Amazon.com introduceert cloud drive; waar blijft Apple? [update]

Door: Statenweg - 17 reacties

Vandaag werd Amazon cloud drive onthuld, een dienst die we eigenlijk zouden verwachten van Apple. De cloud drive is een online opslagruimte voor al je muziek, video’s, foto’s en documenten. Via de webbrowser heb je overal ter wereld ongelimiteerd toegang tot je bestanden.

Het grote voordeel is dat jouw waardevolle bestanden altijd veilig zijn. De ‘digitale kluis’ biedt 5 GB aan gratis opslagruimte. Uitbreiden is mogelijk vanaf 20 GB tot 1000 GB, met een meerprijs van $1,- per GB. Koop je een mp3-album via Amazon.com, dan wordt deze op de cloud drive bewaard zonder dat dit ten koste gaat van je opslagruimte. Bovendien wordt na aankoop je account gratis verhoogd naar 20GB.

Muziek die je bewaart op de Amazon cloud drive, kun je met de speciale cloud player streamen naar je Android-toestel of computer. Zo heb je altijd toegang tot je muziekcollectie, ook als je van huis bent. Dit is vooralsnog alleen mogelijk binnen de Verenigde Staten. Het is afwachten of de Amazon cloud player ook op de iPhone verschijnt.

Al lange tijd gaan geruchten dat Apple werkt aan een soortgelijk initiatief als antwoord op populaire muziekdiensten als Spotify. Eind 2009 nam Apple de muzieksite Lala.com over, waarmee gebruikers gekochte muziek konden uploaden om deze vervolgens te streamen naar de iPhone.

Update: Vanavond werd bekend dat Amazon de muzieklabels pas op het laatste moment op de hoogte heeft gebracht van de nieuwe dienst. Amazon cloud drive is dan ook gelanceerd zonder dat daarover afspraken zijn gemaakt in de vorm van licenties. De mogelijkheid om muziek online te bewaren en ongelimiteerd te streamen ligt erg gevoelig bij de muziekindustrie. Sony Music hoopt dan ook op een spoedige oplossing, maar zal een gang naar de rechter niet uitsluiten. Ook Apple ondervindt waarschijnlijk dezelfde weerstand van de muziekindustrie en zal deze zaak ongetwijfeld nauwlettend in de gaten houden.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Gelukkig heb ik geen Android telefoon en woon ik buiten de VS,…

 • Profielfoto
  Jm1996

  als ik het goed begrijp moet je eerst al je muziek of foto’s uploaden. Lijkt me niet handig concept.

  Misschien komt Apple wel in Juni met deze iTunes-functie. Dan hoef je waarschijnlijk niet eerst up te loaden

 • Profielfoto
  Doney

  Uhhh, iDisk?

 • Profielfoto
  TRML

  Daar zit ik niet echt op te wachten, met mijn 480 gb aan muziek moet ik bijna ‚ā¨500,- schokken, nee dank je wel. Ik kan nu ook alles wat je met die dienst kan en dan gratis vanuit mijn eigen huis en ik hoef niets te uploaden.

 • Profielfoto
  Zakske

  NEW YORK (Reuters) – A new Amazon.com Inc service that lets customers store songs and play them on a variety of phones and computers is facing a backlash from the music industry that could ignite a legal battle.

  De reden waarom Apple waarschijnlijk eerst even de kat uit de boom wil kijken.

 • Profielfoto
  Mausy

  Ik zal het wel niet snappen. 100GB voor 100$/yr? Voor 100$ koop ik een 500GB draagbare USB harddisk die ik ook op elke computert kan aankoppelen. Dus al mijn bestanden heb ik dan altijd bij me. Muziek heb ik op mijn iPod staan en die heb ik ook altijd bij me. En foto’s. Wie loopt er nou de hele dag met z’n fotoalbums rond.;-)

  Overigens wordt niet je account gratis geupgrade naar 20GB bij aankoop van wat muziek. Neen, voor de duur van 1 jaar krijg je gratis 20GB. Daarna pakken ze je die 20GB dus weer gewoon af.

 • Profielfoto
  JoostS

  als ik het goed begrijp moet je eerst al je muziek of foto\’s uploaden. Lijkt me niet handig concept.

  Misschien komt Apple wel in Juni met deze iTunes-functie. Dan hoef je waarschijnlijk niet eerst up te loaden

  Als het een iTunes-functie wordt die je van overal op de wereld kunt benaderen, dan zul je toch ook echt eerst de bestanden moeten uploaden voordat je ze kunt gebruiken!

 • Profielfoto
  francisss

  @JoostS – Niet echt, iTunes weet welke nummers je hebt gekocht, en die hebben ze op hun servers al staan, waardoor je het niet hoeft te uploaden. Foto’s natuurlijk wel

 • Profielfoto
  cleiren

  Niet echt spectaculair, er zijn vele soortgelijke services als Droplr, CloudApp en Dropbox b.v. Ik wacht toch liever op een gratis variant van iDisk die is tenminste goed ge√Įntegreerd in OSX:-) Het enige wat wel grappig is het streamen, maar zoals ook hierboven wordt aangegeven zal dat bij Apple meer een vergelijkbare dienst als Spotify worden gecombineerd met iDisk.

 • Profielfoto
  Nick Nack

  Waarom zitten mensen hier op te wachten? Het geheugen van draagbare apparaten wordt met de dag groter, dus daarvoor hoeft het niet. Het enige handige is wanneer je een bibliotheek hebt van honderden GB’s maar dat kun je online ook niet kwijt.

  Plus: Mensen klagen nu al om de batterijduur van een iPhone, laat staan als je alles gaat streamen?

 • Profielfoto
  Noxa

  @ Nick Nack,

  Je hebt volkomen gelijk. Om je punt aan te vullen worden ook nog eens de internetverbindingen steeds sneller. Dus waarom niet gewoon thuis vanaf je eigen computer naar je mobiele apparaten streamen. Scheelt bakken met geld en vooral tijd. Ik ga mijn muziek verzameling echt niet uploaden naar een server. Dat zou weken duren.

 • Profielfoto
  PimPamPet

  Ik bedoel het niet eens als reclame (ik krijg er niets voor), maareh… leuke aanbieding bij ibood vandaag?

  Ik bedoel, maandelijkse kosten? abonnement? Ik geloof niet dat cloud hiervoor bedoeld zou moeten zijn, maar dat is maar mijn mening…

 • Profielfoto
  senzor

  Niets bijzonders die nieuwe dienst van Amazon. Dit kan ook allang bij http://www.mspot.com/
  Helaas geen versie voor iPad of iPhone, maar wel voor mac, pc en android.

 • Profielfoto
  senzor

  Sorry, inmiddels is er ook een ios-versie voor zowel ipad, ipod touch als iphone. Ik zou dus zeggen. Wie houdt je tegen?

 • Profielfoto
  StarDesign

  Hmm… ja echt niet zo boeiend. Gebruik liever dropbox, goedkoper en tot nu toe erg betrouwbaar.

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Het grote voordeel is dat jouw waardevolle bestanden altijd veilig zijn.

  Alleen is er totaal geen controle op hoe “veilig” dat allemaal is. Wie hebben er misschien toch toegang en wie garandeert dat er geen zoekmachines op losgelaten worden? Hoe veilig is je dataverkeer? Veilig is alleen thuis met encryptie.

 • Profielfoto
  rammelt

  “If you purchase an album from the Amazon MP3 Store, you may be eligible for a free upgrade to 20 GB of Cloud Drive space for one year (this promotion is open to U.S. customers only)