Rob van Rijn
Rob van Rijn Nieuws 31 maart 2011

Wijzigingen in de productencyclus van Apple?

Op de website van Fortune wordt melding gemaakt van een wijziging in de productencyclus van Apple. Diverse nieuwsbronnen hebben al gespeculeerd op het uitblijven van een nieuwe iPhone deze zomer. De iPhone 5 zou wellicht later dit jaar pas komen.

Traditiegetrouw weet Apple het grote publiek te bereiken met een jaarlijkse update van veel verkochte hardware, zoals de iPhone in de zomer en de iPod in het najaar. Voor het eerst dit jaar zou in de jaarlijkse productencyclus een anticyclisch element kunnen zitten.

De WWDC van dit jaar was, zoals in eerdere berichten op deze website werd gemeld, binnen onafzienbare tijd uitverkocht. Hoogstwaarschijnlijk gaat het tijdens die conferentie niet over de nieuwe iPhone of andere hardware, maar over software. Er komt een nieuwe versie van het Mac OS X besturingssysteem aan (Lion) en ook MobileMe zou volledig herzien en wellicht gratis worden. De bouw van een groot en nieuw datacentrum in North Carolina (VS) is daarvoor een belangrijke aanwijzing.

Het zou tegelijkertijd bijzonder zijn als Apple besluit deze zomer af te zien van de traditiegetrouwe productencyclus. Veel abonnementen van huidige iPhone bezitters lopen af en de vraag is dan wat te doen. Het laten doorlopen van een (relatief) duur abonnement in afwachting van de nieuwe iPhone 5? Of toch maar een nieuw abonnement afsluiten voor de iPhone 4. In het wit dan wel te verstaan. Als die ooit nog komt. De berichtgeving over de witte iPhone 4 sprak over distributie in ‘dit voorjaar’. Gesignaleerd zijn ze nog niet.

Het zou tegelijkertijd niet bijzonder zijn als Apple besluit af te zien van de jaarlijkse productencyclus. Revoluties op het gebied van mobiele telefonie, mobiele muziekdragers of post-pc hardware zijn reeds gemaakt met de iPhone, de iPod en de iPad. Productupdates, zoals onlangs van de iPad 2, hebben weinig om handen. Goed, de batterijduur is verbeterd en er zitten nu twee camera’s in en het geheel is wat strakker vormgegeven, lichter en sneller. Spannend zijn die zaken allerminst. Zonder deze marginale verbeteringen zou een productupdate geen enkele nieuwswaarde hebben. Eigenlijk zijn de laatste productupdates van Apple nogal saai, zo stelt Fortune. Beter zou het zijn dit soort productupdates af te doen met een simpel persbericht, zoals onlangs gebeurde bij de nieuwe MacBook Pro’s.

Het laat zich aanzien dat de traditiegetrouwe jaarlijkse productencyclus zijn langste leven heeft gehad. Zeg nu zelf, wat zou Apple nog kunnen doen, in revolutionaire zin, om nog indruk te maken op ons consumenten? We zijn door Apple goed bediend en meer dan verwend. De toekomst laat zich minder dicteren door ontwikkelingen in de hardware. ‘It’s the software, stupid!’ kopte 9to5mac onlangs niet voor niets, met een directe verwijzing naar de fameuze uitspraak van voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton. Hij deed die uitspraak in een verkiezingsdebat in 1992 toen hij het opnam tegen Bush sr. en stelde als Democraat daarmee de verkiezingswinst veilig tegenover Republikein Bush sr.

Reageer op artikel:
Wijzigingen in de productencyclus van Apple?
Sluiten