Statenweg
Statenweg Nieuws 29 maart 2011
Leestijd: 2 minuten

Amazon.com introduceert cloud drive; waar blijft Apple? [update]

Vandaag werd Amazon cloud drive onthuld, een dienst die we eigenlijk zouden verwachten van Apple. De cloud drive is een online opslagruimte voor al je muziek, video’s, foto’s en documenten. Via de webbrowser heb je overal ter wereld ongelimiteerd toegang tot je bestanden.

Het grote voordeel is dat jouw waardevolle bestanden altijd veilig zijn. De ‘digitale kluis’ biedt 5 GB aan gratis opslagruimte. Uitbreiden is mogelijk vanaf 20 GB tot 1000 GB, met een meerprijs van $1,- per GB. Koop je een mp3-album via Amazon.com, dan wordt deze op de cloud drive bewaard zonder dat dit ten koste gaat van je opslagruimte. Bovendien wordt na aankoop je account gratis verhoogd naar 20GB.

Muziek die je bewaart op de Amazon cloud drive, kun je met de speciale cloud player streamen naar je Android-toestel of computer. Zo heb je altijd toegang tot je muziekcollectie, ook als je van huis bent. Dit is vooralsnog alleen mogelijk binnen de Verenigde Staten. Het is afwachten of de Amazon cloud player ook op de iPhone verschijnt.

Al lange tijd gaan geruchten dat Apple werkt aan een soortgelijk initiatief als antwoord op populaire muziekdiensten als Spotify. Eind 2009 nam Apple de muzieksite Lala.com over, waarmee gebruikers gekochte muziek konden uploaden om deze vervolgens te streamen naar de iPhone.

Update: Vanavond werd bekend dat Amazon de muzieklabels pas op het laatste moment op de hoogte heeft gebracht van de nieuwe dienst. Amazon cloud drive is dan ook gelanceerd zonder dat daarover afspraken zijn gemaakt in de vorm van licenties. De mogelijkheid om muziek online te bewaren en ongelimiteerd te streamen ligt erg gevoelig bij de muziekindustrie. Sony Music hoopt dan ook op een spoedige oplossing, maar zal een gang naar de rechter niet uitsluiten. Ook Apple ondervindt waarschijnlijk dezelfde weerstand van de muziekindustrie en zal deze zaak ongetwijfeld nauwlettend in de gaten houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amazon.com introduceert cloud drive; waar blijft Apple? [update]
Sluiten