Nieuwe iPhone niet kleiner, maar goedkoper

Door: Statenweg - 19 reacties

De New York Times bevestigt nog maar eens wat we allemaal al lang weten: Apple werkt momenteel hard aan de opvolger van de huidige iPhone. Het nieuwe toestel zou vooral goedkoper moeten worden, om een groter publiek aan te spreken. Van een iPhone mini of iPhone nano zal echter geen sprake zijn.

Het ontwikkelen van een kleiner formaat iPhone zou namelijk weinig voordelen met zich meebrengen. De productiekosten zullen ongeveer gelijk blijven. Daarentegen wordt bedienen van het toestel alleen maar lastiger en zijn de meeste apps niet ontworpen voor een kleiner scherm. In plaats daarvan zou Apple kiezen voor goedkopere componenten.

Een sterk concurrentievoordeel van Apple is juist dat ontwikkelaars geen rekening hoeven te houden met verschillende toestellen met verschillende schermafmetingen en specificities, zoals bij Android het geval is. De nieuwe iPhone, die deze zomer verwacht wordt, zal dus dezelfde afmetingen hebben als de iPhone 4.

Mogelijk zal Apple gebruikers aansporen films, foto’s en muziek zoveel mogelijk ‘in the cloud’ te bewaren in plaats van op de iPhone zelf, waardoor het niet meer nodig is om deze elk jaar met meer geheugen uit te rusten om kosten te besparen. Een gratis versie van MobileMe met de mogelijkheid om bestanden online te benaderen en automatisch te synchroniseren ligt in lijn der verwachting.

Een ander punt waar Apple volgens de krant sterk op inzet is het bedienen van de iPhone met je stem. Sinds de introductie van het touch screen in 2007 kan de iPhone op kritiek rekenen van mensen die zweren bij plastic knopjes. Door in te zetten op Voice Commands zal het toetsenbordje minder relevant worden.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Suarez

  Plastic!

 • Profielfoto
  bram91

  Hier sluit ik me bij aan. Ik verwacht niet dat Apple een kleinere iPhone zal gaan lanceren. Aangezien de kracht juist is dat ontwikkelaars maar voor 1 device hun app geschikt hoeven te maken.
  De vernieuwde MobileMe lijkt me wel echt ideaal! Overal de zelfde muziek, foto’s en films.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Goedkopere componenten?

  Volgens mij had hier moeten staan NOG goedkopere componenten.

  Apple hardware bestaat momenteel namelijk al uit de goedkoopst mogelijke digitale troep, van een uiterst bedenkelijke kwaliteit.

  Als dit nog goedkoper wordt, lijkt het aanschaffen van een iPhone me ongeveer gelijkstaan aan loterijdeelname: je zou het goed kúnnen treffen.

 • Profielfoto
  Howl

  Hopelijk zullen die “Goedkopere componenten” geen brol zijn, maar Apple kennende zal het niet zo zijn. Misschien dat ik mij nu eindelijk een iPhone kan betalen:)

 • Profielfoto
  Moos

  Ik wil juist net een maatje groter, dan werkt het voor mij ook goed met mijn vingers.

 • Profielfoto
  Max14

  Goedkope(re) componenten? Daar word ik een beetje bang van. Miss moet appel gewoon z’n winstmarge over de iPhone wat verlagen. Miss is dat niet ‘des apples’, maar lagere kwaliteit leveren is dat ook.

 • Profielfoto
  jf

  Misschien is de praktijk wel dat de nieuwe iPhone betere componenten heeft dan de 4 en de 4 goedkoper in de markt wordt gezet. Of een iPhone 3Gs in 4 verpakking.

 • Profielfoto
  flasher_mx

  beetje jammer dat apple steeds meer opzoek gaat naar massa verkoop.
  Dat gaat de kwaliteit meestal niet ten goede. Maar aan de andere kant is het commercieel gezien wel verstandig.

  Ik wacht met smart op dat mobileme eindelijke Gratis word:)

 • Profielfoto
  strigoi

  Ja want de huidige iPhone 4 bestaat ook uit van die goedkope, waardeloze onderdelen! Zoals twee speciaal ontworpen glasplaten aan de voor en achterzijde, een unibody aluminium behuizing, retina display etc. Mag ik dan aannemen dat de mensen die hier het hardst roepen bij alles wat ze kopen automatisch het duurste kopen? Onder het mom; hoe duurder, hoe beter. En mocht het een keer stuk gaan dan betalen we natuurlijk het liefst ook de premium prijs voor een reparatie.. Ik zal Steve nog wel even mailen met de vraag of de volgende versie van de iPhone niet kan draaien op Chinese kinderzieltjes, waarbij het binnen- en buitenwerk bestaat uit een mengelmoes van alle edelmetalen. En als we dan toch bezig zijn krijg je bij aanschaf van een iPhone een hoesje gemaakt van tijgerleer, maar let wel; zolang de voorraad tijgers strekt. Wees er dus snel bij (hype hype hype)!

  Wat hier wordt aangegeven lijkt me een mooi doel voor die 1-miljard-server-farm van Apple. Je service online uitbreiden waardoor er minder interne opslag op het toestel nodig is, wat zal resulteren in minder ‘grote’ flash chips in de telefoon. Als het toestel goedkoper wordt hoop ik, maar vrees van niet, dat we dat bij de aanschaf van het toetsel terug gaan zien. Overigens denk ik niet dat de aluminium unibody en glasplaten gaan verdwijnen. Ik gebruik nu nog met vol tevredenheid mijn iPhone 4 en als deze goedkoper kan worden gemaakt waarbij dezelfde kwaliteit gewaarborgd blijft hoor je mij niet klagen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een onzin dat de iPhone zou bestaan uit goedkope onderdelen. Dat slaat volgens mij nergens op. In elk geval is de behuizing van de iPhone een stuk steviger dan de meeste andere mobiele telefoons. Maar de prijs van de iPhone kan en moet lager om de concurrentie verder op te voeren. En dat kan niet over de ruggen van die arme Chinezen, dus dan maar kiezen voor meer efficiency en lagere winstmarges, Apple! Gratis MobileMe en dingen bewaren ‘in the cloud’ is prima idee. Dan kan je met een iPhone van 16Gb prima uit de voeten en spaart Apple veel geld uit bij het op de markt brengen/houden van iPhone varianten met (veel) meer opslagmogelijkheid. Wel graag: lekkere vette kleuren: naast zwart en wit (ja…eindelijk hagelwit…!) ook brandweerrood, kanariegeel en zeegroen/blauw.
  Dat lijkt me mooi! En ’s een keer betere speakertjes voor een harder en beter geluid – in stereo! Het scherm moet ook groter kunnen, zelfs binnen de huidige afmetingen van de iPhone.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Gaan we weer over de speaker vd iPhone. Het apparaat is bedoeld om gebruikt te worden met oordopjes, niet om als elke andere irritante wannabee smartphone iedereen te hinderen met overstemde “stereo” herrie.

  Als ik dan toch een verbetering aan de iPhone 4 zou willen maken, dan de home knop. Die voelt veel te goedkoop aan in vergelijking met het glas en metaal.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Ik zou het belachelijk vinden dat er NOG minder flash geheugen in zit! Er moet er juist veel meer in!!! En zeker voor die prijs! Dat online gedoe zie ik niet zitten! Je moet eens kijken wat het kost om met je gsm op het internet te gaan! En wat voor belachelijke tarieven er gelden! Als je zo online gaat met streams moet er ongelimiteerd mobiel internet komen die veel sneller is dan we nu gewoon zijn en voor een goedkopere prijs zodat het voor iedereen toegankelijk zal worden!

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Strigoi en MacaanZee

  Sorry maar jullie hebben werkelijk geen idee wat er IN een iPhone zit.
  Ik heb het niet over de behuizing of de glasplaat, maar over het digitale gedeelte (vandaar dat ik het ook over digitale troep heb)

  De componenten (zo worden IC’s etc ook aangeduid) zijn van exact dezelfde makelijk als de allergoedkoopste made-in-china zooi die je op ebay enzo kunt kopen. Alleen door het mooie jasje zie je dat niet.

  De iPhone print wordt gemaakt en gevuld door Foxconn. Nu heb ik niets tegen Foxconn, maar het is ècht heel goedkope shit die zij op hun prints bakken hoor. Het gaat maar om één ding: geld verdienen.

  Niets mis mee. Maar goedkoop en bedenkelijke kwaliteit is het zeker wel.
  Als het nog goedkoper wordt, dan komt dat zéker de kwaliteit niet ten goede.

 • Profielfoto
  strigoi

  @Marius1976
  Ik snap het probleem niet. Ja, ik weet ook dondersgoed dat het binnenwerk super goedkoop is, so what? Gelukkig maar, anders was een iPhone helemaal onbetaalbaar geweest. Tot dusver mis ik geen performance en heb ik geen problemen met mijn toestel (iPhone 4). Ik vind eerder dat Apple wat meer tijd mag gaan steken in de kwaliteit van hun Mac’s.

  Wat is er mis met de huidige iPhone, even los van de design-antenna-gate issue. Het enige bekende probleem is een fout gemaakt in Cupertino en daar heeft Foxconn niks mee te maken. Denk je dat de producten van Apple uitzondering hebben op de regel dat alles super goedkoop te fabriceren is en dat bedrijven er alles aan doen om het met zoveel mogelijk winst te verkopen.

  Het lijkt me meer dan logisch dat ze proberen goedkoper te fabriceren. Ik hoop dat we als consument daar nou ook eindelijk eens van gaan profiteren. Zoals in de inleiding van dit stuk staat vermeld:

  Het nieuwe toestel zou vooral goedkoper moeten worden, om een groter publiek aan te spreken.

  Apple is niet achterlijk. Als je een groter publiek aan zou willen spreken en je maakt dingen goedkoper lijkt het me juist alleen maar van groter belang dat er zo min mogelijk apparaten een defect vertonen of riskante hardware van bedenkelijke kwaliteit in zich hebben. Zeker na die imago deuk die ze hebben opgelopen met hun antenne.

 • Profielfoto
  J-vision

  Op hardware gebied maak ik me niet zo een zorgen.

  Als we terug kijken naar de eerste iPhone was deze ook geen ster in zijn hardware. Daar maakte de functionaliteit het grote verschil. De gratis versie van Mobile Me lijkt me o.a. een goede zet en de juiste stap om jezelf weer exclusiever op de kaart te zetten. Ik hoop juist dat er straks weer overweldigende nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd aan het iOS. Van stembesturing loop ik niet heel erg snel warm omdat ik mijzelf niet echt verward commandos zie geven in een overvolle trein. Ik hoop op een nog betere integratie van multi tasking, online diensten en social media. 2011 wordt waarschijnlijk het jaar van integratie en verweving van verschillende social en internet diensten.

 • Profielfoto
  iSponge

  Eerst ‘bevestigen’ dat er een kleinere iPhone komt, en dan nu ineens ‘bevestigen’ dat dit zeker niet het geval is. Hun geloofwaardigheid zakt ook met de minuut.

 • Profielfoto
  elisa9180

  ik hoop dat de volgende generatie iphone toch nog een dergelijke geheugen ha hebben. Minimum 32GB zonder de geheugen vin ik het maar niets kan ik zo goed weer een nokia gaan kopen hoor of blackbarry.
  Deze hebben ook bijna niets van geheugen voor muziek of dergelijke.

 • Profielfoto
  MACniffecent

  ff in de polder je digitale wolk bijwerken

  jep

 • Profielfoto
  DaveFlash

  TAV OMT REDACTIE:

  over VoiceControl, stem bediening.

  Mijn bronnen spreken van een mogelijke over name van Nuance door Apple, om naast dus de eerdere overname van Siri ook de technieken van hun Natural Speaking software aan het scala van stemherkenings api’s toe te voegen.

  Mijn bronnen doelen op deze conclusie, daar Apple momenteel een business licencee is van Nuance Communications, Apple gebruikt hun technologie voor de stembeestuurde Apple Care/Supportline in America. Bij die hulp line is het mogelijk om in volledig (Amerikaans) English je hulpverzoek in te spreken waarnaar de computer je met de juiste afdeling/medewerker verbind.

  Test het maar: +1 800 MY APPLE (ofwel +1 800 6927753)
  “I am an automated system that can handle complete sentences. So tell me, how can I help you today?”

  veel suc6!:)