Komt Apple dit jaar met een iPhone mini?

Door: Lucas Raggers - 56 reacties

Er is een loslippige bron met inside information opgestaan. Deze meneer in lange regenjas weet te melden dat er dit jaar een compleet nieuw model van de iPhone wordt geintroduceerd. En daar blijft het niet bij. Ookt MobileMe gaat op de schop en wordt zelfs gratis.

De betreffende persoon heeft een prototype gezien die de helft zo groot is als de iPhone 4. Daarnaast is hij ook nog eens de helft van de prijs; simlockvrij zou deze iPhone mini 300 dollar gaan kosten. Appleinsider maakt de vergelijking met de introductie van de iPod mini. Met de iPod mini zette Apple in 2004 de achtervolging in op de concurrentie met flashgeheugen uitgeruste mp3-spelers.

De iPhone 4 zal ook een update krijgen. Hij zal dit jaar voorzien worden van de dual core Cortex-A9 ARM CPU van 1.2 Ghz in combinatie met een Imagination dual core SGX543 grafische processor.

MobileMe
De insider heeft ook nog goed nieuws te melden over MobileMe. Deze betaalde dienst van Apple wordt namelijk gratis. “Apple is considering making MobileMe a free service that would serve as a ‘locker’ for personal memorabilia such as photos, music and videos, eliminating the need for devices to carry a lot of memory.” Is dit dan de reden geweest voor Apple om een serverpark van 1 miljard dollar te bouwen.

Wat er allemaal waar is van deze geruchten, weten we niet. Het biedt in ieder geval genoeg stof tot nadenken. Waar zet jij je geld op in?

Reacties

56 reacties
 • Profielfoto
  Novix

  Ik zeg: geen iPhone Mini, dat zie ik Apple nog niet doen. MobileMe zie ik wel gratis worden, en zou een mooi presentje zijn voor hun clienteel. Ach, we zien wel waar het naartoe gaat, zolang er maar genoeg geleverd zullen worden ben ik al blij!:)

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Die update zie ik wel komen, maar een iPhone Mini? Het is zo al af en toe wat lastig tekst te lezen.

  Gratis MobileMe, daar zet ik mijn centjes even op in.

 • Profielfoto
  npu

  Ik denk dat er dan wel een onderscheid komt tussen MobileMe standard en premium of zo. Dat je met bijbetaling meer online storage krijgt en dat soort zaken. Dat is een verdienmodel dat tegenwoordig blijkbaar werkt.

 • Profielfoto
  SImmenga

  Een mini-iPhone lijkt mij erg onwaarschijnlijk. Als ontwikkelaar van Apps wordt het je dan nog moeilijker gemaakt: je moet dan rekening houden met het scherm van de iPhone/iPod Touch, iPad Ć©n de iPhone mini. Of sommige apps zijn dan weer wel en dan weer niet geschikt voor de iPhone mini; veel te ingewikkeld naar mijn idee. Ik heb overigens ook niet het idee dat er nou erg veel vraag is naar een kleine iPhone…

  Gratis MobileMe zie ik wel gebeuren. Er zijn tegenwoordig immers zoveel gratis alternatieven gekomen (Dropbox, Google), dat Apple wel in deze trend mee moet gaan.

 • Profielfoto
  petrakev

  iPhone mini klopt volgens mij niet met de weg die apple is ingegaan. Ik bedoel met resolutie. Ze vinden het al “lastig” dat applicatieontwikkelaars voor 2 apparaten een iOS applicatie moeten maken omdat de iPad een andere resolutie aan kan dan de iPhone. Nog eentje erbij lijkt me helemaal niet handig… of.. is de iPhone mini dermate uitgekleed dat je niet eens nieuwe apps erop kan zetten?

 • Profielfoto
  petrakev

  @simmenga; We zitten op dezelfde golflengte:)

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik heb m’n geld ingezet op MobileMe dus ik hoop niet dat het gratis wordt:P.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Verschillende resoluties? Dat maakt toch niet uit? Bepaalde dingen zullen dan gewoon niet op de mini draaien.

  Het wordt iets ingewikkelder, maar niet veel, je zult binnen je development project rekening moeten houden met een aantal verschillende resoluties en dus je resources in drieƫn moeten delen. Aan de logica kant hoef je niet veel te veranderen.

 • Profielfoto
  Rolf

  Apple en gratis lijkt mij een contradictieā€¦. call me cynical.

 • Profielfoto
  Martink

  Hmm iPhone mini lijkt me niet. iPhone heeft al lekker formaat, ik zou hem niet van maat veranderen. (en moeten developers ook weer rekening gaan houden met dit formaat)

  iPhone 4 upgraden? lijkt me ook iets raars voor apple om te doen. Wordt minimaal de iPhone 5 dan:)

  MobileMe gratis. hmm zou kunnen maar gok van niet.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik heb denk ik de beste rede waarom Apple MobileMe gratis zou maken,
  om overstappen te voorkomen naar een andere Telefoonleverancier.

  Want andere telefoonleveranciers hebben dat nog niet.
  En ik denk, dat het best een goede stap zou zijn…
  En zeker als ze het nog uitbreiden en dat apps daar gebruik van kunnen maken.
  Dat het een ‘onmisbaar’ item wordt. Dat je niet zo snel meer voor een andere telefoon zou kiezen.
  Toch?

 • Profielfoto
  Harrie86

  Mini iphone voor kinderen tot 8 jaar? Met mini vingertjes? Neh.. lijkt me niet.

 • Profielfoto
  Edwin377

  Ik zet mijn geld erop in dat beide geruchten waar zijn. De tech-pers zit in Barcelona (http://www.mobileworldcongress.com/) en Apple zit er niet. En, o toeval, the Wall Street Journal, die vaak goed geĆÆnformeerd blijkt, weet deze info net nu te melden. Lijkt me een gevalletje van bewust lekken van Apple. Zo hou je jezelf in de picture tijdens dit evenement en kun je gelijk even benoemen dat HP/Palm niet de enige is die een kleine app-phone gaat leveren. Alleen laat Apple pas wat zien als ze (bijna) kunnen leveren ipv een half jaar vantevoren.:sarcastic:
  Dan maar even lekken.

  Kleiner zal denk ik niet veel kleiner zijn; de icons kunnen niet kleiner worden vanwege het formaat van vingers en de ergonomie. Hooguit zouden ze het aantal icons kunnen verminderen maar een lagere resolutie is vervelend voor app-ontwikkelaars die daar dan ook weer rekening mee moeten houden. Het zal wel een iphone worden met hetzelfde formaat scherm maar zonder home-knop en randen (ook al een genoemd gerucht) en qua kosten misschien wel zonder retina-display.

  En Mobile Me; tsja, Steve heeft meer functionaliteit beloofd, Apple zal moeten reageren op diensten als Spotify, syncen via een kabel is achterhaald en die grote serverfarm die ze gebouwd hebben zal wel ergens voor dienen…

 • Profielfoto
  prullenbak

  En welke van deze geruchten is er minder dan 1,5 jaar oud?

 • Profielfoto
  guide506

  Wordt er niet zo’n beetje elk jaar een iPhone mini voorspeld?
  In mijn ogen past het niet bij Apple om een goedkoper net-niet product te maken.
  Verder wordt de positie van de iPod Touch in dat geval nogal onduidelijk. Er is dan een Touch die alles kan, op bellen na en een mini iPhone met ongeveer dezelfde prijs die kan bellen maar verder beperkte functies en gebruiksgemak heeft.

 • Profielfoto
  GT1988

  volgens mij draait die iPhone mini iOS 3.x op dat plaatje.. aan het dock te zien.. lekker soep dus..

 • Profielfoto
  Maikelw

  Als ze dan ook nog eens met een grote komen…

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Een mini iPhone zal zeker wel potentie hebben al is het alleen maar vanwege de merk-uitstraling van Apple. Aan de andere kant verwacht ik er geen App functionaliteit bij maar eerder een ultiem compact gadget toestel met hooguit een camera aan boord.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een iPhone mini – als die zou gaan komen – wordt naar mijn idee iets anders dan een ‘normale’ iPhone.
  .
  Zie het als een niet tot nauwelijks – behalve door Apple dan – upgradable telefoon.
  Je krijgt de basisvoorzieningen – telefoon, sms, adres, wellicht muziek, foto en video.
  Maar je krijgt niet de mogelijkheid zelf extra apps te downloaden.
  .
  Daardoor is het systeem simpel te houden, kan de iPhone mini rustig naast de grote iPhone worden verkocht zonder te kannibaliseren en biedt Apple de mensen die alleen de basisvoorzieningen wensen de kans toch een – bijna – echte iPhone te gebruiken met hetzelfde gebruiksgemak .

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple staat voor de keuze; of ze houden het bij de iPhone (en bereiken dan wegens de hoge prijs maximaal 25% van alle kopers van smartphones), of ze introduceren een goedkoper model (en bestrijken dan potentieel 100% van de markt). Gezien de fouten die Apple in het verleden heeft gemaakt denk ik dat een kleiner / goedkoper model er zekere zal komen. Alle nieuwe technologie stop je in de iPhone, en die verkoop je voor de topprijs. Elementen uit de vorige generatie iPhone prop je in een kleiner model, en dat verkoop je dan goedkoper. Win – win.

 • Profielfoto
  PimPamPet

  Nee, nee, nee, gaat niet gebeuren.
  Oud gerucht, mensen weten niet meer waar ze over moeten speculeren.

  … denk ik… of zou ’t toch?…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind een iPhone Mini WEL een aantrekkelijk en logisch product, namelijk voor vrouwen. (niet boos worden dames!). Veel vrouwen vinden de huidige iPhone vaak te groot en hebben liever een smaller model. (terwijl het jonge meiden vaak niet uitmaakt; die zitten ook met joekels van Blackberry’s).
  Een iPhone Mini in wit, rose en violet tegen een lekker lage prijs zou daarom een product kunnen zijn dat goed verkoopt.

  Want waarom is de iPhone er nog niet in lekkere onconventionele kleurtjes?
  Voor de stoere machoman voorzie ik dan weer een normaal formaat iPhone in brandweerrood, marineblauw en kanariegeel en knal-oranje – lijkt mij goed in de markt gezet te kunnen worden.

  Dat Apple MobileMe gratis maakt vind ik niet meer dan logisch. Het is veel te duur en je kunt het niet volhouden daar zoveel voor te moeten betalen. Maar inderdaad, slinks als Apple is, zullen ze het wel weer koppelen aan iets anders zodat er toch wel ergens geld binnenkomt.

 • Profielfoto
  MacMini_Ragazza

  Help.. ik heb nu al moeite met typen op mijn iPhone.. dus kleiner gaat niet echt werken…….

 • Profielfoto
  Simlock

  Nee mensen, niets van waar! Dit is de iPhone iniemini.

 • Profielfoto
  Yannes

  3.5″ is al zo klein, met touchscreen is dit toch wel echt het minimum om een smartphone normaal te kunnen gebruiken.

 • Profielfoto
  Afroman

  Valt prima mee te werken. Ik was zeer verbaasd hoe goed het touchscreen van de nano was. Apple zal hiervoor vast ook een goede oplossing vindne.

 • Profielfoto
  monsterke

  Er komt zeker en vast een “silent” upgrade van de iPhone4 waar de antennagate en bumper verhalen definitief van de baan mee zouden moeten zijn maar geen iPhone mini.

  MobileMe zal inderdaad gratis worden aangeboden met misschien een “Pro” versie voor mensen die extra veel storage willen.

  Ik vond het altijd al vreemd dat MobileMe nog betalend was gezien het succes van Gmail, Google Calendar, Dropbox, …

  Binnenkort daar dus waarschijnlijk een streep onder.

 • Profielfoto
  Yurgen

  Nieuwe iPhone Mini :thumbsdown:
  Vervanging van de iPod Classic :thumbsup:

 • Profielfoto
  ernst.

  Het wordt steeds gekker. iPhone mini…:evil:
  Alsof de huidige iPhone echt zo een joekel is.:sealed:

 • Profielfoto
  iDuck

  Genoeg applicaties die met minder resolutie toekunnen. Maar mocht deze komen, ik wil hem:-) De huidige iPhone is niet zo heel groot, maar wat kleiner zal ik niet erg vinden.

 • Profielfoto
  Spleet

  ik denk een ipad zo groot als een iPhone

 • Profielfoto
  petrakev

  @MacAanZee Toevallig vindt deze vrouw de iPhone een fantastisch formaat hebben, alleen had ze liever destijds een witte iPhone 4 gekocht. Ja, nu komt ie dan, maar dat is echt mosterd naar de maaltijd.

 • Profielfoto
  palahala

  ik heb nu al moeite met typen op mijn iPhone.. dus kleiner gaat niet echt werken…….

  Ik tik sneller Ć©n met minder fouten op mijn SE Xperia 10 mini, dan op een iPhone. Op die mini heb je eigenlijk een telefoontoetsenbord met T9. Als je geen gekke woorden gebruikt, dan moet je op z’n hoogst even vaak klikken, maar je hebt maar 9 knoppen om uit te kiezen en die zijn uiteindelijk wel drie keer zo breed als de knoppen op de iPhone. En met een goede T9 ben je bij lange woorden vaak met minder kliks klaar. En verder kan een iPhone mini natuurlijk ook in landscape gebruikt worden?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik denk dat er wƩl een iPhone mini komt. Maar dan mini id zin van de specs. Een kleiner scherm lijkt me -zoals anderen aangaven- een enorme hobbel.

 • Profielfoto
  ronald

  Maar je krijgt er dan wel een vergrootglas bij.

 • Profielfoto
  Japsuh

  Zou het niet eerder zo zijn dat de nieuwe iPhone iets groter wordt, en dat dit formaat ‘de kleine’ wordt?

 • Profielfoto
  jorgdane

  IPhone mini is natuurlijk prima als je al een iPad hebt.
  90% kan je (beter) op de iPad doen.
  Alleen bellen en sms-en nog niet…

  sms-en (en bellen?) zou trouwens goed met de iPad 3G moeten kunnen.
  Ik kom wekelijks in BelgiĆ«, en krijg iedere keer keurig het sms-je op mijn iPad “Welkom in BelgiĆ«”.

 • Profielfoto
  Grave

  Dit gerucht gaat al jaren, elk jaar weer komt het naar boven. geloof er eerlijk gezegd niks van. Ten eerste, 2x zo klein als de iPhone 4 en dan dus de helft vand e prijs van de iPhone 4. Alsof het ineens 2x goedkoper wordt omdat ie 2x zo klein wordt. vaak wordt iets juist duurder als het kleiner wordt. Alles moet in een kleinere verpakking passen. Kleinere batterij etc en alles moet toch er allemaal in passen. Volgens mij wordt ie dan alleen maar duurder. En wat kan je met zo’n klein touchscreen, typen iedergeval niet, websites kijken iedergeval niet, games spelen iedergeval niet. Huidige formaat iPhone is perfect, zie een kleine iPhone echt niet werken met de huidige content.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn
 • Profielfoto
  jorgdane

  2x zo klein = de helft van het volume.
  Dus 20% smaller, 20% lager en 20% platter is dus al voldoende…

  Als je de homeknop weglaat, geen simtray meer, de dock-connector en jack-uitgang slimmer aanpakt ben je al een heel eind!

 • Profielfoto
  MacMeijers

  Zou wel vreemd zijn, eerst resolutie flink verhogen “Retina display” en dan het scherm half zo klein maken. Klinkt niet erg waarschijnlijk, nog afgezien van het feit dat we nu wel echt op minimale grootte zitten om redelijk te kunnen internetten.

 • Profielfoto
  PimPamPet

  @jorgdane Klopt, je kunt al heel goed sms-en met de iPad. Je hoeft em alleen maar te jailbreaken en SwirlySMS erop te zetten en je bent klaar!

 • Profielfoto
  gipsman

  IPhone mini zou subliem zijn, want voor alles wat ‘te groot’
  is gebruik je toch de iPad ?
  @jorgdane: bellen/sms kan toch met skype op iPad ?

 • Profielfoto
  palahala

  Zou wel vreemd zijn, eerst resolutie flink verhogen “Retina display” en dan het scherm half zo klein maken.

  Die hogere device pixel ratio zorgt er toch ook voor dat kleinere tekst veel beter leesbaar is?

 • Profielfoto
  Germen

  Als er een iPhone mini komt zal het scherm altijd hetzelfde blijven als als het huidige model om fragmentatie te voorkomen.

  Mockup:

 • Profielfoto
  klonic

  iPhone mini lijkt me niet echt logisch. Iig zal de App store en de safari dan sneuvelen. MobileMe is, lijkt mij ook, een kwestie van tijd voordat het gratis of opgeheven wordt. Ik gebruik google om alles te syncen werkt perfect alleen vor de contacten moet ik mn iPhone aan iTunes hangen.

 • Profielfoto
  jf

  Zou die meneer in regenjas misschien de opvolger van de iPod Classic hebben gezien: een echte iPod (en dus niet een iPhone zonder belfunctie, maar eentje die alleen bedoeld is voor muziek en beeld), met meer geheugen en een groter touchscreen dan de nano?

  Voor de iPhone lijkt me een geĆ¼pgrade 4 een natuurlijke stap, waarbij de huidige 4 dan net als nu de 3Gs blijft als goedkoper alternatief.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  Als er een iPhone mini komt zal het scherm altijd hetzelfde blijven als als het huidige model om fragmentatie te voorkomen.

  Mockup:

  als dat ‘m word ben ik verkocht:P
  nouja, de hoekjes wat beter uitlijnen…
  maar daar zorgt Ive wel voor.

  denk niet dat de mini er gaat komen tough…

 • Profielfoto
  andrevdvries

  Een mini-iPhone lijkt mij erg onwaarschijnlijk. Als ontwikkelaar van Apps wordt het je dan nog moeilijker gemaakt: je moet dan rekening houden met het scherm van de iPhone/iPod Touch, iPad Ć©n de iPhone mini. Of sommige apps zijn dan weer wel en dan weer niet geschikt voor de iPhone mini; veel te ingewikkeld naar mijn idee. Ik heb overigens ook niet het idee dat er nou erg veel vraag is naar een kleine iPhone…

  Gratis MobileMe zie ik wel gebeuren. Er zijn tegenwoordig immers zoveel gratis alternatieven gekomen (Dropbox, Google), dat Apple wel in deze trend mee moet gaan.

  +1

 • Profielfoto
  Mausy

  iPhone mini lijkt me niet echt logisch. Iig zal de App store en de safari dan sneuvelen.

  Waarom?

  Ik denk dat de iPhone Mini een grote kans maakt. Mits…

  Zie dat er nu al veel gespeculeerd wordt en dat er aannames gedaan worden (vooral over de schermgrootte cq. resolutie) die nergens op gebaseerd zijn, waarna er vervolgens negatief op het idee gereageerd wordt.

 • Profielfoto
  Applebanaan

  Die iPhone mini geloof ik niet, ben wel zeer benieuwd naar die nieuwe vier! Mobile Me gratis? Kom maar op!

 • Profielfoto
  BigAL

  Het is allemaal erg vroeg lekken. De hete van adem van android in de nek.

 • Profielfoto
  Aidovive

  MobileMe wordt gratis… en wel met iAds. iAd ligt namelijk achter wat inkomsten betreft. Dit zal een boost geven.;)

 • Profielfoto
  Richard74

  Ik heb MobileMe aangeschaft, dan wil ik wel mijn geld terug! Nee, maar het zal wel zo worden dat huidige MobileMe-abonnees een soort premium account krijgen.

 • Profielfoto
  pepijn-paans

  Als apple zou willen concureren met bijvoorbeeld samsung of htc, waarom zouden ze dan een kleinere telefoon maken, aangezien de overige smartphones veelal 1 tot 1,5 inch grotere schermen hebben dan de iphone…

 • Profielfoto
  Niels G.

  Nee ik zie het totaal niet voor me. Zowizo vind ik dat onnodige fragmentatie van de productlijn. De iphone heeft een goed formaat het is zeker niet te groot naar mijn idee, kijk naar andere touch smartphones, die zijn nog veel groter.