Goodbyepad

Door: Rene Bouwmeester - 64 reacties

De man die zojuist met zachte hand de bel had doen klingelen in de hal had het onmiskenbare voorkomen van een biologieleraar: het weerbarstige haar in een moeizame scheiding gekamd, de bril met hoornen montuur net niet recht op de neusbrug geplaatst, de pluizige gezichtsbeharing gelijk het landschap rond de Oostvaardersplassen na een uitzonderlijk strenge winter. Licht voorovergebogen stond hij in de regen. Hij gaf een slappe, wat klammige hand. “Ik kom voor de iPad… Op Marktplaats… Ik heb u vanmorgen gebeld.”

De iPad in kwestie lag al enige weken onaangeraakt bovenop de piano, halfverscholen onder het huis-aan-huisblad, een vaktijdschrift, twee ongeopende rekeningen, een nagekomen vakantiekaart en een handgeschreven notitie van de glazenwasser die attent mededeelde dat de dakkapel weer glom als nooit tevoren. Amper acht maanden oud en nu al worstelend met de vergetelheid. Het kon verkeren…

Toen het felbegeerde kleinood eindelijk was gearriveerd, na een weeklange reis over de oceaan en een schimmig verblijf van nog eens een week bij de douane op Schiphol — beelden van potige douaniers die begerig met vettige vingers de doos betastten gleden dagelijks voor het geestesoog — werd het fluks met van opwinding trillende vingers uit de luxe omdoos getild. Een snelle vingerdruk op de aan/uit-knop deed een bescheiden helder wit appeltje in het midden van het scherm verschijnen — en luttele seconden later verscheen reeds de merkwaardige achtergrondafbeelding met de vallende sterren die het hart een weinig deden overslaan in de trompe-l’oeil van een bekrast scherm. Het wachten was voorbij.

Weken van grote opwinding volgden. Vol overgave werd er geswiped en gepincht. De App Store werd naar hartenlust geplunderd: apps werden gedownload, ebooks aangeschaft, digitale krantenabonnementen afgesloten, tijdschriften binnengetrokken, foto’s gesynchroniseerd, films bekeken. In het café werd het apparaat liefdevol bepoteld door dames van diverserlei kunne, hun wederhelften in de duistere krochten van het etablissement gramstorig en tandenknarsend achterlatend. Op de bank werd met overgave gesurft en het sociale netwerk bloeide als nooit te voren.

En toen… Toen kwam de klad. Erin, welteverstaan. Toen na een aantal weken stoeien met het nieuwe speeltje de nieuwigheid er wel zo ongeveer vanaf was gewreven, bleef het steeds vaker verweesd achter. Op de tafel. Op de bank. En uiteindelijk zelfs op de piano. Met toenemende frequentie kwam het voor dat hij niet mee mocht: op hotel, naar een klant, naar het café.

Hij was te groot, te lomp, te zwaar: de extra ballast ten opzichte van de iPhone 4 die zich behaaglijk in de binnenzak had genesteld werd nauwelijks gecompenseerd door extra functionaliteit. Na enkele maanden had bovendien de 11-inch MacBook Air zijn intrede gedaan, die welbeschouwd niet eens zo heel veel groter en zwaarder was — en behoorlijk meer te bieden had. Maar was het dan enkel de bescheiden omvang van het jachtgebied tussen iPhone en Air dat de iPad in onbruik deed geraken?

In de loop der tijd waren de eerste irritaties in het gebruik geslopen. Het voortdurende gesynchroniseer met iTunes bijvoorbeeld. Het had iets merkwaardigs om het apparaat voortdurend aan een touwtje te moeten hangen — en bij iets eenvoudigs als het overzetten van een document, liedje, foto en filmpje kreeg je geheel gratis een tijdrovende backupprocedure cadeau. Natuurlijk: er waren best work-arounds. iWork.com. Dropbox. Mailen. Maar een jaar na dato was het apparaat dat zich er zo op voor liet staan altijd en overal online te zijn nog immer geketend aan een computer.

En dan die Apps… Na een vreugdevolle start was de App Store alras verworden tot een schier ondoordringbaar woud van applicaties die vooral hetzelfde deden: als je alle apps die claimen de mens te assisteren bij ‘getting things done’ zou willen evalueren, kwam je al snel helemaal nergens meer toe. Eindeloze lijsten met applicaties waarmee je lijstjes kunt maken, maar de echte ‘killer apps’ lieten zich vooralsnog op één hand tellen.

In de guidelines voor ontwikkelaars pleitte Apple ervoor om apps zoveel mogelijk van een 3D-weergave te voorzien die appelleert aan de werkelijkheid — en nam daarvoor zelf enthousiast het voortouw, met bizarre resultaten als gevolg. Van het nepleder in iCal tot oma’s gepolitoerde wortelnoten navigatiebalk van Pages: de bonte metaforenkermis op scherm leek lichtjaren verwijderd van de gebruikelijke ‘understated’ esthetiek waarvan het bedrijf zich doorgaans bediende. Soms was de nieuwe beeldtaal ronduit onzinnig: wie had bijvoorbeeld verzonnen dat het een goed idee zou zijn om iBooks te voorzien van een interface die op een opengeslagen boek moest lijken, waarbij bij het aantal zichtbare pagina’s voortdurend hetzelfde blijft, ongeacht waar de lezer zich in het boek bevindt?

Met het verstrijken van de tijd was de ware achilleshiel van de iPad echter allengs duidelijker geworden: het apparaat was functioneel analfabeet. Lezen was niet bepaald een plezier: de relatief grove resolutie van het scherm maakte de weergave de diverse lettertypen rafelig en onscherp. En schrijven… Tja, schrijven. Het op het scherm geprojecteerde soft-keyboard decimeerde het aantal succesvol ingevoerde woorden per minuut en kwadrateerde het aantal tikfouten. Elementaire leestekens moesten worden ingevoerd door het onnodig lang vasthouden van een toets, of — erger nog — via een tweede toetsenbord dat via een ‘sneltoets’ op het eerste naar voren kon worden gehaald.

Niet lezen dus… En niet schrijven. En niet teveel webbrowsen, want meer dan twee openstaande tabs in Safari kon het beperkte geheugen van een iPad niet verwerken en leidde tot voortdurend opnieuw laden van reeds geopende pagina’s. De krant die dagelijks op het iPad-scherm verscheen was na een half jaar druistig ontwikkelen nog niet veel verder dan een onleesbare weergave van het gedrukte exemplaar, die na moeizaam klikken in een popover artikelen zonder structuur en opmaak deed verschijnen. Ook tijdschriften bleven veelal trouw aan hun oorspronkelijke opmaak, met eindeloos inzoomen als gevolg. Enige meerwaarde in de vorm van bijvoorbeeld interactieve infographics, het weergeven van nieuws dat na het drukken van de papieren editie naar boven was gekomen of het ontsluiten van het digitale nieuwsarchief schitterde vooral door afwezigheid.

Was er dan werkelijk niets? Oh, zeker wel… Bij vriendenbezoek kon het nageslacht in de leeftijd van 2 tot 18 jaar zich eindeloos vermaken met een enorm arsenaal aan kleurrijke spelletjes. Met vogels bijvoorbeeld. Of met varkens. En ook de huispoezen beleefden mateloos veel plezier aan het najagen van een over het scherm flitsende virtuele muis. Maar welbeschouwd was een iPad in praktijk toch daadwerkelijk vooral een iPhone die net wat moeizamer in de de binnenzak paste — en waarmee je niet kon bellen. Jack of all trades, master of none.

Natuurlijk: bijna alles wat je in het digitale domein zou willen uitspoken kon ook best op een iPad. Maar dan net wat moeizamer. En met een omweg. Of twee. En juist die omwegen waren de reden geworden dat de iPad, gereed om met één vingerbeweging tot actie te komen, op de piano was beland en bedolven was geraakt onder wat — o, zachte ironie — de laatste stuiptrekkingen van authentiek druk- en schrijfwerk moesten zijn.

Tijdens het passeren van deze mijmeringen had zich aan de overzijde van de keukentafel van de leraar Biologie een grote begeestering meester gemaakt. Hij was een geheel ander mens geworden: de rug gerecht bewoog hij met steeds groter enthousiasme zijn vingers over het scherm. Uit hem kwam zachte geluiden naar boven, die — zijn gereserveerde voorkomen indachtig — van grote opwinding moesten getuigen. Zo nu en dan beroerde een spits puntje van zijn tong zijn bebaarde mondhoeken. Vanachter de forsbemeten brillenglazen priemde een manische blik, die niet anders te duiden viel dan als acute technolust.

De man telde jubelend vier biljetten van 100 euro neer en gaf stralend een hand, die zo mogelijk nog vochtiger was dan een kwartier daarvoor. Met verende tred liep hij de kamer uit, de gang door, de straat op. Hem nakijkend viel er zowaar een klein huppeltje te ontwaren.

Reacties

64 reacties
 • Profielfoto
  pinkie

  Wat een gezwets. Misschien beter een artikel plaatsen in de Donald Duck?

 • Profielfoto
  iFlorens

  Mooi stuk, ben het niet helemaal mee eens maar toch erg mooi geschreven

 • Profielfoto
  wouwout

  Fantastisch! Heb mijn ipad ook laten invoeren en alhoewel ik er iets langer mee gespeeld heb, komen alle teleurstellingen me bekend voor. Met als hoogtepunt dat vreselijke toetsenbord (waarom geen alternatieve toetsenborden toestaan in de app store???). Een week geleden verkocht via marktplaats, toen ipad 2 nog niet echt in het nieuws was;-)

 • Profielfoto
  Meh1965

  Moet ik dat hele stuk lezen?

 • Profielfoto
  Type-R

  TL:DR

 • Profielfoto
  AppleTim

  Moet ik dat hele stuk lezen?

  nee. niemand zegt dat dat moet.

 • Profielfoto
  iPot

  @pinkie, @Meh1965

  Autistisch? Jaloers? Basisschool overgeslagen?
  Ik vind zulke reacties echt belachelijk.

 • Profielfoto
  Mich

  Pff, artikel lijkt mij wat overdreven…

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Apart stuk voor op OMT….
  Leuk om te lezen, maar vind het meer iets voor OMT-column.

 • Profielfoto
  iPot

  Ik ben het eens met de schrijver. Zeer herkenbaar allemaal. Goed beschreven.
  De iPad is een goed apparaat maar ik kan het geen goede plek geven in mijn digitale leven. Wat ik wel fantastisch vind is het lezen van een digitale krant in de bus. En het surfen onderweg met razendsnel 3G van Vodafone. Tenminste, als de mensen achter je niet stiekem zitten mee te kijken en constant de vragen krijgt als: “kun je er ook spelletjes op spelen?”. Ik heb constant het gevoel bekeken te worden als ik de iPad uit mijn tas haal. Dat is niet prettig als je op je gemak je krantje wil lezen.
  Ik heb mijn iPad na 3 maanden verkocht.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Tja, de gadgetmaniakken zullen teleurgesteld zijn – maar vooral in het feit dat het apparaat al zo weinig onderscheidend is geworden.

  Zelf heb ik lang geaarzeld maar nu ik er een paar maanden mee werk wil ik niet meer zonder. Lezen (merk trouwens niets van ‘rafelige letters’), notities maken (met een stylus, dat wel), het bijhouden van wetenschappelijke literatuur (Sente!), het voegt allemaal werkelijk iets toe. Maar een vervanging van mijn MacBook zal het niet snel worden nee – wel een heel zinvolle toevoeging.

  Teleurstelling of vreugde hangt heel erg samen met de verwachtingen die je vantevoren had.

 • Profielfoto
  WetcoastBob

  Leuk stuk!

 • Profielfoto
  Dargakis

  Goed stuk!

  Korte versie: Man verkoopt iPad. iPad, niet voor iedereen.

 • Profielfoto
  1984

  Tja, dat hebben we ook weer gelezen……….

 • Profielfoto
  adb1973

  Leuke literaire poging.

  Wel grappig om te lezen dat het voor een aantal mensen heel herkenbaar is.

  De mooi beschreven situaties zijn in dit huishouden juist nauwelijks voorgekomen. En de iPad gaat bijna overal mee naartoe. Ik heb óók weer de beschikking over mijn MacBook die voorheen altijd geclaimd werd om mee te ‘patiece-en’ ;o) en voor surfen en mail ‘scannen’ is ie ideaal.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hallo René….!

  Even dacht ik weer in dat moderne etablissement verzeild te zijn geraakt, alwaar ik met steeds toenemende kramp in mijn hand het aan jouw brein ontsproten Nationale Apple Dictee trachtte bij te houden….(Want het ‘gewone’ schrijven met de pen zijn we toch aardig verleerd!) Maar toch….het is mijn eigen kamer waarin ik dit schrijf en ik bepaal gelukkig mijn eigen snelheid deze keer. Ik lees jouw epistel. Een mooi stuk, dat wel. En wat lezen en schrijven betreft hebt je gelijk.
  Een schrijver als jij zal zich er sneller aan ergeren, perfectionist als je bent. Voor veel mensen bestaan de leestekens nauwelijks of niet meer, worden alleen korte berichten geschreven en gelezen…. En lezen….tja….je merkt dat de mensen al moeite hebben met de lengte van dit stuk, laat staan dat er nog hele boeken worden geleden door het gros van ’t volk. Of dat nu in drukvorm is of digitaal.
  Voor mij is de iPad nog een hebbeding, om twee redenen: omdat ik hem niet heb aangeschaft. Geen geld, maar nog belangrijker: geen webcam(s).
  En de laatste reden: één foutje teveel kostte mij de hoofdprijs bij het Appledictee in Rotterdam. Ik wacht nu maar op iPad 2 of hoe dat ook mag heten.
  Ik slaak na het lezen van je verhaal nog wel een diepe zucht: want de nadelen zijn wel serieus te nemen, al hoop ik dat voor een aantal nadelen een oplossing zal zijn gevonden. En…laten we eerlijk zijn: probeer ’s op een normaal toetsenbord van je iMac of MacBook Pro de leestekens te vinden. Het ene accentje lukt nog wel, maar waar zit dat andere. Het is een probleem dat blijkbaar nog steeds niet goed is opgelost.
  De MacBook Air is zeker ook een geweldig hebbeding, met inderdaad meer mogelijkheden. Maar omdat ik net een paar maanden geleden een nieuwe 15″ MacBook Pro heb aangeschaft (met extra hoge schermresolutie), ga ik niet nog ’s een klein MacBookje erbij kopen. (Hoewel, als mijn portemonnee wat dikker was…..!!). Mijn zinnen zet ik dus voorlopig op de iPad 2, maar toch…..voor het slapen gaan nog even…een diepe zucht….

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik identificeer me met de man aan het einde van het verhaal, echter telde ik er 2 biljetjes voor neer.. Want €400-500 voor ’n hebbeding vind ik net iets te veel van ’t goede, dan had ik ‘m maar niet gehad..

 • Profielfoto
  Vinhelper

  En…laten we eerlijk zijn: probeer \’s op een normaal toetsenbord van je iMac of MacBook Pro de leestekens te vinden. Het ene accentje lukt nog wel, maar waar zit dat andere. Het is een probleem dat blijkbaar nog steeds niet goed is opgelost.

  Bliep: hier wordt uw oplossing bezorgd:


  – Systeemvoorkeuren

  – Menubalk

  – druk de [Option] in. Andere tekens krijg je door ook de [Command], [Shift] of [Control] los, of gelijktijdig in te drukken. Probeer maar uit.:thumbsup:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Bedankt voor de tips. Alleen weet ik niet waar ik “Toon Toetsenbordweergave” kan vinden en ik zie dan ook nog niets in de menubalk.
  Dat ik via command en control plus verschillende toetsen wat leestekens kan krijgen wist ik sinds een tijdje, maar vind ik lastig te onthouden. Ik ven meer een persoon van menu’s en kan erg slecht toetsencombinaties onthouden!

 • Profielfoto
  MrPapple

  Zeer herkenbaar… De iPad is inderdaad een mooi speeltje en iOS is zeer leuk maar het schiet te kort op gebied van professionele tools… Je kan gewoon niets doen: geen “illustrator-achtige” tool, geen photoshop, je kan geen websites ontwerpen,… Daarom ook de iPad verkocht en een nieuwe MacBook Air gekocht. iOS is leuk op de iPhone maar als vervanging van OSX heeft het nog een lange weg te gaan!

 • Profielfoto
  Osipz

  Ik heb twee weken een iPad mogen gebruiken, zonder internetverbinding voor buitenshuis, en ik heb geconcludeerd dat er voor mij geen meerwaarde zit in de aanschaf van een iPad. Ik wacht liever op het aflopen van mijn telefoonabonnement en ga dan aan de iPhone 5.

  Jammer overigens dat sommige forumers reageren met: “Moet ik die hele lap tekst gaan lezen?”

  Geestelijke luiheid om al af te haken bij een tekst die iets meer dan de hoogte van je beeldscherm inneemt?

 • Profielfoto
  dirkuijt

  Geinig stukje, niet geheel mee eens, maar goed: daar gaat het niet om…

  Ik geniet nog dagelijks van mijn iPad, maar dat komt simpelweg doordat ik deze niet constant aan het vergelijken ben met mijn iPhone of Mac.
  En ik word er altijd zo moe van dat iedereen dat wel doet…

  Het is een gadget, een extra, een hebbeding, voor op de bank, met een latte en een bastogne, even internetten, twitteren, filmpje kijken, uitzending gemist, mail checken… the simple things in life…

  staat geen photoshop op, ook niet nodig…
  kan er niet mee bellen, ook niet nodig…

  kan er spelletjes op spelen met vogels… en varkens… dat wel…

  Ben je er niet tevreden over, zet’m dan inderdaad hup op een willekeurige website te koop, volledig mee eens, maar ga het apparaat alsjeblieft niet weer vergelijken met, niet te vergelijken andere apparaten?

  Dank.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Heel herkenbaar dat je dat ding nergens tevoorschijn kunt halen zonder reacties… verder herken ik overigens niet al je nadelen;)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik hoop niet dat mijn Pa dit straks gaat doormaken… Zou toch zonde zijn… Ik zie mezelf echter (ongeacht dit artikel) niet gauw een iPad aanschaffen; al zijn er enkele goede iPad Only apps op de markt…
  .
  .
  .

  @pinkie, @Meh1965

  Autistisch? … Ik vind zulke reacties echt belachelijk.

  @iPot: I guess we can call it quits, then… Want om iemand die zo’n reactie plaatst ‘autistisch’ te noemen, strijkt mij volkomen tegen de haren. Mensen (hier) die wten wat autisme inhoudt, zullen vast wel gemerkt hebben dat ik zelf tot de genoemde groep behoor (Syndroom van Asperger). En dat je iemand autistisch noemt als hij/zij dit artikel ‘gezwets’ vindt, slaat werkelijk nergens op… Ik kan er best inkomen dat je het niet eens bent met de inhoud van de reacties van Pinkie en Meh1965, maar dat maakt ze niet tot autisten…

 • Profielfoto
  ---

  Heb al een paar maanden geleden ingeruild tegen een MacBook Pro.
  Ik vond het (vele) typen maar niets. Ook dat na het installeren van Keynote de helft van mijn Keynote presentaties moesten worden aangepast aan het formaat van de iPad, zodat er heel veel overgangen niet meer werkte.
  Ben zo blij met de keuze, hij is leuk voor erbij, meer ook niet.

 • Profielfoto
  Ikie

  HA! Dit had ik voorzien….dit stuk beschrijft precies de redenen waarom ik me steeds afvroeg waarvoor ik/men in vredesnaam een ipPad nodig zou hebben… Te groot om mee te nemen, je kunt er niet mee bellen, te ‘licht’ om als computer te dienen, niet goed genoeg als e-reader. Tussen servet en tafellaken, wal en schip, iPhone en Macbook…

  Leuk dat ook eens iemand eerlijk deze kant van de iPad beschrijft…het is gewoon een leuke gadget, maar meer ook niet.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Erg leuk geschreven stukje. Niet herkenbaar voor mij, hier is de iPad al dik een jaar erg veel in gebruik door zowel mijzelf als mijn vrouw, maar ik geloof best dat veel mensen het vinden tegenvallen.

 • Profielfoto
  Anoniempje

  @Vinhelper,

  volgende keer beter joh, dit was een kansloze poging, hoe duidelijk je het ook hebt uitgelegd.:nerd:

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Bedankt voor de tips. Alleen weet ik niet waar ik “Toon Toetsenbordweergave” kan vinden

  Het staat er toch echt boven hoor :sealed:

 • Profielfoto
  Pedro

  Erg leuk geschreven, herkenbaar daar waar het gaat om de appstore en de overdaad aan GTD app’s. Hier sinds vorig jaar zomer nog wel dagelijks in gebruik voor meer en minder nuttige zaken. Ernstige twijfel over de aanschaf van een ‘air’ om net even dat stukje meer mee te kunnen doen.

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Sappig geschreven lijk wel een echte schrijver van een bestseller.
  Leuk die kleine nuances in handelingen en persoonsbeschrijving en de situatie schets van de iPad. Ik dacht dat ik het eerste hoofdstuk van een boek zat te lezen.
  Ikzelf heb geen iPad en ga er ook geen aanschaffen.
  Wel is een prijs van 4 honderdjes wel een beetje veel voor Marktplaats 2e hands.
  Inderdaad veel apps doen hetzelfde van hetzelfde ook voor de iPhone.
  De iPhone vindt ik toch het handigste voor de mobiliteit.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Het verhaal van auteur René beschrijft een luxeprobleem …

 • Profielfoto
  McNismo

  Wat een belachelijk stukje tekst zeg.
  Triest gewoon.

 • Profielfoto
  Koning Bolo

  Prachtig geschreven, helemaal mee eens, dus maar snel de iPad2 aanschaffen.

 • Profielfoto
  Sanne

  @McNismo Jij bent belachelijk.
  .
  Heel goed stuk! Ben het er volledig mee eens.

 • Profielfoto
  Yip

  Apart stuk voor op OMT….
  Leuk om te lezen, maar vind het meer iets voor OMT-column.

  Eng he? Dat de artikeltjes er soms een beetje anders uitzien…
  :sealed:
  :angry: :angry:
  .
  OT: Leuk verhaal, schrijfstijl vind ik iets te veel wanna-be-literatuurschrijver. Teveel bijvoeglijke naamwoorden, te langdradig (wat soms heerlijk kan zijn, alleen niet in zo’n kort stukje).

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  “dames van diverserlei kunne”

  Zou je eens kunnen zeggen wat je daarmee bedoelt? Volgens mij betekent ‘kunne’ geslacht.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Overigens wacht ik bij Apple liefst tot de derde versie van het apparaat voor ik het aanschaf. Hoop dat de iPad 3 een retina display heeft en draadloos synchorniseert.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  @Yip. Literatuur maak je niet door literair taalgebruik, maar door een goed verhaal helder, aannemelijk en aantrekkelijk te vertellen.

 • Profielfoto
  iDuck

  Voor mensen die moeite hebben met “de lap tekst”, gebruik de Reader in Safari. Leest een stuk makkelijker.

  Weer een leuk stuk van René, maar dit keer ook een inhoudelijk stuk;-) Op de rafelige letters na ben ik het er mee eens. De “leraar” die een overmatige €400 armer is maar erg blij, is zo tekenend. Kan René mooi een deel van de iPad2 mee bekostigen:lol:

 • Profielfoto
  Msight

  Zo gaat het leven van de hebberige early adaptor.
  Duidelijk is wel dat a: de iPad nog niet helemaal daar is, en b: de iPad zeker niet bedoeld is als vervanging van de laptop.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben het helemaal eens met dirkuijt: je moet de iPad niet met andere apparaten vergelijken. Je vergelijkt een MacBook qua mobiliteit en mogelijkheden toch ook niet met een iMac. En het verschil met de iPad is nog veel groter. Het is een apparaat op zich, dat veel functionaliteit heeft voor de mensen die aan die functionaliteit behoefte hebben. Als je meer, uitgebreider of anders wilt, moet je een ander apparaat aanschaffen.

  Ook eens met Msight: zo gaat het met de early adaptor. Je wilt er als eerste bij zijn, maar bent als eerste ook weer ergens op uitgekeken. En dat is maar goed ook want tegen die tijd is er alweer een nieuw apparaat of een apparaat met interessante nieuwe update, waarmee de early adaptor weer helemaal aan zijn trekken kan komen. Zelf wil ik ook graag altijd als eerste ergens bij zijn en dan heb je als eerste iets nieuws om uit te proberen, maar beschikt nog niet over mogelijkheden die later pas komen. Het early adaptorschap heb ik even moeten ‘kaltstellen’: mijn portemonnee dicteert even andere prioriteiten.

  En inderdaad: met mijn iPhone doe ik heel veel dingen die anderen met de iPad doen. Alleen mail, documenten, kranten en tijdschriften lezen zal op de iPad wel even wat lekkerder gaan. Voor mensen die veel onderweg zijn en dat bij willen houden is het dan ook een ideaal ding.

 • Profielfoto
  iLarsNL

  Wordt dit toevallig het Groot Appledictee 2011? Voor de rest wel een leuk stukje.

 • Profielfoto
  MichMich

  Mooi stuk tekst…. En inderdaad, ik ben het er helemaal mee eens… de iPad heeft bij mij ook plaats gemaakt voor een MacBook Air.

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Ik ben halverwege gestopt. Wat een zwets :slant:.

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  heel herkenbaar, mijn iPad is al 6 maanden een bank-accessoire, niets meer, niets minder. achteraf zonde van m’n geld :/

 • Profielfoto
  error

  Ik heb de 1.286 woorden niet gelezen… maar waar dacht de schrijver de iPad voor te gaan willen gebruiken op het moment van aanschaf? Ik gebruik mijn iPad voor exact die dingen waarvoor ik ‘m kocht: Nieuws, nieuws, nieuws (apps en web), mail, tv/video, muziek en twitter. Het enige minpunt: die lege iBooks winkel (hoewel de prijzen voor eBooks wleder mij niet snel juichend aankopen zullen laten doen) en nog steeds geen films in de NL iTunes Store (nogal genant eigenlijk).

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Leuk geschreven, maar ik krijg ’t idee dat de schrijver een aiPad uit China heeft geïmporteerd, aangezien mijn ervaring na een half jaar toch precies andersom is; Sinds de iPad doe ik 80% van mijn ‘thuiscomputer-werk’ op de iPad…

 • Profielfoto
  Atjous

  Ik heb precies dezelfde ervaring! Ik doe zelfs 80% van mn “werk-werk” op dat ding. Ik maak er al m’n aantekeningen op (Penultimate met een Pogo Sketch), dat werkt echt perfect. Ik gebruik nog nauwelijks papier …

 • Profielfoto
  swordfishdog67

  Tja, ik deel de mening van Rene ook totaal niet. Heb de iPad nu 8 maanden en gebruik hem dagelijks en nog net zo veel als in het begin. Super voor internetten op de bank en in bed, super voor e-mail, super voor het lezen van de Volkskrant in bed en op de bank, super ook om een boek op te lezen met gedimde verlichting en super om snel even iets te checken op internet. En oh ja, ook de spelletjes bevallen heel goed bij de kids. Misschien heeft Rene zich van tevoren niet goed verdiept in wat voor apparaat hij kocht? Had hij dat wel gedaan, dan had hij wellicht geen iPad gekocht, want kennelijk had hij heel andere verwachtingen van een iPad. Beetje raar om een iPad met een macbook air te vergelijken. Nee met dat apparaat ga je lekker in bed liggen om te internetten, lezen etc.

  Kortom Rene, geen echt overtuigend verhaal

  p.s. inmiddels zijn er 15 miljoen mensen met een iPad op de wereld en voor dit jaar verwachten analisten dat er nog eens 30 of 40 miljoen verkocht worden. Dus zo slecht als Rene het apparaat voorstelt zal het toch niet zijn…….

 • Profielfoto
  makasa

  Bij aanschaf kan je toch weten wat je er mee kan en wat niet. Daar was al uitpuntende info over beschikbaar. Dan beslut je of je het nodig hebt.
  Ik gebruik iPad al enige tijd en kan er zakelijk veel op doen. Met mijn duo sim van mijn iPhone heb ik ook 3G wat ik toch al betaal voor mijn iPhone ook ter beschikking. Werkt prima.
  Tot nu nu sta ik niet voor verassingen en kan ermee doen waarvoor ik hem aangeschaft heb. Een laptop heb ik bijna niet nodig. Notities maken, mailen, internet, telefonie via skype, het werkt allemaal.

 • Profielfoto
  Edwin

  Mooi artikel om even naar Instaper te versturen en vanavond in bed even op mijn iPad te lezen. Dat is waar ik mijn iPad heel veel voor gebruik.

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  Totaal NIET herkenbaar. Ik gebruik mijn iPad dagelijks en meer dan mijn computer.

 • Profielfoto
  Stargazer72

  Het artikel zet me in ieder geval weer aan het denken over de geplande iPad aanschaf…
  Moet je naast een iMac en MBP nu ook nog een iPad aanschaffen? Ik ben er nog niet uit…

 • Profielfoto
  mark-a-mac

  Moet je naast een iMac en MBP nu ook nog een iPad aanschaffen?

  Ik koos voor een Air van 11″. En nog geen seconde spijt gehad. Volgens mij moet je alleen een iPad halen als je er echt een functie voor hebt in je huishouden of werkkring.

 • Profielfoto
  caskraker

  Literair? Goed geschreven? Als je zo vaak superlatieven nodig hebt en ze continu als bijvoegelijke naamwoorden gebruikt doe je aan spotgoedkoop effectbejag.
  Schrijven is net als fotografie: de kunst van het weglaten. Doseer je superlatieven en het verhaal krijgt veel meer impact.
  Inhoudelijk ben ik het totaal niet met je eens, maar dat hangt van je verwachtingen af: als je de iPad als vervanging van een MacBook in wilt zetten koop je een teleurstelling. Gebruik je hem naast een echte computer, een iMac dus, dan is de iPad een prima aanvulling.

  Dit stukje is overigens op de iPad getypt met slechts 2 tiepvaudten.

 • Profielfoto
  Stijntjhe

  @pinkie Ik was serieus die vlieg in jouw avatar aan het pletten… En hij wou maar niet dood, toen zag ik het pas xD

 • Profielfoto
  ger010

  HEERLIJK GESCHREVEN !

  En alleen daarom al verdient dit een reactie.

  Ben het hier zo niet mee eens… Moet toegeven heb
  hem gekocht als hebben ding na een tijd van vertwijfeling.

  Maar ja ibook van moeder de vrouw werd langzam:)
  dus ja je wilt het best voor het “meisje” da’s duidelijk.

  En moet zeggen hij brengt meer dan je zou verwachten.
  Heb inmiddels al verschillende boeken uit en voor onze
  kleine hebben we wat educatieve spelletjes.

  Verder gebruikt ze hem voor mail en internet en werkt super.
  Accu gaat lang mee en updaten aan mijn laptop doe ik
  eingelijk amper…

  Enigste nadeel is het geheugen heb er inmiddels ook wat films
  op staan en dan gaat het geheugen snel vol.

  Ach wellicht is het maar wat je verwachtings patroon is.

 • Profielfoto
  Chorro

  Heel sterk geschreven, alleen deel ik de mening niet.

  Heb mijn iPad nu enkele weken, maar hij wordt met flinke regelmaat gebruikt en naar volle tevredenheid.

  @Mac aan Zee: Ik vind de manier om die leestekens te vinden makkelijker dan bij Windows, bij de meeste Windows moet je voor alle tekens die altcodes gebruiken. Geloof dat ik er nog nooit eentje heb kunnen onthouden.

 • Profielfoto
  mixthead

  Kijk een kritisch stuk op one more thing zo mag ik het graag zien:-)
  Het is echt tijd dat de apple com. weer eens wat meer ruimte inneemt ipv schaapachtig als zombies met een gevulde credit card achter elke nieuwe ontwikkeling aan te lopen.
  Want dat soort gedrag is uiteindelijk de doodsteek van ONS geliefde apple.

 • Profielfoto
  serum

  ‘sterk staaltje bouwmeester’ en dan niet perse als compliment..

 • Profielfoto
  Piels

  Briljant. Hulde!

 • Profielfoto
  freeway

  het is gewoon een heel leuk stukje, is wel een beetje mijn angst voor de iPad.