Vernieuwing MacBook Pro zit binnenin

Door: Koen van Tongeren - 112 reacties

Apple heeft de MacBook Pro vernieuwd. Alle 13, 15 en 17 modellen zijn onder handen genomen. Achter de bekende aluminium behuizing gaat Intel’s tweede generatie ‘Core i’ processors schuil, vergezeld van een grotere harde schijf, een HD FaceTime-camera én een revolutionair nieuwe aansluiting voor randapparatuur: Thunderbolt.

Wie hoopte dat Apple nu dan toch eindelijk Blu-ray zou ondersteunen wordt teleurgesteld. Ook geruchten over een dunnere behuizing dankzij SSD geheugen blijken niet waar. Van buiten is de nieuwe MacBook Pro identiek aan de vorige generatie.

Sandy Bridge processors

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de nieuwe MacBook Pro’s er niet op vooruit zijn gegaan qua snelheid. Waar het 15 inch model eerst nog een 2,4 Ghz processor had, wordt deze nu geleverd met een 2,0 Ghz chip. De  verbetering zit ‘m echter niet in de hoeveelheid gigahertzen, maar in de generatie. Intel heeft jaren gewerkt aan de tweede generatie Core i-processor. De chip met de codenaam Sandy Bridge belooft een grote snelheidsverbetering. Daarnaast kan de chip direct Full HD video encoderen. Er zijn dual-core en voor het eerst ook Quad-core modellen. We zullen moeten wachten op de eerste benchmarktests voordat duidelijk is hoeveel sneller de nieuwe i Core processors daadwerkelijk zijn.

 • 13 inch: 2,3 Ghz i5 of 2,7 Ghz i7 (dual core)
 • 15 inch: 2,0 of 2,2 Ghz i7 (dual en quad core)
 • 17 inch: 2,2 Ghz i7 (quad core)

Harde schijf
Wie hoopte op supersnel en superdun SSD opslag in de nieuwe MacBook Pro zal het moeten doen met een dure upgrade. Standaard worden de modellen met ‘ouderwetse’ 5400 rpm harde schijven geleverd. De standaard-capaciteit is wel verhoogd per model.

 • 13 inch: 320 GB of 500 GB
 • 15 inch: 500 GB of 750GB
 • 17 inch: 750 GB

Graphics
De LED-beeldschermen van de nieuwe MacBook Pro zijn identiek aan de vorige generatie. Geen hogere resoluties dus. Daarmee is de resolutie van het 13 inch-scherm zelfs lager dan die van de 13 inch MacBook Air. Het is verrassend te noemen dat Apple voor de nieuwe MacBook Pro is afgestapt van de NVIDIA GeForce grafische chips. In plaats daarvan is gekozen voor AMD’s (ATI) Radeon HD chip naast de Intel HD Graphics chip die we al kende van de vorige generatie.

 • 13 inch: Intel HD Graphics 3000 (384 MB gedeeld RAM)
 • 15 inch: Intel HD Graphics 3000 (384 MB gedeeld RAM) + AMD 6490 (256 MB RAM) of AMD 6750 (1 GB RAM)
 • 17 inch: Intel HD Graphics 3000 (384 MB gedeeld RAM) + AMD 6750 (1 GB RAM)

Thunderbolt
Apple staat er om bekend om weinig last van sentiment te hebben als het aankomt op het adopteren van nieuwe standaarden. Met de introductie van de iMac werden alle poorten voor randapparatuur in één klap vervangen door USB. Met de opvolger van USB pakt Apple het nu iets voorzichtiger aan. Thunderbolt, een door Intel ontwikkelde standaard, wordt naast USB ingebouwd en is verstopt in de Mini-displayport.

Thunderbolt werkt met standaard koperen óf optische kabels. De standaard belooft een theoretische snelheid van 10 Gb per seconde. Ter vergelijking: USB 2 kan theoretisch tot 420 Mb gaan en Ethernet tot 1 Gb. Omdat apparaten aan elkaar gekoppeld worden via optische kabels kunnen dit soort snelheden behaald worden zonder dat er interferentie optreedt tussen apparaten. De standaard kan ook verschillende protocols aan. Daardoor is het mogelijk om de Mini-displayport met Thunderbolt te verrijken en zo bijvoorbeeld een beeldscherm via een externe harde schijf aan te sluiten op je Mac. Tot maximaal 6 apparaten kun je koppelen op één Thunderbolt-poort.

De snelheid van Thunderbolt, vergeleken met andere andere standaarden.

SDXC
Het SD-cardslot van de MacBook Pro mag dan misschien niet spannend klinken, toch is het feit dat deze de nieuwe SDXC-standaard ondersteunt niet onbelangrijk. Tot nu toe gaan SDXC kaarten tot maximaal 64 GB, maar de standaard kan theoretisch tot 2 TB gaan en dat met een snelheid van 104 MB per seconde. Daarmee wordt het SD-cardslot een interessante optie om snel en relatief goedkoop de capaciteit van je harde schijf te vergroten. Ook blijkt het mogelijk om een Mac te booten vanaf een SD of SDXC kaart. Met uitzondering van de 17 inch hebben alle MacBook Pro’s een SDXC-cardslot. De 17 inch heeft inplaats hiervan een Express Cardslot.

FaceTime HD
In High Definition videochatten is aardig, maar het belang van de nieuwe camera in de MacBook Pro gaat verder. Om te beginnen kan het een voorbode zijn op een camera met hogere resolutie voorop de volgende generatie iPhone. Dan wordt het mogelijk om daadwerkelijk in High Definition te FaceTime’en met elkaar.
Daarnaast wordt het nu mogelijk om eigen filmpjes in HD te maken voor bijvoorbeeld YouTube.

De camera in de vorige MacBook Pro had al een resolutie van 1280×1024. Dit werd echter door OS X teruggeschaald naar 640×480. De FaceTime HD-camera heeft een resolutie van 1280×720 (720p)

Niets nieuws onder de zon
Een aantal onderdelen van de MacBook Pro zijn onveranderd gebleven. Nog steeds zijn er twee USB poorten, een FireWire 800 poort, 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth 2,1 en gecombineerde optische en analoge audio in- en uitgangen. De SuperDrive is nog steeds niet Blu-ray compatible. Ook is de hoeveelheid RAM geheugen onveranderd. Nog steeds wordt elke MacBook Pro met 4 GB DDR3 RAM geleverd, al is die wel iets sneller geworden: van 1066 naar 1333 Mhz.

Qua prijzen is er ook weinig nieuws te melden. Je betaalt nog steeds evenveel voor een MacBook Pro als voorheen, al krijg je er nu natuurlijk wel een snellere Mac voor.

 • 13 inch: vanaf € 1.149,-
 • 15 inch: vanaf € 1.749,-
 • 17 inch: vanaf € 2.499,-

Conclusie
Al met al is de MacBook Pro op veel fronten verbeterd. Sexy is de update niet, maar zodra je voorbij de onveranderde buitenkant kijkt loopt Apple met de Sandy Bridge processor weer voorop en is de integratie van Thunderbolt vanaf dag 1 een stap met potentieel grote gevolgen. Maar, oordeel vooral zelf.

Reacties

112 reacties
 • Profielfoto
  NI3LS

  Hebben!

 • Profielfoto
  MadDonna

  Jammer van de 13 inch, die is voor mij dus niet interessant meer. Dat wordt voorlopig dus even op de witte MacBook blijven.

 • Profielfoto
  Evil Otto

  De mac os X lion preview is ook geupdate, en laat een paar interessante nieuwe features zien, zoals Mail 5 en betere gestures.

  OT: Godzijdank zit er gewoon een ATI kaart in en niet zo’n ding van Intel. Geïntegreerde grafische chips geven meestal alleen maar problemen.

 • Profielfoto
  Tim95

  Kom maar binnen, mijn macbook is net kapot dus deze ga ik kopen

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ik mag hopen dat de verbeteringen bij de nieuwe iPad indrukwekkender zijn.

 • Profielfoto
  remixed

  erg jammer dit…

 • Profielfoto
  html-junky

  Mooie update! Betere specs zijn altijd welkom

  Maar is de fabricage fout met de Sandy Bridge processors al opgelost dan? Die zijn toch tijdje terug allemaal retour genomen?

 • Profielfoto
  Jurriaan.

  leuke update, maar kon zoveel beter.

 • Profielfoto
  markmulder1982

  Ach, mijn “oude” macbook uit 2010 kan nog wel even mee gelukkig:)
  Ben benieuwd naar “Thunderbolt” in de tijd van online opslag.
  BD kan ik nog zeker missen op mijn Mac, aangezien ik mijn normale superdrive al bijna nooit meer gebruik.

 • Profielfoto
  cids

  “Thunderbolt werkt met optische kabels”; ga er vanuit dat Apple gekozen heeft voor de “koperen” versie van Lightpeak/Thunderbolt…

 • Profielfoto
  Pieterr

  Zoals altijd weer veel teleurgestelde reacties… iedere keer hetzelfde liedje.

  Jongens en meisjes, dit is echt een fraaie update. Trekt Uw Flappen.:lol:

 • Profielfoto
  jan jansen

  Ze konden dus elders goedkoper inkopen.

 • Profielfoto
  thomth

  Komen nu de oude versies in de aanbieding? Als end of life versies?

 • Profielfoto
  Triumph

  Eindelijk ik wil hem direct bestellen (17*) maar de store is nog dicht…

 • Profielfoto
  Xcode

  Erg mooie update inderdaad. Grappig om te zien dat er altijd weer mensen onterecht teleurgesteld zijn.

 • Profielfoto
  pludgers

  lees ik nou goed in de specificaties dat er een optionele ssd in kan?

  500GB or 750GB 5400-rpm Serial ATA hard drive; optional 750GB 5400-rpm hard drive; 500GB 7200-rpm hard drive; or 128GB, 256GB or 512GB solid-state drive

 • Profielfoto
  kevinhoppa

  dat word dus zaterdag even langs de reseller voor de 13″:P

  hebben hebben hebben !!!!

 • Profielfoto
  kevinhoppa

  @thomth
  waarschijnlijk gaan de oude modellen terug naar apple, en dan krijgen de winkels het vergoed. Tenminste, dat zeiden ze tegen mij….

 • Profielfoto
  Sanjeev

  @thomth
  De EOL aanbiedingen zullen snel komen ja, de APR verkopen alleen het nieuwste, oudere mac’s worden dus goedkoper

 • Profielfoto
  plind

  Jammer dat er niet de verwachte kleine SSD voor het OS in zit. En vreemd dat er standaard een 5400rpm drive in zit. Volgens mij is dan zelfs “out of the box” een MB Air een smoother ride dan een MB Pro.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben er niet kapot van en kan – zoals ik van tevoren al zei- nog prima een hele tijd vooruit met m’n drie maanden oude MacBook Pro 15″ met extra high resolution screen. Gelukkig maar! Ik had mijn kaarten gezet op de iPad.

  Verbazingwekkend dat mijn MBP 15″ nog een stuk sneller is dan de nieuwe met update. Daar kan je dan wel een hele uitleg bij geven, maar tóch! (Ik ben lekker sneller!)

  Ik vind het erg dom van Apple dat er niet een voordeliger instapmodel is gebleven voor de MacBook. Of een nog voordeliger (liever gezegd: minder duur!) MacBook is gekomen als instapmodel.

  Blijkbaar is de policy dat de kleinste MacBook Air nu het instapmodel is.

 • Profielfoto
  Afroman

  Maar dan hebben de cams van de vorige macbooks een hogere resolutie. Dan zou je hier toch ook mee HD kunnen cammen?

 • Profielfoto
  Howl

  Vind de update goed, enkel vind ik het spijtig van de SSD schijven, had gehoopt dat ze hetzelfde zouden doen zoals bij de laatste iMac’s, OS op SSD en storage op een “gewone” HD.

 • Profielfoto
  McPherson

  En weer geen hogere resolutie voor de 13″…..DAMN! Hoe moeilijk is dat? Elk ander vaag merk heeft hogere resolutie schermen, behalve Apple weer…..Dan nog maar mijn 15″ MBPro.

 • Profielfoto
  palahala

  Ik vind het erg dom van Apple dat er niet een voordeliger instapmodel is gebleven voor de MacBook. […] Blijkbaar is de policy dat de kleinste MacBook Air nu het instapmodel is.

  De witte MacBook gaat toch niet weg? (Die kost volgens de site nog steeds €999, net als de kleinste Air.)

 • Profielfoto
  cids

  @MacAanZee “Verbazingwekkend dat mijn MBP 15″ nog een stuk sneller is dan de nieuwe met update”

  Waar baseer je dat op????

 • Profielfoto
  palahala

  Ik vind het erg dom van Apple dat er niet een voordeliger instapmodel is gebleven voor de MacBook. […] Blijkbaar is de policy dat de kleinste MacBook Air nu het instapmodel is.

  De witte MacBook gaat toch niet weg? (Die kost volgens de site nog steeds €999, net als de kleinste Air.)

 • Profielfoto
  dannycoolen

  Vind de update goed, enkel vind ik het spijtig van de SSD schijven, had gehoopt dat ze hetzelfde zouden doen zoals bij de laatste iMac\’s, OS op SSD en storage op een “gewone” HD.

  Is dat zo dan dat de iMacs een SSD hebben voor OS en een HDD voor de rest van de software?
  Dan lees ik iets over het hoofd wellicht…

 • Profielfoto
  deckers

  De prijs gaat wel omhoog: apple.be
  13: 1199 euro
  15: 1799 euro
  17 2499 euro (juist vermeld)

 • Profielfoto
  nicolaas61

  hmm, jammer iets onder verwachting, maar nog steeds een mooie update!

 • Profielfoto
  maluku-nick

  Mooie update, behalve van de harde schijf =P

 • Profielfoto
  Lisavanthof

  Eindelijk:D Heb net de Amac in Den Bosch gebeld, maar daar wisten ze te vertellen dat ie pas volgende week in de winkels ligt.. Beetje jammer:(

 • Profielfoto
  Hessel89

  iedereen zeikt met ”erg jammer dit” maar wtf!!:D

  4 FYSIEKE CORES! dat is toch te sick? en dan AMD graphics! eindelijk!!!!

  dat er geen SSD in zit zal me een worst wezen want ik gebruik al jaren een expresscard SSD voor Mac OSX náást de regulaire HD.

  ( moet je wel een 17 inch hebben, maar als je een desktop replacement zoekt zou ik sowiso voor 17 inch gaan. )

  jullie kunnen allemaal wel zeiken maar dit is toch echt de grootste update in jaren tijd! Ik zal zo eens even de benchmarks bekijken maar met deze hardware verwacht ik toch minimaal wel een speedbump 140 %:)

 • Profielfoto
  CMD-Z

  mooie update haha!

  baal er toch stiekem van dat ik bij de media markt btw vrije dagen een maand geleden de 13 inch MBP heb gekocht;-)

  Zit nog geen krasje op, iemand geinteresseerd om hem voor de btw vrije prijs (900e) te kopen van me ;-)? PM me!

 • Profielfoto
  mroijen

  hmmmmm, klopt die prijs. is gelijk een de $ prijs. damn. sta(stond) op het punt om een 17″pro te kopen. even wachten dus…..

 • Profielfoto
  GuironeyCoffi

  Om eerlijk te zijn had ik er meer van verwacht, mwha voor de rest wel aardig!

 • Profielfoto
  Bas_H_Design

  Vind het nog steeds een vaag verhaal, zitten er nu wel of geen Sandy Bridge processoren in?

 • Profielfoto
  Laurensknib

  Waaarom is die store nog niet open?

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  In alle macbooks een SDXC slot behalve 17″ !? De duurste uitvoering heeft dus niet eens de standaard optie welke de 13″ en de 15″ wel hebben?
  Lijkt me stug…

 • Profielfoto
  Afroman

  Die heeft een Express-card wat ook een koningsaansluiting is.

 • Profielfoto
  MadDonna

  iedereen zeikt met \’\’erg jammer dit\’\’ maar wtf!!:D

  4 fysieke cores is cool, maar als je dan alsnog niet kan gamen omdat de grafische kaart het niet aan kan, dan heb je nog niks.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  13 inch nog steeds 1280*800?

 • Profielfoto
  operator

  misschien nu eindelijk terug stabiele mac ???

 • Profielfoto
  Hessel89

  Jammer van de 13 inch, die is voor mij dus niet interessant meer. Dat wordt voorlopig dus even op de witte MacBook blijven.

  waarom niet?

  de 13 inch is nu sneller dan de 17 inch uit 2010 waar ik op typ!

  die is er echt zwaaar op vooruit gegaan!

 • Profielfoto
  Macosxachist

  Voor wie het nog niet wist: blu-ray is mors- en morsdood.

 • Profielfoto
  Hessel89

  iedereen zeikt met \\\’\\\’erg jammer dit\\\’\\\’ maar wtf!!:D

  4 fysieke cores is cool, maar als je dan alsnog niet kan gamen omdat de grafische kaart het niet aan kan, dan heb je nog niks.

  sowiso gamen op een mac = :’)

  maar de nieuwe AMD kaart is 3 x zo snel als de N Vidia graphics uit de vorige generatie hoor dus ik weet niet wat jij zeurt.

  ik heb een Macbook Pro uit 2010 en hier runt Half life 2 sowiso al heel soepel op. alles op max he.;) de nieuwe zijn nog eens 3 x zo snel.

 • Profielfoto
  Hessel89

  iedereen zeikt met \\\’\\\’erg jammer dit\\\’\\\’ maar wtf!!:D

  4 fysieke cores is cool, maar als je dan alsnog niet kan gamen omdat de grafische kaart het niet aan kan, dan heb je nog niks.

  what? die AMD graphics die er nu in zitten zijn 3 keer sneller dan de vorige generatie GT330m!

 • Profielfoto
  NI3LS

  Welke versie ga je kopen?

  13″, 15″ of 17″? Ik zelf heb nu een iMac 20″, maar wil toch wat mobieler zijn, dus ga voor de 13″ en verkoop mijn iMac maar eens! Voor wat ik doe kan dat allemaal prima op 13″!

 • Profielfoto
  Pieterr

  Vind het nog steeds een vaag verhaal, zitten er nu wel of geen Sandy Bridge processoren in?

  In ieder geval zeker in de (15″ en 17″) topmodellen:
  http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=50067,52227

 • Profielfoto
  Pieterr

  Vind het nog steeds een vaag verhaal, zitten er nu wel of geen Sandy Bridge processoren in?

  In ieder geval zeker in de (15″ en 17″) topmodellen:
  http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=52231,53463,50067,52227

 • Profielfoto
  cids

  @operator “misschien nu eindelijk terug stabiele mac ???”

  Geen idee wat je hiermee bedoeld…???

 • Profielfoto
  cids

  Thunderbolt gaat echt veel veranderen! Erg cool!

 • Profielfoto
  CaptainInflatable

  Damn, 10 gbps

 • Profielfoto
  Pino112

  US en JP-store zijn weer up!

 • Profielfoto
  CMD-Z

  Jammer van de 13 inch, die is voor mij dus niet interessant meer. Dat wordt voorlopig dus even op de witte MacBook blijven.

  waarom niet?

  de 13 inch is nu sneller dan de 17 inch uit 2010 waar ik op typ!

  die is er echt zwaaar op vooruit gegaan!

  wow, echt waar? gaat t zo rap? haha

 • Profielfoto
  bart14

  Store is open!

 • Profielfoto
  Triumph

  En ook een optie voor nog snellere i7 (niet veel, meer snelheid, maar toch en dat voor . .. . . $ 250 extra

 • Profielfoto
  bart14

  en inderdaad, de 13″ is €50,- duurder geworden, de 17″ €300,- en van de 15″ weet ik de vorige prijs niet meer uit m’n hoofd…
  [edit]
  Ohnee, sorry, de 13″ is gelijk gebleven, ik zat per ongeluk op de belgische site te kijken… YES

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik dacht idd even dat de witte MacBook weg was, maar dat is niet zo. En wat sneheid betreft: ik zat even te pesten met de Ghz-jes. In getallen is de nieuwe daar langzamer.

 • Profielfoto
  Triumph

  De 17 ” niet echt € 300,- duurder omdat in de vorige de i5 zat (standaard)

 • Profielfoto
  mausklaus2002

  Yes, een portable i7 quad core! :razz:

 • Profielfoto
  Pieterr

  En ook een optie voor nog snellere i7 (niet veel, meer snelheid, maar toch en dat voor . .. . . $ 250 extra

  Die €250 extra voor de upgrade van 2.2GHz naar 2.3GHz lijkt me eerlijk gezegd zonde van het geld…
  http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=52231,53463,50067,52227

 • Profielfoto
  Pieterr

  En ook een optie voor nog snellere i7 (niet veel, meer snelheid, maar toch en dat voor . .. . . $ 250 extra

  Die €250 extra voor de upgrade van 2.2GHz naar 2.3GHz lijkt me eerlijk gezegd zonde van het geld…
  http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=52231,53463,50067,52227

 • Profielfoto
  stefsegers

  handig zo’n express slot ssd… vooral als je m op schoot hebt;)

  naar mijn mening alleen handig als je m op bureau gebruikt maar niet onderweg etc.

  Het is inderdaad jammer dat de SSD niet in deze laptop zit. Mijn oude mbp uit 2006 is nu met X25 van Intel sneller dan de MBP van een vriend van me (heeft het model voor deze net gereleasde)

  De combi van systeem op ssd en data op schijn zou top zijn (zo werk ik ook) maar ik snap dat ze die brander erin willen laten zitten omdat het schijnbaar nog te veel gebruikt wordt .

 • Profielfoto
  karel.me

  Waarom is hij in België duurder geworden?

 • Profielfoto
  nebilem

  Volgens mij omdat de belasting op electronische apparaten in Belgie hoger is.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  En ook een optie voor nog snellere i7 (niet veel, meer snelheid, maar toch en dat voor . .. . . $ 250 extra

  Die €250 extra voor de upgrade van 2.2GHz naar 2.3GHz lijkt me eerlijk gezegd zonde van het geld…
  http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=52231,53463,50067,52227

  ja kan iemand mij die prutserige 100 hz verschil uitleggen in verhouding met 250 euro ? !

 • Profielfoto
  mixthead

  Wel jammer dat er niks aan het instap model is gedaan.
  Bedoel de witte macbook is zo een beetje het debiele broertje in de store kwa uiterlijk.
  En het is marketing technische ook zo doorzichtig dat ik me er echt aan erger.
  Ik bedoel voor 1000 euro mag je toch verwachten dat je een lt kan kopen die
  past bij de rest van je apple gadgets.
  Nu kopen heel veel mensen gedwongen een lt met specs die ze helemaal niet nodig hebben alleen omdat het instap model knetter lelijk en achterhaalt is.
  Dat heet je klanten gijzelen of chanteren.

 • Profielfoto
  ---

  De batterij van de 13” is achteruit gegaan! Dat was volgens mij altijd 10 uur? Nu nog ‘maar’ 7!

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  ‘De SuperDrive is nog steeds niet Blu-ray compatible.’
  Zouden er Mac-gebruikers zijn die hier toch nog stilletjes op hopen? :slant:

 • Profielfoto
  Pieterr

  Het verbaast me eerder dat er uberhaupt nog een SuperDrive in zit…

 • Profielfoto
  22091

  Voor wie de update nog niet snapt.

  Uit het persbericht van Intel m.b.t. de snelheid van Thunderbolt in de nieuwe Macbook Pro’s.

  SANTA CLARA, Calif., Feb. 24, 2011 – Intel Corporation today announced the availability of Thunderbolt™ technology, a new high-speed PC connection technology that brings together high-speed data transfer and high-definition (HD) display on to a single cable. Running at 10Gbps,

  Thunderbolt technology can transfer a full-length HD movie in less than 30 seconds.

  This Intel-developed technology is coming to market through a technical collaboration with Apple, and is available first on Apple’s new line of MacBook Pro laptop computers.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik dacht idd even dat de witte MacBook weg was, maar dat is niet zo. En wat sneheid betreft: ik zat even te pesten met de Ghz-jes. In getallen is de nieuwe daar langzamer.

  Dan is in getallen mijn Pentium IV uit 2005 ook sneller, maarja;)…..

 • Profielfoto
  Elbertox

  Als je dan een extern scherm gebruikt kan je dus fluiten naar die thunderbolt aansluiting, ik had veel liever en standaard hdmi gezien naast deze nieuwe connectie.

 • Profielfoto
  Bj1990

  In ieder geval een mooie update, weet iemand trouwens of final cut express ook vernieuwd wordt, hij is uit de mac store gehaald…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Meh , ben er niet rouwig om dat ik mijn i5 macbook pro begin dit jaar gekocht heb
  Die 300 euro korting die ik heb gekregen maakt veel goed;)

  Daarbij heeft de mijne een 2,4Ghz i5 ipv een 2,0Ghz i5 , dan mag de rambus snelheid nog verhoogd zijn , ik durf wedden dat die mijn i5 niet verslaat

 • Profielfoto
  error

  Heb wel zin in een nieuwe MB, maar de onveranderde resolutie van de 13″ is toch een dealbreaker. Wellicht wilden ze nog even door een oude voorraad heen voor ze de MBpro ook de resolutie geven van de MBair.

  Wellicht nog maar een jaartje wachten tot ze met een grote aanpassing komen. Die dvd-drive mag er van mij ook wel uit. De MacBook air is voor mij net te licht (qua snelheid) en de SSD schijf te klein.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Maverick: mijn MacBook Pro 15″ van oktober 2010 heeft 2.4 Ghz i5 processor

  De nieuwe MBP 15″ van nu heeft 2.0 of 2.2 Ghz processor.

  Is bij mij de kloksnelheid toch sneller. Dat bedoel ik dus.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  trouwens , thunderbold ?
  Ik heb hier geen enkel apparaat die dat heeft , bestaat dat wel al ?
  Momenteel heb ik alles juist met fw800 (14 maand oude drobo)
  Ik heb nu geen zien om weer een hoop investering te doen voor de upgrade naar thunderbold

  800Mbit is me voorlopig snel genoeg

 • Profielfoto
  22091

  Als je dan een extern scherm gebruikt kan je dus fluiten naar die thunderbolt aansluiting, ik had veel liever en standaard hdmi gezien naast deze nieuwe connectie.

  And because Thunderbolt is based on DisplayPort technology, the video standard for high-resolution displays, any Mini DisplayPort display plugs right into the Thunderbolt port. To connect a DisplayPort, DVI, HDMI, or VGA display, just use an existing adapter.

  Bron: http://www.apple.com/thunderbolt/

 • Profielfoto
  pludgers

  Daarbij heeft de mijne een 2,4Ghz i5 ipv een 2,0Ghz i5 , dan mag de rambus snelheid nog verhoogd zijn , ik durf wedden dat die mijn i5 niet verslaat

  Ik denk dat een 2.4Ghz duo core zeker wel verslagen wordt door een 2.0Ghz Quad-core :sarcastic:

 • Profielfoto
  cids

  Elbertox

  Als je dan een extern scherm gebruikt kan je dus fluiten naar die thunderbolt aansluiting, ik had veel liever en standaard hdmi gezien naast deze nieuwe connectie.

  Dus niet, je kan doorlussen, dus je externe schijf kan prima het laatste device zijn…

 • Profielfoto
  cids

  Ik bedoelde externe display…:-(

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Als je dan een extern scherm gebruikt kan je dus fluiten naar die thunderbolt aansluiting, ik had veel liever en standaard hdmi gezien naast deze nieuwe connectie.

  “Daardoor is het mogelijk om de Mini-displayport met Thunderbolt te verrijken en zo bijvoorbeeld een beeldscherm via een externe harde schijf aan te sluiten op je Mac. Tot maximaal 6 apparaten kun je koppelen op één Thunderbolt-poort.”

 • Profielfoto
  Hermanko

  Mooie update, jammer voor die Hollanders die als eerste reageren, dat het te duur is : koop het dan vooral niet….

 • Profielfoto
  Melv1n

  Wel jammer dat er niks aan het instap model is gedaan.
  Bedoel de witte macbook is zo een beetje het debiele broertje in de store kwa uiterlijk.
  En het is marketing technische ook zo doorzichtig dat ik me er echt aan erger.
  Ik bedoel voor 1000 euro mag je toch verwachten dat je een lt kan kopen die
  past bij de rest van je apple gadgets.
  Nu kopen heel veel mensen gedwongen een lt met specs die ze helemaal niet nodig hebben alleen omdat het instap model knetter lelijk en achterhaalt is.
  Dat heet je klanten gijzelen of chanteren.

  Jezus, die reactie slaat echt kant noch wal…

  Maar erg mooie update, mijn MBP (2009) doet zijn werk nog altijd subliem dus voor mij (nog) geen update.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Jammer van de 13 inch, die is voor mij dus niet interessant meer. Dat wordt voorlopig dus even op de witte MacBook blijven.

  waarom niet?

  de 13 inch is nu sneller dan de 17 inch uit 2010 waar ik op typ!

  die is er echt zwaaar op vooruit gegaan!

  Ik fanatieke gamer, op elk platform die ik tegenkom, speel flot Call of Duty op mijn witte MacBook. Komt er dus nu een Pro, die qua rekenkracht waarschijnlijk circeltjes draait om de mijn white power heen, kun je er geen echt spel meer op spelen.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Jammer van de 13 inch, die is voor mij dus niet interessant meer. Dat wordt voorlopig dus even op de witte MacBook blijven.

  waarom niet?

  de 13 inch is nu sneller dan de 17 inch uit 2010 waar ik op typ!

  die is er echt zwaaar op vooruit gegaan!

  Ik fanatiek gamer, game op elk ding waar maar een game op draait, voornamelijk first person shooters, zoals medal of honor of call of duty. Het laatst genoemde spel draait goed op mijn witte Macbook.
  Komt er een pro, met een processor waar mijn witje alleen maar van kan dromen, kan je door de grafische kaart niet fatsoenlijk een game draaien.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ pludgers &
  @ soulshaker: de 2.0 Ghz is volgens mij een dual core en géén quad core. Ik geloof nooit dat ie dan sneller is dan de huidige 2.4 Ghz i5 processor.

  @ melv1n: Jezus deed niet mee aan de discussie

  @ mixthead: witte MacBook vind ik helemaal niet ‘het debiele broertje in de store’. Behalve dat dit een hele rare opmerking is, is de witte MacBook een prima laptop voor wie ‘m niet sneller hoeft en vooral niet duurder wil! Ik hoop dat ie er nog lang in blijft.

 • Profielfoto
  applefanman

  ik vind het een topupdate! Heb meteen de 15″ 2.2 ghz Hi-Res gekocht bij Apple. Thunderbolt is revolutionair, nu maar wachten totdat de accessoires te koop zijn.
  Batterijduur is wel minder (7u i.p.v. 8-9u), maar wat wil je met een quad core cpu.
  Blij dat ik niet rond de kerst heb gekocht maar nog even heb gewacht.
  En als het goed is kan je de Superdrive vervangen met een SSD of HDD schijf (m.b.v. een adapter), dat kon bij de vorige macbooks ook.

 • Profielfoto
  farl4web

  De batterijduur was hiervoor 8-9 uur en is nu 7 uur geworden. Achteruitgang???:oops:

 • Profielfoto
  Shaquille14

  :slant:Liever een Alienware want deze Macbooks zijn er nog steeds niet voor de gamer maar wel voor alle fancy casual studenten.

 • Profielfoto
  Bas_H_Design

  Iemand die weet of ze al bij de APR liggen?

 • Profielfoto
  iep

  @applefanman: die 8~9 uur voor die Core i5 en i7 machines van vorig jaar was ook wel heel erg optimistisch, de meeste wisten er zo’n 7 uur at most uit te persen. Dit zijn reëlere cijfers zou je kunnen zeggen. Het laat ook mooi zien hoe zuinig de c2d nou eigenlijk is want het scheelt 3 uur aan accuduur (zie specs vorig model 13″ MBP en vergelijk dat met de nieuwe).

 • Profielfoto
  MadDonna

  Jammer van de 13 inch, die is voor mij dus niet interessant meer. Dat wordt voorlopig dus even op de witte MacBook blijven.

  waarom niet?

  de 13 inch is nu sneller dan de 17 inch uit 2010 waar ik op typ!

  die is er echt zwaaar op vooruit gegaan!

  Zetten ze er een super processor in, combineren ze die met een brakke videokaart.

 • Profielfoto
  MadDonna

  ik kan niet reageren, oh toch wel.

  Ik snap de gedachte niet achter de combinatie van een goede processor met een brakke videokaart. Tenminste in de 13 inch dan. De witte macbook is nou een betere gamerslaptop dan de 200 euro duurdere 13 inch macbook pro.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Ben benieuwd of Apple Thunderbolt net zo in de markt kan zetten als ze het destijds deden met usb. Maximaal 6 apparaten op Thunderbolt? Doet me een beetje aan die goede oude SCSI-tijd denken.:eek:

 • Profielfoto
  iep

  Het is geen Apple technologie maar een Intel technologie waar Apple een beetje aan heeft meegewerkt (Intel heeft ze erbij geroepen omdat ze de kosten niet verder omlaag kregen). Intel is al druk in gesprek met diverse OEM’s en andere fabrikanten hierover dus men is al druk bezig om het gepromoot te krijgen. We zullen waarschijnlijk tot ergens begin volgend jaar moeten wachten om te zien hoe vruchtbaar Intel hierin is geweest. Wellicht dat het gebruik van Apple wat meer druk op de keet zet (laten we het hopen).

 • Profielfoto
  iJeff

  We zitten nu allemaal te zeuren over de resolutie van de 13” (1280*800)
  Maar is het niet mogelijk om een MBA 13” Hi-Res display (1440*900) te bestellen en
  Die vervangen in de 13” MBP en zo een Hi-Res Display op de 13” MBP
  Als je technisch bent.

  Het probleem is opgelost als dan de aansluiting wel hetzelfde is van het display,
  En OS X het foutloos kan aansturen.

 • Profielfoto
  iStudent

  Mooie update! Betere specs zijn altijd welkom

  Maar is de fabricage fout met de Sandy Bridge processors al opgelost dan? Die zijn toch tijdje terug allemaal retour genomen?

  Nee, die zijn nog steeds waardeloos. Maar op een gegeven moment moet je ook als Apple over de brug, immers van uitstel komt afstel…

  (sorry, flauw grapje)

 • Profielfoto
  Skoezie

  We zitten nu allemaal te zeuren over de resolutie van de 13\’\’ (1280*800)
  Maar is het niet mogelijk om een MBA 13\’\’ Hi-Res display (1440*900) te bestellen en
  Die vervangen in de 13\’\’ MBP en zo een Hi-Res Display op de 13\’\’ MBP
  Als je technisch bent.

  Het probleem is opgelost als dan de aansluiting wel hetzelfde is van het display,
  En OS X het foutloos kan aansturen.

  Doe je best zou ik zeggen.;) Helemaal voor een 13″ MBP met 1440×900 scherm

 • Profielfoto
  cids
 • Profielfoto
  Alpha

  Ik zie het probleem man de SSD niet, je kunt in de macstore toch upgraden naar SSD, kost wat maar dan heb je ook wat…

 • Profielfoto
  XBL

  Belachelijke resolutie op de 13″. Blijft ver achter bij de concurrentie… zelfs bij hun eigen MacBook Air. Deze resolutie is al jaren hetzelfde – ik werk nog op een mid 2007 MacBook en heb diezelfde resolutie.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  ik snap het probleem niet met de hi-res

  Een vriend van mij heeft een Sony vaio met een hoge res
  Alles is daar zo petieterig klein da ik na 20 min te werken met deze laptop gewoon hoofdpijn krijg

  Misschien dat je er ook hoofdpijn van krijgt

  Meer is niet altijd beter

  Een 16/9 formaat zou dan wel beter zijn , in het geval van een film gaat er dan geen schermruimte verloren , daar heb je veel meer aan

 • Profielfoto
  NI3LS

  Zojuist een MBP 13″ besteld na de benchmarks gezien te hebben. Indrukwekkend!

  Iemand interesse in een iMac 2,0 Ghz, 4GB RAM, 500GB met Wireless Keyboard van 3 jaartjes oud voor 600 euro?:-)

 • Profielfoto
  PascalW

  Was zojuist bij een APR, mbp’s kwamen net binnen! Kan vanmiddag nog eentje ophalen. Nice, das sneller dan online.

 • Profielfoto
  cids

  Goed om te weten…; “There won’t be add-in TB adapters, you’ll need a new computer/motherboard that supports TB”

 • Profielfoto
  luipaard-tijger

  waarom slaat de prijs in belgië op en in nederland niet???
  nen euro is toch nen euro
  of zou de belgische staat 30 % vragen?

 • Profielfoto
  Kameleman

  Zonet gaan halen bij de locale APR. SSD van vorige MBP erin gestoken.

  http://db.xbench.com/merge.xhtml?doc1=507739

  Draait vlotjes (wel te verwachten natuurlijk)

 • Profielfoto
  tim85

  @ OMT Mods

  13 inch: 2,3 Ghz i5 of 2,7 Ghz i7 (dual core)
  15 inch: 2,0 of 2,2 Ghz i7 (dual en quad core)
  17 inch: 2,2 Ghz i7 (quad core)

  Dit lijkt me toch niet echt te kloppen, volgens de store is de 15″ enkel in quad core te verkrijgen….