Intel wil Thunderbolt in stroomversnelling brengen

9 reacties

Intel stelt nog dit kwartaal een developer kit beschikbaar voor de Thunderbolt technologie. Hiermee hoopt het bedrijf dat Thunderbolt op korte termijn in veel randapparatuur toegepast zal worden.

Thunderbolt kan gezien worden als vervanging voor USB 3.0. Intel zelf gebruikt liever het woord aanvulling. Bedrijven als Sony en HP hebben nog niet beloofd om de technologie toe te passen in hun hardware, maar hebben wel interesse getoond in deze nieuwe manier van dataoverdracht. Zoals bekend is Thunderbolt wel al ingebouwd in de meest recente Macbook Pro-serie.

Thunderbolt werkt met koperen óf optische kabels. De standaard belooft een theoretische snelheid van 10 Gb per seconde. Ter vergelijking: USB 2.0 kan theoretisch tot 420 Mb gaan en Ethernet tot 1 Gb. Dit soort snelheden kunnen behaald worden door het gebruik van optische kabels. Een ander voordeel van deze kabels, is dat er geen interferentie tussen apparaten optreedt.

De standaard kan ook verschillende protocols aan. Hierdoor is het mogelijk om de Mini DisplayPort met Thunderbolt te verrijken en zo bijvoorbeeld een beeldscherm via een externe harde schijf aan te sluiten op je Mac. Je kunt tot maximaal zes apparaten koppelen aan één Thunderbolt-poort.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  macker

  Lijkt mij dat USB 3.0 en Thunderbolt eerder concurrenten zijn.

 • Profielfoto
  Jens

  Ter verduidelijking: het is gigabite en niet gigabyte hé;) Leuk artikel!

 • Profielfoto
  Rick Stevenhaagen

  Ter verduidelijking: het is gigabite en niet gigabyte hé

  Bedankt voor je reactie, Jens.

  Ik zal extra duidelijkheid scheppen. De afkortingen voor beide termen zijn:
  Gigabit = Gb
  Gigabyte = GB

 • Profielfoto
  Siparti

  Inderdaad, het is gigabit Jens (geen bite).
  .
  Nu we het daar toch over hebben, ik vraag me af waarom deze snelheden in bits en niet in bytes genoemd worden. Bij normaal gebruik van bestanden reken je in bytes (MB of GB) en niet in bits (Mb of Gb), ik in elk geval wel. Als ik dus wil nagaan hoe snel ik een film of folder overzet via USB/Thunderbolt zal ik eerst de overdrachtssnelheid van bits naar bytes om moeten rekenen (heel gemakkelijk maar toch een extra stap).
  Iemand hier een logische verklaring voor?

 • Profielfoto
  lEl

  Thunderbolt kan gezien worden als vervanging voor USB 3.0.

  Nee dat kan het niet. Het is en blijft een aanvulling. Je geeft de reden zelfs in je tekst:

  De standaard kan ook verschillende protocols aan.

  het is een PCI-Express bridge. Elk iets dat op PCI-Express kan worden aangesloten, kan elders aangesloten worden en met een Thunderbold connectie ziet je computer het alsof het in/aan je machine hangt. Niets meer, niets minder. Het is een encapsulation protocol, geen dataprotocol

 • Profielfoto
  Rick Stevenhaagen

  Nee dat kan het niet. Het is en blijft een aanvulling.

  Thunderbolt is een doorontwikkeling van het DisplayPort en pci-express protocol. Gezamenlijk delen beide protocollen de doorvoersnelheid van 10Gb/s.

  DisplayPort zorgt voor de verwerking van audio en video, het pci-express gedeelte neemt de data voor zijn rekening.

  Ik citeer de bron van het artikel:
  “Thunderbolt could ultimately replace protocols such as USB 3.0, but Intel insists that the technologies are complementary.”

 • Profielfoto
  lEl

  je bron zegt:

  Thunderbolt currently supports the PCI Express and DisplayPort protocols, and could reduce the number of connectors needed to attach peripherals such as monitors and storage devices to computers. Thunderbolt could ultimately replace protocols such as USB 3.0, but Intel insists that the technologies are complementary.

  ik haal daaruit dat de technologie het zou kunnen vervangen, maar dat intel de technologie als complementair beschouwt (en ook zo heeft ontwikkeld), dat het zo ontworpen is dat meerdere protocollen 1 in kabel te krijgen zijn, maar dat het eerder afhangt van de fabrikanten die het gaan implementeren wat het juist zal worden. Ik geef je dus geen volledig ongelijk (want er zijn al devices gemaakt voor Thunderbold die ook perfect mogelijk zijn op USB), ik merk alleen op dat het daarvoor niet ontworpen is

 • Profielfoto
  cids

  10 Gbit/s Ethernet is al heel gangbaar (met name in datacenters) en er wordt al ontwikkeld voor nog grotere bandbreedtes…

  http://en.wikipedia.org/wiki/100_Gigabit_Ethernet

 • Profielfoto
  cids

  En als we dan toch beginnen:

  “Dit soort snelheden kunnen behaald worden door het gebruik van optische kabels”; Thunderbolt gebruikt (nog) geen optische kabels (en dit is bij 1 of 10Gbit/s Ethernet ook niet noodzakelijk…)

  En het meervoud van protocol is protocollen…