Apple: het eerste bedrijf van $1 biljoen?

34 reacties

Volgens de USA Today, zal Apple het eerste bedrijf ter wereld zijn, dat een waarde van $1 biljoen zal hebben. Op dit moment is het bedrijf $310 miljard waard. Wanneer het de groei van de afgelopen vijf jaar zal doorzetten, heeft Apple nog maar drie jaar nodig.

Apple groeide de afgelopen paar jaar met gemiddeld 59% per jaar. Indien het deze groei zal behouden, is het in 2014 maar liefst $1.246 miljard, oftewel $1,25 biljoen waard. Dit is, met het huidige aantal aandelen, $1.085 per aandeel. Het bedrijf dat de hoogste waarde ooit heeft gehad, is Microsoft in 2000. Toen was de softwaregigant ‘slechts’ $604 miljard waard.

Volgens TUAW zit Apple in een goede positie, om de volgende reden. Apple is vooral actief in de computer-, smartphone- en tabletmarkt. In de computermarkt, die niet veel ruimte meer heeft om te groeien, heeft Apple maar een klein aandeel. Dat betekent dat ze in deze markt nog veel kunnen groeien. In de smartphone- en tabletmarkt, heeft Apple echter wel een groot aandeel. Maar, dat zijn gelukkig wel markten, die nog veel kunnen groeien. Al lukt het Apple niet om zijn sterke positie in deze markten te behouden, dan nog is er genoeg ruimte om te groeien.

Het is niet zozeer de vraag óf Apple de $1 biljoen zal halen, maar meer wanneer. Met een waardestijging van slechts 23% per jaar, zal Apple de magische grens alsnog binnen zes jaar passeren. Dat ziet er natuurlijk goed uit voor de aandeelhouders, al blijft het slechts speculeren. Ben jij van plan Apple-aandelen te (ver)kopen?

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Apple geeft ook geld uit aan datacenters van miljoenen…

 • Profielfoto
  vizjuul

  Ik heb er al eens over nagedacht om Apple aandelen te kopen, maar ik zou niet weten waar ik moet beginnen. Bij mijn bank?

 • Profielfoto
  JMO

  Wees er dan wel bewust van: Wie hoog staat, kan hard vallen. Het risico dat Apple hard onderuit kan gaan is dan zo ongeloofelijk groot, dat ik het risico niet wil nemen.

 • Profielfoto
  iPot

  Voor aandelen kopen moet je zijn bij:

  http://www.binck.nl of http://www.alex.nl

  Stuur een PM, dan zal ik mensen aanmelden. Dan krijgen we beide 50 euro cadeau.

 • Profielfoto
  funk-e

  @Usain
  Tijd voor een lesje economie?

 • Profielfoto
  Basket Case

  Triljoen zal in elk geval nog wel even duren.

  miljoen – miljard – biljoen – biljard – triljoen

 • Profielfoto
  Ramy

  Triljoen zal in elk geval nog wel even duren.

  miljoen – miljard – biljoen – biljard – triljoen

  Moet natuurlijk biljoen zijn.;-)

 • Profielfoto
  RoyK

  Apple is straks meer waard als Nederland NBP. Griezelig idee.

 • Profielfoto
  Tomac5

  @ Vizjuul

  Inderdaad. Where to start? Klinkt aantrekkelijk als ik dit zo hoor.

 • Profielfoto
  Japsuh

  Ik weet niet of het zover komt, ik verwacht eigenlijk geen echte grote doorbraken meer van Apple. Het succes van de iPhone en de iPad zal denk ik niet geëvenaard worden, wat zou er nog moeten komen?

 • Profielfoto
  Jord

  Triljoen zal in elk geval nog wel even duren.

  miljoen – miljard – biljoen – biljard – triljoen

  Moet natuurlijk biljoen zijn.;-)

  In de VS spreken ze dan natuurlijk wel van een ‘trillion’. Daar zal waarschijnlijk de verwarring vandaan zijn gekomen…

 • Profielfoto
  Double_UK

  Ik weet niet of het zover komt, ik verwacht eigenlijk geen echte grote doorbraken meer van Apple. Het succes van de iPhone en de iPad zal denk ik niet geëvenaard worden, wat zou er nog moeten komen?

  Niemand zag de iPod en het succes daarvan aankomen.
  Niemand zag überhaubt het nut van de iPad in (‘niets anders dan een grote iPod Touch’)

  Ik denk dat na het volgende product (wat wij nu dus blijkbaar niet kunnen bedenken) iedereen weer zegt “ik verwacht geen echte grote doorbraken meer”

 • Profielfoto
  LHJ

  @Japsuh: juist, dat is ook de reden waarom Apple groot is geworden: het vult gaten die er niet zijn en bedenkt telkens iets nieuws/beters op het moment dat we alles hebben; wie dacht 5 jaar geleden dat hij/zij een iPad zou ‘nodig hebben’ of wie droomde 11 jaar geleden over een iPod? .. the sky is the limit

 • Profielfoto
  LHJ

  PS: sterker nog, aan het begin van het de eerste ontwikkelingen binnen de toen nog vermeend dat de wereld genoeg zou hebben aan 5 computers om alle administratie te runnen. De computers destijds hadden nog niet eens de snelheid van een iPhone 4 nu – en hoeveel computers bestaan er nu op de hele wereld? “Geen grote doorbraken verwachten” is de algehele ontwikkeling van de mensheid gewoon ontkennen

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple blijft doorgaan met het doen van nieuwe vindingen en het introduceren van revolutionaire apparaten. Neem dat maar van mij aan. Ik hoop dat ook in het tijdperk na Steve Jobs – daar moeten we toch aan denken – dit op dezelfde manier zal doorgaan. Nu heb ik absoluut het geld er niet voor, maar als ik het wel had, zou ik absoluut aandelen Apple kopen.
  Ik heb laatst een keer een voorbeeld gezien: als je 10 jaar geleden voor de prijs van een Apple Powerbook aandelen had gekocht, zouden ze nu € 30.000 waard zijn. Een enorme winst dus, zelfs van een relatief klein bedrag aan investering.
  Apple doet het prima en ik denk niet dat ze van plan zijn daarmee te stoppen!

 • Profielfoto
  LHJ

  PS2: mijn vorige bericht laat mooi zien dat het eten van een boterham en het proberen te typen van ABN onmogelijk is

 • Profielfoto
  jorismoen

  @vuzjuul en Tomac5: rekening openen bij bijvoorbeeld binckbank.nl, gaat allemaal eenvoudig online. Even wat geld erop storten vanaf je postbank, aandeel AAPL zoeken en kopen maar. Maar ja, het blijft allemaal gewoon één groot gelegaliseerd gokspel.. Als Steve Jobs morgen komt te overlijden (god forbid), dan kan zie je denk ik direct 30% van je geld verdampen..

 • Profielfoto
  Japsuh

  11 jaar geleden waren er al zat MP3-spelers, een telefoon was ook een logische stap en over een tablet werd al jaren voor de introductie over gesproken. Sterker nog, een tablet hadden ze al eerder uitgebracht, maar dat is nogal geflopt. Op dit moment is er geen enkel apparaat waarover gespeculeerd wordt, dat zegt als je naar de vorige introducties kijkt toch wel wat.

 • Profielfoto
  LHJ

  @Japsuh:
  Binnen de 4 muren van het oogklepdenken van vele vermeende applefans kun je inderdaad niet echt van denderende creativiteit spreken (sorry guys – no hard feelings)
  Achter die 4 muren ligt echter een wereld van Hologram – InteractieveClouding – FullRoomExperience en mogelijke ‘nieuwe’ communicatiemiddelen ter vervangen van de muis;toetsenbord etc.
  Dit is ook de reden dat ik me als Productdesigner menigmaal kapot lach als de zoveelste ‘prototype’ in conceptvorm (gemaakt in photoshop) opduikt, dit dan als een uitgerekte iPhone of destijds een iPod met een microfoon om mee te bellen. Ik durf met zekerheid te zeggen dat Apple niet één product vooruit denkt maar wel degelijk een visie heeft over hoe wij als gebruiker over 20 jaar met onze producten omgaan.
  Dat er daarom nu even geen geruchten meer zijn zegt meer over de personen die uren verkwisten aan deze geruchten in stand te houden dan over de personen die uiteindelijk Miljarden verdienen met het daadwerkelijk bedenken van innovatieve producten.

 • Profielfoto
  Tom Janssen

  Als ik een grote geldprijs win, stop ik 1/4 tot 1/3 van dat geld in Apple aandelen. Ik denk dat de aandelen veel meer waard worden dan dat ze nu zijn.

 • Profielfoto
  LHJ

  Apple-aandelen koop je voor de hobby als je je als miljonair verveelt. Wil je als ‘normale jongen’ een zakcentje verdienen in aandelen moet je in hoorapparaten of andere medische middelen gaan investeren (de middelen die eerst 4,-/ aandeel stonden en nu 0,10 wegens de crisis) – investeer je geld liever slim dan ‘cool’, hou je er ook nog wat aan over;-)

 • Profielfoto
  Zakske

  Met een waardestijging van slechts 23% per jaar, zal Apple de magische grens alsnog binnen zes jaar passeren.

  De afgelopen vier maanden schommelde het aandeel Apple tussen de $330 en $360. Erg veel beweging zit er niet in. Om dan te zeggen dat het aandeel “slechts” 23% per jaar moet stijgen strookt niet echt met wat het aandeel momenteel doet.

 • Profielfoto
  mowat

  Ik heb zo’n 2,5 jaar geleden nog apple aandelen kunnen kopen aan ong. 78 euro , en ze nadien met winst terug verkocht. Ze staan nu een flink stuk hoger dan bij die verkoop maar ik heb geleerd dat koersen heel snel kunnen ineen storten omwille van diverse onvoorziene redenen. Dus wat ik heb gewonnen heb , heb ik.En ik heb het gevoel dat het momenteel niet meer het moment is om opnieuw te kopen.
  Iedereen denk blindelings dat alles wat Steve Jobs aanraakt in goud verandert , maar er zijn ook zaken die hij verknoeit.
  http://www.vacature.com/blog/de-10-flaters-van-steve-jobs?utm_source=floorteaser&utm_medium=referral

  Nee , laat me voorlopig maar wat beleggen in onze Belgische brouwer AB Inbev , die trouwens in grootte reeds boven Apple staat in de rangorde van reuzebedrijven. En diAB Inbev’s omzet steeg vorig jaar met 56 %.
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110413_177

  Ik verwacht trouwens een warme zomer.:wink:

 • Profielfoto
  Copeland

  Vraag is ook wat er gebeurt als Steve Jobs wegens de vermeende gezondheids problemen vertrekt. Dan zul je zien dat de koers meteen drastisch naar beneden keldert (wat wellicht een interessant koopmoment is, omdat het kort daarna vaak goed herstelt).

  Op langere termijn is de vraag? Wat als Steve Jobs niet meer bij Apple rondloopt? Behoudt Apple dan zijn voorsprong en innovatieve kracht? Er zijn zoveel factoren die op een beurskoers/bedrijf van invloed zijn, dat je eigenlijk niet kunt zeggen dat over een paar jaar meer dan een biljoen waard is, want resultaten uit het verleden, verspellen zelden de toekomst.

 • Profielfoto
  mowat

  Zo’n 2,5 – 3 jaar geleden stond Apple op 78 dollar , dat na een spectaculaire val. Nu zit Apple weer boven de 300 dollar . Een beurs kan echter op elk negatief bericht over-reageren en weer de andere kant uitgaan. Na die beursstijgingen van het laatste jaar lijkt het me geen goed instapmoment. Het is trouwens niet zo dat alles waar Jobs mee te maken heeft in goud verandert ( al doet hij het wel vrij goed) :wink:, hij flatert ook wel eens.
  http://www.vacature.com/blog/de-10-flaters-van-steve-jobs?utm_source=floorteaser&utm_medium=referral
  Nee ,ik beleg dan liever in onze nationale biertrots AB Inbev , die als grootste bierfabrikant ter wereld zopas ook Apple in grootte is voorbijgegaan. En AB Inbev had vorig jaar zelfs een stijging van 56 %.
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110413_177
  Wat doet me dan voor die tweede kiezen ?
  Ten eerste ben ik Belg , ten tweede verwacht ik een hele hete zomer en veel dorst.:wink:

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @ Zakske; je haalt de waarde van de aandelen en de waarde van het bedrijf door elkaar.

 • Profielfoto
  Chester16

  Er wordt een aanname gedaan die niet echt te controleren is….

 • Profielfoto
  Zakske

  @ Zakske; je haalt de waarde van de aandelen en de waarde van het bedrijf door elkaar.

  Euh… hoe denk je dat de waarde van een bedrijf wordt berekend? Lees het artikel… Apple is vandaag $304 miljard waard (dat is de beurswaarde, met andere woorden het aantal aandelen x de prijs van een aandeel). Als het aandeel de komende zes jaar steeds met 23% stijgt kom je aan een waarde van $1 triljoen.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @ Zakske; je haalt de waarde van de aandelen en de waarde van het bedrijf door elkaar.

  Euh… hoe denk je dat de waarde van een bedrijf wordt berekend? Lees het artikel… Apple is vandaag $304 miljard waard (dat is de beurswaarde, met andere woorden het aantal aandelen x de prijs van een aandeel). Als het aandeel de komende zes jaar steeds met 23% stijgt kom je aan een waarde van $1 triljoen.

  1 Biljoen bedoel je, of 1 trillion ( Amerikaans, Canadees en modern Engels), maar dat terzijde. Iets klopt er niet; Zoals in het artikel staat is Apple de afgelopen jaren per jaar 59% gegroeid. De waarde van een aandeel heeft daar geen gelijke tred mee gehouden (helaas voor de aandeelhouders :), de waarde van een aandeel is dan ook (deels) kunstmatig. Als Steve op zou stappen, zou de waarde van de aandelen kelderen, maar dat wil niet toch zeggen dat Apple minder waard wordt?

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @ Zakske; je haalt de waarde van de aandelen en de waarde van het bedrijf door elkaar.

  Euh… hoe denk je dat de waarde van een bedrijf wordt berekend? Lees het artikel… Apple is vandaag $304 miljard waard (dat is de beurswaarde, met andere woorden het aantal aandelen x de prijs van een aandeel). Als het aandeel de komende zes jaar steeds met 23% stijgt kom je aan een waarde van $1 triljoen.

  1 Biljoen bedoel je, of 1 Trillion ( Amerikaans, Canadees en modern Engels), maar dat terzijde. Iets klopt er niet; Zoals in het artikel staat is Apple de afgelopen jaren per jaar 59% gegroeid. De waarde van een aandeel heeft daar geen gelijke tred mee gehouden (helaas voor de aandeelhouders :), de waarde van een aandeel is dan ook (deels) kunstmatig. Als Steve op zou stappen, zou de waarde van de aandelen kelderen, maar dat wil niet toch zeggen dat Apple minder waard wordt?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De laatste aandelen die ik ooit van Apple had gekocht waren geloof ik 14 euro.

  Toentertijd verkocht, omdat leek dat ze echt nauwelijks meer hoger konden stijgen.

  Nu is er alleen nog EuroDisney over.
  En als ik daar ooit nog geld op wil gaan verdienen, moet ik minstens 133 jaar oud worden.

 • Profielfoto
  Zakske

  Als Steve op zou stappen, zou de waarde van de aandelen kelderen, maar dat wil niet toch zeggen dat Apple minder waard wordt?

  Ja, natuurlijk wel. De beurswaarde is de waarde van het bedrijf volgens de markt / investeerders, en die wordt bepaald op de beurs. Als het aandeel Apple maandag 10% stijgt is het bedrijf 10% meer waard, en als het daalt is het minder waard. Dat zijn rekensommetjes die zelfs kleuters kunnen maken.

 • Profielfoto
  Draconis

  Wat zo jammer is dat dit soort voorspellingen redelijk waardeloos zijn. Als je de groei van het aandeel kritischer bekijkt dan zie je dat het aandeel een jaar geleden 32% lager stond, maar de afgelopen 6 maanden slechts 4% is gestegen. De afgelopen 3 maanden zelfs maar iets meer dan 1%. De groei neemt dus af.

  Het is zonder twijfel zo dat Apple nog veel groeipotentieel heeft, maar het blijft de vraag of het tempo zo hoog blijft. Ik durf te betwijfelen dat het aandeel Apple de komende zes jaar nog 23% per jaar groeit.

  Voorlopig hou ik overigens mijn aandelen Apple nog, omdat er nog genoeg ruimte is om een groei te laten zien die beter is dan elders in de markt.