Jan David Hanrath
Jan David Hanrath OMT Specials 16 februari 2011

Oude back-up verwijderen van Time Capsule

Wanneer je back-ups maakt via Time Machine op een Time Capsule, dan worden de files opgeslagen in een .sparsebundle-bestand. Een sparsebundle is een disk-image die in omvang groeit naarmate er meer bestanden in worden opgeslagen.

Als je al een tijdje aan het back-ups maakt met Time Machine, kunnen deze bestanden erg groot worden. Wanneer je je Mac verkoopt of opnieuw inricht, blijft de oude sparsebundle op de Time Capsule ruimte innemen. Ruimte die niet zo makkelijk terug te claimen is.

Wanneer je maar één Mac back-upt op de Time Capsule, dan is er geen enkel probleem. Het wissen van de schijf via de Airport-Configuratieprogramma zorgt ervoor dat je met een schone lei kunt beginnen. Staan er ook back-ups van andere Macs op de Time Capsule die je wilt behouden, dan wordt het lastig. Want het verwijderen van één sparsebundle via de Finder lukt in veelgevallen niet.

Gelukkig lukt dit wel via Terminal, de command-line-interface die in elke Mac zit. Je vindt Terminal in de map /Programma’s/Hulpprogramma’s (Let op: enige ervaring met Terminal is verstandig, want je werkt met data). Je moet beheerdersrechten hebben op de Mac om deze procedure te kunnen uitvoeren.

Wanneer je Terminal start, kom je terecht in je thuismap. Ga daarom eerst naar de map Volumes, waarin alle harde schrijven te vinden zijn die op de Mac zijn aangesloten. In deze map vindt je ook de Time Capsule Disk:

cd /Volumes

Bekijk hoe de Time Capsule Disk heet:

ls

Ga naar de Time Capsule Disk. Gebruik aanhalingstekens wanneer er spaties in de naam zitten:

cd "Naam van de Time Capsule Disk"

Bekijk hoe de oude sparsebundle heet:

ls

Verwijder de oude sparsebundle. Gebruik aanhalingstekens wanneer er spaties in de naam zitten:

sudo rm -rf "Naam van de Mac.sparsebundle"

Na het invoeren van het commando wordt gevraagd om het wachtwoord dat hoort bij de gebruikersnaam waarmee je bent ingelogd op de Mac. Doordat de sparsebundle vaak heel groot is, kan het verwijderen minuten lang duren. Er verschijnt hierbij niets op het scherm. Wanneer het verwijderen voltooid is, keert de prompt terug. Sluit vervolgens de terminal-sessie:

exit

Vervolgens kun je Terminal sluiten zoals je elk Mac-programma sluit: ⌘Q

Reageer op artikel:
Oude back-up verwijderen van Time Capsule
Sluiten