Apple over locatie-rel: it’s a bug, not a feature

18 reacties

Dat was even schrikken, toen vorige week bleek dat de iPhone locatiegegevens in een bestand bijhoudt en dit bestand backupt via iTunes. Hield Apple ons in de gaten? Was onze privacy in het geding? De wildste geruchten deden de ronde. Apple doet nu een poging ze in de kiem te smoren met een eigen reactie op de locatie-rel.

In een Q&A-document wordt door Apple erkend dat er fouten zijn gemaakt, beloofd dat deze fouten snel hersteld worden en ontkend dat privacy in het geding was. Tegelijkertijd wordt (al dan niet bedoeld) gehint naar mogelijk nieuwe functionaliteit in iOS.

In het document wordt uitgelegd dat iPhones gebruik maken van GSM-masten en wifi-netwerken om sneller de locatie te bepalen bepalen voor Apps dan wanneer alleen GPS gebruikt zou worden. Deze GSM- en WiFi-signalen blijken echter ook geanonimiseerd in een database te belanden die Apple heeft aangelegd om de signalen nog nauwkeuriger aan locaties te koppelen en die locaties zo nog sneller te kunnen berekenen in iOS.

Elke iPhone doet mee aan dit crowdsourcingproject, ook als de gebruiker iOS geen toestemming geeft om locatie-services te gebruiken. Hier trekt Apple het boetekleed aan door het een bug te noemen. Een software update moet dit verhelpen. Die zelfde update zal ook bewerkstelligen dat locatiegegevens voortaan niet langer dan 7 dagen bewaard worden en niet meer worden gebackupt als de iPhone synchroniseert via iTunes.

Blijkbaar wil Apple volledig open kaart spelen want het document maakt ook melding van een functionaliteit die (nog) niet in iOS te vinden is. Het bedrijf blijkt namelijk ook anoniemme aan locatie gebonden verkeersstromen  te ‘crowd sourcen’ met als doel om in de toekomst eigen verkeersinformatie aan te kunnen bieden in iOS. Afgaand op de omschrijving lijkt dit systeem op Tom Tom’s HD Traffic. Hierbij worden telefoons van Vodafone anoniem uitgemeten. Zo ontstaan vanzelf patronen op drukke wegen en kunnen zo files gemeten worden.

Ben jij tevreden met Apple’s antwoord en mogen ze jouw gegevens crowdsourcen voor betere locatie en in de toekomst misschien verkeersinformatie?

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  paulhek

  Ik vond het allemaal al niet zo spannend, en de kamervragen van enkele politici bijna lachwekkend. Dit verhaal maakt het niet veel spannender.

 • Profielfoto
  Remcovanderveer

  Ik vind dat ze dit goed opgelost hebben, en die gegevens liggen btw ook niet op straat want ze staan alleen op je computer. En om ze te kunnen vinden zal je de iPhone toch echt moeten aansluiten.

 • Profielfoto
  J-vision

  Als het blijft bij deze verzameling van gegevens dan heb ik er geen moeite mee. Ik denk dat het voor de media interessanter is om uit te pluizen wat Andriod allemaal voor data verzameld. Met de achtergrond van Google kun je toch wel uitgaan van een mooie verzameling van gegevens ter bevordering van de advertentie-inkomsten.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Laatste nieuws: ‘onze’ vingerafdrukdatabase komt er (voorlopig!) niet.
  En het blijkt dat bij het nemen van die afdrukken 21% mis gaat.
  Maar omdat je daar geen iPhone voor nodig hebt springt ‘de media’ daar niet of nauwelijks bovenop.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Ach.. het maakt toch niks uit. Zolang dat bestandje niet verstuurd wordt maakt ’t me helemaal niet uit.

 • Profielfoto
  thijsvanzwam

  haha, wat een ophef allemaal zeg, nou en dat dat bestandje op mijn computer staat.
  maar dat ze het er in de politiek meteen over hebben…wanneer gaan ze het daar nou eens over zinnige dingen hebben?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Niet. Je zou nog moe worden ook.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  alsof Apple het enige bedrijf is wat ‘fouten’ maakt, je word overal bedonderd en begoocheld waar je bijstaat, dus ook bij Apple, het had mij meer verbaasd als het niet zo zou zijn…

  ik keur het niet goed wat Apple flikt, laat dit wel even duidelijk zijn. :thumbsdown:

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Grammar nazi:

  anoniemme

  Tevens moet ik erbij zeggen dat het mij vrij weinig uitmaakt. Ik word sowieso al moe van dat privacy geouwehoer.

 • Profielfoto
  Martinootj

  Het kan me echt helemaal niks schelen, maar als de app onthoud waar je bent geweest en je daarna in Maps sneller kan vinden vind ik het een goede zaak. Het wordt immers niet naar Apple verstuurd maar alleen op jouw computer onthouden.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Hmmmm… 20 jaar geleden riepen zo nog: it’s a feature, not a bug!:lol:

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Ontkend ?

 • Profielfoto
  Bob Ross

  En ‘anoniemme’ ? Taalnazi ? Ja:)

 • Profielfoto
  RienMsc1

  Google had ook deze praatjes ook!

 • Profielfoto
  ws77

  Ik vind het eigenlijk wel jammer.. vond het wel leuk om mijn bewegingen van het afgelopen jaar zo op een kaartje terug te zien. Maar wellicht is er een app for that?:smile:

 • Profielfoto
  JuliaB

  I consider Apple as a reliable company. Once I often write research papers
  about it.

 • Profielfoto
  Rudi

  Dit artikel had wat mij betreft wel iets nauwkeuriger gemogen. Zo worden er helemaal geen signalen maar locaties in een database gestopt en ziet Apple crowdsourcing al helemaal niet als een bug.

  Apple heeft een (heel omvangrijke) database van de cell-id’s van GSM-masten en MAC-adressen van WiFi-toegangspunten. Deze database wordt gevuld door iPhone gebruikers: iedere keer als een iPhone een GPS-fix heeft dan worden de op dat moment ontvangen cell-id’s en MAC-adressen, samen met de GPS-locatie van de iPhone, aan Apple verzonden. Dit proces heet ‘crowdsourcing’.

  Aan de andere kant krijgt een iPhone (maar ook een iPad) van Apple een klein stukje van deze database terug als zij geen GPS-fix maar wel een internet-verbinding hebben. Ze krijgen dan de locaties van alle cell-id’s (voor een iPad 3G) en MAC-adressen uit de buurt (ze versturen hiervoor de op dat moment ontvangen MAC-adressen en/of cell-id’s). Op die manier kan een iOS-apparaat ook zonder GPS een locatie bepalen. En vrij nauwkeurig ook.

  De cache van deze kleine stukjes van de database blijven op de iPhone bewaard. Apple vindt nu, dat dit maar een paar dagen bewaard hoeft te blijven. Het niet opschonen van dit bestand zien ze nu als een bug.

  Ik vond het stuk van Apple heel verhelderend. Of het precies zo is als zij zeggen is een andere vraag.

  Rudi

 • Profielfoto
  henkverhaar

  Erg spannend vind ik het ook allemaal niet, en ik vraag me af in hoeverre de verklaring dat het ‘per ongeluk’ werd opgeslagen en gebackupped echt hout snijdt. Dit fenomeen als een ‘bug’ bestempelen lijkt me echter getuigen van een volstrekt onvermogen om softwareontwikkeling te beschrijven. Deze fenomenen zijn het gevolg van bewuste programmeeracties, waarbij hooguit niet voldoende is nagedacht over de mogelijke consequenties. In deze is dus hooguit sprake van een ‘misfeature’, maar iig niet van een ‘bug’.