Stembediening wordt in iOS 5 mogelijk uitgebreid

Door: Ramy - 16 reacties

Op het WWDC zal Apple een uitgebreidere vorm van spraakbediening voor iOS-apparaten presenteren, meldt TechCrunch. Dit zal onderdeel zijn van iOS 5. Apple nam eerder ook al Siri over, de ontwikkelaar van een iPhone-applicatie, waarmee je uitgebreid je stem kon gebruiken.

Met Siri is het mogelijk om bijvoorbeeld een taxi te bestellen, door slechts te praten. Eerder deze maand plaatste Apple ook drie vacatures op de website, op zoek naar “iOS Speech Operations Engineers”. Het is daarom goed mogelijk dat we binnenkort meer met onze stem, en minder met onze handen hoeven te doen. We kunnen al lange tijd handsfree bellen, maar misschien kunnen we binnenkort ook wel handsfree sms’en!

TechCrunch meldde ons eerder ook al, dat iOS 5 tot september op zich zal laten wachten. Genoeg tijd dus voor Apple, om het tot de puntjes uit te werken. Doordat het onderdeel van iOS 5 zal zijn, hebben niet alleen iPhone-, maar ook iPad-gebruikers er profijt aan.

Het WWDC vindt van 6 tot en met 10 juni plaats. Tot die tijd moeten we het helaas met de geruchten doen.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Lekker handig,… kun je helemaal niet meer rustig in de trein zitten, zit iedereen zijn chat en sms in te spreken ….

 • Profielfoto
  iPatjj

  Ik zelf zie daar echt geen toekomst in.. Zie je jezelf al praten tegen dat ding? Precies wat Swiftly zegt. Als iemand dan naast me in de trein zit die alles duidelijk moet uitspreken anders verstaat dat ding het niet haha.
  Hoewel het wel handig is voor tijdens het auto rijden, ff wat inspreken en smsje versturen.

 • Profielfoto
  Matthijn

  Ik zelf zie daar echt geen toekomst in..

  Hoewel het wel handig is voor tijdens het auto rijden, ff wat inspreken en smsje versturen.

  Je zegt het zelf al, het is misschien niet in elke omstandigheid makkelijk, maar er zijn zeker omstandigheden waar dit wel een voordeel oplevert.

 • Profielfoto
  jorisjansen3

  Voice dialing gebruik ik juist heel veel, in de auto…. Lijkt me perfect!

 • Profielfoto
  Kipnugget

  Met Siri is het mogelijk om bijvoorbeeld een taxi te bestellen, door slechts te praten

  Of je belt de maatschappij… Hoef je ook alleen maar te praten:grin:

 • Profielfoto
  Japsuh

  Net bellen eigenlijk!;):)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nou…hahahahaha…voice control…..dat heeft nog nooit behoorlijk gewerkt. Wil je iemand bellen, gaat ie muziek draaien en andersom. En als je de naam van artiesten uitspreekt moet je de Engelse namen in het Nederlands uitstpreken anders kan ie het niet vinden. En 9 van de 10 keer mislukt het. Daar mag wel heel wat aan opgeknapt worden wil het werken.

 • Profielfoto
  Chrisvdscheer

  Zal lekker druk worden dan… als iedereen voortaan gaat praten tegen zijn mobiel.

  T is een leuke optie maar of het handig is… denk het niet.

 • Profielfoto
  Tomac5

  Wat Mac Aan Zee zegt, ik ervaar het ook zo.
  “Speel Michael Jackson” snapt ie nog wel, maar “Bel Michiel Koks”, dan is het maar de vraag welke track ik dan plots te horen krijg:confused:
  De bezem erdoor!

 • Profielfoto
  XBL

  Enige wat ik mis, is dat de naam niet uitgesproken wordt als ik gebeld word. Dát zou ik er wel bij willen.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Het zou dan wel leuk zijn als dit ook zou werken i.c.m. Bijvoorbeeld de bluetooth systemen voor in de wagen. Dan hoef je meteen niet meer te ’s rollen in de contacten enz…

 • Profielfoto
  MacMartino

  Dat Voicedialing werkt op zich nog redelijk op het toestel, maar zodra ik in de auto zit krijg ik normaal bellen via de carkit eigenlijk niet voor elkaar. Als ik ‘Hans’ wil bellen, krijg ik bijvoorbeeld ‘bellen met Dolores’. Bij wijze van spreken. Werkt dus helemaal niet, in ieder geval via een audi MMS systeem.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Kan inderdaad wat finetuning gebruiken. Een mooi voorbeeld, terwijl ik aan het fietsen was zei ik “Speel Vampire Weekend” en de bevestiging die kwam: “Bel Politie Gent”. Nooit sneller op stop gedrukt als toen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Hmz… bij mij werkt Voice Control (Stembediening) perfect. Ik heb m’n iPhone in het Engels staan, maar Voice Control in het Nederlands, en dat werkt 9 van de 10 keer erg goed. Nou moet ik zeggen dat ik het nooit echt gebruik voor muziek; alleen maar om mensen te bellen. Dat gaat eigenlijk altijd goed, alleen met afkortingen heeft-ie moeite. A.D.L. moet je bijvoorbeeld uitspreken als adl (alle letters in ‘basisschoolvorm’ aan elkaar). Voor muziek gebruik ik eigenlijk alleen ‘Pauze’, ‘Hervat’ en ‘Willekeurig’, en dat gaat ook perfect. Ook ‘Hoe laat is het’ levert vrijwel nooit problemen op. Ik vind het vooral onderweg erg handig, als ik de bluetooth headset in m’n oor heb en handschoennen aan m’n handen (touch screen bedienen is dan echt een crime). Alleen weet ik nog niet hoe ik de iPhone automatisch kan laten opnemen. ’t Is nu afhankelijk van de BT-headset of dat lukt ja of nee; ik zou dat liever altijd kunnen… Nu moet ik om aan te nemen ook ’t knopje op de headset gebruiken; dat zou ik liever reserveren voor uitgaande gesprekken. Die zijn er voor mij minder als ik onderweg ben, dus da’s dan wel zo veilig…
  Van mij mag Stembediening best worden uitgebreid. Misschien krijgen developers wel de mogelijkheid om in-app commands te gebruiken (TomTom: ‘Navigeer naar Adres’, ‘Breng me naar huis’, etc.)

 • Profielfoto
  Casper

  Tuurlijk het is best onhandig als iedereen gaat praten tegen zijn telefoon, maar voor mensen die een handicap hebben kan het heel handig zijn.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Nou…hahahahaha…voice control…..dat heeft nog nooit behoorlijk gewerkt.

  Nou, bij jou misschien niet, bij mij werkt t perfect (in de auto via blue tooth handsfree).
  Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je niet zegt “Piet bellen” maar “bel piet”. Dus eerst de actie, en dan de persoon. (ik heb namelijk het idee dat ie “bellen” opvat als “afspelen” ofzo…dat is ietwat gek. Maar houd je aan het “bel die en die”-systeem en er is geen vuiltje aan de lucht.)
  Ook kan t helpen om namen die op elkaar lijken te voorzien van een bijnaam. Dan is t daarna echt super!
  tip 3: soms (lang niet altijd) moet je namen een beetje op z’n engels uitspreken. De voice-over dame zegt na wat ze verstaat. Als je daarna ook de naam op die manier uitspreekt gaat t vaker goed.

  Enige wat ik mis, is dat de naam niet uitgesproken wordt als ik gebeld word. Dát zou ik er wel bij willen.

  Dat zou mooi zijn inderdaad. Want nu zit ik vaak met m’n iphone in me zak in de auto. En dan gaat ie over. Dan zou t fijn zijn als k wist wie ik aan de lijn had als ik op m’n hands-free set op opnemen druk:)