Apple onderzoekt hybride display voor nieuwe iPad

20 reacties

De iPad 2 is nog maar net uit of de geruchtenmolen draait inmiddels alweer op volle toeren als het gaat om de contructie van de volgende iPad. AppleInsider meldt namelijk dat Apple een techniek aan het onderzoeken is voor een display dat als een gewone LCD dient én e-ink materiaal kan tonen.

Apple heeft een patent aangevraagd met de naam “Systems and Methods for Switching Between an Electronic Paper Display and a Video Display” wat de hardware beschrijft. Hierbij moet gedacht worden aan een display dat gedeeltelijk e-ink laat zien voor teksten en overschakelt naar de LCD-display voor het vertonen van videocontent dat veel vraagt van scherpte en kleurintensiteit. De gebruiker hoeft hier niets voor in te schakelen, het systeem van Apple doet dat allemaal zelf.

E-ink is een techniek die in huidige ebookreaders (zoals de Kindle van Amazon) wordt gebruikt voor het weergeven van tekst. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van backlight en zo wordt dus de uiterlijke eigenschappen van gewoon papier zo nauwkeurig mogelijk benaderd. Apple wil dit nieuwe hybride display gaan fabriceren door verschillende lagen panelen op elkaar te plaatsen, dus het e-ink display bovenop de LCD, met daarboven de touchscreen voor navigatie.

De volgende iPad zou zeker gebaat zijn met deze techniek, aangezien de meeste gebruikers kunnen beamen dat langdurig lezen op de iPad over het algemeen geen pretje is voor de ogen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  leovst

  Iets in de aard van Pixel Qi?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  De volgende iPad zou zeker gebaat zijn met deze techniek, aangezien de meeste gebruikers kunnen beamen dat langdurig lezen op de iPad over het algemeen geen pretje is voor de ogen.

  Sinds de iPad uit is proberen veel E-reader gebruikers de iPad lek te schieten op lees comfort. Erg spannend allemaal maar de iMac waar ik 60 uur per week achter werk heeft ook een backlight. Nergens last van. Vooral een kwestie van je backlight niet te hoog instellen.

 • Profielfoto
  niels

  @Dr. Maddox Je zit dan ook niet buiten te werken op je iMac.

  Overigens benieuwd hoe e-ink werkt i.c.m. een glossy glazen scherm.

 • Profielfoto
  Matthijn

  Iets in de aard van Pixel Qi?

  De Pixel Qi is ‘of of’ je zet het ene aan en het andere gaat uit (het hele scherm) volgens mij wil Apple (althans volgens dit verhaal) gedeeltes van het scherm ‘e-paper’ kunnen maken, terwijl een gedeelte met video bijvoorbeeld een ‘normaal lcd’ scherm is.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Dit zou het voor mij veel aantrekkelijker maken om een iPad aan te schaffen. Ik zeg: doen!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ook niet op mijn iPad.

 • Profielfoto
  Double_UK

  Bedoelen ze zoiets als de schermen van de OLPC (One Laptop Per Child)?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het absolute onzin! We gebruiken al jaren schermen met backlight en als je de lichtsterkte niet te hoog instelt (zeker ’s avonds) dan geeft het geen enkele last.
  Ik vind “e-Ink” readers erg lelijk en heb er geen enkele behoefte aan.
  Lijkt me lastig, vervelend en lelijk om dat te hebben. En hoe hoger de resolutie wordt, hoe minder last je hebt van een beeldscherm. Niet doen dus! Werkt alleen maar kostenverhogend.

 • Profielfoto
  Double_UK

  @ MacAanZee.

  Het voordeel van een ‘E-ink’-mode is natuurlijk dat de gebruiktijd aanzienlijk toeneemt. Als je tussen een Angry Bird of Internet surfsessie even wat wil lezen verbruik je namelijk vrijwel geen stroom.
  En dat lijkt me toch wel een echt pluspunt.

 • Profielfoto
  apie123

  Eindelijk! Ik had zelfs bij de eerste ipad gehoopt dat er zo’n scherm op zou zitten. Maar de technologie was blijkbaar nog niet ver genoeg gevorderd. Als dit scherm er komt, dan koop ik er misschien wel een!
  Dan kan ik buiten in het zonnetje lezen. Maar de reflectiviteit van het scherm moet dan ook aangepakt worden, denk ik.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik zou nog even wachten met de aanschaf van een iPad ;-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zou liever een iPad hebben met een niet-reflecterend scherm

 • Profielfoto
  iPredict

  Dit lijkt me een hele logische zet van Apple. Voor degenen die veel met iBooks werken is dit plezierig, maar vooral voor de marketing betreffende de iPad zou dit een “stoere” toevoeging zijn, en zoals wel vaker gepantenteerd.
  Maar, laat dit niet ten koste gaan van de komst van de retina display, want dan zal ik nog een ronde wachten.

 • Profielfoto
  gerror

  Dat zou mij over de streep trekken.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  als ik wil lezen koop ik gewoon nog steeds een echt boek, de iPad is voor mij echt een internet/game/video device, en dat doet ie perfect!

  ik kan me wel voorstellen dat mensen die veel boeken op de iPad lezen wel behoefte hebben aan zo’n display, aangezien ik het al geen pretje vind om wikipedia artikelen te lezen op het huidige display…

 • Profielfoto
  LEXY

  Kicken om gewone internet pagina’s te lezen als een glossy magazine in het zonnetje buiten in de tuin!!!

 • Profielfoto
  Italdesign

  Mensen hier hebben duidelijk nooit op een e-ink gelezen. Voor lezen gaat er niks boven e-ink. En ja, ik heb ze allebei..de kindle voor de boeken en de ipad voor consumeren van andere media. Omdat e-ink niet des appels is zal er wel weer zo gereageerd worden door de fanboys. Veel plezier ook met je ipad in de volle zon:)

 • Profielfoto
  MarcoF

  Die Notion Ink Adam tablet (eh, is dat ding al uit?) heeft al zoiets. Schijnt goed te werken.
  Ik zou het wel willen zien komen, lezen met veel zon op de iPad is niet echt lekker.
  Daar is een Kindle bijvoorbeeld veel fijner voor.

 • Profielfoto
  PretPedKadet

  Natuurlijk, dit is de shit! Ik wist niet dat het allebei kan maar techniek staat voor niks. En inderdaad, er gaan niets boven e-ink.
  En dan ook zo’n onzichtbaar laagje zonnencellen over je scherm.
  Mooie dingen mensen, die techniek . (als het allemaal waar blijkt te zijn)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zet m’n zonnebril op als ik een iPad heb en in de zon wil lezen. Ik hoef geen Kindle schermpje erbij. Ik vind dat net zoiets als een waterfiets willen hebben terwijl je al een speedboat hebt.