Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 april 2011

Apple toont Final Cut Pro X aan publiek

Zoals verwacht heeft Apple een nieuwe versie van Final Cut Pro aangekondigd tijdens de FCP Supermeet in Las Vegas. Final Cut Pro X is helemaal opnieuw opgebouwd en dat was hard nodig want concurrerende montage suites als Avid en Premiere leken Final Cut voorbij te gaan streven.

De nieuwe versie wordt gedefinieerd door een compleet nieuwe interface die duidelijk geïnspireerd is op iMovie, zij het met oneindig meer mogelijkheden. Door (eindelijk) in 64 bit gebouwd te zijn en meer dan dual-core processors te ondersteunen is Final Cut Pro X héél veel sneller.

Lees verder voor een samenvatting van de aangekondigde vernieuwingen. 

 • Final Cut Pro X is volledig 64 bit en ondersteunt nu ook meer dan 2 processor cores. Dankzij Grand Central Dispatch kunnen processen als rendering nu in de achtergrond gedraaid worden. Verder is Core Animation, Open CL en Cocoa geïntegreerd. FCP X is volledig schaalbaar: van MacBook tot Mac Pro.
 • Materiaal dat geïmporteerd wordt kan direct ‘gescreend worden’. Zo worden gezichten gedetecteerd (functie bekend uit iMovie die shots automatisch kan groeperen op aantal mensen in beeld), beeld stabilisatie, (non-destructive) kleurbalans en audio clean-up (was tot nu toe Soundtrack Pro voor nodig).
 • Monteren kan al begeinnen tijdens importeren van tapeless videomateriaal. FCP schakelt automatisch over van materiaal op de kaart naar geïmporteerd materiaal zodra dat beschikabaar is.
 • Meerdere geluidssporen worden automatisch gesynchroniseerd op basis van de geluidsgolven.
 • De audiotrack van een videoclip zit nu aan vast zodat audio en video altijd sync lopen. Toegevoegde audioclips kunnen desgewenst ook aan de clip geketend worden.
 • Losse clips kunnen nu aan elkaar geketend worden waardoor ze als één clip behandeld worden in de tijdlijn. De individuele clips kunnen nog wel benaderd worden.
 • Tijdlijn en preview zijn resolutie-onafhankelijk (tot 4K)
 • Het is niet langer nodig om materiaal van bijv. DSLR camera’s te converteren/ te renderen. Na import kan er direct mee gemonteerd worden.
 • Er kunnen keywords toegevoegd worden aan een clip, of een selecties binnen een clip. Zo kan je snel shots beoordelen en later terugvinden.
 • ‘smart collections’ (lijkt op slimme mappen in OS X) voor bijv. kader, aantal mensen in beeld, soort materiaal
 • Volledig kleurmanagement in het programma (dus Color is niet langer nodig). Eén onderdeel is Color Matching. Hierbij wordt één clip geselecteerd waarbij de kleurbalans goed is. Andere clips worden automatisch op die kleuren aangepast.

Final Cut Pro X is in juni verkrijgbaar in de Mac App Store voor $ 299,-. Daarmee lijkt het twijfelachtig of er ook een Final Cut Express X uitkomt. De huidige versie van deze ‘light’-versie van Final Cut kost € 299,-. Het prijsverschil met de Pro-variant zou met FCP X daarom waarschijnlijk te klein zijn.

Ook is nog niets bekend over een nieuwe versie van Final Cut Studio met Motion en Compressor. Een medewerker van Apple heeft echter laten doorschemeren dat er meer in het vat zit: “Today was just a sneak peak of Final Cut Pro, stay tuned”.

Reageer op artikel:
Apple toont Final Cut Pro X aan publiek
Sluiten