken ze Fabrikanten met Fabrikanten. En dan zal het plaatje er heel anders uitzien……..

  iPad = iOS? Of zijn er ook stiekem iPad’s met Android waar ik van moet weten, of een HTC met iOS? Volgens mij verandert je opmerking de zaak/cijfers 0,0
  .
  En een vergelijking tussen OS-en is hier beter op z’n plaats dan een waslijst aan fabrikanten, stel je voor zeg, Apple tegenover al die andere fabrikanten die (ook nog eens gemixt) gebruik maken van Android, Windows ect. ’t enige wat je daarmee mooi kunt weergeven is de versplintering tegenover Apple..

 • Profielfoto
  KR1275

  Het wordt vast een kwestie van lage prijzen en goed aanbod. Mogelijk is men over een paar jaar deze tablets spuugzat en wil men weer wat anders. Als ik kon voorspellen, was ik rijk. Dit soort geschreeuw in de ruimte heeft geen enkele waarde. Misschien heeft Philips wel een nieuwe markt aangeboord met een opvouwbaar touchscreen. Dominante marktpositie kan in no-time over zijn. Kijk maar naar Sony’s Walkman, terwijl Sony de eerste was die gebruik maakte van flashgeheugenopslag. Een misser…

 • Profielfoto
  wab

  Dat er nog steeds mensen zijn die zulke bureaus serieus nemen. Niemand kan de toekomst voorspellen en al zeker analisten niet. Dat hebben we de afgelopen jaren toch wel heel goed kunnen merken?!

 • Profielfoto
  karelschapie

  Het verschil tussen android en iOS is dat android op heel veel verschillende merken telefoons en tablets basht en iOS beperkt blijft tot iphones, ipads en ipods touch.

  Naar mijn mening is ‘Android en iOS‘ of ‘Android en iPad‘ gewoon Apple met peren vergelijken.

 • Profielfoto
  BigAL

  Wat een kul al die voorspellingen. Als er 1 markt is die zo volatiel is, dan is het deze wel. Voor hetzelfde geldt pakt Apple 90% van de markt. Of komt er een geweldige cross-platform windows met ondersteuning door X hardwarebedrijven, mobieltjes makers etc. en de kaarten kunnen weer heel anders liggen.
  Maar 4 jaar vooruit kijken…..

 • Profielfoto
  Petje

  Ik heb ook even in de glazen toekomstbol gekeken en mijn gezonde verstand gebruikt. Apple zal in 2015 de markt in handen hebben van de touchscreen tablet markt, maar met een geheel nieuwe versie die iOsX zal gaan heten.
  Deze os versie zal op alle Apple hardware gebruikt kunnen worden.

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Apple maakt zowel de hardware als de software dat goed op elkaar is afgestemd… wie doet dat eigenlijk nog meer?

 • Profielfoto
  knekkie

  Nou… HP met de TouchPad en RIM met de PlayBook bijvoorbeeld.;)

 • Profielfoto
  Harrie86

  PlayBook… klinkt sneu zeg.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Wie denkt vier jaar vooruit te kunnen kijken in de toekomst van de techniek en markt, is bij voorbaat al dwaas. Daarbij is recent nog gebleken dat dit soort [s]onderzoeken[/s]voorspellingen vaak nogal eenzijdig en kort door de bocht zijn.

 • Profielfoto
  RoyK

  Ik mag hopen voor ons (consument) dat de concurrentie in 2015 een stuk harder in de nek hijgt van Apple. Er komen nog een heleboel tablets op de markt dus interessant zijn de ontwikkelingen zeker. Android met iPad vergelijken is denk ik niet de juiste woordkeuze. Al weten we allemaal dat daarmee iOS bedoeld wordt. Android heeft nu eenmaal een grotere markt waar het OS wordt afgenomen. Dus is het ook logisch dat deze een keer groter zal worden dan iOS. Welke men beter vind is een persoonlijke keuze of mogelijk een financiële afweging.

 • Profielfoto
  scd

  Wie denkt vier jaar vooruit te kunnen kijken in de toekomst van de techniek en markt, is bij voorbaat al dwaas.

  Ik zou Steve Jobs niet dwaas willen noemen…;-)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dat heb je mij niet horen zeggen…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Je kunt er inderdaad helemaal niets over zeggen! Nou ja, bijna niets.
  Natuurlijk zullen andere fabrikanten ook proberen van het succes van de iPad een graantje mee te pikken. En door het toevoegen van functies die de iPad nog niet heeft (zoals telefoneren etc) kan worden geprobeerd klanten te trekken. Maar Apple zit nooit stil en komt ook voortdurend met vernieuwingen. Ik verwacht toch dat Apple het grootste marktaandeel zal behouden, ondanks misschien wat terugloop door heftige concurrentie.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Gartner kon wel ’s gelijk gaan krijgen met deze voorspellingen, als we er van uitgaan dat Apple de komende 4 jaren niet aan innovatie gaat doen….oh wacht….

 • Profielfoto
  wensink

  Faal, fail, faal, fail