iAd blijft achter bij verwachtingen

17 reacties

Met veel trots presenteerde Steve Jobs in een keynote over iOS 4 op 8 april 2010 iAd. Een nieuw en eigengemaakt advertentieplatform dat adverteren op mobiele toestellen revolutionair zou veranderen.

Emotioneel en interactief, dat zijn de twee trefwoorden van iAd. Geen advertentiebalkje dat een deel van het toch al kleine telefoonscherm inneemt, maar een full-screen interactieve beleving, waarbij je de App waarin je zit niet verlaat.

Terwijl ontwikkelaars wel warm lopen voor iAd, zijn de adverteerders zelf er nog niet helemaal van overtuigd. Techcrunch heeft van insiders vernomen dat de prestaties van iAd ver onder de verwachtingen van Apple liggen. Het percentage gevulde advertentieposities is gedaald van 18 naar 6%, terwijl op internet momenteel een ‘fill rate’ van 25% reëel is.

Naast de mager presterende economie en de na-kerst periode waarin we nu zitten, is de relatief omslachtige totstandkoming van een iAd een mogelijke oorzaak. Er moet immers een ‘in-App App’ gemaakt worden en dat is wat anders dan een flashfilmpje of een animated gif waarmee adverteerders nu de verschillende advertentieplatformen bestoken.

iAd moet nog in Europa uitgerold worden, maar volgens onze eigen berichtgeving kan dat niet lang meer duren.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  Dan noemt Apple het gewoon “een hobby”… probleem opgelost.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  What’s new?

 • Profielfoto
  ctxppc

  Nu weet ik wie de echte Apple-killer is: Apple.:sad:

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Ik heb nog nooit op een iAd geklikt. Wat zeg ik, zelfs nog nooit op een gewone ad. Ik snap niet dat ontwikkelaars er voor kiezen om voor dat (in de meeste gevallen) kleine beetje geld hun app zo lelijk te maken.

  Ads passen niet is de Apple-filosofie van een “visually appealing” app. Hoe mooi de ad ook is, hij leidt af.

  Met ads in bijv. de Daily heb ik minder moeite; je zit dan in een omgeving waar je geïnformeerd wilt worden (en ook ads verwacht). Maar als ik een spelletje wil spelen, dan wil ik een spelletje spelen. Toch?

  Het doel van ads is niet om er aan te verdienen, maar om mensen de pro-versie te laten kopen. Een irritant knipperende balk van 320×40 pixels zou hetzelfde effect hebben, is mijn veronderstelling. Dan kopen mensen om van die balk af te komen voor €0,79 de pro-versie.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Full screen beleving? Zijn dat die irritante paginagrote adds die ineens opkomen als je een app als bijvoorbeeld FFM gebruikt. Waardoor het inloggen erg wordt vertraagd? HEEL irritant!!! Een balkje als advertentie stoort me niet.

 • Profielfoto
  Uxmal

  Gelukkig maar, die K** reclames. Weg ermee.

 • Profielfoto
  roblo

  ….Yes.! that’s the spirit
  en ik bang dat ik de enige zou zijn

 • Profielfoto
  Zakske

  De reclamewereld heeft simpelweg nog steeds niet begrepen wat de consument wenst / accepteert aan reclame op internet. Wat in ieder geval niet werkt is overweldigende flash-zooi, muziek / geluid, goedkoop ogende gif-animaties, bergen reclame op één pagina, enz.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik heb – eerlijk gezegd – nog steeds niet echt een beeld bij dat iAds, maar het klinkt als spam op mijn telefoon. Ik zit er niet op te wachten, net als nieuwsbrieven. Een wereld met wat minder commercie zou wel gewenst zijn. Opdat Europa net verder naar een tweede VS afglijdt… Ooit… toen Apple nog Apple was… mooie tijd was dat.

 • Profielfoto
  Little Idiot

  Heerlijk dat iAd niet werkt, ik wordt schijtziek va al die rotzooireclame. Hier staan alle adblockers, popupkillers enz. aan. Reclame is vooral irritant en zorgt er bij mij eerder voor die producten links te laten liggen. Eerst is de TV verziekt met reclame, daarna internet en nu ook nog je telefoon/pad? Nee, dank je.

 • Profielfoto
  Needler

  Typische Nederlanders hierboven. Alles gratis, gratis, gratis. Mensen die duizenden uren werken en hier natuurlijk aan willen verdienen. Maar die schrale, gierige Nederlanders hierboven willen het gratis. Want anders downloaden ze het gewoon via torrents.

  Ik vind het initiatief van Apple erg goed. Reclame is vervelend. Maar wel dé manier om een app gratis te houden. Dus of je betaald een klein bedrag of je ziet advertenties. En het is toch erg prettig dat deze advertenties hele mooie, rijke en relavante advertenties zijn. Ik ben fan van een groot aantal merken: Disney, Nike, Starbucks, Puma, Apple, Sony, Volkswagen etc. Ik zou graag iAds van die bedrijven willen zien.

  @Little Idiot: Als er geen reclames op TV zouden zijn, zou je €75 per maand voor je TV abonnement moeten betalen!

 • Profielfoto
  Orson

  Helemaal eens met je Needler. Goede apps maken kost heel veel tijd en moeite. Met een mooi bannertje of reclamefilmpje (wanneer je op de banner klikt) daar heb ik helemaal geen last van. Als het je maar niet weerhoud van te doen waar je mee bezig was op dat moment

 • Profielfoto
  KR1275

  Needler heeft nog nooit in de landen om ons heen gekeken. BBC en BRT doen het al jaren zonder reclame. Desondanks zijn hun programma’s van hogere kwaliteit en duurder om te maken. De hele wereld lijkt alleen nog voort te bestaan dankzij aandeelhouders en dikke directeuren die zakken moet vullen. Onze Heer Jobs hoort bij dezelfde club. Wat dat betreft, mag de commercie best een stuk minder. In de VS maakt alleen de massa nog de dienst uit en wordt alles voortgebracht met dollartekens in de ogen bij voorbaat. Iets sympathieks wordt zo snel de wereld uit geholpen. Wat is Azië nog een verademing… hoelang duurt het voordat westerse zakkenvullers de culturen daar ook naar de haaien helpt??

 • Profielfoto
  dikketienes

  Ik weet niet waar ze hun gegevens van iAds vandaan hebben want bij mij word toch echt meer dan 20% ingevuld. Soms zelfs boven de 30%.
  iAd’s is een super goed alternatief voor gratis apps.
  Vreselijk hoe sommige mensen echt helemaal nergens voor willen betalen en dan ook nog advertenties niet snappen.
  De meeste developers stoppen veel tijd in hun app’s en dus niet raar om daar voor te betalen lijkt mij.
  Snap niet eens wat de meeste mensen zeuren want iAds zijn nog niet eens in Nederland. Alleen in US, UK, Duitsland, Frankrijk en Canada.

 • Profielfoto
  Needler

  @Richard Kruizinga: in Engeland zijn de kijk- en luistergelden relatief hoog. Namelijk €175 per jaar, per huishouden. En in tegenstelling tot het kleine Nederland heeft het Verenigd Koninkrijk 62 miljoen inwoners. In totaal wordt er 4.100.000.000 euro opgehaald. Van dat geld kan de BBC aardig wat mooie programma’s maken. Daarbij komt dat alles in het Engels is, en dus aan veel landen (waaronder de Verenigde Staten en Nederland) doorverkocht kan worden. Top Gear, Nigella, Jamie Oliver, allemaal internationale topprogramma’s.

  Maar wat wil je met minimale inkomsten van 4,1 miljard euro.

 • Profielfoto
  Uxmal

  @Needler Zonder die reclame kopen mensen net zo veel producten. Alleen moeten ze zelf nadenken. Ik zie dat jij bij een bedrijf werkt dat verdient aan reclame. Logisch dat je zo denkt dan. Ik betaal liever kijk en luistergeld. Vindt trouwens dat ik al te veel betaal voor wat er is. Heb enorm veel zenders, maar op zaterdag geen fatsoenlijke film te vinden. En wel overal bagger reclame. Echt ongelofelijk. Maar goed ieder zijn smaak. Toch blijf ik genieten van dit nieuwsbericht.

 • Profielfoto
  KR1275

  Mensen kopen tegenwoordig alles wat los en vast zit. Bijna ziekelijk… loop langs de MM en je ziet hordes mensen sjouwen met lcd-tv’s. Zeker weten dat ze thuis geen kapotte tv hebben staan. Mensen lijken steeds impulsiever te worden. Ik hoor trouwens bij die club. De drang om iets nieuws te kopen, is er altijd. Kopen, kopen, kopen!!! Wat waren mijn opa en oma blij met hun Sprite 400, waarmee ze 1 keer per jaar naar Drenthe gingen…