Wii, PS3, Apple TV?

Door: Koen van Tongeren - 27 reacties

Een oplettende ontwikkelaar heeft een aantal regels code ontdekt in de laatste bèta van iOS 4.3 die van de Apple TV wel eens veel meer kunnen maken dan een media-settopbox. De term “ATVGames” komt op een aantal plekken terug en verwijst, hoe kan het ook anders, naar de mogelijkheid om spelletjes te spelen op de Apple TV.

Het zou gaan om games die via WiFi naar het apparaat gestreamd worden. Met slechts 8 GB aan opslag lijkt dat een logische keuze. Verder lijkt de Apple TV qua hardware-specificaties op de iPhone 4 en iPad, wat betekent dat het apparaat goed overweg zou moeten kunnen met games.

In de code zijn verder verwijzingen gevonden naar een Game Center-achtig leaderboard, multiplayer setup en een online store. Games zouden gespeeld moeten worden met een nog onbekende controller die in de code van iOS 4.3  “ATVThunder” genoemd wordt.

De concurrentie met Game consoles als de PlayStation 3, Wii of Xbox 360 zal Apple niet direct aangaan met de veel minder krachtige Apple TV. Tegelijkertijd hebben de iPhone en iPad bewezen dat met een innovatieve (touch screen-)interface in plaats van krachtige consoles een gat in de markt van computerspellen te vinden was. Wil de Apple TV ook hiervan profiteren dan zal er met name in de bediening van de spellen iets innovatiefs moeten gebeuren. We wachten af.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Lol wii een concurentie dat ding is 5 jaar geleden uitgekomen en nogsteeds niks aan veranderd de games zijn poep.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Goeie zin weer Usain.
  .
  Voorlopig loopt de Wii nog steeds tientallen miljoenen consoles voor op de concurrentie.
  .
  En duikelen Microsoft en Sony over elkaar heen om de innovatieve bediening te kopiëren.
  .
  Dus zo poep is de Wii nog niet.
  .
  De kracht ligt dan ook in de games en niet in de specs (hee, waar kennen we dat succesverhaal van?).

 • Profielfoto
  Usain

  Als je nog een wii nodig hebt je kunt hem hier komen halen

 • Profielfoto
  Maikelw

  Stuur je adres maar

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Wii is best leuk inderdaad, maar verveelt wel enigszins snel moet ik zeggen. Maar dat ligt misschien aan m’n leeftijd:P. Mario is wel uitdagend en dat speel ik dan ook het meest :D.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Verschil is natuurlijk dat de SDK’s van Nintendo, Sony etc. ontzettend duur zijn. Dat is een prijs die de klant betaalt en de reden waarom er maar zo relatief weinig developers zijn voor de grote consoles. Apple’s model met een goedkope SDK en een vrij strenge selectieprocedure kan nog best weleens heel goed uitpakken.
  We hebben gezien waar de A4 processor toe in staat is met games als Infinity Blade, dat kan met een volgende AppleTV alleen nog maar beter worden.
  Dat opgeteld kan zomaar zorgen voor goedkope, innovatieve games die qua graphics zo de Wii voorbij stomen.

 • Profielfoto
  Jesper

  ATV staat toch ook voor spelletjes maker Activison?:eek:

 • Profielfoto
  mac osx rules

  iPhone controller?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als je nog een wii nodig hebt je kunt hem hier komen halen

  Leuk!
  .
  Ik heb het weekend verder niets belangrijks te doen.
  En je maakt mijn zoons er erg blij mee.
  .
  PB me maar even voor een afspraak.

 • Profielfoto
  Robin-m

  iPhone controller?

  Daar dacht ik nou ook al aan; je gebruikt je iPhone / iPod Touch of iPad als controller. En op je TV en eventueel ook op je device word de game weergegeven.
  Zou het trouwens niet handiger zijn om in plaats van de game te stream vanaf Apple’s servers naar je Apple TV, je game gewoon op je device te hebben, en het via een soort Airplay systeem over wi-fi te streamen naar je TV?

  Lijkt mij in ieder geval wel erg leuk! Maar het ligt vooral aan de juiste uitwerking, het idee kan nog zo leuk zijn maar als het niet werkt zoals we van Apple gewend zijn is het toch een teleurstelling.

 • Profielfoto
  yoerio

  je bestuurt hem zeker met je iphone of ipod?

 • Profielfoto
  RoyK

  Kom op jongens. Gaan we nu de AppleTV vergelijken met een PS3 of ander console die geheel ingericht is om te gamen? Sure, leuk als je de toch spelletjes kan spelen die je op je iPad staan. Angry birds enzo. Succes verzekerd. Maar dat is het dan ook wel. Je hebt games, en je hebt games.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Blijf liever bij mijn ps3. Sony is op dit gebied samen met internet tv en playstation store voorloper en gelukkig erg makkelijk in gebruik gecombineerd met een Mac. Apple moet dit gewoon niet beter proberen te maken want ook PS3 heeft mini, iPhone achtige games, in de store die voor zelfde geld worden aangeboden als in de appStore voor de Mac.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  iPhone controller?

  Daar dacht ik nou ook al aan; je gebruikt je iPhone / iPod Touch of iPad als controller. En op je TV en eventueel ook op je device word de game weergegeven.
  Zou het trouwens niet handiger zijn om in plaats van de game te stream vanaf Apple\’s servers naar je Apple TV, je game gewoon op je device te hebben, en het via een soort Airplay systeem over wi-fi te streamen naar je TV?

  Lijkt mij in ieder geval wel erg leuk! Maar het ligt vooral aan de juiste uitwerking, het idee kan nog zo leuk zijn maar als het niet werkt zoals we van Apple gewend zijn is het toch een teleurstelling.

  Dan gebruik je Airplay haha:D !

 • Profielfoto
  Xcode

  Qua hardware valt de Apple TV natuurlijk nog lang niet de vergelijken met de PS3. Maargoed, het concept heeft zéker potentie wat mij betreft. Ik dacht ook aan de iPod touch of iPhone als controller… maar niet op de Wii-manier, dat gaat niet goed gaat komen natuurlijk…:razz:

 • Profielfoto
  Soap

  Nintendo heeft aangetoond dat er wel degelijk een groot casual publiek is. En omdat de Apple TV maar 99 dollar is, en iedereen er voor kan ontwikkelen wordt het een gat in de markt. En inderdaad, Angry Birds is geen hardcore game, maar kijk maar naar de downloads. En hij is zelfs beschikbaar op PSN en iedereen vindt hem nog geweldig. Dus wanneer men de ATV goed ontvangt door de fantastische marketing kan het echt een hit worden. Je kan er films op kijken, en voor de kinderen kan je er goede niet aggresieve spellen spelen. Slim!

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik hoorde iemand zeggen spelletjes van de iPod/iPhone/iPad naar de Apple TV streamen, maar dan heeft iedereen minimaal een 32 gb versie nodig denk..

  Als ze echt fatsoenlijke graphics willen hebben lukt dat ze echt niet in minder dan 1 gb, als je kijkt dat een God of War op de PS3 een gig of 40 was?

  Tuurlijk is het wel leuk voor kleine spelletjes, maar iedereen die behoefte heeft aan gamen heeft ondertussen toch wel een console? Angry birds is erg leuk hoor! op een iPhone of iPod, op de iPad vind ik het al minder laat staan op mn macbook.
  Dan hoef ik dit echt niet op mn 42 inch plasma te hebben hoor..

  Wel grappig dat je hier op een Apple site niks over MICROSOFT’S XBOX 360 hoort! x) In het artikel staat hij wel maar in de titel niet?

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  oh en @ Soap, dat komt vooral door de prijs hoor:) Dat in combinatie met de kinderachtige mario/zelda en wat dan ook voor spelletjes.

  De prijs van de WII was volgens mij bij de release al 250, voor de PS3 heb ik destijds nog 600 euro betaald, m’n XBOX weet ik niet meer uit m’n hoofd:)

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat ik niet snap is dat Apple zo langzaam aan doet.
  .
  Ze hebben de hardware en de software om er iets geweldigs van te maken.
  De Apple TV als doorgeefluik van films muziek games internet en dat allemaal op je TV bedient vanaf je iPad of iPhone en voor wie dat niet heeft een willekeurig bleutooth muis keyboard en of magic trackpad.
  .
  Zelfs zonder iTunes movie aanbod is van de Apple TV2 in Nederland een heel leuk apparaat te maken met deze toevoeging van functionaliteit.
  Maar blijkbaar willen ze het net bij Apple.

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  Lol wii een concurentie dat ding is 5 jaar geleden uitgekomen en nogsteeds niks aan veranderd de games zijn poep.

  Als de Wii zo poep is, waarom worden er 10 miljoen meer verkocht dan PS3 of Xbox 360? En waarom leer je niet eens wat het echte gamen is? Er is meer dan alleen superfancy HD graphics-spellen die totaal dom zijn omdat ze gaan goede gameplay/storyline hebben. Ik heb medelijden met jouw.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ach je zal altijd pixeljunkies houden die het zelfde uitgekauwde spelconcept graag nog eens spelen in een HD jasje en mensen die het meer om innovatieve nieuwe gameplay te doen is.
  .
  Er zullen altijd mensen zijn die de prijs van hun console gelijk zien aan hoe goed en hoe hardcore (voor je portemonee / ego) die console plus de games zijn. En daarmee kan een Wii of Apple TV als game console blijkbaar niet serieus genomen worden door hardcore gamers. Het zelfde spel in HD is niet per definitie beter. Alleen mooier. Kiddy look is niet per definitie voor de kids.
  .
  Onder beide kampen zul je om die redenen mensen vinden die zich casual gamers en hardcore gamers noemen. En iedereen heeft steeds weer zijn plek gevonden met de voor in hun ogen juiste console.
  .
  Als apple de stap maakt naar games op de Apple TV dan zal daar ook weer de zelfde schifting ontstaan. Mensen die daar mee gamen zullen in het begin ook niet serieus genomen worden net als dat ging bij de Wii.
  .
  Echter de Wii verkoopt nogsteeds als een malle. De iPhone is ook een succes geworden waar vele in het begin zijn of haar twijfels hadden. En iOS is ook een game platform geworden waar Nintendo en sony PlayStation eerst het gevaar niet van in zagen. Men zal je altijd voor gek verklaren als je op de buitenbeentjes gokt.
  .
  Mensen kiezen met hun portemonee voor wat goed is. Verkoop cijfers liegen niet. Mensen die claimen dat hun console de beste is en dat iets nieuws bij voorbaat geen kans heeft wel. Die liegen tegen zichzelf.
  .
  Dat is de hokjes geest van de mens. Het elkaar er op veroordelen helaas ook.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  JaNiintendo: haha, gebruik een ps3 en ben benieuwd of je dan ook nog zo blij bent met de veredelde atari uit de oude schoenendoos?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je snapt nog steeds niet helemaal waar het om gaat hè?

  Misschien is dat tekenend voor de gebruikers van XBox 360/480/720 en PS 1/2/3/4/5?

 • Profielfoto
  MadDonna

  …. start black ops nog maar eens op

 • Profielfoto
  knekkie

  Black ops is “Same old” in een HD jasje… Geen vernieuwende gameplay alleen scherper in beeld, realistischer en een recente setting kwa oorlog. Verder zelfde soort missies, campaigns en mini games. Het is oude wijn in HD kruiken.

  En dan?…

 • Profielfoto
  BigAL

  Leuk hoor die Apple en zijn spelletjes, het bedient ook een prima publiek, maar dat is toch echt iets anders dan de next-gen gamingplatormen van Xbox en PS3.
  Het is gewoon een ander publiek.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @KarelWillem: Zeker snap ik het heel goed! Noem één ding wat de Apple TV kan wat een PS3 console niet zou kunnen en neem ik alles terug. Daarin zit een degelijk verschil tussen een micorosft en sony. De ps3 is tevens een multimedia console terwijl de xbox dit in mindere mate is.

  @knekkie: Het is alleen al triest dat je bij een game als black ops een story mode gaat spelen. Dit zijn shooters gemaakt om online te spelen. Veel ontwikkeling gestoken in het online spelen en niet in story modes… dus waarom zou je het dan spelen. Voor een goede storymode koop je een spel als uncharted en geen shooter uit de cod reeks.