Statenweg
Statenweg Nieuws 29 maart 2011
Leestijd: 1 minuut

‘Oude’ artiesten lopen geld mis door iTunes

Artiesten die hun platencontract vóór de eeuwwisseling sloten, kunnen mogelijk rekenen op extra royalties uit de verkoop van hun muziek via iTunes. Rechters in de Verenigde Staten bepaalden namelijk dat een nummertje downloaden via iTunes niet gelijk is aan het kopen van een cd in de winkel.

Contracten die voor het ‘digitale tijdperk’ opgesteld werden houden geen rekening met de verkoop van muziek via internet. Deze sales worden daarom aangezien als een ‘gewone’ plaatverkoop, terwijl in werkelijkheid een nieuwe licentie nodig is waar artiesten aanzienlijk meer aan overhouden.

Het balletje kwam aan het rollen doordat artiest Eminem zijn platenlabel Universal Music Group enkele jaren geleden voor de rechter daagde. Hij meende dat de vergoeding die hij ontving voor zijn muziek in iTunes te laag was. Het misgelopen bedrag zou oplopen tot enkele miljoenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Oude’ artiesten lopen geld mis door iTunes
Sluiten