Nederlandse schoolboeken op de iPad

Door: Koen van Tongeren - 17 reacties

Educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff zet voorzichtig zijn eerste stapjes om middelbare scholieren van hun zware boekentassen te bevrijden. De iPad is het weapon of choice en een eigen App genaamd Schooltas diens munitie.

Via de App kunnen de lesmethodes van ThiemeMeulenhoff benaderd worden. Daarmee is de App niet veel meer dan een PDF-reader die toegang geeft tot content die anders alleen op papier verkrijgbaar is. De uitgeverij spreekt zelf dan ook van een voorzichtig begin en een pilot.

Van diepgaande onderwijsvernieuwing is nog geen sprake. Daarvoor zullen methodes bijvoorbeeld eerst verrijkt moeten worden met interactief materiaal. Tot die tijd kan Schooltas echter een nuttig onderdeel zijn van iPad-pilots in het middelbaar onderwijs en elke innovatie begint met een eerste stap.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  tipex

  Mooie ontwikkeling, zou willen dat dat in mijn tijd ook al mogelijk was geweest.

 • Profielfoto
  MeqTrader

  Inderdaad zeer mooie ontwikkeling, ik hoop idd dat dit maar een begin is en uiteindelijk ook een open karakter krijgt (dus niet alleen iPads).

 • Profielfoto
  elidepeli13

  YESSSSSSS!!!! Eindelijk. Dat was eigenlijk de reden om ook een iPad te kopen.

  *UPDATE*

  Ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld, want ik kom er net achter dat we geen boeken van Thieme Meulenhoff bij mijn school gebruiken. Volgens mij moet je zelfs betalen voor de boeken.
  Weet iemand eigenlijk of uitgeverijen hun schoolboeken al in PDF (gratis hopelijk) uitgeven?

 • Profielfoto
  Prolon

  Geniaal dat jullie hier aandacht aan brengen. ik heb deze app al 3 weken getest en wacht nu op 4 omgezette schoolboeken voor school. ze zijn heel handig je stuurt ze een email met de isbn nummers en ze sturen een week later de bundel code op. ze willen hier op school misschien ipads gebruiken inplaats van macbooks zodat de leerlingen ieder een eigen ipad krijgen en daarmee hun schoolboeken en digitale schrift beheren|(pages, google docs etc). ben benieuwt hoe ze het verder gaan ontwikkelen.:lol:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het is hier allemaal (Wolters-)Noordhoff wat de klok slaat.

  Dus helaas. Dikke pech voor mijn zoon.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Prima initiatief! Alleen één probleem…..er mist nog een app waarbij je lunchpakketje boterhammetjes wordt bezorgd:sarcastic:

 • Profielfoto
  rdesign

  Wij hebben niet eens ‘echte’ schoolboeken meer. Alles wordt in PDF op de schoolserver gezet, en dan mag je zelf weten waarop je het bekijkt. We zijn dan ook verplicht om een MacBook mee te nemen…

 • Profielfoto
  joostovermars

  en dat lunchpakket moet natuurlijk ook gratis zijn want ja, alles moet natuurlijk gratis zijn op internet…..:sarcastic:

  Serieus: het staat of valt natuurlijk met de interactiviteit en de interactie tussen leerling (iPad) en docent (ipad of computer). De content dus. Als auteur van 1 van de TM methodes ben ik al enige jaren bezig met het ontwikkelen van digitale content (o.m. samen met de makers van deze app) en de nodige expertise is aanwezig. Het gaat er om dat het allemaal handig, bruikbaar, werkbaar en vooral ook universeel wordt. Dat is nog een heel ding. Denk maar aan het Flash issue.

  Maar goed, het zijn boeiende tijden.
  @Prolon: ben wel benieuwd hoe jullie dat aanpakken op school met die macbooks en google docs enzo. Stuur me anders ff een PBtje

 • Profielfoto
  polansky

  @Prolon,

  Als iPad eigenaar kan ik enkel zeggen:
  De ipad is een pracht apparaat om het web mee op te gaan. Maar om leerlingen er op te laten werken????

  Dat zou ik nooit en te nimmer doen!
  De productiviteit op een iPad is gelijk aan die van een slak op een racebaan.
  Ik probeer weleens eens een klein artikeltje te typen op de iPad, maar om te zeggen dat ik daar heel blij van wordt… Nee geef mij maar een macbook (of andere laptop)

  De iPad als digitaal leerboek is prima, maar bedenk wel dat de iPad GEEN vervanger is van een laptop. Daarvoor is hij ook niet bedoeld.

 • Profielfoto
  joostovermars

  Dat klopt, de iPad is geen laptop. Als het om het schrijven van langere teksten gaat is hij onbruikbaar. Teksten tot ca 150 woorden gaat echter goed. En bedenk dat er vele andere vormen van interactie tussen leerling en leerstof zijn dan schrijven alleen. Dat is nou juist de uitdaging! De concepten van (serious) gaming naar lesstof op school brengen.

 • Profielfoto
  Bo Green

  Mmmmm, Lijkt mij een kleine aanpassing voor TM om hun digitale boeken die ze op hun site hebben, om te zetten naar iPad vriendelijke docs. Zelf al wat aan het pielen geweest. Resultaat is best aardig. Filmpjes en extra foto’s zijn al een aanvulling op het papieren boek. Ook extra kaarten (bijv Google maps of Earth) zouden hier in te zetten kunnen zijn.
  Goede ontwikkeling.
  Ik zou zeggen “Bring it on!!”

 • Profielfoto
  Prolon

  Ja ze hebben op deze school nu 3 iPads in omloop en die worden steeds onderling uitgedeeld aan verschillende docenten. hoe en wat ze ervan vinden ze moeten elk een verslag schrijven en kijken of ze hun eigen les er op kunnen toepassen de ene heeft excel nodig maar die draait niet op de iPad wel Numbers maar die mist volgens hem wat functies wat excel wel heeft zulke klachten krijg je dan. dus tot zover heb ik nog niet vele positieve dingen gehoord gewoon omdat er nog niet veel word ondersteund. en dan krijg je ook het geklaag van Flash waarom niet waarom geen Flash. en het gemis van de usb poort zou ideaal zijn voor de leerlingen en docenten. maar in ieder geval dit project is nog maar in een hele magere status het kan best zijn dat het helemaal niet door gaat.

  :lol:

 • Profielfoto
  Bonte

  Die PDF’s zijn wel betalend op hun site, hoe gaan ze dat regelen met Apple?

 • Profielfoto
  syltheboy

  Bij ons op school hebben ze een paar Galaxy Tabs, zodat we websites en dergelijke erop kunnen testen. Ontwikkelaars houden zich vandaag de dag nou eenmaal bezig met hoe bepaalde dingen op mobiele apparaten draaien.

  Maar even over iPads op school. Het is op zich wel handig, maar als je hem laat vallen is hij stuk en dat is bij boeken niet het geval. Maar goed, voor op het voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen zou ik zeggen: oké.

 • Profielfoto
  Delars

  We hebben veel van ThiemeMeulenhoff op school, deze App lijkt me een mooie stap in de goede richting!

 • Profielfoto
  AppelNL

  Wel handig!

  Ik heb op school van thiememeulenhof:

  Frans
  Duits
  Geschiedenis (2 boeken)

  wel alleen tekstboeken omdat je schrift inleveren om je huiswerk te laten zien wel erg lastig is en er domme leraren zijn die je ipad laten vallen! Maar het scheelt zowieso een aanta tekstboeken!

  Erg FIJN!!!

 • Profielfoto
  bloes

  jaa en wij altijd maar met die zware boeken sjouwen:thumbsdown: