Wijzigingen in de productencyclus van Apple?

34 reacties

Op de website van Fortune wordt melding gemaakt van een wijziging in de productencyclus van Apple. Diverse nieuwsbronnen hebben al gespeculeerd op het uitblijven van een nieuwe iPhone deze zomer. De iPhone 5 zou wellicht later dit jaar pas komen.

Traditiegetrouw weet Apple het grote publiek te bereiken met een jaarlijkse update van veel verkochte hardware, zoals de iPhone in de zomer en de iPod in het najaar. Voor het eerst dit jaar zou in de jaarlijkse productencyclus een anticyclisch element kunnen zitten.

De WWDC van dit jaar was, zoals in eerdere berichten op deze website werd gemeld, binnen onafzienbare tijd uitverkocht. Hoogstwaarschijnlijk gaat het tijdens die conferentie niet over de nieuwe iPhone of andere hardware, maar over software. Er komt een nieuwe versie van het Mac OS X besturingssysteem aan (Lion) en ook MobileMe zou volledig herzien en wellicht gratis worden. De bouw van een groot en nieuw datacentrum in North Carolina (VS) is daarvoor een belangrijke aanwijzing.

Het zou tegelijkertijd bijzonder zijn als Apple besluit deze zomer af te zien van de traditiegetrouwe productencyclus. Veel abonnementen van huidige iPhone bezitters lopen af en de vraag is dan wat te doen. Het laten doorlopen van een (relatief) duur abonnement in afwachting van de nieuwe iPhone 5? Of toch maar een nieuw abonnement afsluiten voor de iPhone 4. In het wit dan wel te verstaan. Als die ooit nog komt. De berichtgeving over de witte iPhone 4 sprak over distributie in ‘dit voorjaar’. Gesignaleerd zijn ze nog niet.

Het zou tegelijkertijd niet bijzonder zijn als Apple besluit af te zien van de jaarlijkse productencyclus. Revoluties op het gebied van mobiele telefonie, mobiele muziekdragers of post-pc hardware zijn reeds gemaakt met de iPhone, de iPod en de iPad. Productupdates, zoals onlangs van de iPad 2, hebben weinig om handen. Goed, de batterijduur is verbeterd en er zitten nu twee camera’s in en het geheel is wat strakker vormgegeven, lichter en sneller. Spannend zijn die zaken allerminst. Zonder deze marginale verbeteringen zou een productupdate geen enkele nieuwswaarde hebben. Eigenlijk zijn de laatste productupdates van Apple nogal saai, zo stelt Fortune. Beter zou het zijn dit soort productupdates af te doen met een simpel persbericht, zoals onlangs gebeurde bij de nieuwe MacBook Pro’s.

Het laat zich aanzien dat de traditiegetrouwe jaarlijkse productencyclus zijn langste leven heeft gehad. Zeg nu zelf, wat zou Apple nog kunnen doen, in revolutionaire zin, om nog indruk te maken op ons consumenten? We zijn door Apple goed bediend en meer dan verwend. De toekomst laat zich minder dicteren door ontwikkelingen in de hardware. ‘It’s the software, stupid!’ kopte 9to5mac onlangs niet voor niets, met een directe verwijzing naar de fameuze uitspraak van voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton. Hij deed die uitspraak in een verkiezingsdebat in 1992 toen hij het opnam tegen Bush sr. en stelde als Democraat daarmee de verkiezingswinst veilig tegenover Republikein Bush sr.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  Rivanov

  President Bill Gates??

 • Profielfoto
  prullenbak

  voormalig president van de Verenigde Staten Bill Gates

  Eh…wat? :S

 • Profielfoto
  Rob van Rijn

  Oeps… Freudiaanse verspreking mijnerzijds. Dank u oplettende lezer! Heb inmiddels deze fout hersteld.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Zoals ik al eerder aangaf in een reactie op een nieuwsbericht: Lees het gewoon eerst even door voor je iets plaatst:)

 • Profielfoto
  iMacer

  euh euh dat helpt niet. Je moet eerst iets anders gaan doen. Bv ga je auto even wassen of je beddengoed verschonen. Daarna ga je het doorlezen. Ken dat je leest niet, je ziet wat je bedoelt en dus lees je over de fout heen.

 • Profielfoto
  Mich

  Kennen jullie dat spreekwoord van die ezel en de steen…?

 • Profielfoto
  mymac

  @prullenbak het probleem daarvan is dat je je eigen tekst leest zonder soms fouten te zien. Beter is het om iemand anders binnen OMT het even te laten nalezen.

  Maar goed, prima stukje tekst wat mij betreft, en ik ben het er wel mee eens. De grootste stappen zijn gemaakt, het wordt nu steeds meer evolutie dan revolutie. Neemt niet weg dat iedereen (mij incluis) nu wel zit te wachten op een iPhone 4S/5, dus ik ben benieuwd hoe dit loopt. Als er geen 5 komt, ga ik wel voor een witte die hopelijk verschijnt als troostprijs, dan heb je toch nog wat nieuws:innocent:

 • Profielfoto
  prullenbak

  Ken dat je leest niet, je ziet wat je bedoelt en dus lees je over de fout heen.

  Jep. Het is ook compleet begrijpelijk. Vind het ook niet heel erg, alleen gebeurt het de laatste tijd heel veel. Staat gewoon niet zo professionieel.

 • Profielfoto
  tim.prove

  Hmm ja. Ik ben zo iemand waarvan het iPhone 3G abonnement bijna is afgelopen. Om nu nog een iPhone 4 nemen, zie ik niet zo zitten. Lastig, lastig. Toch maar wachten vrees ik…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het verhaal een beetje onzin en ben het helemaal niet eens met de stelling dat de laatste productupdates niet spannend waren. Vorig jaar was de introductie van iPhone 4 een revolutie ten opzichte van de iPhone 3Gs. (totaal nieuw design, retina screen, HD video).
  De iPad 2 is absoluut niet dezelfde iPad met ‘een paar cameraatjes en verbeterde speakers’!! Integendeel: het design is totaal veranderd en juist die twee camera’s maken een enorm verschil in gebruiksmogelijkheden!
  En dan de recente update van de MacBooks: geen ander design, maar binnenin duidelijke veranderingen.
  Spannend genoeg allemaal en zo lang Apple met de presentaties het wereldnieuws weet te halen, gaat alles prima. Mensen die schrijven dat Apple net zo goed een persberichtje kan sturen weten niets van marketing of zijn domweg jaloers!
  Wat de abonnementen betreft: abonnementen lopen niet echt af, ze lopen door. Je hebt recht op een nieuwe mobiel maar het is geen enkel probleem als dat een paar maanden later wordt.
  Intussen hoop ik dat iPhone 5 tóch in juni/juli komt. En anders…toch nog even geduld hebben!

 • Profielfoto
  kerelvent

  Mijn 2-jarig 3GS abo, genomen op launch-day, loopt ook van de zomer af. Mocht er geen nieuwe iPhone aan zitten te komen, weet ik ook niet wat ik dan zal doen. En zelfs als er binnen afzienbare tijd een nieuwe is, weet ik niet welk abonnement ik dan zou afsluiten.

  Toen ik dacht dat de cyclus nog voorspelbaar was, zat ik te overwegen voortaan jaarlijks een nieuwe iPhone icm een 1-jarig abo te nemen. Ik bel en sms niet erg veel, internetten des te meer maar blijf toch wel onder die 1GB per maand. Alleen de prijs van het toestel is dan wat hoger, maar dat zou ik wel overhebben voor jaarlijks een nieuwe iPhone.

  Nu wordt het echter wat lastiger. Ga ik m’n iPhone abo bij T-Mobile verlengen? Stap ik alvast over naar Vodafone omdat ik dat bij een nieuwe iPhone toch al van plan was? Is dit een eenmalige verandering van de cyclus of wordt het voortaan een compleet willekeurige janboel waarbij je als toegewijd liefhebber helemaal niet meer jaarlijks de nieuwe iPhone kan kopen?

  Het zijn eigenlijk weer de telecomaanbieders die het mij moeilijk maken. Als die abonnementen niet zo muurvast zaten, viel er nog wel wat te regelen.

 • Profielfoto
  Ostinato

  En Clinton zei natuurlijk niet “It’s the software, stupid!”

  Hij zei: “It’s the economy, stupid!”

 • Profielfoto
  johnbijl

  .. met een directe verwijzing naar de fameuze uitspraak van voormalig president van de Verenigde Staten Bill Gates. Hij deed die uitspraak in een verkiezingsdebat in 1992 ..

  LOL!

  .. fameuze campagneslogan van voormalig president Bill Clinton. Clinton gebruikte de slogan voor de presidentsverkiezingen 1992 om zijn campagnevrijwilligers en aan kiezers uit te leggen wat hij – anders dan zijn opponent die de veiligheid in het Midden-Oosten als campagnepunt koos – als belangrijkste punt voor de VS vond. Anders dan vaak wordt aangenomen, heeft Clinton de uitspraak nooit zélf gebezigd in debatten.

 • Profielfoto
  Quokka_61

  De WWDC van dit jaar was binnen onafzienbare tijd uitverkocht? Binnen 12 uur, en dat is héél kort en dus binnen ‘afzienbare’ tijd…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben heel benieuwd of ook iPhone 5 simlockvrij verkocht gaat worden in de Apple Store en bij APR’s. Ik zou het logisch vinden van wel. In dat geval ontstaat toch een totale ontkoppeling van iPhone en provider en kan je de iPhone kopen en zelf een abonnement uitkiezen. Als je niet ineens dat grote bedrag kunt neerleggen voor een iPhone zal je toch een iPhone in combinatie met een abonnement moeten nemen.

 • Profielfoto
  paulhek


  Maar goed, prima stukje tekst wat mij betreft, en ik ben het er wel mee eens. De grootste stappen zijn gemaakt, het wordt nu steeds meer evolutie dan revolutie. :

  Hmm.. dat is al zo vaak gezegd en op veel verschillende tereinen.
  Misschien komt er over een paar jaar wel een iPad uit die je kunt opvouwen of oprollen, die nog VEEL dunner wordt, of een totaal nieuw 3d scherm, een volstrekt andere benadering van de userinterface, etc. etc.?

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  vLint
  Hmm ja. Ik ben zo iemand waarvan het iPhone 3G abonnement bijna is afgelopen. Om nu nog een iPhone 4 nemen, zie ik niet zo zitten. Lastig, lastig. Toch maar wachten vrees ik…

  Dat is toch niet zo’n ramp, je kunt je abonnement toch gewoon laten doorlopen? Vroeger zat je je dan vaak weer vast aan een jaarcontract, maar dat is niet meer toegestaan. Je kunt gewoon per maand opzeggen, dus zodra de nieuwe iPhone aangekondigd wordt, kun je gelijk actie ondernemen.

 • Profielfoto
  Marius8

  Zeg nu zelf, wat zou Apple nog kunnen doen, in revolutionaire zin, om nog indruk te maken op ons consumenten? We zijn door Apple goed bediend en meer dan verwend.

  Kijk dat is nou net de reden waarom wij niet bij Apple werken. Zelf ben ik ontwikkelaar op een heel ander gebied en heb al heel lang geleden geleerd dat ontwikkelingen nooit stoppen. Natuurlijk heeft Apple revolutionaire dingen op de plank liggen, de vraag is of het verstandig is deze te introduceren als de concurrentie zo ver achter ligt.
  Nieuwe revolutionaire introducties zouden kunnen canibaliseren op het eigen sortiment. Als één ding duidelijk is dan is het wel dat de R&D en Marketing afdelingen bij Apple ongelooflijk goed op elkaar afgestemd zijn.

  Revoluties zouden kunnen zijn:
  – een ingebouwde beamer,
  – veel snellere processors,
  – een camera waarmee je ook kan bellen, surfen etc,
  – ’n soort iPad van plexiglas met vrijwel onbeperkte data opslag,
  – track and trace systems voor producten incl. betaal systeem,
  – realtime verkeersgeleiding systemen,
  – Facetime op hele grote displays om te vergaderen en familie te bezoeken.

  Ach als je even verder droomt kom je vanzelf op meer ideeën.
  Het iPad principe was al lang bekend maar pas toen Apple ermee kwam was het een doorbraak. Let maar op er zijn vast nog zaken waar we nu het nut nog niet van zien maar over 10 jaar begrijpen al niet meer hoe het zonder was.

 • Profielfoto
  cids

  “Het zou tegelijkertijd bijzonder zijn als Apple besluit deze zomer af te zien”

  “Het zou tegelijkertijd niet bijzonder zijn als Apple besluit af te zien”

  Tja wat is het nou…? Wat is eigenlijk de strekking van het verhaal…???

 • Profielfoto
  cids

  @Marius8: volgens mij lees je teveel SF boeken… denk maar niet dat Apple technologie heeft die nergens anders is ontwikkeld… Apple is afhankelijk van toeleveranciers op het gebied van schermen, flash geheugen, processors ed… wat bij Apple het verschil maakt is de integratie van componenten en de software!

  Dus dit soort zaken: “‘n soort iPad van plexiglas met vrijwel onbeperkte data opslag” zijn voorlopig met de huidige technologie niet echt realistisch!

 • Profielfoto
  johnbijl

  @Rob

  Freudiaanse verspreking? Je wil graag dat Gates president van de VS wordt?! Hoedanook: Cilnton heeft het nooit als uitspraak gedaan! Het was een slogan!

 • Profielfoto
  mymac

  Hmm.. dat is al zo vaak gezegd en op veel verschillende tereinen.
  Misschien komt er over een paar jaar wel een iPad uit die je kunt opvouwen of oprollen, die nog VEEL dunner wordt, of een totaal nieuw 3d scherm, een volstrekt andere benadering van de userinterface, etc. etc.?

  Ja, dat is waar. Maar toch, zoals het er nu naar uit ziet… De computers zijn snel, de iPhones/iPods dun en snel, en de iPads ook. De huidige touch interface, die naar mijn idee voorlopig nog niet uitontwikkeld is, zal de komende tijd nog wel gebruikt blijven worden. Op hardware/design vlak zou ik een telefoon niet heel veel anders willen dan de iPhone 4. Dunner hoeft niet, groter is drama. Hetzelfde geldt voor de iPad 2, waar we bij de iPad 1 nog wel wilden dat ‘ie lichter en dunner werd, is de iPad 2 dat.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ cids: dat is nou JUIST het verschil. Apple heeft WEL technologie die nergens anders is ontwikkeld. En als je dat nog niet ontdekt hebt zit je al jaren lang te slapen.

  Overigens: Fijn dat we op dit Nexus-forum zo lang over de iPhone en andere Apple producten mogen discussiëren!:grin:

 • Profielfoto
  Mausy

  Of toch maar een nieuw abonnement afsluiten voor de iPhone 4. In het wit dan wel te verstaan. Als die ooit nog komt. De berichtgeving over de witte iPhone 4 sprak over distributie in ‘dit voorjaar’. Gesignaleerd zijn ze nog niet.

  Tjongejonge. Het voorjaar is krap 10 dagen oud of we concluderen al dat de witte iPhone dit voorjaar niet meer komt. Apple heeft nog tot 21 juli te tijd hoor.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  ”Zeg nu zelf, wat zou Apple nog kunnen doen, in revolutionaire zin, om nog indruk te maken op ons consumenten?”

  Als wij dit zouden kunnen bedenken zouden wij bij Apple moeten werken:)
  Het toffe aan Apple is juist dat ze toch altijd wel weer iets vinden waar ik positief over ben..

  Ze gaan ook deze zomer echt wel een iPhone op de markt brengen, anders raken ze veel gebruikers kwijt. Je moet er toch niet aan denken om na deze zomer nog met een 3Gs te zitten? Die zijn ondertussen wel aan vervanging toe..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Thomas: dat denken we all 20 jaar en ELKE keer weet Apple ons weer te verrassen met iets nieuws

 • Profielfoto
  Retyro

  Als ik me niet vergis waren er ook al geruchten dat de opvolger van de ipad 2 ongeveer een half jaar na zijn voorganger zou komen. Dit zou consistent kunnen zijn met het omgooien van de productencyclus.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nieuwe iPad Pro wellicht geïntroduceerd in september dit jaar

 • Profielfoto
  Psyrael

  Als ik de uitnodiging van WWDC bekijk zie ik aluminium en apps. Dan denk ik gelijk aan de nieuwe iPhone 5 met aluminium achterkant…:)

  Dus het kan nog gewoon doorgaan. Ik laat me verrassen.

 • Profielfoto
  Shyos

  “Het laat zich aanzien dat de traditiegetrouwe jaarlijkse productencyclus zijn langste leven heeft gehad. Zeg nu zelf, wat zou Apple nog kunnen doen, in revolutionaire zin, om nog indruk te maken op ons consumenten? We zijn door Apple goed bediend en meer dan verwend. De toekomst laat zich minder dicteren door ontwikkelingen in de hardware.”

  Met zo’n uitspraak geef je enkel je eigen beperkingen aan… dit is dan ook duidelijk de richting die OMT opgaat. Je hoeft enkel en alleen maar te kijken naar de reclame boven aan deze pagina.

  En ondertussen vraag ik me af wat de volgende uitspraak van OMT gaat zijn om veel reacties te krijgen die aantonen dat ze een goede bron zijn als je een advertentie wilt plaatsen… we hebben veel lezers die actief zijn… hop kassa

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Toch is het uiterst sympathiek dat we op dit Nexus forum de gelegenheid krijgen om zo uitgebreid over Apple producten te discussiëren.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @ MacAanZee: LOOL meesterlijk! had ik niet eens gezien! haha

 • Profielfoto
  Martinootj

  Zit nog met m’n iPhone 3GS, abonnement loopt in juli af, ik hoop dat ik dan kan verlengen met de iPhone 5. Hoewel iPhone 4 ook al een hele verbetering zou zijn.

 • Profielfoto
  roro

  Te stellen dat “wat zou Apple nog kunnen doen (….) om indruk op ons te maken?” is een beetje een onderschatting van de creativiteit van mensen. Het leuke is toch juist dat je weet dat er ergens in de toekomst vast wel een volgende revolutionaire vernieuwing zal komen, al weet je by far niet welke ?