MacBook Pro-geruchten versterkt én ontkracht door uitgelekte foto’s

Door: Koen van Tongeren - 43 reacties

Een spoiler alert vooraf: laat je je graag verrassen door het nieuws dat Apple (waarschijnlijk) morgen zelf uitbrengt over de nieuwe MacBook Pro, lees dan niet verder. Kan je je nieuwsgierigheid niet in bedwang houden? Welcome to the family. Op de OMT redactie ging dan ook gejuich op toen eerder vandaag een foto uitlekte waar waarschijnlijk de specificaties van de nieuwe instap-MacBook Pro 13 inch op af te lezen zijn. MacRumors zegt te weten dat de afbeeldingen écht zijn.

De euforie sloeg echter al snel om toen bleek dat de foto’s eerder opgedoken geruchten ontkrachten: geen Liquid Metal, geen Air-achtige dikte, geen SSD. Hoe ziet de nieuwe 13 inch er dan wel uit? Wij zetten de specificaties voor je op een rij.

Dit blijft (ongeveer) gelijk:

 • buitenmaten, gewicht en de aluminium behuizing
 • 4 GB DDR3 RAM geheugen (wel iets sneller: van 1066 naar 1333 Mhz)
 • 5400 rpm harddisk (standaard 320 GB, was 250 GB)
 • LED-beeldscherm met 1280×800 resolutie
 • SuperDrive
 • 2 USB-poorten, 1 FireWire-poort, analoge en digitale geluidsinput en -output
 • 802.11 n/Bluetooth 2.1

Dit is nieuw:

 • 2,3 Ghz Intel Dual-Core i5 processor met 3MB l3 Cache (was 2,4 Ghz Core2Duo)
 • Intel HD Graphics 3000 chip met 384 MB gedeeld RAM gehuegen (was NVIDIA GeForce 320M met gedeelde 256 MB)
 • FaceTime camera is nu HD (was SD, nieuwe HD resolutie is nog onbekend)
 • SD cardslot is nu SDXC-compatible, voor kaarten tot 2 TB (theoretisch) en snelheid tot 104 MB per seconde
 • Thunderbolt-aansluiting voor data-doorvoer op hoge snelheid.

Een aantal interessante vernieuwingen dus. Met name de SDXC-technologie biedt potentie om de opslagcapaciteit van je Mac in de toekomst snel en relatief goedkoop te upgraden. Een FaceTime-HD camera zou kunnen wijzen op de mogelijkheid om in HD te videobellen met toekomstige iPhones. Het grootste nieuws is echter de geheimzinnige Thunderbolt-connector die gedeeld wordt met de Mini-Displayport.

De switch naar Intel’s HD Graphics chip wordt minder enthousiast ontvangen. In veel opzichten zouden de prestaties van de chip gelijk zijn als de voorganger van NVIDIA. ook het schijnbaar onaangepaste uiterlijk van de MacBook Pro zal niet goed vallen bij sommigen. Eerder werd immers nog gesuggereerd dat de nieuwe versie véél dunner en van Liquid Metal in plaats van aluminium zou zijn. Nou ja, wie weet wat de 15 en 17 inch modellen nog brengen.

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  Casper

  Vet !!!:lol:

 • Profielfoto
  Applebanaan

  Had meer verwacht!

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Waarom geen Hi-Res net als bij de Air?

 • Profielfoto
  renssies

  Apple zet de verkeerde stap. Intel grafische kaarten????????? Je was net op weg naar goede gaming computers

 • Profielfoto
  steffex

  SDXC is wel interessant, aangezien er al 64GB kaartjes te koop zijn.
  Echter is de lagere resolutie wat apart, aangezien zelfs de 13inch air een hogere res heeft!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Waarom geen Hi-Res net als bij de Air?

  Misschien is dat, net als bij de 15 inch nu, een upgrade.

 • Profielfoto
  Germen

  Mensen, niet meteen gaan zeuren over de specs. Het gaat hier hoogst waarschijnlijk om het low-end model. De huidige 13 ” heeft ook geen dedicated gpu

 • Profielfoto
  Swindler

  Apple zet de verkeerde stap. Intel grafische kaarten????????? Je was net op weg naar goede gaming computers

  Dit is het instapmodel… Zegt niks over de grafische kaarten van de rest:sarcastic:

 • Profielfoto
  Afroman

  Zou je met een update de huidige SDHC poorten kunnen upgraden naar SDXC? Dat was wel zo met 10.6.6. Die heeft ervoor gezorgd dat je kon upgraden naar SDHC.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Had meer verwacht!

  Nog meer?!

 • Profielfoto
  MadDonna

  @Germen, zelfs mijn MacBook heeft een nvidia kaart waar ik mee kan gamen. Dus het is echt wel een achteruitgang.

 • Profielfoto
  Sc-cal

  Mooi…ben benieuwd voor morgen!

 • Profielfoto
  Pieterr
 • Profielfoto
  Pieterr
 • Profielfoto
  bart14

  Jongens, ik begrijp er niet zo veel van, wel een i5, maar met minder GHz dan de huidige C2D?

 • Profielfoto
  Sanderman1992

  Hmm, ik hoop dat de 15″ meer te bieden heeft. Eerlijk gezegd vind ik dit netjes gezegd een klein beetje tegenvallen, maar we zullen zien wat de toekomst brengt.

 • Profielfoto
  Pim.vd.Kleijn

  @Afroman
  SDXC en SDHC zijn wel met elkaar compactibel, maar snelheid die met SDXC mogelijk is gaan ze niet met een software update toevoegen aan SDHC. De huidige kaartlezers zijn via USB verbonden en dat zal niet met SDXC zo zijn.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ghz betekent niet per se sneller. Ik heb een Pentium IV 3.2 Ghz processor, maar die is inmiddels alweer 7 jaar oud;). Die i5 series zijn gewoon sneller dan de Core 2 Duo’s.

 • Profielfoto
  Afroman

  @Afroman
  SDXC en SDHC zijn wel met elkaar compactibel, maar snelheid die met SDXC mogelijk is gaan ze niet met een software update toevoegen aan SDHC. De huidige kaartlezers zijn via USB verbonden en dat zal niet met SDXC zo zijn.

  Jammer en helaas. Maar thanks voor de info!

 • Profielfoto
  wietje

  het valt inderdaad wat tegen laat ons hopen dat de high end modellen van 15 en 17 inch meer hebben !

 • Profielfoto
  Sven93

  Deze middag was ik Lab9 in Aalst, een Belgische APR. En ze waren net aan het leveren, ik denk dat er wel een stuk of 10 dozen ter grote van een MacBook-doos bij zaten en dan nog een stuk of 5 hele grote (hoog, maar smal) zo groot als de doos van een iMac.. Afwachten dus!

 • Profielfoto
  Sjiggle

  @bart14

  Nou dan moet je maar eens effe gaan Googlen misschien wordt je dan wat wijzer.

 • Profielfoto
  RobinProductions

  MBP 13″ misschien de nieuwe MacBook en de 15″ en de 17″ zijn dan enkel nog de MBP ofzo… ;d

 • Profielfoto
  CMD-Z

  gelukkig maar;-) heb net een maand geleden de 13 inch MBP gekocht zonder BTW (mediamarkt dagen). Als de update deze dingen inhoudt, doet het iets minder pijn, dit vind ik die extra 200 euro en die maand wachten amper waard.

 • Profielfoto
  nebilem

  Hahaha dit is wel heel sneu voor de mensen die aan het wachten zijn.

 • Profielfoto
  Edwin

  Heb drie maanden geleden mijn MacBook Pro 13″ ingeruild voor een MacBook Air 13″ vanwege het design, platte toetsenbord, ssd en het matte scherm. Deze zaken zie ik alle vier niet terugkomen in de nieuwe MBP.

  Hoopte toch eigenlijk op een MacBook ‘Air’ 17 inch look-and-like.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Dit wordt gewoon wat de plastic witte nu is! Het wordt een instapper voor de massa. Apple heeft nog tonnen van die unibody’s liggen. De instapper heeft dan wel dat Thunderbolt want dat maakt qua behuizing niet uit. Snap dat dan!

  Ik gok alsnog op indrukwekkendere upgrades voor de rest van de line-up, inclusief een 13″ Pro.

 • Profielfoto
  McShamus

  Jongens, ik begrijp er niet zo veel van, wel een i5, maar met minder GHz dan de huidige C2D?

  GHz zegt dan ook erg weinig over de werkelijke performance van een CPU.

 • Profielfoto
  BDke

  kan dit misschien de upgrade zijn voor de witte macbook zijn en niet voor de allu?:) hopelijk wel want dit lijkt me geen grote update te zijn tov het vorige model :s

 • Profielfoto
  Anoniempje

  Het blijft hier toch een forum voor stumpers en azijnpissers. Als je er geen verstand van hebt moet je ook niet lopen zeiken. Die i5 is gewoon vele malen sneller dan die Core2Duo, dus hoezo geen interessante upgrade?! De performance van de graphics verwacht ik ook niet gigantisch veel van, maar er is nog niet veel bekend over deze nieuwe geïntegreerde videochip. Dus om dat nu al af te schrijven vind ik wat voorbarig. Sowieso weten we nog niets over de rest van de line-up, dus als we dat nu eerst eens even afwachten. Kan je daarna altijd nog doorgaan met dat zure nerderige vmbo niveau commentaar.

 • Profielfoto
  Lisavanthof

  Ik wacht al een tijdje op de nieuwe Macbook Pro 15″.. Wordt mijn eerste Mac. Ben dus heel erg benieuwd naar deze upgrade:D

 • Profielfoto
  Froggle

  Tegenvallertje. Wacht al een tijdje af op die nieuwe MBP, maar als dit het wordt ga ik toch voor de Air.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Tegenvallertje. Wacht al een tijdje af op die nieuwe MBP, maar als dit het wordt ga ik toch voor de Air.

  Hoezo tegenvallertje? Niks is nog zeker! En zoals ik al zei: dit is waarschijnlijk de instap-MacBook. Nu is dat die plastic witte, straks de overschot 13″ unibody’s gevuld met groot opgekochte i5’s die ook in de duurdere modellen gaan. Dat drukt de kosten en de behuizingen hebben ze toch nog. Net als ieder bedrijf heeft zelfs het geheimzinnige Apple z’n logische kanten. Dit is de meest logische verklaring die ik kan bedenken.

 • Profielfoto
  vutakat5

  kut jonguh!!!

 • Profielfoto
  bart14

  Nou ik vind ’t eigenlijk niet tegenvallen. Grotere HDD, i5 processor, had eigenlijk i3 verwacht in ’t low-end model. En nu wordt dus de 500GB (en die heb ik nodig) upgrade goedkoper

 • Profielfoto
  Simlock

  hmnou… niet echt revolutionair. Ik wacht nog wel 4 jaar denk.

 • Profielfoto
  Anoniempje

  @ dj bazzie wazzie

  Misschien dat de hoge decibellen je leesvermogen een beetje aangetast hebben? Jij hebt een 15 of 17″ MBPro, maar bij de specs in het artikel gaat het om de instapper 13″ MBPro.

  Weer zo’n voorbeeld van een stumper die loopt te zeiken zonder te weten waar het over gaat. Helaas is ook Apple door hun populariteit een merk voor paupers en de gemiddelde Nederlandse azijnpisser van Telegraaf niveau geworden. Er was een tijd dat je gewoon met redelijke en weldenkende mensen op een Apple forum een discussie kon voeren.

  Jammer….

 • Profielfoto
  CMD-Z

  @ ruby duby; wow wat een frustratie zeg! Ik herken als ‘apple fan’ sinds 5 jaar geleden ook wel een beetje het gevoel van de verloren exclusiviteit, nu dat iedereen rondloopt met zo’n MBP, maar voor iemand die iedereen uitmaakt voor azijnpisser lijkt het toch dat jij ook wel wat ‘zuurheid’ teveel in je hebt, misschien moet je ook ff wat azijn pissen!

 • Profielfoto
  kerelvent

  @ dj bazzie wazzie
  En als je toch stoer gaat lopen doen met feitjes: je scherm is 1680×1050.

  Het voordeel is dus, voor de zoveelste keer, dat dit een instapper is! Dat dus de goedkoopste MacBook wat dichter inde buurt komt van de MacBook die jij overduidelijk uit stoerheid hebt gekocht. Wist je namelijk wat, dan kwam je hier niet raaskallen. Trol.

  @RubyDuby
  Je hebt gelijk.

  @CMD-Z
  Ik vind dat RubyDuby gelijk heeft. Er is onder de berichten gewoon zelden meer een echte discussie. Steeds vaker is er een lijst van statische klaagzang van mensen die vinden dat ze tekort komen. Die op de wagen zijn gesprongen om cool te doen of wat dan ook en nu verongelijkt gaan lopen zeuren omdat update X niet zo vooruitstrevend is als de vorige.
  Maar het gaat nooit de diepte in. Niemand reageert op elkaar, een flame daar gelaten. Dit zie je op alle Apple-geraleteerde sites en het is een trend van de laatste tijd. Het constant hebberige toontje van iedereen, de lichtste geruchten worden zeurend voor waar aangenomen en vervloekt als niet goed genoeg. Er wordt de hele dag een wedstrijdje mijn-telefoon-is-beter-dan-die-van-jou gehouden. Het is kinderachtig, storend, tijdverspilling maar bovenal zonde. De Apple liefhebber was vroeger nou eenmaal iemand waar je een fatsoenlijk gesprek mee kon houden en iemand die wist waar ‘ie het over had.

  Dat dat niet meer kan is eeuwig zonde.

 • Profielfoto
  wimbers

  interessante specs, zeker een goede verbetering, en ondanks dat ik meega met @Kerelvent in zijn redenering was ik perssonlijk wel toe aan iets verniewenders: (een mens mag wensen hebben)

  Geen optische drive, een stuk dunner, lichter, compleet SSD, eigenlijk het concept van een air in een 15″ jasje.

  Maar we moeten niet klagen want iedere dag nog gezegend door het feit dat we met OSX werken.

 • Profielfoto
  CMD-Z

  met mij valt best een discussie te voeren hoor;-)

 • Profielfoto
  Mick-23

  Weet iemand hoe laat de macbook pro op internet “zou” worden gezet?
  19.00uur?

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Werk al 15 jaar met mac als systeembeheerder en ontwikklaar. Sorry voor mijn fout maar om nou zo te reageren is ook weer overdreven. Om maar in jullie taal te blijven. Sorry dat ik te weinig ervaring heb in 13″ pauper laptops voor azijnpissers en gewoon goed spul koop zodat ik niet voor die paar honderd euro besparing een jaar moet wachten op een goedkoper, ‘trage’ laptop. Dat ik een jaar wacht zodat ik kan zeggen: “heb een nieuwe macbook pro” en erachteraan mompel dat het een 13″ is, die eigenlijk te vergelijken is met een hedendaagse laptop van € 600,- bij de media markt.