Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 12 februari 2011

MacHouse wordt versneld iAm Store

Eerder berichtten we al over het samengaan van Apple Premium Resellers MacHouse en HTR tot iAm Store, maar afgelopen week hoorden we van manager Roelof de Rijk dat de winkels van MacHouse en HTR versneld worden voorzien van de nieuwe naam.

De achterliggende oorzaak hiervan is een conflict tussen voormalig zakenpartners over het eigendom van de domeinnaam machouse.nl, met als gevolg dat het domein machouse.nl momenteel verwijst naar stonehouse.nl.

Een korte voorgeschiedenis: Stonehouse en MacHouse waren twee handelsnamen van wijlen oprichter Nanno Steenhuis. Gevestigd in Woerden was dit bedrijf vijfentwintig jaar geleden de enige plek waar je Apple computers kon kopen in Nederland. Na een kort ziekbed overleed Steenhuis onverwacht in 2004 en liet hij het bedrijf na aan de erfgenamen: z’n eigen familie.

De erfgenamen is het sindsdien niet gelukt om één gezamenlijke koers uit te zetten voor het bedrijf. Uiteindelijk heeft dit afgelopen december geleid tot de splitsing van het bedrijf. Twee aandeelhouders gaan verder met Stonehouse, dat zich vanuit Woerden richt op de zakelijke dienstverlening en twee aandeelhouders gaan verder met MacHouse dat zich vanuit de overige vestigingen richt op de consument. De overname van HTR is ook gedaan door deze laatste twee aandeelhouders.

Het plan was om na de splitsing geleidelijk afscheid te nemen van de vertrouwde naam MacHouse. Elke vestiging die heringericht werd, zou openen onder de nieuwe naam iAm Store. De reden van deze naamsverandering waren strengere APR-regels uit Apple’s hoofdkantoor in Cupertino, die het niet meer toestaan om het woord Mac te gebruiken in de naam van een Premium Reseller. Eerder hebben deze regels al geleid tot de naamsverandering van APR Macinside tot C-Inside.

Maar diezelfde strenge regels van Apple zorgen er nu voor dat de naamsverandering langzamer gaat dan De Rijk graag zou willen. Cupertino moet namelijk per winkel vooraf toestemming geven voor het veranderen van de gevel. Sla je deze stap over, dan wordt je APR-status afgenomen. Nieuwe iAm Store-bedrijfskleding, flyers, tasjes en visitekaartjes zijn inmiddels wel in alle winkels doorgevoerd.

Op internet is iamstore.nl het voorportaal van de fysieke winkels en is mac.nl de online-shop. Ja, ja, op internet is Apple een stuk minder streng…

Reageer op artikel:
MacHouse wordt versneld iAm Store
Sluiten