Herbalancering Nasdaq-100 index nadelig voor Apple

14 reacties

Apple’s aandeel in de Nasdaq-100 index wordt van 20,5% teruggebracht naar 12,3%. Deze herbalancering, de eerste serieuze sinds 1998, is niet alleen voor Apple nadelig, maar in totaal voor 82 bedrijven. In 1998 had Apple een beurswaarde van ‘maar’ $2,1 miljard, tegen $332 miljard nu. De veranderingen vinden 2 mei pas plaats.

Ondanks het feit dat Apple’s weging behoorlijk zakt, blijft het toch het grootste bedrijf in de Nasdaq-100 index. Door deze herweging zal de beurswaarde van de bedrijven beter in de index weerspiegeld worden. Momenteel weegt Apple zes keer zwaarder dan Microsoft, terwijl de beurswaarde maar 45% hoger ligt. Een kleine correctie is dus wel op zijn plaats.

Behalve verliezers, zijn er natuurlijk ook winnaars. En dat zijn een aantal concurrenten van Apple. Microsoft stijgt van 3,4% naar 8,3% en Google gaat van 4,2% naar 5,8%. Ook Intel maakt een aardige sprong, namelijk van 1,6% naar 4,2%.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Meh1965
 • Profielfoto
  Ramy

  Nadeling?

  Moet uiteraard ‘nadelig’ zijn. Thanks.;)

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ils sont fous, ces économistes:razz:

 • Profielfoto
  PvdO

  Jammer dat er niet staat waarom het nadelig is, dat is omdat de gare types die beleggen op de index van hun Apple-aandelen afwillen omdat de index flink lager wordt. Heel bizarre situatie, want het bedrijf zelf doet – in beursopzicht – niks verkeerd. Hier wordt het vrij duidelijk uitgelegd:)

 • Profielfoto
  Simon

  Dat Oracle stijgt is vrij logisch gezien die Sun Microsystems hebben overgenomen…

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Dat Oracle stijgt is vrij logisch gezien die Sun Microsystems hebben overgenomen…

  Buiten dat is Oracle hard aan de weg aan het timmeren in de VS met hun Oracle Health Insurance systeem. Dit heeft ook een stijging tot gevolg.

 • Profielfoto
  Di May

  Verklaart dit de daling van het Apple-aandeel
  van de laatste dagen, zeg maar weken ?

 • Profielfoto
  Gfive

  @Di May
  Onrust midden-oosten en Japan veroorzaken de huidige koersdaling.
  (google en andere zakken net zo)

  Analisten zijn nog steeds blij met apple: Canaccord ups apple target to $480

  Kan zelfs als positief gezien worden: Opportunity for Apple investors

 • Profielfoto
  Xcode

  Het zijn helaas niet alleen de indexfondsen die een deel van hun aandelen gaan verkopen vanwege deze beslissing, maar ook andere aandeelhouders die verwachten dat andere aandeelhouders hun aandelen gaan verkopen… voor een deel een vicieuze cirkel dus. Dit artikel lijkt trouwens meer op een mededeling dan op een fatsoenlijk artikel met argumenten die beweringen ondersteunen.

 • Profielfoto
  Gfive

  @Xcode
  Valt wel mee. Een tijdelijke teruggang tot 315, daarna weer gewoon omhoog.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het heeft weinig zin om in een indexfonds te investeren als één bedrijf meer dan twintig procent van het fonds uitmaakt. De bedoeling van een indexfonds is juist om het beleggingsrisico te beperken. Zelfs het aandeel Apple zal niet tot het einde der dagen blijven stijgen… eens houdt het gewoon op.

 • Profielfoto
  Xcode

  2 mei 2011 dus… :sarcastic:

 • Profielfoto
  Monsta

  Happends the best :innocent:

 • Profielfoto
  nebilem

  Ik vraag me af of er hier op OMT uberhaupt iemand is met Apple aandelen.