Woodside Mansion tegen de vlakte

Door: Koen van Tongeren - 14 reacties

Na jaren van rechtszaken, counsil meetings en protesten is het dan eindelijk zo ver: Steve Jobs mag het Jackling House in Woodside, California afbreken. Een woordvoerder van de gemeente Woodside heeft bekend gemaakt dat de benodigde vergunning waarschijnlijk binnen een week verstrekt wordt.

Steve Jobs kocht de kapitale villa, die in 1926 gebouwd is voor kopermagnaat Daniel Jackling, in 1983. Zelf woonde hij er 10 jaar. Daarna heeft hij het huis onderverhuurd en gebruikt als locatie voor fotoshoots en persconferenties maar de grootste deel van de tijd heeft het leeggestaan.

Het pand verkeert in slechte staat. Toch hebben actiegroepen geprobeerd om het van Steve’s sloopdrang te redden. Volgens historici en architecten zou het Jackling House grote historische waarde hebben. Daarom werd in 2009 besloten dat Jobs moest proberen om het pand te laten opknappen en verplaatst in plaats van het te slopen. Dit bleek echter praktisch niet mogelijk. Daarom is alsnog een sloopvergunning afgegeven. Wel moeten een aantal voor het huis gemaakte ornamenten, zoals lichtschakelaars en de brievenbus (uiteraard allemaal van koper) bewaard worden voor het nageslacht.

Volgens de woordvoerder van de gemeente Woodside wil Steve Jobs een kleiner huis laten bouwen op het perceel. Dat zal wel verder van de openbare weg zijn dan het Jackling House. Zelf heeft Jobs in een council meeting gezegd dat het huidige huis ‘slecht gebouwd’ is en dat zijn beoogde woning van veel grotere historische waarde zal zijn.

In januari 2010 bezocht OMT het vervallen huis als onderdeel van de Route Touristique door Silicon Valley, net als zijn huidige Efteling-woning én zijn ouderlijk huis, waar het allemaal begon.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Nickalicious

  Misschien een groot glazen huis met een Apple logo voor Steve?

 • Profielfoto
  ernst.

  In januari 2010 bezocht OMT het vervallen huis als onderdeel van de Route Touristique door Silicon Valley, net als zijn huidige Efteling-woning én zijn ouderlijk huis, waar het allemaal begon
  quote

  Nou…OMT die wist niet hoeveel afstand ze van het huis van Steve Jobs moesten houden laat staan dat ze gewoon even voor het huis stopten.
  Beetje het verhaal van het schooljongetje dat 100 keer langs het huis rijdt waar het meisje waar hij verliefd op is woont en niet durft stil te staan of aan te bellen.

  Dus weinig bezoeken,meer angstig er langsrijden want de wet daar verbiedt niet dat je voor een huis stopt.

 • Profielfoto
  Brammetjebammetje

  Vind je dat zelf niet een beetje een sneue reactie Ernst? Jij vindt dat ze die man z’n privacy niet mogen gunnen en moeten gaan aanbellen om een handtekening te vragen of nog erger: belletje trekken ofzo? Over schooljongetjesgedrag gesproken… Maar goed, veroordelen vanaf de zijlijn is natuurlijk veel makkelijker dan zelf iets doen. Sorry, maar ik vind het echt jammer als er zo gezeken wordt op dit soort mooie initiatieven.

 • Profielfoto
  Reimzter

  Sowieso dat een huis, mede-ontworpen door Jobs van grotere historische waarde is. Jammer dat ie het zelf weet. Kunstenaars mogen pas na hun dood beroemd worden!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een mop…..een nieuw huis waarvan je van tevoren voorspelt dat het van grotere historische waarde zal zijn? Steve moet niet gaan lijden aan zelfoverschatting:grin: Ben benieuwd wat voor huis het wordt. Het moet wel iets heel bijzonders worden. Unibody aluminium bijvoorbeeld, met donker glas, afgeronde kozijnen met zwarte randen….. Alles in het huis te bedienen met een groot touchscreen….a mac in every room….zelfs in het kleinste kamertje:)

 • Profielfoto
  ernst.

  Vind je dat zelf niet een beetje een sneue reactie Ernst? Jij vindt dat ze die man z\’n privacy niet mogen gunnen en moeten gaan aanbellen om een handtekening te vragen of nog erger: belletje trekken ofzo? Over schooljongetjesgedrag gesproken… Maar goed, veroordelen vanaf de zijlijn is natuurlijk veel makkelijker dan zelf iets doen. Sorry, maar ik vind het echt jammer als er zo gezeken wordt op dit soort mooie initiatieven.

  Nee,maar als je jezelf de moeite getroost om de rit erheen te maken,stop dan ook voor de deur op de openbare weg en doe niet zo angstig. Heeft niks van doen met privacy want je bent niet op iemand zijn erf maar op de openbare weg. En dan kun je alles erbij halen zoals “maar we willen niet iemand tot last zijn of voor mogelijke problemen zorgen “ dat heeft er helemaal niks mee te maken want je staat op de openbare weg en de state-law in CA is zo dat dat net zo als in Nederland openbaar is en dus niemand je kan dwingen daar niet te staan. Dat is mijn punt.

  Rij dan er niet heen als je alleen maar “angstig” er stapsgewijs langsrijdt alleen maar omdat je vrees hebt. Ga dan lekker op een heuvelrug staan waar je heel Palo Alto overziet en vertel dan je verhaaltje. Zelfde effect.:slant:

 • Profielfoto
  Rolf

  Naar ik me kan herinneren van een vorige reportage ‘ergens’, is woodside mansion best een historisch belangrijk huis geweest; een van de eerste grote luxe hacienda’s naar mexicaans voorbeeld. Dat Jobs het pand heeft laten verloederen is hem eigenlijk best aan te rekenen. Klinkt als een verwend jochie dat zijn zin niet krijgt (hij heeft het al vaker willen slopen zoals algemeen bekend is) en dan gewoon stop met onderhoud.
  En dan ook nog roepen dat zijn nieuwe huis grotere historische waarde zal gaan krijgen….pff….ik zou bijna zeggen….genoeg geraniums kopen voor in dat hok!!

 • Profielfoto
  Brammetjebammetje

  @ernst. en al die tijd weet jij 100% zeker dat die jongens een stel angsthazen zijn? Ooit erbij stilgestaan dat jouw ideeën niet per definitie de waarheid hoeven te zijn? Kijk eens even waar ze allemaal geweest zijn, wie ze allemaal gesproken hebben en waar ze allemaal gefilmd hebben… en dan beweren dat ’t angsthazen zijn omdat ze een keertje ergens niet stilstaan, come on! Ben heel benieuwd waar jij je heldhaftige leven mee vult.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  HIER is het dan, Pappa Steve’s Historische huis: tekening, plattegrond/bouwtekening en artist impression. Wel veel bedrooms:grin:


  Hoop dat ie het zelf nog mag meemaken….

  Ik vind het wat op het huis van The Thunderbirds lijken:grin:

 • Profielfoto
  Matthijn

  zoals lichtschakelaars en de brievenbus (uiteraard allemaal van koper)

  Dat lijkt me geen pretje om het licht aan te doen dan:P

 • Profielfoto
  Johnyw

  Die TV antenne, op het dak, langs de schouw, dat vind ik het leukste. Hebben ze daar dan nog geen kabel?

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  HIER is het dan, Pappa Steve\’s Historische huis: tekening, plattegrond/bouwtekening en artist impression. Wel veel bedrooms:grin:

  “Master dressing”? Daar zal veel gebeuren.

  Vier slaapkamers vind ik overigens ook niet zo heel veel…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Waffie: De Master Dressing is erg grappig:grin: Ik vraag me altijd al af hoeveel van die truien Steve heeft – of dat ie altijd met dezelfde loopt…!

 • Profielfoto
  Hugoengels

  typisch Steve, je wil het huis slopen, dan laat je het helemaal wegrotten om vervolgens te kunnen zeggen: het is in slechte staat.

  Steve is zo rijk dat hij net zo goed het huis had kunnen opknappen en een futuristisch ‘tuinhuisje’ voor hem zelf had kunnen maken.

  Think Different!