Keynote: live (web)cam in presentatie

Door: Koen van Tongeren - 10 reacties

Een presentatie maken in Keynote is een eitje, maar wat als je naast je slides bijvoorbeeld een live demonstratie op het podium wil doen? Zou het niet handig zijn als je het beeld van je webcam of een andere camera in een slide kon stoppen en zo moeiteloos overschakelen van presentatie naar demonstratie? Dat kan, via Quartz Composer.

Allereerst moet je Quartz Composer installeren. Dit programma is onderdeel van de XCode Development Utilities en die zijn weer te vinden op je OS X installatie-DVD. Daarnaast moet je ook de gratis KinemeCore Plugin downloaden en installeren. Vervolgens open je Quartz Composer en zie je in de menubalk tussen ‘Venster’ en ‘Help’ een icoontje (van KinemeCore). Selecteer daaronder de Preferences en ga naar de ‘Unsade Mode’ tab. Je ziet nu 2 kolommen. In de linkerkolom selecteer je ‘Quartz Composer’ en in de rechterkolom zet je een vinkje voor ‘Video Input’. Ook voeg je Keynote toe in de linkerkolom en vink je opnieuw ‘Video Input’ aan in de rechterkolom.

Unsafe Mode van de KinemeCore Preferences

Nu maak je een leeg document aan (command + shift + n). Uit de Patch Library (command + enter) sleep je ‘Billboard’ en ‘Video input’ naar de editor. Vervolgens maak je een verbinding tussen ‘Image’ van beide blokken. Dat doe je door op ‘Image’ van ‘Video Input’ te drukken en te bewegen naar ‘Image’ van ‘Billboard’ terwijl je de muis ingedrukt houdt.

De editor van Quartz Composer

Selecteer het ‘Video Input’-blok in de editor (er verschijnt een geel randje om het blok). In de Patch Inspector (blauw rondje met witte ‘i’ in de editorbalk) ga je naar ‘Settings’. Daar kan je kiezen welke camera gebruikt moet worden. Je kan ook kiezen voor ‘default’. Dan wordt de standaardcamera (in de meeste gevallen de iSight) gekozen. Hier kan je ook andere instellingen van je webcam regelen, zoals kleurcorrectie en interlacing. Als je het blok ‘Billboard’ kiest vind je in de Inspector een aantal instellingen voor de verhouding en de grootte van de video.

Inspectorvenster voor ‘Video Input’ links en ‘Billboard’ rechts

Je bent nu klaar in Quartz Composer. Bewaar het document, bijvoorbeeld op je bureaublad. Open Keynote en sleep het bewaarde document in een slide. Je ziet nog niets, maar zodra je de presentatie start krijg je nu live video te zien van de camera die je in Quartz Composer geselecteerd hebt. Keynote ziet het echter als een filmpje van 30 seconden. Om ervoor te zorgen dat je langer dan 30 seconden live beeld houdt kan je bij de Quicktime settings (meest rechter icoontje in het info-venster) aangeven dat de video herhaald moet worden.

Je kan ook meerdere Quartz Composer-documenten toevoegen in Ć©Ć©n slide. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jezelf in beeld te brengen naast een live-feed van een tweede camera. Leuk om mee te spelen en in sommige gevallen ook Ć©rg handig bij het presenteren.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Zal Apple het ook op die mannier doen? Ik denk het niet, maar ben wel erg benieuwd wat voor extra software ze allemaal gebruiken voor die keynotes.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Dat is wel een ziek mooie optie! Leuk! Het enige nadeel is dat je niet kan bewegen bij de presentatie, maar goed toch ontzettend cool!

 • Profielfoto
  dbreuning

  Goede vraag @iMacDonalds. Vraag me dat ook af hoe zij dat zelf doen tijdens hun eigen keynotes.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Bij keynotes van Apple worden ‘reguliere’ live-regiesets gebruikt, waar verschillende signalen (stuk of 5 camera’s, 2 demo Macs en een Keynotepresentatie) door een regieassistent gewisseld worden.

 • Profielfoto
  html-junky

  Mooi artikel weer:)

  Ook erg handig deze beschrijving, komt vast nog een keer van pas!

 • Profielfoto
  P3t3r

  ehr…, ligt het aan mij of zou je niet gewoon een live feed van een IP camera kunnen pakken en die HTML webpagina erin kunnen zetten? Tegenwoordig streamen die IP camera’s al in flash video, quicktime, RTSP (H.264) zoals te zien is op de Dam in Amsterdam.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Erg leuk om te weten, kan ik ze op de uni versteld laten staan:wink:

 • Profielfoto
  MrHammond

  Nog een ontdekking: je kan zonder de presentatie te starten ook previewen, simpelweg door op het play-knopje in de QuickTime instellingen in Keynote te klikken!

 • Profielfoto
  f.zijlstra

  Voor mensen die hier nog meer geĆÆnteresseert in zijn zie dan ook: http://www.boinx.com/boinxtv/usecases/iphonedevcamp/:-)

 • Profielfoto
  SebastianOort

  Even voor mijn duidelijkheid, als ik dat Quartz Composer bestandje in een Keynote meeneem naar een school-mac, werkt het dan ook gewoon direct? Dus zonder de SDK te installeren?