Ramy
Ramy Nieuws 5 april 2011

Android-ontwikkelaars maken zich zorgen over fragmentatie

Google’s besturingssysteem Android is door telefoonfabrieken volledig aan te passen, doordat het open source is. Hierdoor verschillen de toestellen niet alleen hardwarematig, maar ook nog eens softwarematig van elkaar. Niet alle ontwikkelaars zijn hier blij mee.

Analyst William Powers deed onderzoek onder 250 ontwikkelaars. Hiervan ontwikkelt 71% voor Android en 62% voor iOS. Hieruit bleek dat 87% van de Android-ontwikkelaars zich zorgen maakt over de versplintering van het Android OS. Zij prefereren één app en één winkel, waarmee ze alle gebruikers kunnen bereiken. Zoiets als de App Store, dus. Ontwikkel je voor de iPhone, dan heeft elke gebruiker dezelfde software, en ook dezelfde hardware.

Uit het onderzoek scoorde Apple’s App Store het hoogst, als het ging om het gebruiksgemak, de zichtbaarheid van de applicatie, en de mogelijkheid om betaald te krijgen. Wat betreft de zichtbaarheid van de applicaties, staat BlackBerry op de tweede plaats. Android scoort hier een stuk lager.

Steve Jobs deed eerder al wat uitspraken over Android’s fragmentatie, namelijk:

“The first thing we think of when we hear open is Windows, which is available on a lot of devices. Unlike Windows, where PCs have the same interface, Android is very fragmented. HTC and Motorola install proprietary user interfaces to differentiate themselves.  The user left to figure it out. ”

“Compare this to iPhone where every handset works the same. Twitter client TwitterDeck recently launched their Android app, and had to contend with 100 different versions of software on 244 different handsets.  That’s a daunting challenge.”

“Many Android apps work only on selected handsets, or selected Android versions. This is for handsets that shipped 12 months ago.  Compare with iPhone, where are two versions to test against, the current and most recent predecessor.”

Als je naar het voorbeeld van TwitterDeck kijkt, zie je goed waarom het voor ontwikkelaars aantrekkelijker is om voor iOS, dan voor Android te ontwikkelen. Google heeft echter al maatregelen genomen. Ze hebben telefoonfabrikanten wat meer restricties opgelegd, wat betreft het ‘tweaken’ van Android. Dat moet ervoor zorgen dat Android qua eenheid, iets meer in de buurt van iOS komt.

Reageer op artikel:
Android-ontwikkelaars maken zich zorgen over fragmentatie
Sluiten