Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 1 februari 2011

Uitgevers uit App Store getreiterd?

Net nu uitgevers zich massaal op de App Store storten lijkt Apple er alles aan te doen om het ze er weer uit te treiteren. Zo is Sony’s eBook App onlangs afgekeurd door Apple. In de App konden boeken gekocht worden en al eerder gekochte boeken gratis gedownload worden door in te loggen in Sony’s eigen eBookwinkel.

De reden voor Apple om hier een stokje voor te steken is dat er content gekocht kan worden buiten Apple’s in-app-purchasingprogramma om. Gebruikers van de App authenticeren immers met een account van Sony, waar ook de afrekening mee geregeld wordt. Onlangs kreeg NRC Handelsblad ook al te horen dat diens Apps voor 31 maart moeten worden aangepast om de zelfde reden. Nu kunnen abonnees nog gratis edities downloaden binnen de App. Volgens Apple moet ook dat proces via in-App purchases gaan lopen, wat betekent dat 30% van de abonnementinkomsten naar Apple gaan.

Het strengere beleid zal op korte termijn ook gevolgen hebben voor de populaire Kindle-App van Amazon. Die maakt gebruik van gelijksoortig systeem waarbij ingelogd moet worden op een account. Maar wat zijn de gevolgen op de lange termijn? Schrikt Apple met dit beleid niet elke contentleverancier af, waardoor de iPad uiteindelijk niet de vervanger van televisie, fysieke kranten en tijdschriften wordt? 

Ook de politiek heeft lucht gekregen van de kwestie. In Nederland heeft VVD-kamerlid Afke Schaart al vragen gesteld in de kamer en de Belgische Minister van Media Ingrid Lieten heeft een brief gestuurd naar Apple waarin ze haar bezorgdheid uitspreekt over de recente verharding van het App Store-beleid.

Zoals gebruikelijk wil Apple niet reageren op de kwestie, dus naar een reden voor het nieuwe beleid moet gegist worden. Het ligt voor de hand om te denken dat Apple niet graag de 30% van elke aankoop misloopt. Toch zal dat niet de enige reden zijn. Inkomsten uit de App Store zijn immers marginaal in vergelijking met de verkoop van eigen hard- en software. Daarnaast genereren populaire Apps de verkopen van iPads, iPhones en iPod touch’s, dus ook zonder in-App-purchases verdient Apple aan Apps.

De ware reden zal dan ook vooral te maken hebben met de ervaring voor gebruikers. Apple wil voorkomen dat voor elke App weer via een ander systeem betaald moet worden, wat ten koste gaat van de gebruikservaring van een iPad of iPhone. Door één betaalsysteem met één inlog te creëren voor alle Apps voorkom je dat mensen verstrikt raken in een wirwar van Apps met elk hun eigen inlog- en betaalsysteem en voorwaarden. De vraag is echter of deze rechtlijnigheid in dit geval zijn doel niet voorbij streeft. Door altijd tussen aanbieder en gebruiker te gaan zitten verlaag je de drempel voor de gebruiker, maar verhoog je ‘m voor de aanbieder. Als dit betekent dat uitgeverijen de iOS gaan mijden zal met name de iPad nooit het apparaat worden dat Apple voor ogen had.

Overigens is nog niet alle hoop verloren. Analisten en uitgeverijen hopen dat Apple met nieuws komt tijdens de onthulling van ‘The Daily‘, een digitale krant die speciaal voor de iPad gemaakt wordt door Newscorp.

OMT is benieuwd naar jouw mening: heeft Apple gelijk en gaat de gebruikerservaring voorop of gaan ze met deze maatregel te ver?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitgevers uit App Store getreiterd?
Sluiten