Is de HP TouchPad dé iPad killer?

Door: Lucas Raggers - 55 reacties

De iPad nadert met rasse schreden zijn eerste verjaardag. Waar er van de iPad al meer dan 15 miljoen zijn verkocht, moet de eerste echte iPad killer nog opstaan. Is het de Samsung Galaxy Tab? Is het de Motorola Xoom? Vandaag staat een serieuze kandidaat op: de TouchPad van HP.


De HP TouchPad is ontsproten uit het brein van ex-Apple medewerker Jon Rubinstein, de ex-CEO van Palm. De HP TouchPad gaat vergezeld van een aangepaste versie van WebOS 2.1.

De TouchPad lijkt in veel opzichten op de iPad. Qua afmetingen is hij zelfs bijna gelijk aan de iPad. De TouchPad is slechts 0.3 millimeter hoger en dikker. Alleen in breedte is de TouchPad iets smaller: bijna 3 millimeter. Daarnaast heeft hij net als de iPad een scherm van 9.7 inch met een resolutie van 1024 bij 768.

Aan de voorkant heeft hij een webcam van 1.3 megapixel om mee te videobellen. Hij heeft een lichtsensor, accelerometer, kompas en gyroscoop, GPS en beschikt tenslotte over een 1.2 Ghz Snapdragon processor.

Met Synergy kun je snel gegevens uitwisselen tussen Palm devices

Iets wat de TouchPad onderscheidt van de iPad is Synergy. Hiermee kun je makkelijk data als bijvoorbeeld contacten uitwisselen tussen een telefoon van HP, de Palm Pre, en de TouchPad. Hiervoor hoef je alleen maar de telefoon bij de TouchPad te houden.

De HP TouchPad komt uit in de zomer. Een 3G en 4G versie komt later in het jaar beschikbaar. Meer details over hardware en software zullen tegen die tijd bekend gemaakt worden.

Nieuwe smartphones
Behalve de eerste  tablet, heeft HP ook twee nieuwe smartphones geintroduceerd. De Pre gaat naar versie 3 en daarnaast is er een kleine telg bijgekomen. De Veer is een kleine variant van de Pre. Met het formaat van een creditcard biedt hij hetzelfde als zijn grote broer. De Pre en de Veer komen in de lente uit.

Reacties

55 reacties
 • Profielfoto
  eroplos

  Ziet er goed uit! Erg goed over nagedacht, maar ik ben wel heel benieuwd naar de prijs van het apparaat.. Ik denk dat een goede prijs een tablet nu kan maken of breken, zeker met de prijs van de iPad..

 • Profielfoto
  iSponge

  Ziet er goed uit! Ben benieuwd:)

 • Profielfoto
  Janozua

  Vind het wel netjes allemaal, je ziet wel veel dingen terug in de iPad, maar de multitasking e.d. is een stuk netter. Maar killer denk ik niet, wacht maar op iPad 2

  Overigens was ik bij de Palm Pre (originele) ook enthousiast, en dat is niet eens in NL gekomen zo onpopulair.

 • Profielfoto
  klaasb

  1. Zomer is te laat. De betere specs van de HP touchpad op de ipad worden dan gecompenseerd door ipad 2.
  2. De specs hebben verder veel minder effect op de keuze, het zijn de apps die het apparaat af maken.

  Vraag is dus: weet HP ontwikkelaars aan zich te binden die zorgen voor voldoende entertainment op de touchpad. En weet HP de apps op een gemakkelijke manier beschikbaar te stellen aan de eindgebruiker?

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Leuk apparaat, maar ik wacht tot de iPad twee er is, dan kunnen we vergelijkingen treffen. Ik hoop toch nog een iPad toe te kunnen voegen aan mijn iDevices..:)

 • Profielfoto
  SvS

  Prijs is inderdaad interessant om te weten.
  iPad is aantrekkelijk voor mij, maar Apple’s beleid betreft App Store NIET meer. Ik wil een boek/tijdschirft kunnen kopen waar en welke ik ook wil.

 • Profielfoto
  iberno

  Ziet er veelbelovend uit! De nieuwe iPad qua uiterlijk niet :S Als het die ijzeren achterkant met die hoeken word sla ik m echt over. Zal niet gauw een niet Apple ding kopen maar deze HP ziet er wel strak uit. Inderdaad wel veel van Apple gejat, zelfs t toetsenbord onderaan de site is zelfde maar dan zwart!

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Toe maar, eerste stukje serieuze concurrentie dat ik zie voor Apple! Maar Apple heeft de trend al gezet, daar zal HP nooit wat aan kunnen veranderen.

 • Profielfoto
  Gel

  HP zal wel goed strategisch nagedacht hebben wat ze met WebOS willen, zoals ook gepland door HP op de Printers, PC’s. de TouchPads en de Telefoons. We moeten gewoon afwachten of er een vijfde mobiele OS mogelijk is naast iOS, Windows 7, Symbian en Android.
  Hier de gegevens over de TouchPad bij HP http://www.palm.com/us/products/pads/touchpad/index.html

 • Profielfoto
  iberno

  Ik zit nu net t filmpje te kijken maar dit is geen iPad killer dit is gewoon een kloon! Bizar hoe erg de software op iOs lijkt, de rondingen van de hardware, het toetsenbord, het hardware toetsenbord, enz.

  Bij Apple weg gegaan en dan 1 op 1 kopiëren, makkelijk hoor… En de spreuk ‘The Next Big Thing’? Ik geloof dat Apple ook een dergelijke spreuk had toch?… Als je jat, doe t dan zoals Steve… pak hier wat, pak daar wat, smelt het samen en creëer iets nieuws met je eigen touch…

 • Profielfoto
  maconly

  Ik denk dat ook hp een fout maakt door een ethernetaansluiting achterwege te laten, dat is hetgeen ik het meeste mis bij mijn ipad, heel veel hotels hebben nog geen wifi en is mijn noodzakelijke contact met het web niet mogelijk.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Jemig, een ethernetconnectie. Ik zit heel wat in hotels in verschillende landen, maar dat heb ik nou echt nog nóóit gemist – bijna elk hotel waar ik ben geweest heeft wel wifi.

  Ben wel blij dat er eindelijk een beetje serieuze concurrentie voor de iPad komt, en WebOS is een mooi systeem. De reden dat de Pre tankte had vooral met de zieltogende staat van Palm toendertijd te maken, minder met het apparaat of het OS zelf. Maar het kritieke punt wordt of HP genoeg goede ontwikkelaars zal kunnen overhalen om apps te schrijven.

  Nou ja, en Angry Birds natuurlijk. Dat schijnt deze dagen doorslaggevend te zijn.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Oef! Wireless charging, daar wacht ik al een tijdje op bij Apple! Dat ziet er toch wel verdomde nice uit!

  Maar hij lijkt inderdaad sprekend op de iPad! Als ie veel goedkoper is zal ie goed verkopen, maar zoals al vele malen gezegd, de apps geven de doorslag. En Apple is oh zo slim geweest om het zo aantrekkelijk mogelijk voor de ontwikkelaars te maken.

  Ik ben vooral benieuwd naar de iPad2! Die wil ik misschien nog wel aanschaffen ook:)

 • Profielfoto
  BenDover

  @Maconly, extra kastje mee voor de wifi verbinding, is niet zo moeilijk.

 • Profielfoto
  KingChaos

  “Receive text messages and answer phone calls on your TouchPad so you don’t miss a thing.”
  Alleen maar door ze bij elkaar in de buurt te houden… Shit, ik ga best wel goed op dit apparaat:P

 • Profielfoto
  Statenweg

  Ik vond de opbouw van de presentatie erg op een keynote van Apple lijken. Eerst begonnen ze met wat cijfers en een overzicht van de belangrijke uitvindingen die HP in het verleden gedaan heeft. Daarna kwamen de productaankondigingen en sloten ze af met een 30-jaar oude foto van twee jonge kerels met veel gezichtsbeharing.

  Een Apple-keynote zit vaak ook zo in elkaar. Eerst een update van de laatste verkoop- en marktaandeelcijfers, daarna een overzicht van alle baanbrekende producten die Apple in het verleden gelanceerd heeft met de aankondiging van een nieuw baanbrekend product. En tot slot een plaatje van Woz en Steve in de garage.

  Verder mooi spul wat HP vandaag heeft aangekondigd. Revolutionair is het niet (beetje 1-op-1 iPhone en iPad), maar het ziet er netjes uit allemaal.

 • Profielfoto
  iMad

  Ik denk dat HP goed heeft gekeken naar Apple.
  Niet alleen de Touchpad, maar ook de telefoons.
  Daar stop het niet mee, kijk maar eens naar hun website,
  HP Touchpad

 • Profielfoto
  Delars

  De TouchPad ziet er kwa software heeel goed uit! Vooral op het gebied van de multitasking en notifications kan Apple nog wat leren van de TouchPad. Ookal kun je ook zien dat Palm/HP veel van Apple hebben geleerd, sommige App’s lijken bijna gekopieerd. Het design vind ik lelijk, veel te afgerond en het vele zwart maakt dat het ding er goedkoop uit ziet, doet me een beetje denken aan die piano black PSP. Het overzetten van data door je device bij elkaar te houden vind ik een stap achteruit, dat zou toch gewoon via de cloud kunnen zoals dat nu met MobileMe ook gaat?

 • Profielfoto
  Yan8

  Ik denk dat HP goed heeft gekeken naar Apple.
  Niet alleen de Touchpad, maar ook de telefoons.
  Daar stop het niet mee, kijk maar eens naar hun website,
  HP Touchpad

  Ja je hebt gelijk!
  Echt gierig om te zien hoe HP de Apple look voor haar site heeft gebruikt..
  Zo probeert iedereen mee te liften op het succes van Apple.

 • Profielfoto
  Petje

  Dit is een regelrechte kloon van de iPad.
  maar behalve dat is op de HP website ook nog eens een aantal accessoires gekloond. Moet je maar eens naar het toetsenbord kijken dat is gewoon een zwart gespoten wireless Apple keybord.
  Weer een voorbeeld van geen enkele eigen creativiteit

 • Profielfoto
  Petje

  zelfs de website van HP is in Apple stijl

 • Profielfoto
  Remcovanderveer

  Dit is niet grappig meer, alles is bijna hetzelfde.
  En iedereen zegt wel weer, ja die ga ik nemen..
  Maar als het puntje bij paaltje komt, en de iPad 2 heeft weer net wat leukere functies. Kopen de echte Apple die-hards die wel weer.
  En zo’n WebOS kan volgens mij ook nog snel gekraakt worden ook.

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Weer hetzelfde liedje; een dood ordinaire kopie van Apple spul. Maar met een crappy OS en matige vormgeving. Maar de accessoires en het webdesign klonen is wel erg goedkoop. Dat bij elkaar houden en data overdragen is nu even leuk, maar heb je er echt wat aan? Apple is ook met RFID bezig, maar zal dat wel weer slimmer aanpakken. HP heeft wel een kans in de markt voor goedkope en windowsmeuk apparaten, die klanten zijn er ook. Lekker laten gaan, ze hebben meer concurrentie aan elkaar (motorola, samsung enz) dan Apple. En ze zij rijkelijk laat, maar ja dat kan ook niet anders als je slechts kopieert…

 • Profielfoto
  pnobels

  Tja, moesten ze nu nog een app store hebben met wat deftigs in, dan maakten ze een kans. Volgens mij is de markt reeds gezet : Apple’s IOS en Google’s Android. De rest is kruimels rapen.

 • Profielfoto
  yellow

  design iPhone 3G + specs iPad + hier en daar iOS = HP TouchPad. :thumbsdown:

 • Profielfoto
  iberno
 • Profielfoto
  tim.prove

  Hmm.. Anders gaan ze bij HP eigen ontwerpen maken i.p.v. kopiëren van de concurrentie. De MacBook Pro hebben ze ook al behoorlijk lopen imiteren (in plastic, maar toch…). Ik wacht op de iPad 2 vanwege het aanbod in de App Store.

 • Profielfoto
  Clemens

  Wow! WebOS ziet er vies mooi uit! Ik lees hier veel reacties in de trant van dit is van Apple gekopieerd. Maar eerlijk gezegd denk ik dat Apple hier nog wat van kan leren. Het voordeel van WebOS is dat ze hebben kunnen afkijken wat Apple goed doet, en wat Apple fout doet. Met name op het gebied van multitasking, push notifications etc. faalt Apple met iOS behoorlijk. Dat lijkt bij WebOS toch net even wat mooier te werken. Maar al met al moet het in de praktijk nog maar blijken of WebOS het qua usability en gebruiksplezier het kan halen met iOS.

 • Profielfoto
  StarDesign

  waarvoor moet dit nou weer een ipad-killer heten? Is dat niet iets te vaak gezegd? Daarnaast is dit een totale jatwerk. Zelfs het toetsenbord lijkt verdacht veel op die ik momenteel gebruik voor m’n imac. Alleen is ie daar zwart en mist ie een cmnd-key.

 • Profielfoto
  bestbier

  Dit zal wel weer zoveelste iPad-misser worden, en de zoveelste mislukking van HP/Palm. Door de naam “Pad” te gaan gebruiken geven ze eigenlijk al aan niet origineel te zijn en voorspel ik dat ook dit ding gedoemd is te mislukken.
  Wat mensen nog steeds niet schijnen te begrijpen, en dat las ik hier boven ook weer in het bovenstaande artikel, is dat niet de gimmicks maar de Software het apparaat maakt, en da’s nu nét de reden dat Apple alles overwint.
  .
  Trouwens, Synergy??? Iemand nog een HP telefoon of een Palm Pre?:grin:

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Hmm, kijk dat filmpje op hun site, een klein detail.
  Maar om die kleine details gaat het. Zoals ik al vaker als voorbeeld heb genomen: Een Toyota kan 120 rijden, en harder mag je (nog) niet, een Mercedes kan en mag niet harder maar toch heb ik liever de Mercedes.

  Kijk eens hoe het scherm draait op die HP in dat filmpje op de site. Het loopt niet vloeiend maar het is pats boem spontaan 90 graden gedraaid. Bij een iPad gaat dit zo mooi vloeiend.

  Dat vond ik ook toen ik van XP overging op OSX, met bijvoorbeeld minimaliseren.

  Daarnaast maakt de App Store de iPad natuurlijk zo groot, het is alsof je een auto standaard koopt, en ergens anders kan je er een mooie radio + mooie velgen bij krijgen.

  (sorry voor de vergelijking met auto’s, maar zelf vind ik het dan duidelijker worden :))

 • Profielfoto
  andries

  Zo te zien doen de kopieermachines van hp het wel goed…

 • Profielfoto
  macoky

  Batterijduur ? Mijn iPad gaat bij normaal gebruik zeker drie dagen mee.

 • Profielfoto
  Zakske

  Dit is een regelrechte kloon van de iPad.

  “Imitation Is the Greatest Form of Flattery” – Charles Caleb Colton (1780-1832).

 • Profielfoto
  iSponge

  Wel mooi dat hun on-screen toetsenbord een numeriek rijtje bovenlangs heeft:) Mogen ze op de iPad ook wel doen!

 • Profielfoto
  R-Flow

  WebOS ziet er erg goed uit moet ik zeggen! Vind vooral het home screen van iOS ongelofelijk suf, all die duffe icoontjes op het home screen… Het is net een gemiddelde Windows desktop…

  Maar goed, als deze devices weer niet op de Nederlandse markt uitkomen en beperkt blijven tot de VS en paar anderen gaat het natuurlijk nergens naartoe met het platform…

 • Profielfoto
  strigoi

  @ maconly – apple heeft daar een airport express voor?

  De touchpad ziet er netjes uit, wellicht vanwege het extreme kopieerwerk. Het apparaat, menu’s en vensters tot en met de website en accessoires zijn qua styling aardig Apple-ish.

 • Profielfoto
  Jesper

  Best sneu om te zien in hoeverre de interface van iOS zoveel mogelijk nagemaakt word, dat geeft wel weer aan dat het nooit aan de iPad kan tippen…

 • Profielfoto
  Forzaa

  Zowel de interface als de website is compleet nagemaakt van de iPad. Slecht hoor HP!! Hebben we geen creativiteit meer? Alleen de mensen in Cupertino nog denks

 • Profielfoto
  Edwin

  Hoe zouden al die tablets er nu uit hebben gezien qua hard- en software als er nooit een iPad was uitgekomen…

 • Profielfoto
  Needler

  Geen apps. Hardware is onderdanig.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Komt over zes maanden uit. ‘Nuff said. Als tablet-maker heb je het heel erg moeilijk met Apple als koning. HP ziet er door Rubinstein erg interessant uit, maar tegen de tijd dat hun tablet in de winkel ligt, gaat de aandacht alweer naar de nieuwe iPad. Die als killer feature onder andere gewoon het predikaat ‘nieuwe iPad’ heeft. Moeilijke competitie.

  Bovendien vind ik sommige UI aspecten nogal bekend voorkomen. Die Cards interface van Palm is dan wel weer erg origineel. Maar het ontbreken van een App Store is toch wel een probleem. Een iPad zonder apps is uiteindelijk ook nergens.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Is de HP TouchPad dé iPad killer?

  Voor mij wel. Ik zal mijn iPad zeker niet wegdoen maar die HP Touchpad gaat er zeker te weten bijkomen.

  Mijn Palm pre gaat ook een update krijgen naar een Pre3 van de zomer!

 • Profielfoto
  Maikelw

  #kerelvent: Palm App catalog, Staat standaard geinstalleerd.

 • Profielfoto
  Michaeldw

  Voor het eerst dat ik onder de indruk ben van een tablet anders dan de iPad.
  Heb de engadget website doorgegeken en ik moet zeggen: het ziet er m.i. allemaal erg goed uit. Vloeiend en krachtig.
  En flash..sja..je kan zeggen wat je wilt, maar het zit er wel op en het lijkt te werken. Niet zo brak als op die brakke Smashmung Galaxy tablet

 • Profielfoto
  Michaeldw

  Maareh..die website! Dat kan echt niet hoor. Wees wel een beetje origineel.

 • Profielfoto
  lowfi

  Er zitten toch wel dingen in die ik mooier vind dat iOS. iOS is meer een soort applauncher geworden. Voor elk klein dingetje moet je helemaal een app in. Sommige dingen zouden wat mij betreft altijd (subtiel) in beeld mogen. Twitter facebook weer etc… zaken die zie prima lenen voor “widgets”

  Het notificatie systeem van iOS moet ook op de schop. Lelijk lompe blauwe in de weg zitten rotdingen. Ik zie uit naar een Growl for iOS;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Elk namaakproduct is slechter dan het origineel, dus: don’t worry. …!!
  Laten ze het ding eerst maar ’s uitbrengen. En tegen die tijd is Apple ze al lang weer een stap voor met de iPad 2. Apple blijft toch leading in de markt. Dan merk je aan het aantal klonen. Iedereen probeert het na te maken. Lelijk het design van die HP Smartphones trouwens….

 • Profielfoto
  knekkie

  Wie verder kijkt ziet dat er meer aan de hand is. Zoals elk apple gebruiker weet gaat het om de software.
  .
  Ze hebben goed afgekeken maar ze hebben bij HP ook een heel hoop verbetert in het webOS op de punten waar Apple nogsteeds steekjes laat liggen. Ik denk zelfs dat HP met webOS veel verder is dan Apple met iOS.
  .
  Veeeeeeeel verder. Minder eye candy meer to the point. Geen bekrompen beperkingen. Flash, draadloos synchroniseren en opladen. Nu hopen dat HP het goed in de markt krijgt. Apple heeft er nu een serieuze concurrent bij.

 • Profielfoto
  knekkie

  Heeey…. Zie ik dat nu goed? Gaan ze ook webOS op hun desktops plaatsen?
  Aan het einde van de keynote is dat te zien.

 • Profielfoto
  martijnsch

  Ik vind het wel een mooi ding eigenlijk.

  Bekijk de keynote >>

 • Profielfoto
  Hugoengels

  wanneer komt er nou eens een origineel alternatief in plaats van die copy paste ipads:razz:

 • Profielfoto
  maconly

  Jemig, een ethernetconnectie. Ik zit heel wat in hotels in verschillende landen, maar dat heb ik nou echt nog nóóit gemist – bijna elk hotel waar ik ben geweest heeft wel wifi.

  Ben wel blij dat er eindelijk een beetje serieuze concurrentie voor de iPad komt, en WebOS is een mooi systeem. De reden dat de Pre tankte had vooral met de zieltogende staat van Palm toendertijd te maken, minder met het apparaat of het OS zelf. Maar het kritieke punt wordt of HP genoeg goede ontwikkelaars zal kunnen overhalen om apps te schrijven.

  Nou ja, en Angry Birds natuurlijk. Dat schijnt deze dagen doorslaggevend te zijn.

  zit nu in Orlando in een holliday inn alleen wifi in de lobby en in de kamers alleen ethernet.

  hiervoor in een intercontinental in Miami zelfde verhaal.

  normaal had ik m’n macbookpro bij me en dat gaf me meer mogelijkheden.

  pas nog gedacht aan een airbook maar daar zit ook geen ethernet op .

  ik heb internet nodig voor mijn werk en irriteer me er aan dat m’n ipad geen ethernet heeft .

  wifi op de ipad is trouwens minder dan de wifi op m’n iphone.

 • Profielfoto
  bestbier

  Geen enkel besturingssysteem, ook op deze HP/Palm zal ooit beter zijn dan die van Apple.
  .
  Dit enkel en alleen omdat ze alles proberen te kopiëren, maar door Apple’s vrachtladingen patenten, dit noot zullen evenaren. (Ik begrijp ik nu pas waarom ze patent aanvragen op de meest idiote dingen).
  Dit hebben we bij de MP3 spelers ook al gezien. In de Top10 meestverkochte staan er 9 iPods. Zo zal het met de telefoons ook gaan. Nokia heeft het bijltje er al bij neergegooid.
  Is Sony de volgende?
  .
  Trouwens, als je iemand alleen maar blijft volgen, kom je ‘m toch nooit voorbij???

 • Profielfoto
  ronald

  De keynote wordt wel heel enthousiast gepresenteerd. Daar staat iemand die overtuigt is van het zijn van een leider, een enabler. Dynamische presentatie.

  Niet dus! Er staat iemand te presenteren die het zelf ook niet geloofd, althans zo komt hij over.

  Tja, HP was wel het merk vroeger om te hebben als consument. Maar dat is al lang voorbij.