Films voor iOS; Warner Bros. begrijpt ‘t

Door: Koen van Tongeren - 22 reacties

Vandaag heeft Warner Bros. iets gedaan voor Nederlandse iPhone- en iPad-bezitters dat Apple nog niet gelukt is: legaal films aanbieden. Dat niet alleen: zelfs als er films in de Nederlandse iTunes Store verschijnen biedt Warner meer, zoals ondertitels, extra scènes, sound quotes én de keuze om de video te streamen of te downloaden.

Warner Bros. heeft dit voor elkaar gekregen door aparte Apps te bouwen voor films en die gratis aan te bieden in de App Store. Wie de App download kan de eerste vijf minuten van de film bekijken en een aantal extra’s proberen. Met een in-App purchase van € 7,99 kan de hele film bekeken worden als stream (via 3G of WiFi) of als download.

Tot nu toe zijn alleen The Dark Knight en Inception verkrijgbaar, maar Warner heeft aangekondigd met meer nieuwe én oude titels in de App Store te komen.

Extra videomateriaal van The Dark Knight

Natuurlijk zijn we nog niet volledig tevreden. Zo kunnen films alleen op de iPad of iPhone zelf bekeken worden al kan het geluid wel via AirPlay gestreamd worden. Daarnaast kan je geen films huren, alleen maar kopen. Ook is de App Store geen ideaal platform voor een grote hoeveelheid film-Apps, zolang er geen aparte categorie voor dit soort Apps bestaat.

Toch laat Warner zien dat online films verkopen óók in Nederland mogelijk is, maar nog belangrijker: het bedrijf laat Apple zien hoe films éigenlijk aangeboden moeten worden: niet als grote downloads of als regide streams, maar als een combinatie van beiden. Wie ruimte wil besparen bekijkt de films als streams, maar wie een lange vlucht zonder internet voor de boeg heeft kan kiezen om te downloaden. Voeg daar een mooi vormgegeven App aan toe die je uitnodigt om dieper in de film te duiken en je komt in de buurt van een waardige opvolger van de DVD.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Bravo, goed werk. Nu nog goedkoper, de laatste keer dat ik een film huurde was ik 7,50 kwijt. Guldens.

 • Profielfoto
  koolenboer

  Waarom niet gewoon films huren op de appletv ? Maar weer via een aparte app ?
  Ik denk om te voorkomen dat apple weer 30% mee snoept.

 • Profielfoto
  spreenbrouwer

  Ik ga gelijk even kijken, ik wacht al jaren op films in Nederland, via iTunes. Hopelijk gaat het nu eindelijk gebeuren!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik stond alweer te juichen totdat ik las dat het acht euro (!!!) kost. Voordat er weer mensen over me vallen dat ik een gierig mannetje ben. Ik heb een collectie van 800 DVD’s in huis die gemiddeld 8 euro per stuk kosten (ok soms wat duurder). Ik ben absoluut voor digitale archieven en streaming media maar dan moet het wel in verhouding staan met de aanschaf van een tastbaar product.

  Maar goed, het is inderdaad een stap in de goede richting!

 • Profielfoto
  klaasb

  met binnenkort ook apps op apple tv wordt het alleen maar beter …

 • Profielfoto
  prullenbak

  Ik denk om te voorkomen dat apple weer 30% mee snoept.

  Niet he. Want van de 8 euro in app-purchase krijgt apple gewoon 30%.

 • Profielfoto
  Suuzy

  De DVD anno 2011. De film met goede ondertitels en wat extra’s. Natuurlijk niet de meest ideale oplossing maar het is een begin.

 • Profielfoto
  palahala

  Warner Bros. begrijpt niet eens. hoe je. een normale naam. in de markt. zet.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Ik wil niet heel lullig maar mijn Usenet server van 14MB/s kost 8,99 p/maand. Weet ik ook wel dat het iets heel anders is enzo, maar je lokt mij niet met deze prijzen.

  Tevens denk ik met mij veel anderen.

 • Profielfoto
  Zakske

  €7,99 voor een rental? In geen duizend jaar.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Zakske en Gijs Raggers: wie heeft het over rentals? Wel ff lezen, hè.;-)

 • Profielfoto
  unSOUND

  Ik ben er wel blij mee. Nu haal ik gewoon de blu-ray van usenet, en betaal ik vervolgens 7,99 via de App. Scheelt me weer wachten tot ze in de aanbiedingen bak liggen.

 • Profielfoto
  Zakske

  @Koen van Tongeren: sorry, ik zag “streamen” en dacht daarom meteen aan rentals. Maar goed, €7,99 voor een film (die ik meestal maar één keer kijk) vind ik nog steeds veel te duur. Ik zou liever iets zoals Netflix zien, gewoon onbeperkt films kijken voor $7,99 per maand.

 • Profielfoto
  JMO

  Ik heb bijde apps net uitgeprobeerd en ze werken erg goed. Goeie lay-out, veel exta’s en geen bullshit erom heen qua converten naar I-formaat. Heel, heel goed gedaan Warner Bros!

  Toch blijf ik een paar puntjes hebben. De film kan niet naar de mac gebracht worden. Wat wel jammer is, want ik heb een geweldige mac voor dit soort dingen. Huren zou ook heel erg mooi zijn, maar voor de rest: Heel, heel erg goed gedaan.

 • Profielfoto
  unSOUND

  Ben benieuwd hoe dat dan geregeld zit met backups voor als je je iPad moet herstellen… Of zou je ze dan opnieuw mogen downloaden ?

  En is er iets bekend over de resolutie en beeldkwaliteit ?

  Vannacht maar eens een film kopen en kijken wat er mee te doen is…

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik heb Het liefst 1app waarin de catalogus vervolgens beschikbaar is.
  Straks heb je een folder met daarin dan weer losse apps die je films vertegenwoordigen. Waar ik hop hoop is dat dit straks prima samenwerkt met AirPlay.
  .
  Als ik het goed begrepen heb koop je volgens mij niet alleen de film maar ook de soundtrack en de comic voor €14,95 (Dat is onder deel van het totaal pakket althans zo doen ze het mij overkomen) ik weet niet of je het ook kan houden bij alleen de film voor €8,00
  .
  Alleen rest mij dan nogsteeds de vraag.
  Ben je eigenaar van de film na het kopen?
  .
  En als je de app inclusief de gedownloade film verweiderd hebt, (ruimte gebrek of iets dergelijks) moet je dan opnieuw de 8 euro betalen als je de film opnieuw binnenhaalt om weer te zien?
  .
  Of is dit straks net als in de wired app gratis onbeperkt opnieuw te downloaden?

 • Profielfoto
  johnbijl

  Warner Bros. begrijpt niet eens. hoe je. een normale naam. in de markt. zet.

  ‘Bros.’ is de afkorting voor ‘brothers’. En In de markt zetten? De filmmaatschappij bestaat sinds 1918 en was al toonaangevend ruim voor dat jij ‘markt’ kon spellen. Laat staan ‘brothers’.

  On topic: goeie oplossing van Warner. Ik hoop wel dat het een tussen-oplossing is.

 • Profielfoto
  palahala

  Zo, @john, agressieve dag vandaag? (Warner gebruikt het woord “brothers” nergens trouwens. Maar je hebt gelijk: het bedrijf is succesvol, ook al vind ik de schrijfwijze nog steeds dom.)

 • Profielfoto
  johnbijl

  @palahala

  Het is wat reactionair. Prullenbak had ook de vraag kunnen stellen over de schrijfwijze, en de toon nu stoorde me enigszins. ‘Bros.’ is immers zeer gangbaar (Mario Bros. is niet anders), net als het gebruikelijk (en correct!) is om een afk. met een punt te schrijven. En het is nou niet zo dat Warner er net mee begonnen is.

 • Profielfoto
  palahala

  (Okay, @john, point taken!)

 • Profielfoto
  markschuler

  wie weet een oplossing,

  heb de film nu op mijn iphone 3g maar beeld stottert als de best moet continu de play weer opnieuw activeren.heb de iphone al reset maar helpt niet.

  jammer dat de film niet op de imac te zien is.

 • Profielfoto
  unSOUND

  Ik heb zojuist The Dark Knight, iPad App edition gekocht. 8 euro en 2,2 GB later zit ik met een App waarvan de flim niet wil starten, en de extra’s zijn in een beeldkwaliteit waar zelfs YouTube van gaat huilen… Al met al Money well spent.

  Gelukkig hebben we de .mkv nog.