Ramy
Ramy Nieuws 8 maart 2011

Sterft Flash uit? De mening van het Flash-kamp

Velen hebben een hekel aan Flash. We vinden het vaker storend dan iets toevoegen. Maar hoe zien de Flash-developers dit? Zien zij nog toekomst in ‘hun’ Flash, of hebben zelfs zij de hoop opgegeven? Seb Lee-Delisle hield er vandaag op het Flash-evenement FITC een presentatie over.

Toen Flash nog nieuw was, vonden de meesten het geweldig. Animaties op websites, in de vorm van intro-filmpjes of spelletjes, in plaats van het saaie, stilstaande gedoe. Tegenwoordig zien we het liefst alle Flash door HTML5 vervangen worden, en sommigen staan zelfs volledig achter Apple, in de keuze Flash niet op het iOS te ondersteunen.

Wat doen de Actionscript-programmeurs, nu heel de wereld zich tegen hun lijkt te keren? Ze vinden het natuurlijk jammer dat veel mensen negatief naar Flash kijken. Vaak is Flash alleen maar irritant, en soms voegt het zelfs niks toe. Maar daar kunnen zij natuurlijk niks aan doen, want dat is gewoon een slechte implementatie van de desbetreffende programmeur. Flash voegt vandaag de dag zeker nog wat toe, bijvoorbeeld voor het bekijken van online video’s.

Seb Lee-Delisle heeft aan een paar honderd man gevraagd, waarom ze Flash haten. Een aantal van de resultaten:

  • Haters gonna hate; sommige mensen hebben ‘gewoon’, zonder een reden te kunnen noemen, een hekel aan Flash.
  • Performance and reliability; doordat Flash vaak verkeerd wordt geïmplementeerd, krijgt de gebruiker er een verkeerd beeld over.
  • Proprietary; veel mensen staan voor een open web, met open standaarden. Dat is Flash niet, maar het tegenargument is dat wanneer de content het beste via een niet-open standaard weergeven kan worden, dat geen probleem hoeft te zijn.

Echter kan HTML5 niet alles oplossen, doordat Flash dan nog steeds meer dan HTML5 mogelijk maakt. Een voorbeeld is het bekijken van content in fullscreen.

Apple houdt Flash bewust ver van iOS-apparaten vandaan. Steve Jobs uitte eerder zijn “thoughts on Flash”. Seb heeft in zijn enquête meegenomen, waarom mensen denken dat Steve Jobs deze mening over Flash heeft:

  • App Store-winst; zonder bijvoorbeeld Flash-spelletjes op het web, ben je eerder geneigd een spelletje uit de App Store te kopen.
  • Emotionele reactie
  • Flash zou niet betrouwbaar en stabiel genoeg zijn
  • Het kost simpelweg te veel batterij

Wat de redenen van Steve Jobs of Apple ook mogen zijn, aan de verkoopcijfers van iOS-apparaten is niet te zien dat mensen Flash echt missen.

De Flashers houden stiekem toch wel rekening met het uitsterven van Flash. Aan de ene kant vinden ze het nog best meevallen, omdat HTML5 toch niet alles kan vervangen. Daarnaast is het ook aan de programmeurs om Flash zodanig toe te passen, dat mensen er wél de voordelen van gaan inzien. Maar wie nuchter nadenkt, ziet ook in dat er een steeds grotere afkeer tegen Flash is, en de toegevoegde waarde van Flash wordt ook steeds minder. De grote boodschap aan de Flash-gemeenschap; zie het als een kans. Als je goed bent in Actionscript, kun je die kennis ook gebruiken voor bijvoorbeeld Javascript, of misschien zelfs het iOS. Het kan moeilijk zijn om ‘jouw’ Flash los te laten, maar in de wereld van technologie, zal niks voor altijd overleven.

FITC
FITC
Reageer op artikel:
Sterft Flash uit? De mening van het Flash-kamp
Sluiten