Android-ontwikkelaars maken zich zorgen over fragmentatie

11 reacties

Google’s besturingssysteem Android is door telefoonfabrieken volledig aan te passen, doordat het open source is. Hierdoor verschillen de toestellen niet alleen hardwarematig, maar ook nog eens softwarematig van elkaar. Niet alle ontwikkelaars zijn hier blij mee.

Analyst William Powers deed onderzoek onder 250 ontwikkelaars. Hiervan ontwikkelt 71% voor Android en 62% voor iOS. Hieruit bleek dat 87% van de Android-ontwikkelaars zich zorgen maakt over de versplintering van het Android OS. Zij prefereren één app en één winkel, waarmee ze alle gebruikers kunnen bereiken. Zoiets als de App Store, dus. Ontwikkel je voor de iPhone, dan heeft elke gebruiker dezelfde software, en ook dezelfde hardware.

Uit het onderzoek scoorde Apple’s App Store het hoogst, als het ging om het gebruiksgemak, de zichtbaarheid van de applicatie, en de mogelijkheid om betaald te krijgen. Wat betreft de zichtbaarheid van de applicaties, staat BlackBerry op de tweede plaats. Android scoort hier een stuk lager.

Steve Jobs deed eerder al wat uitspraken over Android’s fragmentatie, namelijk:

“The first thing we think of when we hear open is Windows, which is available on a lot of devices. Unlike Windows, where PCs have the same interface, Android is very fragmented. HTC and Motorola install proprietary user interfaces to differentiate themselves.  The user left to figure it out. ”

“Compare this to iPhone where every handset works the same. Twitter client TwitterDeck recently launched their Android app, and had to contend with 100 different versions of software on 244 different handsets.  That’s a daunting challenge.”

“Many Android apps work only on selected handsets, or selected Android versions. This is for handsets that shipped 12 months ago.  Compare with iPhone, where are two versions to test against, the current and most recent predecessor.”

Als je naar het voorbeeld van TwitterDeck kijkt, zie je goed waarom het voor ontwikkelaars aantrekkelijker is om voor iOS, dan voor Android te ontwikkelen. Google heeft echter al maatregelen genomen. Ze hebben telefoonfabrikanten wat meer restricties opgelegd, wat betreft het ‘tweaken’ van Android. Dat moet ervoor zorgen dat Android qua eenheid, iets meer in de buurt van iOS komt.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  MartijnvanOeffel

  Tip: Het is Tweetdeck, niet Twitterdeck.;-)
  Tevens ben ik het er mee eens dat het handig is dat Apple iOS gesloten houd, hier ben je tenminste ook zeker dat jouw besturingssysteem kwaliteit uitstraalt. De meeste Android toestellen vind ik maar niks.

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Maar door de restricties is android van nog wel echt ‘open’ te noemen?
  Het is natuurlijk wel logisch dat google maatregelen gaat nemen

 • Profielfoto
  kerelvent

  Goed dat Google maatregelen neemt. Al geven ze daarmee wel meteen toe dat zowel gebruiker als uiteindelijk ook ontwikkelaar beter af zijn door enige regels. Ik zeg niet dat Apple perfect is, maar zij hebben het zorgeloos apps aanschaffen wel mooi winstgevend gekregen, ook voor kleine ontwikkelaars.
  Wil Android ook kwaliteitsapps waarvoor de klant graag geld betaalt, moeten die apps het wel doen op alle telefoons en moeten ze niet binnen dezelfde app market geript te vinden zijn. Ze moeten een vertrouwen opbouwen met de betalende klant, want de vrienden die ik heb met Android-toestellen zijn echt ontzettend terughoudend wat het betalen van apps betreft.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Nu pas? Ik riep een jaar geleden al dat het té gefragmenteerd is.
  Jobs heeft helemaal gelijk door te stellen dat het aan de gebruiker is om het maar lekker uit te zoeken.
  Denk je dat software beschikbaar is, blijkt het niet voor de versie van jóúw telefoon te zijn. Ben je lekker mee! Waarom houdt Google het niet gewoon overzichtelijk?! Een VP voor user experience zou niet verkeerd zijn daar. (En ja, ik stel me beschikbaar.)

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Leve de fragmentatie van Android. Zo lang dat zo blijft hoeven iOS developers zich geen zorgen te maken:-)

 • Profielfoto
  liesebirdie

  Hoe doet Linux dat dan? Dat is ook open source en al veel ouder, maar volgens mij doet software voor Linux het op elke Linux-computer?

 • Profielfoto
  Ree

  nee hoor liesebirdie, dat is niet per definitie zo; vaak komt het in de praktijk daar wel op neer omdat je de meeste linux software gecompileerd wordt tegen de desbetreffende distro (er zijn uitzonderingen).

  Meestal is het hebben van een juiste versie Kernel al genoeg, maar lang niet altijd.

  En wat betreft Android; die fragmentatie hadden we jaren terug al met Windows Mobile. Jammer om te zien dat Android dezelfde kant op gaat.

  (Ik ben Apple liefhebber dus ga er niet wakker van liggen:P )

 • Profielfoto
  johnkeates

  dat klopt, liesebirdie, maar dat kan op android niet. Daar zit je in een fixed environment, er zijn geen compilers, het is dus niet een self-hosting system, maar het is compleet afhankelijk van een toolchain op een host computer.

 • Profielfoto
  MrHammond

  @liesebirdie: als een Linux-pakket niet als package direct voor de betreffende distro beschikbaar is, krijg je het wellicht wel aan de praat, maar da’s niet iets voor de gemiddelde computergebruiker… Mijn ervaring is dat je dan in een oerwoud van Terminal-commando’s en het downloaden van talloze extra pakketten en source-tarballs terecht komt, niet bepaald gebruikersvriendelijk te noemen… Op die manier krijg je ook wellicht wel alles onder Android aan de praat, maar met veel moeite.

 • Profielfoto
  wouwout

  de uitspraak van Steve Jobs werd de dag erna weerlegd door de maker van Tweetdeck (“Twitterdeck” bestaat niet), waarin hij aangaf dat de Android versie in zeer korte tijd gemaakt is.
  Ik ben zelf gecharmeerd van de uitgebreide keuze in Android phones, ik typ dit op een HTC met uitschuifbaar toetsenbord – geen enkel virtueel toetsenbord komt ook maar in de buurt van dit gebruiksgemak. Leve de vrije keuze!
  En dat een developer beter zijn best moet doen bij zoveel verschillende telefoons? Natuurlijk! Je bereik is ook een stuk groter, nu al. En dat wordt alleen maar meer en meer.

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik ben zelf gecharmeerd van de uitgebreide keuze in Android phones, ik typ dit op een HTC met uitschuifbaar toetsenbord – geen enkel virtueel toetsenbord komt ook maar in de buurt van dit gebruiksgemak. Leve de vrije keuze!

  Voorzover ik weet is niemand verplicht om een iPhone te kopen dus de vrije keuze is er in volle glorie aanwezig. Ik ben gecharmeerd van Apple’s systeem, omdat de integratie van software en hardware tot vele voordelen leidt, zoals:
  -De apps werken op ELKE iPhone (Sommige geavanceerde apps worden nooit voor android uitgebracht omdat de slechte toestellen ze niet zouden kunnen runnen)
  -De UI is altijd even groot (een 4.3″ android phone laat dezelfde content zien als een 2.5″, alles is alleen maar opgeblazen en heeft niet meer functies)
  -Voor developers is de app store niet alleen fijner omdat er maar 1 type iPhone is, maar ook verdient het beter. Men koopt er veel meer apps dan in de android market, blijkt uit statistieken.