Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 9 februari 2011
Leestijd: 1 minuut

Woodside Mansion tegen de vlakte

Na jaren van rechtszaken, counsil meetings en protesten is het dan eindelijk zo ver: Steve Jobs mag het Jackling House in Woodside, California afbreken. Een woordvoerder van de gemeente Woodside heeft bekend gemaakt dat de benodigde vergunning waarschijnlijk binnen een week verstrekt wordt.

Steve Jobs kocht de kapitale villa, die in 1926 gebouwd is voor kopermagnaat Daniel Jackling, in 1983. Zelf woonde hij er 10 jaar. Daarna heeft hij het huis onderverhuurd en gebruikt als locatie voor fotoshoots en persconferenties maar de grootste deel van de tijd heeft het leeggestaan.

Het pand verkeert in slechte staat. Toch hebben actiegroepen geprobeerd om het van Steve’s sloopdrang te redden. Volgens historici en architecten zou het Jackling House grote historische waarde hebben. Daarom werd in 2009 besloten dat Jobs moest proberen om het pand te laten opknappen en verplaatst in plaats van het te slopen. Dit bleek echter praktisch niet mogelijk. Daarom is alsnog een sloopvergunning afgegeven. Wel moeten een aantal voor het huis gemaakte ornamenten, zoals lichtschakelaars en de brievenbus (uiteraard allemaal van koper) bewaard worden voor het nageslacht.

Volgens de woordvoerder van de gemeente Woodside wil Steve Jobs een kleiner huis laten bouwen op het perceel. Dat zal wel verder van de openbare weg zijn dan het Jackling House. Zelf heeft Jobs in een council meeting gezegd dat het huidige huis ‘slecht gebouwd’ is en dat zijn beoogde woning van veel grotere historische waarde zal zijn.

In januari 2010 bezocht OMT het vervallen huis als onderdeel van de Route Touristique door Silicon Valley, net als zijn huidige Efteling-woning én zijn ouderlijk huis, waar het allemaal begon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Woodside Mansion tegen de vlakte
Sluiten