Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 april 2011

Apple over locatie-rel: it’s a bug, not a feature

Dat was even schrikken, toen vorige week bleek dat de iPhone locatiegegevens in een bestand bijhoudt en dit bestand backupt via iTunes. Hield Apple ons in de gaten? Was onze privacy in het geding? De wildste geruchten deden de ronde. Apple doet nu een poging ze in de kiem te smoren met een eigen reactie op de locatie-rel.

In een Q&A-document wordt door Apple erkend dat er fouten zijn gemaakt, beloofd dat deze fouten snel hersteld worden en ontkend dat privacy in het geding was. Tegelijkertijd wordt (al dan niet bedoeld) gehint naar mogelijk nieuwe functionaliteit in iOS.

In het document wordt uitgelegd dat iPhones gebruik maken van GSM-masten en wifi-netwerken om sneller de locatie te bepalen bepalen voor Apps dan wanneer alleen GPS gebruikt zou worden. Deze GSM- en WiFi-signalen blijken echter ook geanonimiseerd in een database te belanden die Apple heeft aangelegd om de signalen nog nauwkeuriger aan locaties te koppelen en die locaties zo nog sneller te kunnen berekenen in iOS.

Elke iPhone doet mee aan dit crowdsourcingproject, ook als de gebruiker iOS geen toestemming geeft om locatie-services te gebruiken. Hier trekt Apple het boetekleed aan door het een bug te noemen. Een software update moet dit verhelpen. Die zelfde update zal ook bewerkstelligen dat locatiegegevens voortaan niet langer dan 7 dagen bewaard worden en niet meer worden gebackupt als de iPhone synchroniseert via iTunes.

Blijkbaar wil Apple volledig open kaart spelen want het document maakt ook melding van een functionaliteit die (nog) niet in iOS te vinden is. Het bedrijf blijkt namelijk ook anoniemme aan locatie gebonden verkeersstromen  te ‘crowd sourcen’ met als doel om in de toekomst eigen verkeersinformatie aan te kunnen bieden in iOS. Afgaand op de omschrijving lijkt dit systeem op Tom Tom’s HD Traffic. Hierbij worden telefoons van Vodafone anoniem uitgemeten. Zo ontstaan vanzelf patronen op drukke wegen en kunnen zo files gemeten worden.

Ben jij tevreden met Apple’s antwoord en mogen ze jouw gegevens crowdsourcen voor betere locatie en in de toekomst misschien verkeersinformatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple over locatie-rel: it’s a bug, not a feature
Sluiten