Michiel de Vries
Michiel de Vries Nieuws 21 februari 2011
Leestijd: 1 minuut

Uitgevers al mokkend akkoord met Apple

Apple legde de Nederlandse uitgevers deze week een ultimatum op;  ga akkoord met de eis om het afsluiten van de abonnementen via het systeem van Apple te laten lopen, of riskeer dat je app uit de App Store wordt verwijderd. Gevolg: trillende pruillipjes bij de uitgevers.

Niet geheel onverwacht zorgde deze eis voor veel opschudding in uitgeversland en de gebeten honden stelden zelfs een onderzoek naar Apple in om te kijken in hoeverre deze wijziging legitiem is.

Wat blijkt? Ondanks het afkeurende gemompel van de uitgevers, blijkt toch dat het overgrote deel akkoord gaat met de eis van Apple, zo bericht NU.nl.

Het grote deel van de uitgevers lijkt te kunnen leven met de eisen van Apple, maar ze zijn “nog lang niet tevreden,” aldus het NRC. Volgens Herman Kienhuis, die de iPad distributie van uitgever Sanoma overziet, is de iPad-model “absoluut werkbaar, maar niet de beste keus.”

Het lijkt er dus op dat de meeste uitgevers zich neerleggen bij de nieuwe ontwikkeling, zij het met enige tegenzin. Er wordt overigens wel aangegeven dat er gekeken wordt naar andere alternatieven, zoals OnePass van Google. De zoekgigant biedt namelijk een alternatief aan voor Apple, waarbij de uitgever slechts 10% hoeft af te staan aan Google voor de distributie. Er is weinig slecht nieuws voor de consument, die heeft over het algemeen alleen maar baat bij concurrentie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitgevers al mokkend akkoord met Apple
Sluiten