Amerika in de problemen, dankzij de iPad

25 reacties

Op OMT klinken veelal positieve geluiden over de iPad, maar er kleven ook grote nadelen aan dit revolutionaire apparaat. Als leraren vervangen worden door de iPad en wij onze boeken voortaan kopen in de iBookstore in plaats van de lokale boekhandel, dan gaat dat ten koste van duizenden banen.

Tegelijkertijd levert het succes van de gadget geen nieuwe banen op in de V.S., want de iPad wordt geproduceerd in China. Dat moeten we niet willen, betoogt Jesse Jackson Jr. (politicus en zoon van). Hij legt het even helder uit in het onderstaande fragment.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  digi-nl

  Ieder voordeel heeft z’n nadeel..

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Als, als, als… Een iPad kan ook gebruikt worden als ondersteuning hoor.

  dan gaat dat ten koste van duidenden banen.

  Duizenden neem ik aan :slant:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wat een BS. Natuurlijk zal dat best ten koste van banen gaan, maar datzelfde geldt voor de uitvinding van het vliegtuig: duizenden banen in de scheepvaart gingen verloren. Idem voor de personal computer. Betekent dat dat we gewoon hadden moeten blijven varen en schrijven? Nope. Vooruitgang is iets wat erg veel voordelen, maar vaak ook enkele nadelen met zich mee brengt. “Get used to it & adjust” zou ik meneer Jackson willen adviseren.

 • Profielfoto
  @IboOrgut

  Het geld dat bespaard wordt op boeken wordt weer op andere plekken binnen de Amerikaanse economie uitgegeven, resultaat blijft ongeveer hetzelfde.

  Argument dat ze in China gemaakt worden gaat ook maar gedeeltelijk op; verreweg het meeste geld aan de iPad’s wordt door Apple zelf verdiend (marges zijn flink op iDevices), dat zorgt binnen dat bedrijf voor veel werkgelegenheid en natuurlijk qua belasting voor de staatskas.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Zoon van Michael Jackson? :’)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hij heeft wel een punt, maar sinds tientallen jaren wordt productie van kleding, schoenen en allerlei electronische apparatuur uitbesteed aan bedrijven in arme, goedkope landen. Door de vrije handel is dat niet tegen te houden. Schrijnend is natuurlijk wel dat die ‘goedkope’ landen helemaal niet zo vrij zijn, vooral China niet en dat de mensenrechten er in hoge mate geschonden worden. En inderdaad: het uitbesteden kan de werkeloosheid doen toenemen. Dat gebeurde in Nederland ook toen de textielindustrie verdween en ook toen Philips zijn productiefabrieken in Nederland sloot. Aan de andere kant is de vooruitgang niet tegen te houden. Als bepaalde banen verdwijnen zijn er op andere vlakken weer banen te creëren, als je zorgt voor goed onderwijs en innovatie.

  Ik ben wél benieuwd wat voor iPad Jesse Jr. heeft gekocht. Een zwarte of een witte….:grin:

 • Profielfoto
  maxim22

  hij heeft gelijk vind ik. hij zegt niet dat de ipad gebannen moet worden ofzo, hij zegt gewoon dat er hierdoor banen verloren gaan en dat het amerikaans congres hiervoor een oplossing moet vinden. Anders blijven er zoveel werklozen

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Verkoop van boeken zal niet enorm afnemen, schat ik zo in. Als je echt van lezen houdt, koop je een boek. Het kopen van een boek an sich is al een ervaring, zeker in Amerika.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Wat een gek. De inhoud van de boeken moet nog steeds gemaakt worden. Of het nu op een iPad is of op papier.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Wat en bullshit verhaal. Er gaan wellicht banen bij drukkerijen verloren, maar in de IT-kennisindustrie en bij uitgevers die “digitaal gaan’ zal dat eerder het tegenovergestelde zijn. Andere banen ja, maar niet minder. Lijkt wel een minister in ons huidige kabinet! Die zijn ook zo goed in drogredeneringen en halve waarheden…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Hij heeft wel een punt, maar wat gaat ie er aan doen? iPads laten produceren door Amerikanen (voor €60 per maand, 7 op 7 dagen, 13 uur per dag)?

 • Profielfoto
  huorpalantir

  De één z’n brood is de ander z’n dood. Denk dat Apple een aardig zakcentje aan de iPad verdient dus van “killing Jobs” is niet echt sprake.

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  Obi

  Het verliezen van banen in de US wordt niet veroorzaakt door de ipad.
  Maar door US corporaties die hun werkzaamheden en banen naar Azie overhevelen omdat arbeidskrachten daar goedkoper is.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Minder boeken; goed nieuws voor de bomen!:razz:

 • Profielfoto
  roger767

  Oh mijn god wat een sukkel.
  Als het aan hem had gelegen. Reden nu nog allemaal op paarden want de Auto is een bedreiging voor de paarden en koetsen industrie.

 • Profielfoto
  stefankuijt

  Zullen we dan ook gelijk even het complete internet offline halen, omdat niemand meer naar de bibliotheek gaat voor informatie?

 • Profielfoto
  andrevdvries

  Killing Jobs? K hoop maar dat de iPad niet zijn eigen vader vermoord:grin:

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik snap dat hij met het geheel in z’n maag zit, maar zijn redenering is volledig onjuist. De iPad (en iPhone) hebben veel softwareontwikkelingsbedrijfjes (met name in de VS) een reden om te bestaan gegeven, met andere woorden: ze kunnen er hun brood mee verdienen. En niet te vergeten de hoeveelheid mensen die bij Apple werken en verantwoordelijk zijn voor de iPad. Verder blijven uitgevers die zich aanpassen aan de veranderingen gewoon bestaan natuurlijk, want ook tijdschriften etc. die op de iPad gelezen worden, moeten nog door mensen worden gemaakt. Verder zullen er natuurlijk wat minder tastbare boeken, tijdschriften en kranten worden gekocht maar ik vind het zelf nog altijd prettig als het tastbaar is. Voor mijn studieboeken zou ik dan ook nog niet zo snel overstappen op de iPad, vooral omdat er nog geen fatsoenlijke markeer- en annotatiefunctie aanwezig zijn. Ik snap dat hij chauvinistisch is, maar zo snel gaat de iPad het nou ook weer niet van het tastbare boek/tijdschrift winnen: al zal dat voor Apple heel mooi zijn natuurlijk. Het gedrag van deze meneer doet me trouwens denken aan de, volledig onterechte, paniek die er jaren geleden heerste toen de automatisering zijn intrede deed. Verzonden vanaf een iPad.

 • Profielfoto
  iMacer

  ONZIN , dat heet vooruit gang. Oke in het onderwijs gaan we minder boeken zien. Dus minder rugzakken, dus minder rug problemen.
  Of minder investeringen in boeken voor de school, dus meer investeren in de kwaliteit van het onderwijs.

  Met andere woorden, je kunt er een draai aangeven hoe je wil. !

 • Profielfoto
  spacefreek

  Get a life, progress is good:smile:

 • Profielfoto
  ghaghamashibaba

  En hoe zit het dan met andere online stores? Neem nu Amazon die verkopen toch ook dvd’s en bluray filmen en hun e-reader met hun book store, dan heb je nog audible met hun audioboeken (ook in iTunes verkrijgbaar) . Gaan daarom media winkels ook verdwijnen? Zever in een pakje…

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Geeft deze man eigenlijk ook nog iets om het milieu? Hij mag juist blij zijn dat er minder bomen gekapt hoeven worden omdat er misschien een paar boeken minder worden verkocht. Ook gaat ie daar dan ook weer over kopen neuzelen dat er banen verdwijnen in de bosbouw? Breng deze man maar niet op ideeën…

  Sent from my iPad.

 • Profielfoto
  RoyK

  De melkboer bestaat ook niet meer. (op sommigen ‘durpen’ na). Het beroep is uitgestorven. Een paar jaar geleden ontstonden er overal kleine bedrijfjes die apps maken. Zo is er weer een beroep geboren. Zo verschuiven markten nu eenmaal.

  De grap is dat de VS altijd veel te klagen heeft over China en hun lage lonen. Maar bijna alle grote Amerikaanse bedrijven laten wel bijna alles daar voor een prikkie maken. Hoe lang dit nog door blijft gaan is een vraag, want de burgers van China beginnen hun staart te roeren en China kent grote binnenlandse problemen die welvaart met zich dragen.