Nokia zinkend schip, Apple schuldig

Door: Statenweg - 26 reacties

Het gaat al een tijdje bergafwaarts met Nokia. De Finse telefoonfabrikant heeft moeite om zijn success uit het verleden voort te zetten. De huidige markt voor mobiele telefoons is de afgelopen jaren sterk veranderd door de komst van de iPhone.

In een interne brief aan alle medewerkers van Nokia schrijft de onlangs aangestelde CEO Stephen Elop (afkomstig van Microsoft), dat zijn bedrijf een brandend platform is. Nokia zag het marktaandeel alleen maar krimpen in de afgelopen jaren, terwijl Apple in korte tijd de markt voor smartphones is gaan domineren. Ook Google’s Android wordt enthousiast onthaald door toestelmakers, telecomproviders en consumenten.

Volgens Elop heeft zijn bedrijf een reeks foute beslissingen genomen, doordat het belangrijke ontwikkelingen niet op tijd zag. Hierdoor werden productinnovaties te laat op de markt gebracht. De enige manier om Nokia te redden is volgens Elop om de sprong in het diepe te wagen. Dit betekent dat er de komende tijd dingen gaan veranderen bij Nokia en dat leden van de top waarschijnlijk vervangen zullen worden.

“Nokia denkt nog steeds te moeten concurreren met de hardware (knopjes), terwijl Apple en Google hebben laten zien dat het toestel als softwareplatform belangrijk is geworden (apps).” Ook het gesloten ecosysteem van Apple noemt Elop als succesfactor, waarin hardware, software en de App Store naadloos geintegreerd zijn.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Oldekamp

  Was het niet zo dat Nokia plannen had liggen om toestellen te gaan leveren met Android?

 • Profielfoto
  MacMeijers

  Wat een rare titel, had door Felix Meurders geschreven kunnen zijn. Nokia zinkend schip, eigen schuld!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Na mijn 3310 niets anders dan ellende gehad met Nokia. Blij om te lezen dat ze eindelijk hun koers gaan wijzigigen.

 • Profielfoto
  Ree

  Niks Apple schuldig!
  Nokia blijft zelf hangen in een antiek tijdperk.
  Eigen schuld dikke bult.

 • Profielfoto
  iPot

  Ze hebben de ladder tegen de verkeerde muur gezet.
  Nokia is in niks goed. Alleen de duurzaamheid van de telefoons is wel een heel sterke USP.
  Ze moeten inderdaad met een revolutie komen om het tij te keren. Alleen dan kunnen ze weer marktleider worden.

 • Profielfoto
  Skoezie

  Als de concurrent met iets (veel) beters komt en je blijft doorborduren op de oude weg dan is zoiets te verwachten. Stilstand = achteruitgang.

 • Profielfoto
  kx22

  Alleen is duurzaamheid tegenwoordig niet echt een issue. Een telefoon wordt om de 2 jaar vervangen, ongeacht hoe mooi en snel die nog is. De abonnementen verlopen en tegen die tijd kan je met een fikse korting een andere nieuw apparaat kopen.
  Dit is zo in Nederland. In veel andere landen is het nog prepaid, maar aangezien mobieltjes niet heel erg duur zijn, wisselt men ook al snel naar een jaar of 2-3.

 • Profielfoto
  bjel

  Dus Apple domineert de markt. Met 16% marktaandeel? Gekke markt.

 • Profielfoto
  iPot

  Dus Apple domineert de markt. Met 16% marktaandeel? Gekke markt.

  De markt is ten eerste zeer groot waardoor 1% in aantallen echt enorm is. Daarnaast redelijk wat aanbieders en voor elke doelgroep weer wat wils. Er vinden gewoon veel verschuivingen plaats. Er is natuurlijk een speler bijgekomen die in een keer overal marktaandeel wegsnoept. Vergelijk het met het politieke klimaat in Nederland vandaag de dag. De zetelverdeling is niet echt uitgesproken.
  Ik denk dat er wel een trend is richting Apple en RIM. Zij lopen 5 jaar voor op de rest qua technologie en software etc.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Tja, Nokia heeft ook veel te lang doorgeborduurd op het antieke Symbian, brakke hardware daargelaten. Voor mij hield Nokia aardig op na de ouderwetse monochroom toestellen ; veelvuldig uitvallen, bluetooth problemen, noem het maar…

  Ik heb Nokia toen ook voorgoed gelaten voor wat het is en ben maar wat blij met mijn iPhone (wat trouwens ook het enige toestel is waarvan ik volmondig kan zeggen, na meer dan een jaar gebruik, het zo weer te kopen).

 • Profielfoto
  McLoe

  Misschien kan Apple Nokia overnemen, daar weten ze nml wel hoe je antennes bouwt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Natuurlijk is Apple niet schuldig, maar wel zo slim om een baanbrekend product op de markt te brengen dat de markt intussen al een paar jaar domineert. En niet alleen in verkoopaantallen: ook in het ontwerp en het hele concept van de app store. Andere merken hebben dit alleen maar proberen te imiteren. Hoeveel ‘namaak’ iPhones zijn er intussen niet gemaakt?! Elk merk heeft wel een van de iPhone afgeleid model met icoontjes en touch screen op de markt. Vaak zelfs schaamteloos nagemaakt. En ook de app store is geprobeerd na te maken, maar zonder hetzelfde succes te bereiken.
  Overigens vind ik Nokia nog één van de beste merken, mijn zoon heeft de Nokia 5800 Xpress Music en dat is een erg handige en goede smartphone, waarop heel veel iPhone achtige functies zitten en zelfs functies die ik graag op de iPhone zou hebben: zoals een uitgang waarbij je de TV kunt gebruiken als beeldscherm en het hele beeldscherm van de Nokia zichtbaar is, waardoor je dus grootbeeld kunt gamen of internetten en niet alleen filmpjes bekijken. Zo achterlijk is Nokia dus niet!

 • Profielfoto
  MacMeijers

  Misschien kan Apple Nokia overnemen, daar weten ze nml wel hoe je antennes bouwt

  Haha, da’s waar:oops:

 • Profielfoto
  Little Idiot

  “(afkomstig van Microsoft), dat zijn bedrijf een brandend platform is” Misschien iemand van BP aannemen? Die weten hoe een platform kan branden en ellende kan veroorzaken. Vrees allen dat Elop ook niet de reddende engel zal zijn; Microsoft staat nu niet bekend om grote innovatieve vondsten, eerder slechte kopieën. Die dan nog half werken ook.
  “Ook het gesloten ecosysteem van Apple noemt Elop als succesfactor, waarin hardware, software en de App Store naadloos geintegreerd zijn.” Tja, en dat wordt voor Nokia en alle anderen lastig concurreren. Softwarematig zal het een chaos blijven en wordt het voor deze bedrijven strijden om een stukje van de taart. Iedereen loopt achter Apple aan qua innovatie, of dat de schud van Apple is? Eerder slapende CEO’s die meer aan hun eigen salaris denken dan aan de firma waar ze (tijdelijk) werken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De opmerking over het ‘gesloten ecosysteem van Apple’ is natuurlijke een geweldig compliment. Mooier kan het niet gezegd worden!
  En alleen Apple heeft zo’n systeem voor al zijn apparaten.

 • Profielfoto
  MacMini_Ragazza

  Misschien kan Apple Nokia overnemen, daar weten ze nml wel hoe je antennes bouwt

  Haha, da\’s waar:oops:

  …en batterijen…

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Pak een Nokia N9, gooi er een (dual core) 1.2GHz tweede generatie Snapdragon in, 1GB RAM-geheugen, 16GB intern en een micro-SD slot met Android 2.3 Gingerbread (absoluut zonder skin!) en ik koop ‘m.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @bjel: Dat ‘Apple de markt domineert’ heeft betrekking op het feit dat ze met de iPhone de richting aanwijzen waar de markt naar toe gaan. Daardoor heeft Apple grote invloed op die markt. Die stelling had niet zozeer betrekking op het marktaandeel.

 • Profielfoto
  Matthijn

  …en batterijen…

  Doe hetzelfde op een Nokia als met een iPhone, en dan is ie ook zo leeg, ja een 3310 gaat langer mee, je doet er ook niets op.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik gebruik altijd nog Nokia. Prima dingen. Gaan ook lang mee. Maar ik bel en SMS ook alleen maar en dan is zo’n candy-bar Nokia echt ideaal.

 • Profielfoto
  strigoi

  “Nokia denkt nog steeds te moeten concurreren met de hardware (knopjes), terwijl Apple en Google hebben laten zien dat het toestel als softwareplatform belangrijk is geworden (apps).” Ook het gesloten ecosysteem van Apple noemt Elop als succesfactor, waarin hardware, software en de App Store naadloos geintegreerd zijn.

  Sherlock in the house..

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  tot voor kort had ik een Nokia 6700.
  en ik moet zeggen dat ik het een perfect toestel vond, en ik weet zeker dat ik na mn iPhone 4 weer terug ga naar een candybar-toestel, en hoogst waarschijnlijk een Nokia. simpele interface, duurzame en krasvaste materialen en je kan er alles op (alhoewel browsen op de iPhone wel een verademing is, maar daar heb ik m’n MBP voor)
  én ik wil knopjes terug! zelfs het beste touchscreen kan niet op tegen fysieke knoppen… :sealed:

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Hij zegt natuurlijk niet dat zijn bedrijf een brandend platform is. Dat is beeldspraak, dat kun je niet zo letterlijk vertalen, af en toe moet je Google Translate laten voor wat het is.

 • Profielfoto
  Groverr

  @JustThatDutchGuy,
  ik had de 6710 en dat was echt een rampentoestel! Hele fora staan vol met klachten over in en uitzoomende bar! Hij is 3 keer teruggegaan naar Nokia. De gratis navigatie vind ik goed en gebruiksvriendelijk en daarom heb ik met gevaar voor eigen leven een Nokia C7 gekocht. Hoewel ik zeer sceptisch was geworden betreffende Nokia is dit toestel perfect!!!

 • Profielfoto
  d.denkers

  @JustThatDutchGuy: Ik ken dat gevoel! Ik had/heb een HD2 en niets dan gezeur met dat virtuele toetsenbord. Om nog maar te zwijgen over dat uitermate treurige verschijnsel dat windows marketplace heet.
  Ik heb sinds gisteren een Nokia C6 met een echt toetsenbord… Heerlijk!!!
  En tot zover ik het nu kan overzien werkt het toestel goed. Alles simpel te bereiken en meer dan voldoende mogelijkheden. En…..ligt heerlijk in de hand.

  Heb ook nog over de iPhone nagedacht, maar besloten om het niet te doen. Zag en zie de meerwaarde er niet van in.

 • Profielfoto
  Blowndub

  Nokia’s batterijen ontploffen toch?

  Ik denk dat geen 1 fabrikant het succes van de app store kan evenaren. Ook android niet..