Android en Windows Phone hebben in 2015 grootste marktaandeel

23 reacties

Volgens Gartner zal het marktaandeel van Android en Windows in de smartphonemarkt de komende jaren flink stijgen. Ook het iOS wint marktaandeel, maar een stuk minder dan de concurrenten. In 2015 zal het iOS genoegen moeten nemen met de derde plek.

Het iOS heeft op dit moment een marktaandeel van 15,7%. In 2011 zal dit naar verwachting stijgen tot 19,4%. Hierna gaat het echter wel bergafwaarts, naar 18,9% in 2012 en 17,2% in 2015. Android, die nu een marktaandeel van 22,7% heeft, zal in 2012 op bijna de helft van alle smartphones staan, met een marktaandeel van 49,2%. Dit zal echter weer iets dalen tot 48,8% in 2015. Ook Microsoft zal meer marktaandeel veroveren, en zal naar verwachting 10,8% in 2012, en 19,5% in 2015 in handen hebben.

Apple zal met het iOS tot en met 2014 op de tweede plek staan, maar hierna door Microsoft ingehaald worden. Gartner verwacht dat Windows Phone de enorme groei aan Nokia te danken zal hebben. Dit onderzoek gaat echter alleen over de besturingssystemen die op smartphones staan, waardoor tablets waarschijnlijk niet mee zijn gerekend.

Gartner zegt het volgende over Apple’s mogelijke toekomstige positie:

Gartner predicts that Apple’s iOS will remain the second biggest platform worldwide through 2014 despite its share deceasing slightly after 2011. This reflects Gartner’s underlying assumption that Apple will be interested in maintaining margins rather than pursuing market share by changing its pricing strategy.

Of Gartner’s verwachtingen kloppen, weet natuurlijk niemand. We kunnen slechts kijken hoe het zal lopen.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  figini

  Apple gaat zelfde kant op als Porsche.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik kan nog steeds niet begrijpen waarom Nokia in GODSNAAM voor Windows Phone heeft gekozen. Ok, Symbian zuigt grote tijd, behalve de Sony Ericson-variant ervan (IQU?), maar Windows Phone slaat ook niet echt aan. Dat zou Nokia eigenlijk toch hebben moeten meenemen in hun besluit om ervoor te kiezen.
  .
  Met Windows Phone heb je nu (en/of straks) het zelfde wat Android (deels) achter de rug heeft: een systeem dat veel potentie heeft, maar tot nog toe weinig daarvan waar kan maken. Om nog maar te zwijgen van de problemen als gevolg van de grote diversiteit aan hardware.
  Die zijn bij Android al niet mals, en ook bij Windows Mobile (ik bedoel hier inderdaad Windows Mobile) zijn er hiermee de nodige problemen geweest, meestal in de vorm van het totaal niet (lekker) draaien van het OS op een gegeven apparaat.
  Ik verwacht niet dat dit met Windows Phone (ja, nu Phone) anders zal zijn. Daar komt nog bij dat de markt niet warmloopt voor Windows Phone. Ik vraag me af of er niet een groep mensen zal zijn die Nokia nu massaal links laat liggen, net als bij de introductie van Symbian S60 3rd Edition FP2.
  Die versie van Symbian was veelbelovend, maar kwam te laat volgens sommigen, waardoor Nokia erg veel marktaandeel verloor.
  .
  De N900 telefoon is qua software erg goed (die draait Maemo, een (mede) door Nokia ontwikkeld, op linux gebaseerd systeem voor mobiele apparaten. Dit systeem draait voorzover mij bekend nu alleen maar op de Nokia N900 en heeft dus een kleine markt. Nokia móest dus wel iets anders, want kennelijk konden ze Maemo helaas niet aan de man brengen.
  .
  En dan is er nog de ondersteuning. Enkele kennissen van me hebben de voornoemde N900-telefoon in huis en zijn er over het algemeen tevreden over. Van één van hen hoorde ik dat er eigenlijk een (vrij grote) update van het OS in de pijpleiding zat maar dat deze, na de aankondiging van Nokia om over te gaan op Windows Phone voor hun high-end smartphones, geschrapt is. Dus zijn die mensen niet blij (klein gelukje is dat Maemo goeddeels open source is). Deze mensen zullen dus waarschijnlijk in de toekomst minder, of helemaal niet, geneigd zijn om een Nokia toestel aan te schaffen.
  .
  Vogens mij valt het dus te bezien of deze voorspelling ook maar íets van waarde heft. Tel daarbij op dat er weinig tot niets bekend is over de ontwikkeling van de andere in het onderzoek genoemde OSes (afgezien van enkele ‘geruchten’ (al dan niet dicht bij de waarheid) over iOS5, dat vást geen 5 jaar oud zal worden zonder dat dáár weer een opvolger voor komt) en de telling kan volgens mij helmaal bij het haardvuur…
  .
  Ik weet dat MacWelt.de, MacWorld (UK/USA) en AppleInsider hetzelfde onderzoek ook hebben aangehaald in hun artikelen en/of podcasts, maar dat maakt het er allemaal niet geloofwaardiger op. Dit is typisch zo’n bericht dat niet geloofwaardiger wordt naarmate meer partijen het publiceren — het wekt hoogstens meer ergernis op… Maar ja, de tijd zal het leren…

 • Profielfoto
  macstremist

  Zoals het hoort, terug naar het beste van het beste voor een kleine groep.
  Al twijfel ik aan het potentieel van deze 2 OS’en, Windows Phone zie ik de slag naar iOS nog niet maken en bij Android moet je élke keer een nieuwe telefoon aanschaffen bij een nieuwe softwareversie. Oké, je kan met een 3G deze dagen maar weinig genieten van iOS 4 maar stel je eens voor dat alle iPhones op de 4 na ineens geen update meer konden krijgen…

 • Profielfoto
  jaguar

  macstremist: wat is dat nou voor onzin? De meeste androidtelefoons zijn prima te updaten. En juist bij apple wordt dat lastiger als je telefoon al wat ouder is.

  Maar ieder systeem heeft zijn voor- en nadelen. Alleen ik denk dat windows mobile het niet gaat redden aangezien ik echt niemand om heen zie die dat wil gebruiken.

 • Profielfoto
  ronaldoo

  @macstremist

  android toestellen werken prima en op sommige vlakken zelfs beter dan een iphone.

  Denk je nu echt dat apple het beste van het beste is kom is van die roze wolk zou ik zeggen

  en het beste van het beste is maar voor een paar mensen weggelegd namelijk die met heel veel geld en daartoe behoren jij en ik niet
  Zie ik je ook nog niet elke jaar een maybach kopen met full uptions of er eentje kadoo doen aan iemand dan spreek je over iets wat tot het beste van het beste behoort maar niet over een stukje hardware made in china

 • Profielfoto
  Maverick9898

  De iPhone werkt over het algemeen wel iets smoother dan Android phones, maar er zijn er zoveel verschillende dat ik het ook niet goed kan weten. Het is ook niet verbazingwekkend als Android de grootste markt aanspreekt, want er zijn zoveel telefoonmakers die dat verkopen dat Apple daar onmogelijk mee kan concurreren.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  In 2015 is de iPhone al zover ontwikkelt dat mensen hem gewoon té goed vinden.

 • Profielfoto
  queenfan

  Ik geloof toch geen zak van dit soort onderzoeken en al helemaal niet van dit bedrijf, heeft er veel vaker gigantisch naast gezeten.

  EN daarbij een ander onderzoeksbureau zegt weer iets anders, dus wat moet je geloven.

 • Profielfoto
  gerror

  Qua OS zullen ze niet de grootste zijn. Maar qua verkochte smartphones kunnen ze misschien wel de grootste zijn.

 • Profielfoto
  oldsmelly

  @ronaldoo

  Kom jij maar gauw van je roze Android wolkje zou ik dan zeggen…

  Ik heb nu een Android toestel (omdat de KPN geen iPhone 4 had destijds) maar heb hiervoor een 3G gehad.

  Nu ik kan je vertellen dat mijn 3G echt beter werkte dan mijn HTC desire.

  Waarom ?

  1. Software is altijd consequent
  2. Instellingen zijn veel eenvoudiger te vinden en aan te passen
  3. Android geeft mij het gevoel weer de tweaker te moeten uithangen.
  4. Android raakt te versnipperd omdat elke vendor er lekker zelf aan mag knutselen waardoor elke telefoon met een “standaard” android net weer anders werkt.
  5. Elke fabrikant houdt er weer zijn eigen update schema op na, en je moet maar afwachten of jouw fabrikant nou net jouw toestel wel wil updaten.

  Met name de versnippering van Android zal Android geen goed doen in de toekomst.

  Kortom en dit is al zo vaak gezegd..

  Een iPhone GEBRUIK je en een Android toestel BEHEER je…

  En dat kan voor de 1 leuk zijn maar voor een ander een gruwel….

 • Profielfoto
  FastMac

  Waar twee honden vechten om een been…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Opvallend genoeg wordt de hele tablet-markt buiten dit onderzoek gelaten.
  .Dat lijkt logisch, maar is het zeker niet.
  .
  Apple is vooralsnog de enige fabrikant ter wereld die een consistent besturingssysteem aanbied voor zowel Smartphone als Tablet.
  .
  Android doet dat zeker niet, want dat systeem is helemaal nog niet geschikt voor tablets. Daarbij zijn ze zelf al bezig Google Chrome geschikt te maken voor de tablet-markt; een teken aan de wand wat mij betreft.
  .
  Ondanks de vele grootspraak in de tablet-markt, is er ook nog maar weinig te zien van een aanval op Apple’s koppositie hierin.
  Ik zie in mijn omgeving erg veel iPhone-bezitters een iPad aanschaffen, maar ik zie het ook al net zo hard andersom gebeuren.
  Dat maakt Apple sterk, en dat zal nog wel even zo blijven.

 • Profielfoto
  Bram

  Wie neemt Gartner nog serieus?

 • Profielfoto
  ronaldoo

  Apple verkoopt misschien goed maar uiteindelijk net zo als met alle dingen gaat het een keer stoppen
  Wie zou 10 jaar geleden hebben gedacht dat het ooit berg afwaarts zou gaan met nokia?Anno 2011 moeten ze toch ook de hulp inroepen van een ander.
  We zullen het wel tegen die tijd zien waar apple staat.
  Maar je kunt het zeggen hoe je wilt de andere kant van apple is dat het merk ook mensen in de problemen brengt omdat ze zonodig een apple moeten hebben.
  En ik zou toch niet graag al die bedragen moeten betalen die mensen hebben per maand die een apple op afbetaling hebben gekocht of niet meer kunnen betalen.

 • Profielfoto
  Yannes

  Windows Phone heeft geen toekomst. Android en iOS blijven het populairst denk ik.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Gisteren een Windows Phone vast gehad en alhoewel ik een echte Applefan ben moet ik toegeven dat ze het met deze telefoon goed hebben aangepakt.
  Hij was behoorlijk snel, mooi vormgegeven en de helft zo duur als een iPhone.
  .
  Nu kan je natuurlijk geen heel erg objectieve mening vormen na vijf minuten prullen met zo’n ding, maar het zag er in ieder geval iets uit dat leek op een geduchte concurrent voor Apple. (Android speelt voor mij buiten competitie, want ik vind het een erg lelijk en cheap Aldi-OS)
  .
  Ze zullen met iOS5 toch behoorlijk sterk uit de hoek moeten komen om de concurrentie te slim af te zijn.

 • Profielfoto
  eppelke

  Er wordt wel vaker iets beweerd. De geschiedenis herhaald zich. De Ipod zou niks worden, hoe kon Apple met zo’n duur ding op de markt komen. Nu hebben ze 70%. Ze doen net alsof Apple vandaag stilstaat en zich niet verder ontwikkeld. Laten we gewoon afwachten. Ik denk dat de IPhone gewoon 70% van de markt heeft in 2015. Want als de SmartPhone van Microsoft net zo werkt als de computers, Dan is het enige wat je er mee kunt is virussen bestrijden.

 • Profielfoto
  maconly

  weer zo’n buro wat hunkert naar aandacht, ik zag van de weel van kpn nog op tv , hij vertelde dat jaren terug dat de iphone niets voorstelde en kwam ook met zo’n krom verhaal over de blackberry dat die ondanks de iphone zo goed scorde , voor de iphone moet je betalen en betaal je bijna 2X zo veel voor je abo.

  Apple rust niet op zijn lauweren en zal de markt blijven bestoken met toonaangevende apparaten.

  De combinatie van eigen hard en software maakt Apple superieur , windhoos en droid moeten voor vele verschillende modellen software leveren dat is een blijvende achterstand.

  Apple wint momenteel veel terrein op de computer markt en haalt klanten binnen via hun iphone ipad en vanwege het sterke merk.

  Steve Jobs is geniaal.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Goh, is het aandeel van iOS nu zo laag? Zou ik toch veel hoger schatten (minstens 50%) als ik zo om me heen kijk… Maar dat kan natuurlijk in Zwitserland (waar MacOS X ook een marktaandeel heeft van meer dan 30%!) anders liggen…

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Oldsmelly heeft gelijk. Ik had de eerste IPhone 3, totdat ik de Htc Legend zag. Wat een mooi ding… Dacht ik en kocht hem. Nu, een half jaar later heb ik weer een iPhone gekocht. Wat een verademing. Onlogische interface, traag, krap een dag op volle batterij, crashende apps…was echt helemaal klaar met die Htc. En nu lezen dat Android de wereld gaat veroveren? No way, en de Windows phone al helemaal niet. Beide producten zijn niet af en zullen dat ook nooit zijn.

 • Profielfoto
  chatsmit

  kan me geen reet schelen welk OS het grootst is in 2015, apple zou in iedergeval flink moeten blijven knokken om z’n voorbeeldfunctie te blijven uitvoeren. En wij worden weer heerlijk verwend met nieuwe shitties:-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik geloof er helemaal niets van en denk dat iPhone in 2015 best wel ’s helemaal bovenaan kan staan. Hoe zou je nu al kunnen weten hoe de marktaandelen ervoor staan over VIER jaar. Hoeveel kan er niet ontwikkeld worden in die jaren. En totale nieuwe functies worden toegevoegd. Je kunt er niets over zeggen.
  Inderdaad is de interactie iPhone-iPad en trouwens ook met de MacBooks en iMacs het unique selling point van Apple.

  Dit nieuws is trouwens wel ERG oud. Dit onderzoek werd ruim een week geleden al gepubliceerd.

 • Profielfoto
  Willyprotector

  volgens mij zou op gebied van smartphones de android aan top blijven als je eens goed nadenkt de iphone kost toch altijd minstens 400€ tegenover een android heb je al vanaf 200€ of mnder ik heb HTC Desire Z en werkt perfect is in bijna een jaar nog niet blijven hangen:p
  btw voor tablet pc’s hebben ze wel android 3.0
  Symbian was niet echt goed vond ik de applicaties waren niet echt nuttig (de meeste toch niet) de games waren slecht beeld en de symbian apparaten bleven snel hangen of dat vond ik toch over apple weet ik niet heb nog nooit iets van apple gehad