Airplay voor Sonos (met handleiding)

8 reacties

Voor wie wél draadloos muziek wil streamen naar z’n speakers, maar niet genoegen neemt met de storingsgevoeligheid, beperkte mogelijkheden en geluidskwaliteit van AirPlay biedt het Amerikaanse Sonos al jaren een goed alternatief. Toch flirten de twee draadloze audio-oplossingen sinds kort met elkaar.

Met een (gratis) software update biedt Sonos nu ondersteuning voor AirPlay waardoor je direct audio kan streamen naar Sonos vanaf je iPhone, iPod touch, iPad of iTunes. Er is wél een maar: omdat Sonos gebruikt maakt van een eigen WiFi-protocol is er voor AirPlay-ondersteuning wél een Airport Express nodig.

De AirPlay-setup is redelijk eenvoudig al lijkt Sonos er alles aan gedaan te hebben om het zo ingewikkeld mogelijk uit te leggen. Gelukkig zijn we bij OMT de kwaadste niet en zetten we de stappen overzichtelijk onder elkaar.

 • Allereerst moet je de nieuwe versie van de Sonos controller downloaden. Vanuit de App kan je vervolgens ook nieuwe firmware op de zone(s) installeren.
 • Steek de AirPort Express in het stopcontact en verbind ‘m met de Sonos via een ethernetkabel (deze is met de Sonos meegeleverd).
 • Verbind de audio-uitgang van de AirPort Express met de audio-ingang van de Sonos met een audiokabel.

Tenminste één Sonos-zone moet verbonden worden met een AirPort Express via audio en ethernet.

Voordat je de Airport Express gaat configureren moet je een keuze maken om één of meerdere Express’en te gebruiken. Het is mogelijk om met één Express muziek te streamen naar elke zone maar daar zit een nadeel aan. Na het starten van de AirPlay-stream zal je ook de Sonos-App moet starten om de zone te activeren waar je de stream op wil beluisteren. Wil je AirPlay kunnen gebruiken zonder ook de Sonos App te moeten starten, dan is het nodig om elke zone die AirPlay moet ondersteunen een eigen Express te geven.

 • Open het AirPort-configuratieprogramma, selecteer in de linkerbalk de AirPort Express die geconfigureerd moet worden. Is de Airport Express al eerder geconfigureerd dan is het raadzaam om eerst de standaardinstellingen terug te zetten voordat je doorgaat. Dat doe je door de AirPort in de linkerkolom van het programma te selecteren en met de rechtermuisknop te kiezen voor ‘Herstel standaardinstellingen’.
 • Klik op ‘Ga door’.
 • Geef de AirPort Express een naam. Gebruik je één Express, dan is de naam ‘Sonos’ raadzaam. Geef je meerdere Sonos zones een eigen Express, dan is het handig om de Express de zelfde naam te geven als de zone waar deze op aangesloten is.
 • Klik op ‘Ga door’.
 • Kies bij het volgende scherm voor de optie “Ik wil dat mijn AirPort Express verbinding maakt met mijn huidige netwerk” en klik op ‘Ga door’.
 • Kies bij het volgende scherm voor de optie “Ik wil het draadloze netwerk op mijn AirPort Express uitschakelen en het apparaat via Ethernet op mijn computer of netwerk aansluiten”. Klik op ‘Ga door’ en vervolgens op ‘Werk bij’.
  De Airport Express is nu geconfigureerd.
 • Open de Sonos controller (bijv. op je iPhone of iPad en selecteer achtereenvolgens ‘instellingen’, ‘Instellingen ZonePlayer’, de ZonePlayer waar de AirPort Express mee verbonden is en ‘Audio-ingang’.
 • Kies ‘Bronniveau’ en selecteer ‘Niveau 4 (AirPlay)’. Druk vervolgens op ‘Klaar’.
 • Druk op ‘Aut. afspelen in…’ en selecteer de Sonos waar de AirPort Express op aangesloten is. Druk vervolgens op ‘Klaar’.
 • Druk op ‘Gebruik vol. Aut. afsp.’ totdat er ‘(ja)’ achter staat. Druk vervolgens op de regel ‘Volume voor Autom. Afspelen’ die eronder verschijnt. Hier kan je aangeven naar welk volume de Sonos moet overschakelen zodra er via AirPlay wordt afgespeeld. Wij raden aan om hier het maximale volume in te stellen. Via je AirPlay-apparaat (iPhone, iPod, iPad of Mac) kan je vervolgens het volume harder of zachter zetten. Druk na de selecte van het volume op ‘Klaar’.
 • Je kan er nog voor kiezen om de optie ‘Gegroepeerde zones’ op ‘(ja)’ te zetten. Daarmee kan je muziek die via AirPlay op je Sonos-zone binnenkomt ook laten horen op andere zones die op dat moment gekoppeld zijn.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  koenvdvoort

  Vrij ingewikkeld en jammer dat er alsnog een Airport Express nodig is. Heeft een Sonos niet een gewone audio-ingang waar je deze dan op kunt aansluiten? Want dan is het verbinden via Ethernet en al die instellingen toch niet nodig?

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ koenvdvoort dat was al mogelijk, maar de Sonos heeft geen auto-detect van de audio input. Daarom moest je tot nu toe eerst via de remote de audio ingang activeren om het signaal van bijv. AirPlay te kunnen horen.

 • Profielfoto

  ” beperkte mogelijkheden en geluidskwaliteit van Airplay”…?? Nog nooit last gehad van beperkingen what so ever, en geluidskwaliteit?? Die is tot op heden gewoon top via mijn Denon reciever die is aangesloten op 4 Kef vloerstaanders…

 • Profielfoto
  yanmik

  Bovenstaande uitleg klopt niet helemaal volgens mij.

  Steek de AirPort Express in het stopcontact en verbind ‘m met de Sonos via een ethernetkabel (deze is met de Sonos meegeleverd).
  Verbind de audio-uitgang van de AirPort Express met de audio-ingang van de Sonos met een audiokabel.

  Ethernetkabel is niet nodig. Geluid streamen naar Sonos via airport express werkt met enkel een audiokabel.

  Kies bij het volgende scherm voor de optie “Ik wil het draadloze netwerk op mijn AirPort Express uitschakelen en het apparaat via Ethernet op mijn computer of netwerk aansluiten”.

  In dit geval zou je een airport express ENKEL kunnen gebruiken om geluid op je Sonos af te spelen. Kan niet de bedoeling zijn van een airport express. Die wil je toch ook gebruiken als draadloos netwerk of om je draadloos signaal uit te breiden/te versterken.

 • Profielfoto
  Xcode

  ” beperkte mogelijkheden en geluidskwaliteit van Airplay”…?? Nog nooit last gehad van beperkingen what so ever, en geluidskwaliteit?? Die is tot op heden gewoon top via mijn Denon reciever die is aangesloten op 4 Kef vloerstaanders…

  Dat is ook nieuw voor mij. Nog nooit last van gehad, terwijl ik er absoluut niet tegen kan als de geluidskwaliteit slecht is.

 • Profielfoto
  Matthijn

  beperkte mogelijkheden en geluidskwaliteit van AirPlay

  Err, Airplay is gewoon Lossless, dus geen kwaliteitsverlies.

 • Profielfoto
  MrHammond

  * kijkt even naar z’n platenspelert en HiFi installatie uit de vorige eeuw *

  Oplossing gevonden:cool:

 • Profielfoto
  ronvgs

  Werkt perfect niks moeilijk ook als de sonos al iets afspeelt en je wilt een airplay afspelen gaat hij vanzelf naar de aux op de sonos.