Oude back-up verwijderen van Time Capsule

Door: Jan David Hanrath - 11 reacties

Wanneer je back-ups maakt via Time Machine op een Time Capsule, dan worden de files opgeslagen in een .sparsebundle-bestand. Een sparsebundle is een disk-image die in omvang groeit naarmate er meer bestanden in worden opgeslagen.

Als je al een tijdje aan het back-ups maakt met Time Machine, kunnen deze bestanden erg groot worden. Wanneer je je Mac verkoopt of opnieuw inricht, blijft de oude sparsebundle op de Time Capsule ruimte innemen. Ruimte die niet zo makkelijk terug te claimen is.

Wanneer je maar één Mac back-upt op de Time Capsule, dan is er geen enkel probleem. Het wissen van de schijf via de Airport-Configuratieprogramma zorgt ervoor dat je met een schone lei kunt beginnen. Staan er ook back-ups van andere Macs op de Time Capsule die je wilt behouden, dan wordt het lastig. Want het verwijderen van één sparsebundle via de Finder lukt in veelgevallen niet.

Gelukkig lukt dit wel via Terminal, de command-line-interface die in elke Mac zit. Je vindt Terminal in de map /Programma’s/Hulpprogramma’s (Let op: enige ervaring met Terminal is verstandig, want je werkt met data). Je moet beheerdersrechten hebben op de Mac om deze procedure te kunnen uitvoeren.

Wanneer je Terminal start, kom je terecht in je thuismap. Ga daarom eerst naar de map Volumes, waarin alle harde schrijven te vinden zijn die op de Mac zijn aangesloten. In deze map vindt je ook de Time Capsule Disk:

cd /Volumes

Bekijk hoe de Time Capsule Disk heet:

ls

Ga naar de Time Capsule Disk. Gebruik aanhalingstekens wanneer er spaties in de naam zitten:

cd "Naam van de Time Capsule Disk"

Bekijk hoe de oude sparsebundle heet:

ls

Verwijder de oude sparsebundle. Gebruik aanhalingstekens wanneer er spaties in de naam zitten:

sudo rm -rf "Naam van de Mac.sparsebundle"

Na het invoeren van het commando wordt gevraagd om het wachtwoord dat hoort bij de gebruikersnaam waarmee je bent ingelogd op de Mac. Doordat de sparsebundle vaak heel groot is, kan het verwijderen minuten lang duren. Er verschijnt hierbij niets op het scherm. Wanneer het verwijderen voltooid is, keert de prompt terug. Sluit vervolgens de terminal-sessie:

exit

Vervolgens kun je Terminal sluiten zoals je elk Mac-programma sluit: ⌘Q

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  rmw

  Ongetwijfeld heb je gelijk, maar Terminal heeft voor mij veel weg van RegEdit onder Windows: het zou niet nodig moeten zijn.
  Jammer dat een zo eenvoudige backup utility een zo moeilijke manier kent om wat onderhoud te kunnen doen. Weggooien is lastig, maar wat te denken van het hergebruiken van een backup van een oude machine voor een nieuwe. Bij installatie van een nieuwe Mac hoef je niet meer te doen dan een FireWire kabel ertussen en alles is over. Maar TimeMachine begint helemaal overnieuw.
  Jammer.
  Apple = gebruiksgemak, maar de wereld is (nog) niet perfect:)

 • Profielfoto
  phendersonnl

  Maak er ” rm -rf * ” van en je hebt ineens een heleboel vrije ruimte;)
  (ps. dit is sarcastisch bedoelt en is dus niet aan te raden om deze opdracht met * uit te voeren, tenzij je van plan bent om echt alles in deze directory voorgoed te verwijderen.)

 • Profielfoto
  phendersonnl

  Wel goed dat er eens aandacht wordt gegeven aan de kracht van de geavanceerde command-line BTW.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ongetwijfeld heb je gelijk, maar Terminal heeft voor mij veel weg van RegEdit onder Windows: het zou niet nodig moeten zijn.

  Nee, daar kun je het juist helemaal niet mee vergelijken… Maar je hebt gelijk, voor alledaagse taken zou het niet nodig moeten zijn (en is het ook niet).

 • Profielfoto
  rainstarr

  Je kunt Terminal beter vergelijken met powershell van Windows 7 / Windows 2008.

 • Profielfoto
  palahala

  Overigens kunnen sparse bundles ook groot worden als je ze nog wel gebruikt: als er oude (hourly en daily) backups gewist worden, dan wordt die ruimte niet automatisch vrijgegeven. En als de disk vol is, dan worden er eerst een paar oude backups verwijderd, totdat Time Machine ontdekt dat er niks met de diskruimte gebeurt. Pas dan voert TM een “compact” uit, en daarbij kan dan veel ruimte vrijkomen (zodat verwijderen van de de oude backups niet nodig was geweest). Die kun je eventueel ook zelf starten:

   
  hdiutil compact "Naam van de Mac.sparsebundle"
   

  Zie ook Whose backups will be deleted first when backuping multiple computers using Time Machine to one disk?

 • Profielfoto
  npu

  Ongetwijfeld heb je gelijk, maar Terminal heeft voor mij veel weg van RegEdit onder Windows: het zou niet nodig moeten zijn.

  Historisch gezien is de commandline de kern van het OS. Later is daar pas een
  (steeds meer) geavanceerde grafische schil omheen gebouwd.
  MrHammond raakt de spijker op zijn kop met zijn reactie overigens.

  Ik vind het verder prima dat sommige opties via de commandshell gaan. Het is echt niet zo dat die inferieur is tov de GUI, of dat alles maar in de GUI ingebouwd moet zijn wat ook met de commandshell mogelijk moet zijn (of andersom!). Ik bedoel, je achterdeur heeft ook geen brievenbus en een deurbel. Waarom niet? Omdat ze een andere functie hebben, ondanks dat je door allebei naar binnen kan.

  /edit Palahala, goeie tip zeg!

 • Profielfoto
  palahala

  Historisch gezien is de commandline de kern van het OS. Later is daar pas een (steeds meer) geavanceerde grafische schil omheen gebouwd.

  Als dat waar zou zijn: wijs de command line in OS 9 en de voorgangers dan maar even aan! (-;

 • Profielfoto
  phendersonnl

  De voorgangers zijn niet gebaseerd op Unix.

 • Profielfoto
  olafnagels

  Dus als ik het goed begrijp, kan je Time Machine niet intelligent maken.
  Gevolg, mijn sparsebundle is 0,5TB en mijn Time Capsule staat voor 50% met nutteloze geschiedenis vol. Is het echt nergens in te stellen???

 • Profielfoto
  Riks

  En als ik met Finder de sparsebundle die ik wil houden even op een andere schijf zet, vanuit het Airport-configuratieprogramma de Timecapsule wis en de sparsebundle weer terugzet..
  Dat zou toch moeten werken?