Koen van Tongeren
Koen van Tongeren OMT Specials 14 februari 2011

Keynote: live (web)cam in presentatie

Een presentatie maken in Keynote is een eitje, maar wat als je naast je slides bijvoorbeeld een live demonstratie op het podium wil doen? Zou het niet handig zijn als je het beeld van je webcam of een andere camera in een slide kon stoppen en zo moeiteloos overschakelen van presentatie naar demonstratie? Dat kan, via Quartz Composer.

Allereerst moet je Quartz Composer installeren. Dit programma is onderdeel van de XCode Development Utilities en die zijn weer te vinden op je OS X installatie-DVD. Daarnaast moet je ook de gratis KinemeCore Plugin downloaden en installeren. Vervolgens open je Quartz Composer en zie je in de menubalk tussen ‘Venster’ en ‘Help’ een icoontje (van KinemeCore). Selecteer daaronder de Preferences en ga naar de ‘Unsade Mode’ tab. Je ziet nu 2 kolommen. In de linkerkolom selecteer je ‘Quartz Composer’ en in de rechterkolom zet je een vinkje voor ‘Video Input’. Ook voeg je Keynote toe in de linkerkolom en vink je opnieuw ‘Video Input’ aan in de rechterkolom.

Unsafe Mode van de KinemeCore Preferences

Nu maak je een leeg document aan (command + shift + n). Uit de Patch Library (command + enter) sleep je ‘Billboard’ en ‘Video input’ naar de editor. Vervolgens maak je een verbinding tussen ‘Image’ van beide blokken. Dat doe je door op ‘Image’ van ‘Video Input’ te drukken en te bewegen naar ‘Image’ van ‘Billboard’ terwijl je de muis ingedrukt houdt.

De editor van Quartz Composer

Selecteer het ‘Video Input’-blok in de editor (er verschijnt een geel randje om het blok). In de Patch Inspector (blauw rondje met witte ‘i’ in de editorbalk) ga je naar ‘Settings’. Daar kan je kiezen welke camera gebruikt moet worden. Je kan ook kiezen voor ‘default’. Dan wordt de standaardcamera (in de meeste gevallen de iSight) gekozen. Hier kan je ook andere instellingen van je webcam regelen, zoals kleurcorrectie en interlacing. Als je het blok ‘Billboard’ kiest vind je in de Inspector een aantal instellingen voor de verhouding en de grootte van de video.

Inspectorvenster voor ‘Video Input’ links en ‘Billboard’ rechts

Je bent nu klaar in Quartz Composer. Bewaar het document, bijvoorbeeld op je bureaublad. Open Keynote en sleep het bewaarde document in een slide. Je ziet nog niets, maar zodra je de presentatie start krijg je nu live video te zien van de camera die je in Quartz Composer geselecteerd hebt. Keynote ziet het echter als een filmpje van 30 seconden. Om ervoor te zorgen dat je langer dan 30 seconden live beeld houdt kan je bij de Quicktime settings (meest rechter icoontje in het info-venster) aangeven dat de video herhaald moet worden.

Je kan ook meerdere Quartz Composer-documenten toevoegen in één slide. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jezelf in beeld te brengen naast een live-feed van een tweede camera. Leuk om mee te spelen en in sommige gevallen ook érg handig bij het presenteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Keynote: live (web)cam in presentatie
Sluiten