Introductie iOS 5 tijdens WWDC, release in de herfst

23 reacties

Traditiegetrouw toont Apple de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem iOS met een onthulling van een volgende generatie iPhone in juni van elk jaar sinds 2007.  Het lijkt er echter op dat de vijfde incarnatie wél in juni wordt getoond, maar pas op het publiek wordt losgelaten in september.

Dit meldt TechCrunch. Volgens de site is iOS 5 een “volledige revisie” van het OS, waarin zogenaamde “cloudfuncties” de boventoon zullen gaan voeren. Hier moet gedacht worden aan niet-lokale opslagruimte, waar foto’s, muziek en documenten kunnen worden opgeslagen en in principe overal kunnen worden benaderd, mits er internetverbinding is. Hoogstwaarschijnlijk valt dit samen met een herziene versie van MobileMe, waarin de cloud eveneens een grote rol zal gaan spelen. Het is logisch om aan te nemen dat iOS 5 getoond zal worden tijdens de jaarlijkse World Wide Developers Conference in juni.

TechCrunch meldt eveneens dat het mogelijk zou kunnen zijn dat een nieuwe versie van de iPad eveneens zijn opwachting zou kunnen maken. Hoewel de geruchten rondom iOS 5 absoluut plausibel zijn, zien we een nieuwe versie van de tablet op dergelijke korte termijn niet gebeuren. De zomer lijkt in ieder geval een hoop lekkers in petto te hebben, aangezien Mac OS X Lion ook nog steeds op de rol staat voor een release in de zomermaanden.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Michiel de Vries

  Ik ben benieuwd wat Apple aan gaat bieden om meerwaarde aan te geven ten opzichte van bestaande cloud-diensten als Dropbox.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Gaan ze eindelijk wat meer doen met die MobileMe iDisk? Zal me geweldig lijken als daar bijv. het photo album mee gesynced wordt!

  Huh je albums kunnen al gesynced worden met MobileMe, dus dat zou niks nieuws worden. En dat neemt ook al ruimte in van je 10 GB.

 • Profielfoto
  Joor

  it’s gonna be a hot summer…

  ennuh: de vijfste? come on…

 • Profielfoto
  MarvinE

  “Vijfste”?? Volgensmij moet er iemand nog basisonderwijs Nederlands hebben…

 • Profielfoto
  prullenbak

  Jah, het niveau in OMT artikelen is omgekeerd evenredig met het aantal redacteurs wat (of dat?) erbij komt.

 • Profielfoto
  PuddingNL

  Gaan ze eindelijk wat meer doen met die MobileMe iDisk? Zal me geweldig lijken als daar bijv. het photo album mee gesynced wordt!

  Huh je albums kunnen al gesynced worden met MobileMe, dus dat zou niks nieuws worden. En dat neemt ook al ruimte in van je 10 GB.

  Je hebt helemaal gelijk! Was ik even vergeten.

 • Profielfoto
  PuddingNL

  Gaan ze eindelijk wat meer doen met die MobileMe iDisk? Zal me geweldig lijken als daar bijv. het photo album mee gesynced wordt!

  Huh je albums kunnen al gesynced worden met MobileMe, dus dat zou niks nieuws worden. En dat neemt ook al ruimte in van je 10 GB.

  Je hebt helemaal gelijk! Was ik even vergeten!

 • Profielfoto
  PuddingNL

  Gaan ze eindelijk wat meer doen met die MobileMe iDisk? Zal me geweldig lijken als daar bijv. het photo album mee gesynced wordt!

  Huh je albums kunnen al gesynced worden met MobileMe, dus dat zou niks nieuws worden. En dat neemt ook al ruimte in van je 10 GB.

  Klopt, je hebt helemaal gelijk! Was ik even vergeten!

 • Profielfoto
  PuddingNL

  @Maverick9898
  Je hebt helemaal gelijk! Was ik even vergeten dat dit kon!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Jah, het niveau in OMT artikelen is omgekeert evenredig met het aantal redacteurs wat erbij komt.

  Omgekeerd.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  wat erbij komt

  dat erbij komt

 • Profielfoto
  ---

  Tegenwoordig gaat het hier blijkbaar niet meer om de inhoud.

  Hoop echt dat iOS 5 cloud gaat aanbieden, gebruik nu Spotify en dat werkt super, alleen itunes blijft fijner..

 • Profielfoto
  prullenbak

  Ok, ok…you got me:P

  (al twijfel ik nog over “het aantal dat…” maar goed:) )

 • Profielfoto
  ZenGenie

  Ik vind het verhaal van een nieuwe release van de iPad dit jaar wel plausibel klinken. Mijn voorspelling: eind dit jaar een iPad Pro lijn. Met een Retina Display en een ingenieus toetsenbord waarop middels magneten de iPad Pro wordt vastgeklikt. Het toetsenbord zal wellicht over een aantal poorten beschikken zoals USB en HDMI en set stereo speakers. De 30-pen-connectorpoort zal dan wel verplaatst moeten worden naar de zijkant. We shall see……

 • Profielfoto
  bugboy

  @ZenGenie: Zo’n iPad Pro heet MacBook Air:lol:

 • Profielfoto
  wwgnr

  de databundels worden steeds verder afgeknepen en apple komt met meer cloud diensten (als de geruchten waar zijn). Dat wordt moeilijk

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  ik hoop dus echt niet dat de cloud diensten in de plaats komen van de storage op het apparaat zelf! klinkt allemaal leuk enzo maar je bent wel afhankelijk van je internetverbinding, en in bepaalde situaties (vliegtuig, trein metro) waar he weinig tot geen bereik hebt mis je dus alle leuke functies van een telefoon van 700,-!

  beter houden ze het bij en-en en niet of-of!

 • Profielfoto
  macharrie

  ik hoop dus echt niet dat de cloud diensten in de plaats komen van de storage op het apparaat zelf!

  Helemaal mee eens. Ik koop bewust alleen de wifi uitvoeringen van apparaten (heb zelfs niet eens een iPhone, maar iPod touch). Waarschijnlijk ben ik toch te conservatief, maar als alles in de cloud staat heb je helemaal geen controle meer over je eigen data. Bovendien maakt het je erg sterk afhankelijk van dataplannen van mobiele aanbieders, waar op dit moment de download limiet alleen maar naar beneden gaat.

  Voor sommige zaken is de cloud prima geschikt, maar over het algemeen houd ik m’n data toch liever lokaal. Al was het maar voor het geval dat je in een gebied bent waar je geen 3G signaal hebt.

 • Profielfoto
  cids

  “Introductie iOS 5 tijdens WWDC, release in de herfst”… oh ja? Heeft Apple dit dan geannonceerd…? Volgens mij is het nog steeds een gerucht…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Natuurlijk komen de clouddiensten niet in de plaats van de storage op de iPhone, je moet het meer zien als een (grote!) uitbreiding daarvan. Wél is het zo dat je bij gebruik van cloud je minder behoefte hebt aan een groot aantal Gb’s en Apple daardoor waarschijnlijk niet het aantal Gb’s op de mobiele apparaten steeds moet blijven uitbreiden. Omdat je een toenemend gebruik van clouddiensten zult krijgen.

  Jammer dat de iPhone 5 wellicht pas in het najaar te krijgen is – als deze geruchten waar zijn tenminste! Ik ben benieuwd in hoeverre het écht om een (duidelijke nieuwe/vernieuwde) iPhone zal gaan – een iPhone 5 dus óf dat het om een iPhone 4s zal gaan met kleinere wijzigingen. (En alu/metal – achterkant pleeze!!)

  Het lijkt me mogelijk dat er een iPad Pro lijn kan komen in het najaar (zoals ZenGenie beschrijft; en dat blijft toch anders dan Macbook Air!) maar het lijkt me absoluut onwaarschijnlijk dat dit in juni al aangekondigd zal worden. Dat is veel te snel na het verschijnen van de iPad 2 en zou de verkoop daarvan fors kunnen doen dalen. Veel logischer is bekendmaken in september en leveren in november, inderdaad, vlak voor de feestdagen.

 • Profielfoto
  ZenGenie

  @buggyboy: het scherm van mijn MacBook Air kan ik echt niet (zonder schade) verwijderen en het scherm van mijn MacBook Air ondersteunt ook geen touch functionaliteit.
  Apple werkt graag met cijfers en zij zien dat naast de vele consumenten de iPad tevens enorm veel gebruikers kent in de enterprise omgeving. Apple hoeft niet zo nodig een Windows PC killer te maken, mobiele producten zijn wat de klok slaat en dat zal het nog lange tijd blijven doen. De strijd om de desktop is al enige tijd verplaatst naar de laptops en sinds kort naar de tablets. Stilletjes aan zullen de desktop machines in enterprise omgevingen worden overmeesterd door iPads, look-a-likes en wanna-be’s. Gewapend met een vernuftig toetsenbord en een ietsie pietsie groter scherm (11 inch) betreedt eind dit jaar de iPad Pro deze nieuwe strijd. We shall see……

 • Profielfoto
  MacAanZee

  PS: die heuveltjes op de ‘cloudfoto’ op de betreffende TechCrunch site lijkt wel érg veel op de Teletubbies heuvels van Windows:grin: