iPad 2: evolutie met toefje revolutie (review)

Apple Koen van Tongeren 25 mrt 2011
Leestijd: 7 minuten

Eindelijk heeft de iPad 2 Nederland en België bereikt. One More Thing heeft ‘m de afgelopen twee weken al intensief kunnen testen. Vandaag onze bevindingen. In de review van de iPad 2 kijken we naar alle aspecten die volgens Apple belangrijk zijn en naar zaken die ons zelf zijn opgevallen om zo de vraag te beantwoorden: deugt de iPad 2 en moet je er een kopen?
design
Geniet van je eerste aanraking met de iPad 2, want het zou zomaar de beste kunnen zijn. Met zijn afgeronde hoeken die direct overgaan in het beeldscherm voelt de iPad mogelijk nog dunner aan dan de 33% die bespaard is op de iPad 1. Samen met een kleine gewichtsbesparing van 80 gram ligt de iPad 2 daarmee een stuk prettiger in de hand.

De twee generaties iPad naast elkaar

De nieuwe vorm brengt echter wel een paar nadelen met zich mee. Om te beginnen zit de luidspreker nu aan de achterkant in plaats van de onderkant. Daardoor hoor je geluid altijd indirect, terwijl mensen tegenover je juist meer horen dan de bedoeling is. Ook zorgt de nieuwe vorm ervoor dat aangesloten dockconnectorkabels en koptelefoons half uit de behuizing steken. Problematisch is het niet, maar fraai evenmin.

Aansluiting dock-connectorkabel op iPad 2.

Veel verschillen tussen het witte en zwarte model zijn er niet, al valt bij de witte iPad wel eerder op dat het scherm niet helemaal doorloopt tot de rand en er een dun streepje zwart zichtbaar blijft. Waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die hier een probleem van maken, maar voor sommigen kan het de beslissing tussen wit of zwart misschien vergemakkelijken.

Van grotere zorg zijn de lichtvlekken die sommige iPads aan de randen van het scherm vertonen. Eén van onze twee test-iPads vertoonde op drie plekken dit soort vlekken. Ze zijn nagenoeg onzichtbaar, tenzij je in een donkere ruimte zit en er een effen donkere kleur op het scherm getoond wordt. Het probleem lijkt zich niet op grote schaal voor te doen, maar er zijn meerdere meldingen van de lichtvlekken.

snelheid
De dualcore 1 Ghz A5 processor in iPad 2 is snel. Twee keer zo snel als de A4 chip in de iPad 1 volgens Apple. De extra rekenkracht merk je op alle fronten. iOS draait een stuk vlotter op de iPad 2 en Apps als Safari, Mail en iPod reageren veel sneller op input. Of het twee keer beter is kan betwist worden, maar de ‘snappiness’ is een grote verbetering.

Ook bij Apps uit de App Store valt het verschil goed te merken. Met name games waar veel processorkracht voor nodig is starten sneller op, zelfs als ze nog niet geoptimaliseerd zijn voor de iPad 2. Een ander voorbeeld is The Daily. Deze voor de iPad gemaakte krant werkte tergend traag tot helemaal niet op de eerste generatie iPad. Op de iPad 2 blijkt de App opeens bruikbaar en kan je moeiteloos de krant lezen.
Snelheidstest met Real Racing HD 2 en X-Plane for iPad.

graphics

Vooraf werd voorspeld dat de iPad 2 een scherm zou krijgen met een hogere resolutie. Dat is niet gebeurd. Toch is er op grafisch gebied veel verbeterd. Waar de A5 processor namelijk tot twee keer sneller kan rekenen moeten graphics er tot 9 keer beter en/of sneller door worden. Het resultaat is vooral te merken bij games die speciaal voor de iPad 2 gemaakt zijn, zoals Real Racing 2 HD. Het racespel heeft indrukwekkende graphics die door de iPad 2 nog vlotter en vloeiender weergegeven worden dan de vorige iPad dat doet met de eerste versie van Real Racing HD.

Omdat de iPad 2 zo’n grafische krachtpatser is geworden heeft Apple een veelgevraagde functie in kunnen bouwen: video mirroring. Met een los-verkrijgbare kabel kan de iPad 2 via HDMI aangesloten worden op een televisie of beamer. Vervolgens krijg je alles op het scherm te zien dat je op je iPad ziet, inclusief Apps, video’s en het homescreen. Overigens werkt dit video-mirroring ook met de bestaande dock-connactor naar VGA-kabel die voor de eerste generatie iPad gemaakt is.

De los verkrijgbare Video-mirroringkabel met HDMI en Dock-connector outputs.

Ondanks dat het scherm van de iPad 2 een te lage resolutie heeft voor 720p HD video, kan met de HDMI kabel wel Full HD 1080p video uitgestuurd worden naar je televisie. De kabel werkt ook met de iPad 1, zij het zonder video mirroring en Full HD output.

camera
Dat er een camera in de iPad 2 zou zitten wist iedereen, maar de kwaliteit ervan zal even slikken zijn voor sommigen. Het VGA-cameraatje aan de voorkant is alleen bedoeld voor videochatten en voldoet voor dat doel. Apple heeft er echter voor gekozen om ook een camera aan de achterkant in te bouwen. Er kan 720p HD video mee geschoten worden, maar daar is alles dan ook mee gezegd. Het beeld is schokkerig en korrelig (tenzij er veel licht is) en de camera kan niet focussen. Ook deze camera lijkt daarmee vooral bedoeld te zijn om mee te videochatten. Verwacht er in ieder geval geen meesterwerken mee te schieten.

Vergelijking tussen camera’s van iPhone 4 en iPad 2 (klik op foto voor ware grootte).

Smart Cover
Het moest maar eens gezegd worden; de wow-factor van de iPad 2 zit niet in de camera’s, niet in de snellere processor en niet in het nieuwe uiterlijk. Eigenlijk is er maar één ding waar je van blijft genieten, elke keer als je de iPad oppakt: de Smart Cover. Deze strakke multifunctionele hoes wordt op zijn plek gebracht en gehouden met de hulp van 31 magneetjes in de iPad én de hoes. Zonder enige moeite klik je de Smart Cover op de iPad en met één rukje haal je ‘m er weer vanaf en voel je weer hoe dun de iPad zonder hoesje eigenlijk is.

De magneetjes zorgen er ook voor dat het scherm uitgezet wordt als de cover dicht gaat en weer aan gaat als de cover van het scherm gehaald wordt. Het klinkt als een kleinigheid, maar je iPad open kunnen slaan als een boek, zonder eerst het scherm te ontgrendelen is geweldig. Als je de Smart cover opvouwt tot een driehoekje kan je de iPad 2 in een hellende positie zetten om te typen of rechtop om een film te kijken. Met name in die laatste stand staat de iPad 2 een stuk steviger dan bij zijn voorganger in de cover van Apple.

Volgens Apple is de binnenkant van de Smart Cover gemaakt van een scherm-schoonmakend materiaal. Dat klinkt misschien als een verkooppraatje, maar het werkt écht. Sterker nog, het werkt te goed. Omdat de cover opgevouwen kan worden, zitten er drie scharnierpunten in. Op die punten raakt het materiaal niet het glas niet. Resultaat: altijd een schoon scherm waar altijd drie vieze strepen doorheen lopen.

Strepen op het scherm door de Smart Cover.

conclusie
Om een conclusie te kunnen trekken over de iPad 2 moet je je eerst afvragen welke vraag je ermee wil beantwoorden. Als de vraag is: “Deugt de iPad 2?” dan kan het antwoord zijn: ja. De kwaliteit van de camera’s is misschien teleurstellend. Uiteindelijk zijn ze maar bedoeld voor één ding: communicatie. Filmen of foto’s maken met de vorm en het gewicht van de iPad is onhandig. Daar heb je een iPhone voor. De camera aan de achterkant had Apple wat ons betreft net zo goed weg kunnen laten. Wat overblijft is een iPad die beduidend sneller is dan zijn voorganger. Niet alleen in Apps die veel van de processor vragen, maar ook bij zaken als browsen en navigeren door het OS. De iPad 2 voelt aan zoals een tablet zou moeten aanvoelen: dun, ronde hoeken, licht van gewicht. Het is geen revolutionair product, dat was de iPad 1 al. Wel mag je met recht spreken van een waardige opvolger die de lat hoger legt voor de evolutie van tablets. In het algemeen en de iPad in het bijzonder.

Is de vraag “Moet ik er één kopen?” dan wordt het antwoord moeilijker. Als je gewacht hebt met de aanschaf van een iPad op de tweede generatie, dan kan je gerust aansluiten in de rij: je krijgt meer waar voor het zelfde geld tegenover minder gewicht en omvang. Calculeer wel een klein risico op lichtvlekken in als je er als eerste bij wil zijn. Heb je al een iPad, dan zien wij weinig redenen om te upgraden naar de iPad 2, tenzij je écht tegen de beperkte processorkracht aanloopt of bijvoorbeeld de video-mirroring in je dagelijkse iPad-gebruik nodig hebt.

Wat betreft het model dat je moet aanschaffen: 16, 32 of 64 GB met WiFi of WiFi + 3G? Hier houden we ons advies aan van de eerste generatie: 16 GB WiFi + 3G. Veel opslag heb je volgens ons niet nodig. Je iTunes-bibliotheek heb je al snel bij je op een iPod of iPhone. Overal internet hebben is echter wel een must, ook voor de iPad 2. We voegen er nu wel één advies aan toe: de iPad 2 is pas een iPad 2 met een Smart Cover, die wat ons betreft het toefje revolutie op een evolutionaire iPad genoemd mag worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen