The Daily: ouderwetse journalistiek in een vernieuwend jasje

Door: Koen van Tongeren - 17 reacties

De eerste officiële krant voor de iPad is uit: The Daily. Deze liefdesbaby van Newscorps Rupert Murdoch en Apple’s Steve Jobs (althans, als we Murdoch mogen geloven) is zojuist getoond aan de pers in New York City en is inmiddels te downloaden in de Amerikaanse App Store.

De krant is een combinatie van artikelen, foto’s video en interactieve pagina’s. Elke editie heeft ook een korte video met de hoogtepunten van die dag. Per onderwerp kan er direct doorgeklikt worden naar de pagina waar het artikel te vinden is. Wie de krant van voor naar achter wil lezen kan per pagina swipen en wie graag overzicht heeft kan gebruik maken van een coverflow-achtige carrousel met alle pagina’s erin.

De App download geen afleveringen maar geeft je toegang tot de content die online staat. Dat heeft een aantal voordelen. Zo kunnen ‘breaking stories’ toegevoegd worden aan een al uitgebrachte editie. Ook kunnen artikelen voorzien worden van live Twtterfeeds over de persoon of gebeurtenis in kwestie.

Duur is The Daily allerminst. Gebruikers kunnen voor $0,99 per week of $ 39,99 per jaar de krant lezen, bekijken en beluisteren. The Daily is wel bedoeld voor de Amerikaanse markt en daarom (nog) niet hier verkrijgbaar.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Jord

  Schappelijke prijs. Hopen dat een dergelijk initiatief ook in Nederland wordt genomen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  De app downloadt.

 • Profielfoto
  Doney

  Tof voor de Amerikanen, een echte nieuwe krant zoals al eerder gezien in conceptvideo’s, maar nu dan toch echt uitgewerkt:)

  Zoals hierboven al gezegd; nu naar Nederland halen!

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Leuk, maar heel sloom zo te zien:
  (EDIT: OMT accepteerd weer eens geen YT-insluit code. En nee, het was niet de iframe code.)
  Dan maar zo:
  http://www.youtube.com/v/KHILJBw-104?fs=1&hl=nl_NL&rel=0

 • Profielfoto
  Jannis

  Bij eerste keer starten crashte de app al gelijk… Zag em bij de demo @ livestream ook al crashen. Mooie applicatie, maar wel erg traag. Vraag me af in hoeverre ze de juiste keus gemaakt hebben content niet te downloaden naar de app. Bij elke pagina een zwart scherm te zien krijgen totdat een voor een de elementen in beeld verschijnen is niet echt ideaal, ben benieuwd of dit verbeterd wordt naarmate de eerste drukte voorbij is…

 • Profielfoto
  Needler

  Schappelijke prijs. Hopen dat een dergelijk initiatief ook in Nederland wordt genomen.

  Dat lijkt me geen realistische gedachte. Hoe ga je in Gods naam die 30 miljoen plus 500.000 per keer terug verdienen? Niet. Nederland is veel te klein.

  Een Europees alternatief in het Engels zou wel awesome zijn.

 • Profielfoto
  bram91

  Mooie krant, mooi initiatief!

  Net zoals voorgaande reacties: Hopen dat een dergelijke krant snel volgt in Nederland!

 • Profielfoto
  PowerMac

  @ Needler: inderdaad gewoon in het Engels is goed. Maar dat is persoonlijk.
  Waarom kan de Telegraaf, Volkskrant, AD, NRC niet een soortgelijk iets brouwen in het Nederlands? Lijkt me toch dat het echt wel goedkoper maken is dan een papieren versie met logistieke kosten e.d.?

 • Profielfoto
  monnieman

  Ziet er heel goed uit, dit wordt de toekomst. Met een Nederlandse iTunes account is wel een week of jaar abbo af te sluiten!

 • Profielfoto
  Needler

  @ Needler: inderdaad gewoon in het Engels is goed. Maar dat is persoonlijk.
  Waarom kan de Telegraaf, Volkskrant, AD, NRC niet een soortgelijk iets brouwen in het Nederlands? Lijkt me toch dat het echt wel goedkoper maken is dan een papieren versie met logistieke kosten e.d.?

  Vergeet niet dat Apple 30% pakt. Dat ben je normaal ook kwijt aan drukken en distributie. Bovendien kost het maken van een rijke, multimediale iPad app veel meer tijd (en dus geld) dan een papieren versie. Dus als een tijdschrift of krant voor hetzelfde geld in de App Store wordt aangeboden is dat niet duur.

 • Profielfoto
  MacSjon

  Online content vind ik echt een blunder. Gewoon content downloaden (eventueel push notificatie voor nieuwe content) zodat je het overal beschikbaar hebt. Als je aan het reizen bent ofzo dan wil je toch geen online content bekijken. Stom stom stom! Nee dit is dus echt weer een stap terug

 • Profielfoto
  THX-1138

  Vraag me af op Apple zich ook met de content van de krant gaat bemoeien…

 • Profielfoto
  sedikit

  Dat Rupert Murdoch achter deze Daily zit, belooft niet veel goeds, maar zegt genoeg.
  Ten overvloede, voor die mensen die zich nu al verheugen op deze Daily: google eens op Bill O’Reilly, van Fox US, óók van Rupert Murdoch. Niet voor mogelijk te houden vorm van selectieve haat, leugens en verdraaiingen. Veel plezier ermee!

 • Profielfoto
  knekkie

  Dat is dus wat ik bedoelde met een krant ie meerwaarde bied door de beleving die je hebt tijdens het lezen.

  Deze krant zal misschien het zelfde nieuws brengen als vergelijkbare kranten alleen de manier waarop het je voorgeschoteld word is nu veel interessanter en inter-actiever.

  ik enk dat hier de klanten wel zullen blijven terug komen omdat het stees interessant gehouden kan worden op deze manier

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik denk dat de Daily even snel de vruchten wil plukken van de tablet-hype om vervolgens over een jaar compleet verdwenen te zijn..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  PRIMA initiatief! En als ik het zo lees en zie is de lay-out prima en maken ze gebruik van veel mogelijkheden die een online-krant biedt. Ik begrijp dat je op twee manieren toegang krijgt tot de krant: een (hoofd) pagina met links naar artikelen (de internetmanier) of het bekijken van de pagina’s en er doorheen bladeren met coverflow (de ‘krantenlezersmanier’). Klopt dat? Het staat niet zo duidelijk beschreven.
  The Daily mag dan wel bedoeld zijn voor de Amerikaanse markt, maar dat hoeft toch niet meteen te betekenen dat hij alleen daar verkrijgbaar is? Als dat inderdaad zo is, begrijp ik niet waarom en vind ik het een enorme blunder. Want de hele wereld kan toch een Engelstalige krant lezen!

  Hopelijk slaan de Nederlandse kranten de handen ineen om samen een Nederlandse “Daily” te maken. Alleen kunnen ze het niet denk ik. Dat wordt waarschijnlijk te duur. Samen zou het wel kunnen, zelfs met behoud van eigen redactionele pagina’s of artikelen. Infrastructuur en technisch alles samen en dan (herkenbare?) input vanuit allerlei verschillende kranten – te coördineren vanuit een landelijk hoofdkantoor met hoofdredactie, paar eindredacteuren en een redelijk kleine internetredactie en technici. Helemaal geen gek idee! (Hallo heren krantendirecteuren: ik biedt me hierbij graag aan als hoofdredacteur van Het Nieuws, de Nederlandse “Daily”. Met genoeg ervaring)

  Ik ben het met MacSjon eens (alleen) online content een flinke misser is.
  Heel leuk voor de continue updates en voor veel mensen dus prima, maar wat te denken van de vele mensen met een iPad Wifi? Die kunnen onderweg dus niks en alleen thuis of misschien op hun werk de krant lezen. Een combinatie of keuzemogelijkheid van download en/of online zou het beste zijn.

  Kom op Nederlandse Dagbladen, mis de boot niet en spring op de iPad, voordat het krantenschip zinkt! Als ze te lang wachten springt Murdoch wel in het gat met een Europese krant met mogelijk per land aparte onderdelen.

  @ THX: de iPad en andere tablets zijn geen hype, maar gaan volgens veel belangrijke trendwatchers op computergebied de bestaande computers voor een belangrijk deel verdringen of in elk geval aanvullen. Het wordt een grote blijvende digitale ‘macht’ op het internet, een portable mediacentre dat iedereen bij zich wil hebben en waar we nooit meer buiten kunnen. Net zoals de iPhone. Die kunnen we ook niet missen…geen dag!

 • Profielfoto
  ernst.

  Ik vind de verborgen betaaloptie verwerpelijk als je je hierop wilt abonneren.:slant:
  verder ziet het er wel gelikt uit.:lol: