iTunes houdt vast aan downloadmodel

Door: Statenweg - 21 reacties

Als iTunes dit jaar ‘the cloud’ gaat omarmen, dan zal het niet meer zijn dan een dienst om muziek die je reeds gekocht en gedownload hebt veilig te bewaren op de servers van Apple. Van een streaming muziekdienst à la Spotify, waarbij je onbeperkt naar muziek kunt luisteren voor een vast bedrag per maand, zal geen sprake zijn.

Volgens de Financial Times heeft Apple de muziekindustrie op de hoogte gebracht van deze plannen. De media-bestanden zullen wel toegankelijk zijn vanaf elk apparaat met internet. Denk daarbij aan een iPhone met te beperkte opslagcapaciteit om alle muziek lokaal op te slaan. Muziek synchroniseren met een kabeltje behoort dan tot het verleden.

Door af te zien van een abonnementsdienst zou Apple willen voorkomen dat er geknaagd wordt aan de sterke marktpositie die iTunes heeft op de downloadmarkt (70% van de wereldwijde online muziekverkoop). Apple zal dus nog een tijdje vasthouden aan het kopen en downloaden van muziek, waarbij je betaalt per nummer en niet per maand.

Eind 2009 nam Apple Lala over, een muziekdienst die precies hetzelfde aanbood. De software struinde je harde schijf af op zoek naar mp3’tjes om deze vervolgens te uploaden, waarna je de muziek kon streamen naar bijvoorbeeld je iPhone.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Ik vind het wel erg handig. Maar werkt het dan ook met muziek die je niet via iTunes heb gekocht?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed idee dat je volledige iTunes qua muziek (en ook video’s en films?!) via internet af te spelen is met iPhone en iPad. Groter geheugen is zo niet meer nodig. Dat dit eraan zat te komen was natuurlijk al langer bekend. Het is al lang geleden dat Apple hierop patenten aangevraagd heeft. Maar ik hoop dat het nu ook snel geregeld wordt. Ik denk het wel!

 • Profielfoto
  Appintosh

  Dus eigenlijk streamen ze niet maar streamen ze. Op een andere manier, wel te verstaan: Alleen de muziek die je hebt gekocht kun je beluisteren. Klinkt logisch.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Voor de muziekindustrie lijkt het me ook interessanter op deze manier.

 • Profielfoto
  PimPamPet

  En dit lees ik nét na het nieuws op Nu.nl dat mobiele abonnementen duurder gaan worden. Gaat lekker wat kosten dan, dat streamen!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik gebruik nu een paar weken AudioGalaxy.
  Fantastisch hoor. Zo heb ik altijd mijn bijna 14.000 nummers bij de hand, zonder mijn hele iPhone daarmee te hoeven vullen (als dat al zou gaan).
  .
  Maar je moet natuurlijk niet even een weekendje naar Belgïe of Duitsland willen rijden. Want dan stopt het feest wel vlak na de grens als je niet ook daar een data-abonnementje voor afsluit.

 • Profielfoto
  katteman

  Goed zo.
  Niks a la Spotify en gelijk hebben ze.
  Ik begrijp niet waarom iemand maandelijks betaalt om naar muziek te luisteren… Vroeger zeiden ze daar een radio tegen en ’t was gratis.

 • Profielfoto
  Ree

  @katteman

  het verschil is; op de radio heb je praktisch geen invloed op wat je hoort, je moet het nemen zoals het komt; ingekorte versies, geklets erdoorheen, reclames etc.

  Betalen voor muziek is dus helemaal niet zo gek; je luistert exact wat je wilt, de versie die je horen wilt, geen knipsels, geen geklets, geen reclame.

 • Profielfoto
  Simlock

  Uhhh… Hoe kun je dan muziek luisteren als je geen 3G verbinding op je device hebt en de muziek die je hebt aangeschaft staat ergens op een server?? Of begrijp ik nu iets niet helemaal goed..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Spotify is helemaal niet interessant. Ik wil naar mijn eigen muziek luisteren en eigen films bekijken. Als ik allerlei andere muziek wil horen kan ik naar gratis radiostreams luisteren, via apps. Daar ga ik niet voor betalen

 • Profielfoto
  Double_UK

  @ katteman

  Vroeger zeiden ze daar een radio tegen en ‘t was gratis

  Nee. Het was niet gratis.:sarcastic:
  Je betaalde toen kijk- en luistergeld. (Nu betalen we het via de belasting)

 • Profielfoto
  polansky

  Ik denk dat je deze dienst straks kunt afnemen met je mobileme account (tegen betaling).

  Mijn gevoel zegt me dat mobileme iets wordt van 5gb gratis en alles daarboven in gb staffels tegen betaling. Net zoiets als dropbox dus.

 • Profielfoto
  MacBermaster

  En hiermee gaat Apple het verliezen van spotify!!

 • Profielfoto
  Lexis

  @Polansky
  Heb je gezien hoeveel servers Apple heeft gebouwd? Doe mij maar minimaal 10GB gratis:)

 • Profielfoto
  JMO

  Hier zou ik mee voor zijn. Ik wil niet per maand betalen voor iets dat ik maar 1 hoef te downloaden. Spotify is dan ook alleen maar voor diegene die het kunnen betalen(de rijken onder ons).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Spotify is als je van alles wat wilt horen, of specifieke dingen wilt opzoeken, maar als je weet wat voor soort muziek je houdt, dan kan je een stream radio station gratis luisteren. Er zijn hele lijsten radiostations voor sixties, seventies, eighties of ninetees, voor rock, new wave, punk of R&B, voor rap of ambient. Wat je maar wilt, het is er allemaal. Of een station dat gevarieerd draait. Je kunt niet de liedjes exact zelf kiezen, maar wel het soort muziek.

 • Profielfoto
  MacBermaster

  Je kunt niet de muziek exact zelf kiezen, maar wel het soort muziek.

  Natuurlijk kan dit wel met Spotify… Er zit toch een zoekfunctie op… Je kan gewoon zelf bepalen wat je luistert! Je merkt het al, ik ben heel erg gecharmeerd van Spotify, voor mij voelt het als een kind in een snoepwinkel…

 • Profielfoto
  MacBermaster

  @ MacAanZee

  Heb jij Spotify al eens gebruikt? Wat je allemaal opnoemt kan wel degelijk met Spotify! Ik heb het gevoel dat je niet exact weet waar je het over hebt. Ik gebruik het dagelijks en alles wat jij opnoemt behoort tot de mogelijkheden!

 • Profielfoto
  MacBooky

  In het ene model (iTunes) betaal je per nummer en is het van jou, in het andere model (Spotify) betaal je per maand en is het niet van jou en heb je er geen beschikking meer over als je stopt met het abonnement ..
  Bij iTunes zou jouw muziek in jouw cloud zitten …. wat je ofline beschikbaar wilt hebben download je
  Bij Spotify zit alles in de cloud en kan je offline beschikbaar maken wat je wilt horen …. alleen verdwijnt je recht daarop als je niet meer betaald …

  Of zoiets?

  Als dat zo is dan denk ik dat ik het iTunes-model beter vindt … maar er zullen zat mensen zijn die liever Spotify hebben …
  Dat dingen niet gratis kunnen zijn, daar zijn we hopelijk nu wel achter

 • Profielfoto
  joshuaq1992

  @MacBooky: Is het dus zo dat als je muziek aakoopt via Itunes, deze in je cloud terecht komt? Kan het ook zo, dat als je zelf al heel veel muziek in Itunes heb staan dat je deze ook in je cloud zet en er vervolgens overal toegang tot hebt? Of kan dit dus enkel met de in Itunes aangekochte muziek en niet met de geripte/gedownloade muziek?

 • Profielfoto
  MadDonna

  En dan moeten we er nog wel van uit blijven gaan dat het gebruik van internet, en het daarop gebaseerde Internet niet al te veel duurder gaat worden.